Cum tratam constipatia la copil - sfatul medicului

Cum tratam constipatia la copil - sfatul medicului

Cum tratam constipatia la copil - sfatul medicului

Când copilul este constipat, noi, părinții, trebuie să știm cum să-l educăm pentru a împiedica constipația să devină o problemă continuă pentru el.

Tratamentul constipației poate începe cu educația. Dacă un copil are o cantitate mare de scaun tare prezentă în colon, va trebui să se facă o deblocare manuală. Cu alte cuvinte, scaunul trebuie eliminat. Acest lucru se face folosind fie medicamente pe cale orală, fie rectală, sau o combinație a ambelor. Tipul de medicament utilizat depinde, de asemenea, de vârsta copilului și de natura problemei.

Iată cum tratăm constipația la copil.

- veti citi:
Tratamentul si ingrijirea la domiciliu ib cazul constipatiei
Tratament pentru constipatie:
Tratamentul medical
Prevenirea constipatiei la copii
Prognoza in cazul constipatiei
14 Cauze ale constipatiei la copil
Despre constipatia copilului

Am aflat dintr-un articol anterior mai multe detalii despre Constipatia la copii , iar acum vom afla ci cum o putem trata.

Tratamentul si ingrijirea la domiciliu in cazul constipatiei

Cativa pasi importanti de urmat acasa pentru a impiedica constipatia sa devina o problema continua:

  Consolidati dorinta copiilor de a incepe un program regulat al intestinelor lor. Este important sa eliminati orice ganduri negative despre a fi constipat, mai ales in cazul in care murdaria de fecale este prezenta.

Recalificarea Bowel este urmatorul pas. Organismul are un reflex natural numit reflex gastrocolonic. Dupa o masa, colonul sufera peristaltismul si incearca sa goleasca intestinele. Determinati-va copilul sa profite de reflexul gastrocolonic dupa fiecare masa; puneti-l sa stea pe WC timp de cel putin 10 minute  lucru care devine mai usor pentru copil in cazul in care sta cu picioarele pe podea sau pe un taburet.

Dati-i multe lichide si sucuri, cum ar fi de prune sau de mere.

O masa bine echilibrata compusa din cereale integrale, tarate, fructe si legume (mai putine bomboane si deserturi), de asemenea, ajuta. 

Tratament pentru constipatie:

Dati-i multa apa copilului afectat.
 
Incercati 50-200 de grame de suc de pere sau de mere (diluat cu apa). Alternativ, adauga 20 ml de sirop de masa la 70 ml apa calda, care, administrate pe cale orala, vor inmuia scaunul.

Se adauga doua linguri de bicarbonat de sodiu la o baie calda. Lasati copilul sa se relaxeze pentru 5-15 minute in apa calda.

Aplicarea unei carpe calde, umede la anus poate stimula, uneori, un scaun.

Pentru a stimula un scaun, introduceti usor in anus un tampon cu bumbac la un capat uns cu o cantitate mica de unguent de vaselina pe care il scoateti imediat (nu prea mult, doar varful de bumbac) (Q-TIP). Medicul de familie  poate prescrie un supozitor cu glicerina in acelasi scop, dar cu efect mult mai mare.

Tratamentul medical

Tratamentul consta de obicei in educarea parintilor cu privire la cauza constipatiei. Este important ca medicul sa asigure parintii ca nu este nici vina lor, nici a copilului si ca nu sunt probleme psihologice. Daca murdaria fecala este prezenta, este necesar sa eliminati atitudinile negative referitoare la aceasta boala.

Tratamentul poate incepe de la educatie. Daca un copil are o cantitate mare de scaun tare prezenta in colon, va trebui sa fie facuta o deblocare manuala. Cu alte cuvinte, scaunul trebuie sa fie eliminat. Acest lucru se face folosind fie medicamente pe cale orala sau rectala, sau o combinatie a ambelor. Tipul de medicament utilizat, de asemenea, depinde de varsta copilului si de felul problemei.

Dupa deblocarea manuala, prevenirea re-acumularii de scaune grele este cheia pentru mentinerea unor obiceiuri intestinale bune. Acest lucru, de obicei, trebuie sa fie facut cu medicamente pe termen lung.

Ad-Extra3:

Ce urmeaza?

Dupa diagnosticul initial, vizite regulate programate la medic ar trebui sa fie facute pentru a va asigura ca tratamentul continua sa lucreze si pentru prevenirea recidivelor. De indata ce apare o problema, sunati medicul de familie.

Prevenirea constipatiei la copii

Pentru a preveni recidivarea constipatiei la copil, parintii trebuie sa faca schimbari in comportamentul acestuia, in dieta si sa mareasca consumul de lichide.

 - Pe termen lung utilizarea de laxative pentru mai multe luni, pana la un an, poate fi indicata.

 - Obiceiuri regulate de toaleta trebuiesc introduse dupa fiecare masa pentru a profita de nevoia organismului de a goli normal intestinul.

 - Continuati sa utilizati recompense verbale sau de alta natura sau ambele - de multe ori contribuie cu succes la rezolvarea problemei pe termen lung.

Prognoza in cazul constipatiei

Constipatia acuta poate fi corectata cu usurinta. Dupa imbunatatirea deshidratarii sau a starii de sanatate in urma unei boli, functia intestinala se imbunatateste si ea.

 Constipatia cronica, cu toate acestea, necesita de multe ori tratament cu medicamente pe cale orala pe termen lung. Cei mai multi copii raspund la tratament si sunt capabili sa intrerupa medicamentele in termen de un an. Recidivele pot fi comune, in special in cazul in care copilul sau parintii nu urmeaza instructiunile medicului, sau interventia medicala nu este prezenta. Daca tratamentul nu reuseste, copilul poate avea nevoie sa fie examinat de un gastroenterolog pediatru, medic specializat in stomac si intestine.

constipatie copil

14 Cauze ale constipatiei la copil

Cauzele ale constipatiei la copil sunt multiple. Constipatia apare frecvent la copii, afectand pana la 10% dintre ei in orice moment. Totusi, doar 3% dintre parinti consulta un medic cu privire la aceasta afectiune. Constipatia consta in trecerea de la scaune rare (ca frecventa) la scaune dure. Putem vorbi de constipatie in momentul in care putem compara cat de dese erau scaunele copilului in mod normal si consistenta acestora citeste in continuare aici >

Despre constipatia copilului, merita stiut si:  

Ghidul de cacuta al bebelusului: parintii de bebelusi stiu de ce
Cand copilul se plange des ca il doare burtica: lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii
Cand copilul este constipat: cum il ajutam si ce trebuie sa stie orice parinte
Constipatia la copil: cauze si diagnosticare

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.

autor: Dr. A. Petreanu, medic general
Toae drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. dumitrescu
    dumitrescutrimis la 4/12/2020

    constipatia la copii , devine o problema atunci cind este insotita de alte modificari patologice cum ar fi anemia, autismul ,megacolonul,,precum si oalimentatie total necorspunzatore si cu orar alimentar neglijat ,,si inmod evidentsi datorita educatiei total nepotrivite pt. virsta

    Raspunde la acest comentariu
  2. Alina
    Alinatrimis la 8/2/2020

    Cum ii tratez constipația la fetita mea de 1 an?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Alina
    Alinatrimis la 12/1/2020

    Ma o fetita de 6 ani e doare constipata nu a facut de 6 zile i-am pus supoziție si a facut cîteva bilute ce imi recomandați

    Raspunde la acest comentariu
  4. Alina
    Alinatrimis la 12/1/2020

    Ma o fetita de 6 ani e doare constipata nu a facut de 6 zile i-am pus supoziție si a facut cîteva bilute ce imi recomandați ce o poate ajuta sa faca normal

    Raspunde la acest comentariu
  5. Zorica
    Zoricatrimis la 14/3/2017

    Pentru constipatie la copii este foarte bun si amestecul de zeama de lamaie cu miere de albine si ulei de masline cate o lingurita din fiecare si dat copiilor inainte de micul dejun pe baietelul meu la ajutat asta fff mult sper sa fie de folos si altor copilasi ca eu stiu ce inseamna chinul pt un copil atunci cand este constipat

    Raspunde la acest comentariu
  6. Hatiegan Ramona
    Hatiegan Ramonatrimis la 10/1/2017

    Va rog poate să-mi spună cineva un regim concret pt constipație pt vârstă de 5 ani pt ca merg din doctori în doctori de la vârsta de 3 ani cu fel și fel de tratamente și numai cu microclizme pot să-l scot. Va rog să-mi trazmiteti

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII