Carența de vitamina D: o problemă cu consecințe grave asupra sănătății copilului

Carenta de vitamina D -  o problema cu consecinte grave asupra sanatatii copilului

Carența de vitamina D: o problemă cu consecințe grave asupra sănătății copilului

Vitamina D este un element extrem de important în creșterea armonioasă a copiilor. Carenta de vitamina D este o afectiune care apare atunci cand nivelul de vitamina D din organism este prea scazut. Aceasta vitamina este esentiala pentru mentinerea sanatatii oaselor, dar are si alte roluri importante in organism, precum sustinerea sistemului imunitar si a functiilor cognitive. Carenta de vitamina D poate duce la osteoporoza, rahitism, probleme dentare, afectiuni cardiace si alte probleme de sanatate. Printre factorii care pot contribui la carenta de vitamina D se numara dieta deficitara, expunerea insuficienta la soare, obezitatea si afectiuni hepatice sau renale.

♦ De aceea, administrarea ei se recomandă încă din primele zile de viață ale bebelușului, până în jurul vârstei de doi ani, iar unii medici recomandă administrarea până la vârste mai mari.

- veți citi:
Vitamina D este esentiala pentru mentinerea sanatatii oaselor, dar are si alte roluri importante in organism, precum sustinerea sistemului imunitar si a functiilor cognitive
Care este necesarul de vitamina D la copii
74% dintre părinți nu știu prea multe despre importanța vitaminei D în creșterea copiilor
De câtă vitamina D avem nevoie și de unde o luăm?
Care sunt cele mai importante surse alimentare de vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru mentinerea sanatatii oaselor, dar are si alte roluri importante in organism, precum sustinerea sistemului imunitar si a functiilor cognitive.

Aceasta vitamina este esentiala pentru mentinerea sanatatii oaselor, dar are si alte roluri importante in organism, precum sustinerea sistemului imunitar si a functiilor cognitive. Carenta de vitamina D poate duce la osteoporoza, rahitism, probleme dentare, afectiuni cardiace si alte probleme de sanatate. Printre factorii care pot contribui la carenta de vitamina D se numara dieta deficitara, expunerea insuficienta la soare, obezitatea si afectiuni hepatice sau renale.

Suplimentele pe bază de vitamina D sunt, de asemenea, recomandate femeilor însărcinate, celor care alăptează, precum și persoanelor mai în vârstă.

În ceea ce-i privește pe copii, cei mai mulți dintre părinți nu țin seama de recomandări și renuntă la administrarea picăturilor de vitamina D mai devreme decât le-a fost indicat. Explicația? Comoditate sau poate sentimentul că specialiștii exagerează uneori cu indicațiile terapeutice.

Care este necesarul de vitamina D la copii

Necesarul de vitamina D la copii variaza in functie de varsta si de alte factori individuali, cum ar fi greutatea corporala si expunerea la soare.

In general, se recomanda ca

♦ Nou-nascutii si copiii cu varsta sub un an sa primeasca cel putin 400 UI (unitati internationale) de vitamina D pe zi.

♦ Pentru copiii cu varsta intre 1 si 18 ani, necesarul de vitamina D este de 600-1000 UI pe zi, in functie de varsta si de alte factori individuali.

Este important de mentionat ca majoritatea copiilor nu primesc suficienta vitamina D prin dieta si prin expunerea la soare, ceea ce poate duce la carenta de vitamina D. In acest caz, se poate recomanda suplimentarea cu vitamina D.

74% dintre părinți nu știu prea multe despre importanța vitaminei D în creșterea copiilor

Un studiu efectuat în Marea Britanie, a arătat faptul că 74% dintre părinți nu știu prea multe despre importanța vitaminei D în creșterea copiilor, iar mai bine de jumătate dintre medicii pediatri nu știu că foarte mulți părinți nu le urmează indicațiile referitoare la administrarea acestei vitamine.

Legătura dintre lipsa de vitamina D și rahitism a fost descoperită cu circa 100 de ani în urmă. Cu toate acestea, în jurul anului 1950 a existat un curent în pediatrie, care promova ideea că un consum prea mare de vitamina D poate fi dăunător. Din această cauză, multe suplimente pe bază de vitamina D au fost scoase din uz, fiind considerate inutile. Astăzi, foarte mulți părinți consideră că lipsa de vitamina D nu este o problema atât de gravă, și, din păcate, mulți medici consideră că rahitismul este o boală a trecutului. Este un fel de cerc vicios. În timp ce medicii consideră că rahitismul e de domeniul trecutului, întrucât administrarea corectă de vitamina D ar trebui să înlăture definitv această maladie, părinții, care nu văd importanța vitaminei D, nu o administrează așa cum ar trebui. Citiți neapărat: Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil

Dr. Benjamin Jacobs, consultant pediatru la Royal Național Orthopaedic Hospital consideră că deficiența de vitamina D la copii este o problema majoră de sănătate, a cărei consecință gravă poate fi rahitismul. Până la rahitism apar însă probleme mai puțin severe, dar care pot avea urmări nedorite. Printre acestea, cele mai frecvente sunt slăbirea musculaturii, întârzieri de mers, dureri de oase etc.

Ad-Extra3:

De câtă vitamina D avem nevoie și de unde o luăm?

Medicii contemporani susțin că un surplus de vitamina D nu poate fi dăunător. Carența poate în schimb să facă ravagii. Indicațiile actuale, cel puțin în Marea Britanie, sugerează că femeile însărcinate și copiii ar trebui să ia 400 de unități pe zi. Pe de altă parte, un studiu din SUA recomandă pentru femeile însărcinate 4000 de unități pe zi. Un lucru este însă cert. În fiecare țară, indiferent de care parte a oceanului se situează, există foarte multe persoane cu lipsă de vitamina D, mai ales în rândul copiilor și al femeilor însărcinate.

De lipsă de vitamina D suferă și persoanele care nu stau suficient de mult la soare, din diverse motive, precum și cele din a căror dietă lipsesc alimentele care conțin vitamina D. Tratarea acestei carențe se face prin administrarea de ulei de pește și de suplimente pe bază de vitamina D.

La copii, carența de vitamina D poate fi ameliorată și prin consumul de lapte praf îmbogățit cu vitamina D. Atenție însă! Nu toate formulele de lapte praf sunt îmbogățite cu vitamina D. În ceea ce privește alimentele care conțin vitamina D, acestea nu sunt foarte multe, însă dacă sunt consumate regulat, pot preveni lipsa vitaminei din organism.

Iată care sunt cele mai importante surse alimentare de vitamina D:

- ulei de cod
- somon
- macrou
- ton în ulei
- sardine în ulei
- ouă
- ficat și carne de vită
- brânză 

Vitamina D la bebelusi, un supliment necesar ?

Este vitamina D un supliment necesar pentru bebelus?
Raspunsul depinde de hrana pe care o primeste copilul - daca alaptati sau cat de multa vitamina D se gaseste in laptele praf sau cel de vaca cu care hraniti copilul.

Iata care sunt recomandarile exacte ale Academiei Americane de Pediatrie despre vitamina D la bebelusi.

Despre vitamina D si importanta sa pentru sanatatea copilului mai cititi:

Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil
Rahitismul la copil
Prevenirea rahitismului la copil

Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor
Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

➽ autor: Redactia Desprecopii - toate drepturile rezervate 2023
referinte: WebMD, Journal of Pediatrics - New York

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII