Ce fel de patut alegem pentru bebelus: criterii si decizii

Ce fel de patut alegem pentru bebelus -  criterii si decizii

Ce fel de patut alegem pentru bebelus: criterii si decizii

Patutul este una dintre achizitiile cele mai importante pe care parintii le fac pentru bebelusul lor. Si asta nu neaparat datorita pretului destul de ridicat fata de cel al altor produse pentru copii, care variaza semnificativ in functie de tipul de patut, de brand, de calitate, ci pentru ca in patut copilul isi va petrece foarte mult timp, mai ales in primele luni de viata.

Iata niste sfaturi utile despre ce anume trebuie sa ai in vedere cand cumperi patutul bebelusului.

DESPRE ALEGEREA PATUTULUI BEBELUSULUI:
Ce tip de patut alegem?
De ce trebuie sa tinem cont atunci cand alegem un patut?
Accesoriile pentru patut
Alte achizitii importante de pregatit si ales din timpul linistit al sarcinii

Patutul este una dintre achizitiile cele mai importante pe care parintii le fac pentru bebelusul lor.

Si asta nu neaparat datorita pretului destul de ridicat fata de cel al altor produse pentru copii, care variaza semnificativ in functie de tipul de patut, de brand, de calitate, ci pentru ca in patut copilul isi va petrece foarte mult timp, mai ales in primele luni de viata. Somnul bebelusului este extrem de important, de aceea este necesar sa acordati atentia cuvenita alegerii patutului potrivit.

Ce tip de patut alegem pentru bebelus?

Inainte de a porni in cautarea patutului ideal pentru bebelusul vostru, hotarati-va ce fel de patut vreti sa achizitionati. Pe piata exista extrem de multe modele, insa e bine sa stiti de la inceput ce va doriti. Iata care sunt tipurile de patut dintre care puteti alege, precum si recomandarile noastre pentru cateva dintre ele.

Patutul clasic, din lemn - este genul de patut pe care toata lumea il stie, cu pereti laterali detasabili sau nu, confectionati din zabrele de lemn. Unele patuturi sunt fixe, altele sunt concepute sub forma unui leagan. La fel, nivelul pentru saltea poate sa fie sau nu reglabil.


- AICI o gama completa de patuturi pliabile marca HUBNERS


- AICI o gama completa de patuturi pliabile marca NATURLICH

AICI TOATE MODELELE POSIBILE DE PATUT DE LEMN

Patutul pliabil

- de obicei, patuturile pliabile sunt dintr-un schelet metalic, cu husa din material textil. Au diverse optiuni, in functie de modelul ales si sunt ideale pentru calatorii intrucat pot fi depozitate usor, ocupand putin spatiu. In plus, majoritatea se pot transforma in tarc de joaca, prin indepartarea cosului suport de dormit.

Cele mai multe au si masuta pentru infasat, insa un detaliu important de care ar trebui sa tineti seama atunci cand il cumparati este sa aiba si fermoar pentru indepartarea macar a uneia dintre partile laterale.


- AICI o gama completa de patuturi pliabile marca NICHIDUTA

- AICI o gama completa de patuturi pliabile marca BESTKIDS

 

- AICI o gama completa de patuturi pliabile marca GRACO

AICI TOATE MODELELE POSIBILE DE PATUT PLIABIL

Ad-Extra3:

Patutul transformabil

- de obicei, patuturile sunt recomandate pana la varsta de 3 ani. Exista insa si patuturi care se pot transforma, astfel incat copilul sa poata dormi in ele si dupa aceasta varsta, uneori pana la adolescenta. Sunt mai scumpe, insa daca faceti un calcul estimativ, s-ar putea sa ajungeti la concluzia ca este mai convenabil sa cumparati un astfel de patut, mai ales daca este unul solid. Psihologii nu recomanda totusi acest gen de mobilier, sustinand ca la un moment dat copilul trebuie sa faca tranzitia spre o alta etapa inclusiv prin mutarea din patut, intr-un pat mai mare. Prin urmare, simpla transformare a patutului, prin indepartarea peretilor laterali ar incetini acest proces de maturizare. Decizia va apartine insa...


- AICI o gama completa de patuturi TRANSFORMABILE DE LA BERTONI
 

Patutul de tip baldachin

- nu este un model neaparat diferit de celelalte; de fapt, exista si suporturi pentru transformarea oricarui patut in baldachin, care pot fi cumparate separat. In principiu, optiunea pentru baldachin e o chestiune de estetica, insa avanatjul unui astfel de patut este ca ii creeaza copilului un sentiment de intimitate mai profund.

- AICI o gama completa de baldachinuri pentru patut

Patutul suspendat

- desi pe piata romaneasca am vazut foarte putine modele de patuturi suspendate, acestea reprezinta o alternativa la patutul fix. Avantajul patutului suspendat este faptul ca bebelusul se leagana singur in timpul somnului, atunci cand se misca, simuland astfel miscarile din burtica mamei. Patutul poate fi suspendat de tavan, insa majoritatea modelelor sunt prevazute cu un trepied pentru suspendare.

De ce trebuie sa tinem cont atunci cand alegem un patut?

Atunci cand alegeti un patut ar trebui sa eliminati din start ideea ca pretul trebuie sa fie principalul criteriu de selectie. Pe primul loc trebuie sa fie siguranta copilului. Nu spune nimeni ca trebuie sa cheltuiti o avere, insa incercati sa acordati un buget rezonabil acestei achizitii importante pentru  copilul vostru. Dupa ce v-ati fixat un buget maxim, porniti in cautarea patutului potrivit, tinand cont de cateva sugestii practice si importante pentru sanatatea copilului:

- Ganditi-va dinainte la locul in care va fi amplasat si faceti masuratori pentru a sti cu exactitate dimensiunile pe care le veti cauta;
- Indiferent de tipul ales, aveti grija ca peretii laterali sa permita circulatia buna a aerului; daca patutul este din material textil, alegeti unul care sa aiba toti peretii din plasa;
- Analizati cu atentie marginile si cautati un model care sa aiba o protectie a acestora dintr-un material moale intrucat bebelusii au tendinta sa muste marginile patutului in momentul in care pot ajunge la ele;
- Este de preferat ca patutul sa aiba rotile (cu opritoare sau detasabile), pentru ca in decursul timpului s-ar putea sa vreti sa il mutati in alta camera. In plus, daca are rotile, il veti muta mai usor pentru a putea sterge praful de sub el.
- Daca optati pentru un patut din lemn, atunci alegeti unul care sa aiba macar un perete detasabil, cu un sistem usor de folosit; daca v-ati hotarat sa cumparati un patut pliabil, cu peretii din material textil, atunci e important sa alegeti unul cu fermoar lateral. Va va fi mult mai usor sa puneti si sa luati copilul din el in momentul in care il veti transforma in tarc.

Accesoriile pentru patut

Unele patuturi sunt dotate cu anumite accesorii mai mult sau mai putin utile. Nu este neaparat necesar sa tineti cont de ele in alegerea pe care o faceti, intrucat majoritatea accesoriilor pot fi achizitionate ulterior, separat. Iata cateva sfaturi legate de accesorii

Salteaua - majoritatea patuturilor sunt dotate cu saltea. Daca insa salteaua nu este inclusa, atunci alegeti-o cu atentie. Aveti grija sa nu fie mai mica sau mai mare decat dimensiunile patutului, pentru ca in ambele cazuri pot aparea accidente. De asemenea, daca dupa un timp observati ca salteaua s-a deformat, atunci este bine sa o schimbati.

Masuta pentru infasat - este, de obicei, detasabila si poate fi utila mai ales in primele luni, cand durerile de spate sunt destul de intense in momentul in care va aplecati pentru a-l schimba pe micut. Cu toate aceste, unele mamici prefera sa-si schimbe bebelusul in pat, avand un spatiu de manevrare mai mare.

Buzunarele laterale - patuturile confectionate din material textil au, de obicei, astfel de buzunare, utile pentru depozitarea scutecelor si a altor obiecte. Exista insa si mobilier din lemn, prevazut cu sertare laterale sau etajere pentru depozitare.

Lenjeria pentru patut - desi poate v-ar placea ca patutul sa arate impecabil, sa fie impodobit cu lenjerie completa, ar trebui sa stiti ca in loc de cearsaf, pilota si perna, este mult mai practic sa folositi un sac de dormit pentru bebelusi. De altfel, pana la varsta de un an, pernele nici nu sunt recomandate. Daca totusi nu vreti sa folositi un sac de dormit, atunci folositi o lenjerie moale, din bumbac. Sub capul copilului puneti, in loc de perna, un cearsaf moale, impaturit.

Jucariile - unele patuturi au atasate tot felul de jucarii menite sa distreze bebelusul. Altele nu au insa astfel de accesorii. Daca intentionati sa atasati patutului un carusel muzical sau altfel de jucarii, atunci aveti grija sa le montati corect, astfel incat sa nu existe riscul de a cadea peste copil.

Plasa pentru tantari - este un accesoriu extrem de util, mai ales daca stiti ca aveti probleme cu tantarii. Daca patutul nu este dotat cu asa ceva, puteti cumpara separat o plasa pentru tantari pe care sa o fixati de marginile acestuia.

► cititi si: Cum alegem cel mai bun carucior pentru bebelus?

Leaganul pentru bebelusi: pentru minutele de relaxare care conteaza pentru bebe si mami

Pentru unii bebelusi, un leagan swing este un loc magic de calmare.  Asta pentru ca ritmicitatea leganatului si vibratiile ii aduc aminte de miscarile din burtica mamicii. Da, este adevarat, pentru unii bebelusi, un leagan face minuni si ii ofera minute pretioase de relaxare. Si nu numai lui, dar si mamicii. Iata ce trebuie sa stii pentru a alege un leagan swing si unde poti gasi cele mai multe oferte, pentru a lua decizia cea mai potrivita.

Alte achizitii importante de pregatit si ales din timpul linistit al sarcinii

Alegerea hainelor de sarcina
Cum sa folosim corect culorile
Costume de baie pentru gravidute 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Cristina Roman
    Cristina Romantrimis la 9/4/2014

    Multumim pentru sfaturile utile! Eu am ales pentru micuta mea un patut pliabil deoarece calatorim mult,

    Raspunde la acest comentariu
  2. Laura Cosmina
    Laura Cosminatrimis la 27/12/2013

    Multumesc pentru sfat si pentru optiuniile cu patuturile pentru copii

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII