Amoebiaza la copil - simptome, cauze si tratament
Amoebiaza este o boala intestinala contagioasa care se transmite de obicei atunci cand cineva mananca sau bea un aliment contaminat cu un parazit microscopic numit Entamoeba histolytica (E. histolytica).
Parazitul poate invada tesutul care captuseste intestinul gros, cauzand diaree cu sange, dureri de stomac, crampe, greata, pierderea poftei de mancare, sau febra. In cazuri rare, se poate raspandi in alte organe, ca ficatul, plamanii si creierul.
- vei citi:
Ce este amoebiaza?
Amoebiaza - Semne si simptome ale bolii
Contagiozitatea in caz de amoebiaza
Prevenirea bolii
Tratamentul pentru amoebiaza
Cand trebuie sa contactati medicul
Ce este amoebiaza?
Amoebiaza este o boala intestinala care se transmite de obicei atunci cand cineva mananca sau bea un aliment contaminat cu un parazit microscopic numit Entamoeba histolytica (E. histolytica). Parazitul este o amoeba, un organism format dintr-o singura celula. De aici provine si numele bolii amoebiaza.
In multe cazuri, parazitul traieste in intestinul gros al persoanei infectate fara a produce simptome. Insa uneori, invadeaza tesutul care captuseste intestinul gros, cauzand diaree cu sange, dureri de stomac, crampe, greata, pierderea poftei de mancare, sau febra. In cazuri rare, se poate raspandi in alte organe, ca ficatul, plamanii si creierul.
Amoebiaza apare de obicei in zone aglomerate si in care lipsesc conditiile igienice. Boala este prevalenta in zonele lumii aflate in dezvoltare, ca Africa, America Latina, India si Asia de Sud-Est dar si in zonele sarace si cu igiena precara ale Romaniei.
Amoebiaza - Semne si simptome ale bolii
Cei mai multi copii bolnavi de amoebiaza nu au simptome sau au foarte putine simptome. Cand copiii se imbolnavesc, au dureri abdominale care incep gradual, adesea impreuna cu scaune apoase, crampe, greata si pierderea poftei de mancare. In unele cazuri, fac febra si posibil scaune cu sange.
La unii oameni, simptomele de amoebiaza pot incepe dupa cateva zile sau saptamani dupa inghitirea alimentelor sau apei contaminate cu amoebe. La alti oameni, simptomele de amoebiaza pot aparea dupa cateva luni sau deloc.
Contagiozitatea in caz de amoebiaza
Amoebiaza este contagioasa. Oriunde conditiile de viata sunt insalubre si igiena este precara, sunt sanse tot mai mari ca infectia sa treaca de la o persoana la alta.
O persoana care are amoebe in intestine poate transmite infectia si altora prin fecale. Atunci cand fecalele infectate contamineaza alimentele sau sursele de apa, amoebiaza se poate raspandi rapid la mai multe persoane simultan. Acest lucru este valabil mai ales in tarile aflate in curs de dezvoltare, in care apa de baut poate fi contaminata.
Amoebiaza se poate transmite si de la o persoana la alta prin din cauza ne-spalarii mainilor, folosirea in comun a obiectelor contaminate si prin contact sexual.
Ad-Extra3:
Prevenirea bolii
Nu exista un vaccin pentru prevenirea amoebiazei.
Intrucat amoebele pot contamina alimentele si apa, puteti ajuta la prevenirea bolii prin masuri de precautie legate de alimente si apa de baut, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, in care o regula buna privind alimentele este gatirea, fierberea si curatarea lor in prealabil.
Tratamentul pentru amoebiaza
Daca medicul suspecteaza imbolnavirea copilului de amoebiaza, va solicita o mostra din fecalele copilului pentru analize. Dupa diagnosticarea bolii, inainte de inceperea unui tratament este necesara de obicei consultarea unui specialist in boli infecțioase.
Cand trebuie sa contactati medicul
Contactati medicul in cazul in care copilul are semne si simptome de amoebiaza, precum:
Diaree cu sange sau cu mucus
Dureri abdominale
Febra
Umflarea abdomenului
Durere sau jena in zona ficatului (pe partea dreapta, sub coaste).
Acest lucru este deosebit de important daca ati calatorit de curand intr-o zona unde amoebiaza este frecventa. Copilul ar trebui sa fie si el examinat daca are diaree persistenta fara a avea alte simptome.
6 conditii contagioase pe care multi copii le au iar parintii nu le cunosc
Copiii se confrunta cu o serie de boli si conditii contagioase si in multe cazuri parintii nu le cunosc. Iata 6 afectiuni normale (dar contagioase!) pe care le au mulți copii, dar puțini părinți vorbesc despre ele!
Deși majoritatea părinților știu că o boală precum verucile de apă sau scabia nu au nimic de-a face cu curățenia casei sau a copiilor lor, totuși se simt jenați. Și, din păcate, conștiința de sine poate fi un amortizor puternic care oferă timp germenilor pentru a-i infecta pe ceilalți. Mai departe...
autor: Daniela Slavu redactor Desprecopii.com, revizuit de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Referinte: WebMD
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII