Somnul de dupa-amiaza: rolul sau in dezvoltarea copilului
Somnul de după-amiază nu doar că oferă părinților un moment bine meritat de liniște, dar are și multiple beneficii pentru copil. Acesta ajută la reducerea hiperactivității și anxietății, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, având astfel efecte pozitive asupra temperamentului, capacității de învățare și comportamentului social.
Pentru copiii mici, în special cei cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani, somnul adecvat este esențial pentru o creștere și dezvoltare armonioasă. Aceștia au nevoie de suficient somn pentru a susține procesele de creștere și dezvoltare, asigurându-se astfel că sunt odihniți și pregătiți pentru activitățile zilnice.
Somnul de dupa-amiaza si rolul sau in dezvoltarea copilului
Somnul de dupa-amiaza, pe langa faptul ca ofera un moment de liniste bine meritat parintilor, reduce hiperactivitatea, anxietatea, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare, avand astfel efecte benefice asupra temperamentului, capacitatii de invatare precum si asupra comportamentului social. Necesarul de somn variaza in functie de varsta.
Avantajele somnului de după masa de prânz în rândul copiilor
- creşterea capacităţii de concentrare a atenţiei,
- îmbunătăţirea memoriei pe termen lung,
- creşterea calităţii somnului din timpul nopţii, reducând din anxietatea provocată de epuizare,
- acumularea unei cantităţi suficiente de energie pentru a se juca şi a învăţa, prevenind astfel suprasolicitarea organismului,
- întărirea sistemului imunitar.
Chiar si dupa 18 luni, copilul are nevoie de un somn dupa amiaza
In jurul varstei de 18 luni, copilul devine din ce in ce mai interesat de mediul inconjurator insa are in continuare nevoie de somn dupa-amiaza. Parintii trebuie sa stabileasca un program fix de somn, eventual sa continue ritualul impus la cresa sau gradinita. Copilul este asezat in patut cu jucaria sau paturica preferata, i se citeste o poveste, se canta un cantec, exact ca atunci cand este pregatit de somnul de noapte. In felul acesta scade nivelul de agitatie si pregatim mental copilul pentru somn.
De asemenea, este bina ca ca somnul de dupa-amiaza sa aiba loc tot in patul copilului si nu pe canapea, in patul parintilor in absenta elementelor stimulatoare (televizor, calculator, ciocolata, bauturi dulci).
Ideal ar fi ca somnul de prânz să dureze 1-3 ore.
8 pozitii de somn si ce spune fiecare despre caracterul copilului
Știați că există 8 poziții diferite de dormit? Specialistii indieni sunt de parere ca pozitia de dormit a unui copil poate spune multe despre personalitatea si caracteristicile sale comportamentale.
Citiți mai departe pentru a afla ce spune felul in care doarme copilul - despre el.
Despre somnul copilului - merita citit si
Cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: dezavantaje care raman deseori ne-rostite
Cum imi invat baiatul sa doarma singur?
Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit
Ritmul de somn al copilului: despre necesitatea de a dormi, bioritm si anotimpuri
Cand doarme copilul singur? Ce este de facut, va sfatuieste Desprecopii :)
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII