Stiinta conceptiei: fertilizarea in vitro

Stiinta conceptiei -  fertilizarea in vitro

Stiinta conceptiei - fertilizarea in vitro

  • Ca cele mai multe cupluri, Ioana si Mihai nu au banuit ca vor avea nevoie de ajutorul specialistilor in medicina reproductiva atunci cand au decis ca sunt pregatiti sa aiba un copil. Acum doi ani insa, Ioana a avut o sarcina ectopica, cand embrionul s-a implantat in afara uterului. Atunci a mers de urgenta la spital, iar testele au aratat ulterior ca trompele uterine erau blocate, ceea ce impiedica ovocitul sa traverseze trompa spre uter.

Medicul i-a recomandat fertilizarea in vitro   sau FIV: " Eram disperata", isi aminteste Ioana, "& nu ma gandeam  ca a avea un copil este un lucru pe care corpul meu nu ar  putea sa-l faca".
 
Cel mai important a fost ca Ioana si Mihai nu s-au dat batuti. Ei au cautat ajutor si l-au gasit in echipa de specialisti ai Centrului de Medicina Materno-Fetala si Fertilitate REGINA MARIA .  Mai departe, va vom povesti despre calatoria pe care ei au facut-o  pentru a deveni parinti.
 
Viata incepe cu un pas: spermatozoidul intalneste ovocitul
 
Unirea cu succes a celor doua celule este modul in care bebelusul isi incepe miracolul vietii. in fiecare luna, organismul femeii se pregateste pentru posibilitatea ca un ovocit sa fie fertilizat de catre un spermatozoid. Mai intai, sub influenta anumitor hormoni, unul din ovare elibereaza un ovocit, proces numit ovulatie. Ovocitul este apoi captat de trompa uterina si va incepe calatoria spre uter. Pentru a se produce conceptia naturala, barbatul trebuie sa ejaculeze sperma, fluidul care contine spermatozoizii, la nivelul vaginului femeii, in perioada din apropierea ovulatiei. Apoi, spermatozoizii trebuie sa fie capabili sa inoate prin vagin, in uter si in trompa uterina, unde trebuie sa se uneasca si sa penetreze ovocitul. Ovocitul fertilizat va incepe sa se divida, transformandu-se in embrion care, dupa cateva zile, se va implanta in uter. Daca totul decurge bine, un copil se va naste aproximativ noua luni mai tarziu. Infertilitatea poate sa apara atunci cand exista o problema la oricare nivel al acestui proces.
 
Stiinta conceptiei
 
In mod natural, fertilizarea are loc in interiorul corpului unei femei, in trompele uterine. Cu toate acestea, atunci cand un cuplu are dificultati in a concepe pe cale naturala, fertilizarea in vitro (FIV) permite conceptia in afara corpului. In 1978, FIV a fost un concept revolutionar, cand primul "copil in eprubeta", fetita Louise Brown s-a nascut in Marea Britanie. Utilizata pentru prima data in cazul pacientelor cum este Ioana, care au trompele blocate sau deteriorate, astazi FIV este o procedura obisnuita. Este o metoda eficienta si pentru femeile cu infertilitate cauzata de endometrioza si tulburari ovulatorii sau pentru cuplurile in care problemele de fertilitate se datoreaza unui numar mic de spermatozoizi. Este prima alegere pentru unele paciente sau ultima, in cazul altora.
 
FIV - Prin FIV se incearca sa se imite ceea ce se intampla in natura, o solutie pe care au luat-o in calcul si Ioana si Mihai.
 
Inducerea ovulatiei
 
Pentru inducerea ovulatiei este nevoie sa se obtina un numar suficient de ovocite, insa in acelasi timp sa se previna ca femeia sa elibereze in mod natural un ovocit. Ca urmare, la inceputul tratamentului, nivelul de hormoni produsi de organism este suprimat pentru a fi mai usor controlat. Apoi, se foloseste un tratament de stimulare, ovarele producand mai mult de un ovocit, pentru a avea mai multe sanse de reusita. Urmeaza programarea recoltarii de ovocite (echivalentul ovulatiei in ciclul natural), folosind un alt hormon, care matureaza ovocitele. Pe tot parcursul ciclului, femeia este monitorizata ecografic si va face o serie de analize de sange pentru a se urmari raspunsul ovarelor la tratament.
 
Recoltarea de ovocite
 
Punctia foliculilor ovarieni (foliculii sunt asemanatori cu coaja oului, ovocitul fiind galbenusul) se face transvaginal, sub ghidaj ecografic. Procedura dureaza cca. 15-20 de minute si se face sub anestezie generala de scurta durata. In aceeasi dimineata, sotului tau i se va recolta o proba de sperma.
 
Fertilizarea si dezvoltarea embrionului
 
In laboratorul FIV, ovocitele sunt mai intai vizualizate de catre embriolog, apoi colectate si introduse intr-un mediu de cultura special conceput pentru a oferi nutrientii necesari. Cateva ore mai tarziu, ovocitele sunt gata sa fie plasate in acelasi recipient impreuna cu spermatozoizii. Daca numarul de spermatozoizi este mic, se foloseste metoda ICSI (injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor) prin care embriologul injecteaza cate un singur spermatozoid in centrul fiecarui ovocit. Cand nu este nevoie de ICSI, ovocitele sunt transferate in mediul de cultura impreuna cu aproximativ 100.000 de spermatozoizi. A doua zi, indiferent de metoda utilizata, se verifica daca ovocitele au fost sau nu fertilizate. Daca fertilizarea are loc, embriologul va incuba ovocitele fertilizate si le va verifica in urmatoarele 2-5 zile pentru a se asigura ca se dezvolta corect.
 
Transferul embrionului
 
Este o procedura nedureroasa, care nu necesita de obicei anestezie si dureaza cca. 5-10 minute. Embrionii selectati sunt aspirati intr-un cateter si introdusi in uter pe cale vaginala. in anumite situatii este necesara o mica incizie la nivelul invelisului exterior din jurul embrionului pentru a ajuta implantarea acestuia, procedura fiind numita assisted hatching. in situatia in care exista multe ovocite fertilizate si de "buna calitate", surplusul de embrioni poate fi congelat pentru o eventuala incercare viitoare (crioprezervare).
 
Cand voi stii ca sunt insarcinata?
 
De obicei la 12-14 zile dupa embriotransfer vei efectua un test de sange care determina nivelul hormonului beta-hCG. Daca rezultatul este pozitiv, va fi necesara o ecografie, doua saptamani mai tarziu.
 
Este timpul sa ceri ajutor!
 
"De fiecare data cand simteam ca bebita ma loveste sau vedeam cum mi se mareste burta, trebuia sa-mi reamintesc ca nu este un vis: viata care crestea in mine era adevarata!" isi readuce aminte zambind Ioana. Mihai si Ioana au trait bucuria calatoriei de a deveni parinti si spera sa aiba un al doilea copil prin FIV, un fratior pentru fetita lor Ana, in varsta de un an.
 
In calatoria voastra pentru a deveni parinti, echipa noastra de specialisti in medicina reproductiva, coordonata de Dl. Dr. Silviu  Predoi, va poate ajuta sa va indepliniti visul, asa cum i-a ajutat pe Ioana si Mihai, alaturi de  alte 4000 de cupluri.  Ceea ce face ca acest program sa aiba o rata de succes de 39%, peste media europeana de 33%, este  echipa puternica de specialisti si parteneriatul dintre ei. "Medicina reproductiva este unica in domeniul medical", declara Dl. Dr. Silviu Predoi,".. ea necesita o colaborare stransa si bazata pe incredere intre clinicieni si embriologi. Lucram extraordinar ca echipa!".
 
Ceea ce este important sa intelegeti este ca nu sunteti singuri si ca nu trebuie sa suferiti in tacere. Scopul nostru este acelasi cu al vostru: conceperea si nasterea unui copil sanatos! Afla cum te putem ajuta si ghida pentru a-ti realiza visul de a avea propriul copil.

Va recomandam sa cititi mai multe despre Stiinta conceptiei: fertilizarea in vitro AICI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema: Diverse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII