Negocierile copiilor: A schimba jucarii cu prietenii - ce crede copilul si ce invata
Orice parinte isi aduce aminte ca, in copilarie - a experimentat primele sesiuni de negocieri cu jucariile. A imprumutat jucariile prietenilor si si-a dorit la randul lui sa se joace cu jucariile celorlati. Acum, suntem in postura de a superviza inteligent primele experiente de acest gen ale copiilor nostri, incercand sa facem din aceste gesturi normale lectii utile de viata pentru copilul nostru.
• Dar iata ca e important sa intelegem ce crede copilul in aceste situatii de negociere a jucariilor ... si mai ales ce invata din aceste experiente.
- veti citi:
Despre negocierile copilariei
A schimba jucarii cu prietenii
Realitatea copiilor est un pic complicata
Ce invata copilul schimband jucarii cu prietenii
Cum puteti sa ne ajutam copilul sa schimbe jucarii cu un prieten?
Negocierile cu copilul: de ce sunt importante si cum se fac
Despre negocierile copilariei
Orice parinte isi aduce aminte ca, in copilarie - a experimentat primele sesiuni de negociere cu jucariile. A imprumutat jucariile prietenilor si si-a dorit la randul lui sa se joace cu jucariile celorlati. Acum, suntem in postura de a superviza inteligent primele experiente de acest gen ale copiilor nostri, incercand sa facem din aceste gesturi normale lectii utile de viata pentru copilul nostru. Iata, suntem alaturi de voi cu cateva sfaturi importante despre aceste schimburi si negocieri pasnice si va sfatuieste ...
A schimba jucarii cu prietenii
Andrei adora sa se joace cu camionul galben al verisorului sau Mhai si vrea sa-l imprumute cateva zile. Mihai de partea lui, ii place sa se joace cu cutia cu instrumente a lui Iulian. Mama lui Mihai propune copiilor sa faca un schimb pentru cateva zile dar Iulian refuza sa imprumute cutia cu scule dar insista sa plece totusi cu camionul galben al lui Mihai.
Realitatea copiilor est un pic complicata
De ce uneori este complicat pentru un copil sa schimbe jucarii cu un prieten ?
A imprumuta o jucarie pe termen mai lung este o situatie diferita pentru copil decat de a partaja jucariile in timpul jocului. In timpul jocului copilul pastreaza un anumit control asupra a ceea ce se intampla cu jucariile sale (el poate urmari ceea ce face prietenul sau cu jucaria sa, si a se opune la anumite utilizari, sau sa-si ia jucaria in momentul in care crede el ca-i oportun) in timp ce in cazul imprumutului, el trebuie sa accepte sa se priveze de jucaria sa si sa aiba incredere in celalalt in ceea ce priveste utilizarea ei .
Tinand cont de dificultatea copilului de a se situa in timp, aceasta poate estima gresit perioada imprumutului si poate crede ca el va fi privat de jucaria sa foarte mult timp. Ceea ce complica de asemenea lucurile este ca pentru cei mici distinctia intre a imprumuta si a da ceva este inca 'neclara'. Anumiti copii au deci tendinta de a crede ca jucaria pe care o imprumuta este de fapt data si ca ei n-o vor mai vedea niciodata. Modalitatea prin care copii se exprima dovedeste adesea aceasta confuzie. Nu rara este situatia in care ei zic spontan: "ti-o imprumut doar pentru 2 nopti".
Este foarte frecvent in aceeasi masura ca micutul care doreste sa schimbe o jucarie dovedeste dificultate a se intelege cu prietenul sau in ceea ce priveste jucariile pe care si le vor schimba. Bineinteles ca izbucnesc certuri cand unul este refuzat de catre celalalt cu privire la cererea care i-a fost adresata. Situatia se complica mai mult cand parintele pune propriile sale conditii (ex: de nu a accepta sa dea jucarii care sunt fragile, costisitoare sau din mai multe piese). De aici discutiile pot continua datorita faptului ca valoarea pe care un copil o acorda unei jucarii este total diferita de cea a parintelui. Pentru copil este mai mult placerea pe care o arata jucandu-se cu jucaria decat pretul ei.
Anumiti copii pot fi convinsi ca daca ei vor imprumuta o jucarie aceasta va fi adusa stricata. Este adesea cazul celor care au un frate mai mic sau o sora mai mica si care , din experienta, stiu ca bateriile masinii electrice s-au! pierdut sau s-au consumat, ca anumite piese ale unui joc s-au pierdut sau ca papusa nu mai are cap. Anumiti copii reactioneaza in cazul acesta dictand prietenului lor o mie si una de precautii atunci cand imprmuta jucaria dar altii refuza total sa imprumute jucariile la care ei tin cel mai mult.
Ad-Extra3:
Ce invata copilul schimband jucarii cu prietenii
Indiferent daca este plin de dificultati, schimbul de jucarii este o experienta care poate permite unui copil de a invata multe. Printre altele, copilul se familiarizeaza cu anumite notiuni ale timpului, invata sa aiba incredere in altii, invata sa faca alegeri, sa negocieze. El profita de toata avantajele atunci cand va imprumuta o jucarie. Dar, pentru ca aceasta experienta sa fie agreabila si profitabila, copilul are nevoie de suportul parintelui pentru a-l organiza.
Cum puteti sa ne ajutam copilul sa schimbe jucarii cu un prieten?
Fiti prezent jucand rol de intermediar intre copii
Copilul dvs. are nevoie ca sa-l ajutati sa se organizeze ca impartirea de jucarii sa fie agreabila.Respectand in totalitate alegerile copiilor, puteti sa-i ajutati ca schimbul sa fie echitabil. Ajutati-i sa spuna fiecare la randul lui ceea ce doresc sa imprumute si sa se faca intelesi unul de catre altul. In cazul litigiului , ajutati-i sa gaseasca alternative in ceea ce priveste alegerile. Si in final, ajutati-i sa se inteleaga asupra conditiilor ce trebuiesc respectate in cazul schimburilor.
Ascultati temerile copilului dvs.
Daca copilul dvs. refuza sa imprumute jucarii atunci incercati sa intelegeti de ce, si sa-l linistiti in ceea ce priveste temerile lui, explicandu-i diferenta dintre a imprumuta si a da, sau stabilind impreuna cu el conditiile de imprumut(ex: eu iti dau jucaria asta cu conditia ca….)
Ajutati-va copilul sa inteleaga diferenta intre a imprumuta si a da o jucarie.
Amintiti-i ca jucaria pe care a imprumutat-o prietenului sau ramane tot a lui. Explicati-i ca atunci cand imprumutam un lucuru cuiva el va fi adus inapoi. Acelasi lucuru se intampla si cu o jucarie: atunci cand o imprumutam asta inseamna ca nu este a noastra si va trebui s-o returnam proprietarului.Puteti sa dati exemple adevarate, traite ca sa poata intelege. A da, este ca atunci cand cineva primeste un cadou, deci este al lui si nu-l mai da inapoi, ii apartine.A lua cu imprumut este ca si cum am lua filme video de la magazin ca sa le urmarim si apoi trebui sa le returnam a doua zi, sau cand bunicul ne impreumuta masina lui si dupa ce o folosim sa ne rezolvam treaba va trebui sa o ducem inapoi bunicului.
Puneti conditii clare
In timp ce copilul dvs vrea sa ia cu imprumut o jucarie a prietenului sau, intrebati-l ce-i va da in schimb. Refuzand sa dea alta jucarie in schimb , dvs, il veti ajuta sa inteleaga mai bine notiunea de schimb. In schimb asigurati-va ca imprumutul sa fie respectat cerand copilului sa inapoieze jucaria la momentul stabilit cand cand a micul sau ii aduce jucaria sa.
Stabiliti cu puiul dvs. conditiile de imprumut
Stabiliti durata imrpumutului si regilile de utilizare a jucariei(ex: numai acea persona careia i-a fost imprumutata jucaria se poate juca cu ea).Pentru anumite jucarii dvs. veti pune anumite conditii de utilizare adica: de a nu iesi cu jucariile compuse din mai multe piese afara la joaca sau de a nu merge cu masina teleghidata pe gazon, etc.
Negocierile cu copilul: de ce sunt importante si cum se fac
Parintii de azi cresc cea mai buna generatie de negociatori pe care i-a cunoscut vreodata lumea. Incepand chiar de la varsta de 2 ani, copiii negociaza orice: de la ce sa manance pana la cu ce sa se imbrace. Pe masura ce cresc, negociaza cand si unde sa-si faca temele si in ce activitati se implica. In decursul adolescentei, negocierile se poarta in jurul orelor tarzii de intoarcere acasa si a privilegiului de a conduce masina.
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
referinte: positive-parenting-ally.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII