Ritmul de somn al copilului: despre necesitatea de a dormi, bioritm și anotimpuri - întrebări și răspunsuri
De ce nu dorm copiii suficient? Și pot copiii să fie, asemenea adulților, persoane matinale sau nocturne? Ce efecte are lipsa de somn asupra copilului tău? Dar cât ar trebui să doarmă un copil pentru a fi sănătos?
Iată o analiză a necesităților de somn ale copilului, despre ritmul de somn, tiparele de somn, bioritm și influența anotimpurilor. Un ghid complet despre somnul copilului.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Cat este considerat a fi suficient somn pentru copiii cu varsta intre 0 si 4 ani?
Cum determinam daca copilul doarme suficient?
Cum ne asiguram ca micutul doarme suficient?
Care sunt consecintele privarii de somn la copiii mici?
Mersul la culcare tarziu, combinat cu trezirea tarzie, functioneaza intotdeauna la copii?
Pot avea copiii tipare tipice dimineata sau seara, precum adultii?
Este bioritmul ereditar? Ce prevaleaza intre obiceiuri si gene?
Cum pot invata copilul sa se adapteze ritmului de vara/iarna?
Este ritmul de somn diferit in timpul iernii/verii?
Cat este considerat a fi suficient somn pentru copiii cu varsta intre 0 si 4 ani?
Nou-nascutii dorm toata ziua. Ei se trezesc doar pentru ca le este foame sau pentru ca au un scutec murdar. Dupa varsta de aproximativ 6 luni, un copil dezvolta un ritm circadian. El va dormi aproximativ 12 ore seara si noaptea, iar in timpul zilei, una sau doua ore.
In copilarie dispare puiul de somn de la amiaza, dar atunci cand merge la scoala, el are inca nevoie de aproximativ 10 pana la 12 ore de somn. Aceasta cifra ramane aproximativ stabila pana la pubertate. Doar dupa varsta de 24 de ani, va avea un model de somn adult. Timpii sunt evident relativi; un copil doarme mai mult sau mai putin decat altul.
Cum determinam daca copilul doarme suficient?
Copilul dumneavoastra a dormit suficient atunci cand se trezeste singur si este bine odihnit, daca poate functiona bine in timpul zilei si nu sufera de somnolenta, sau un comportament schimbator.
Cum ne asiguram ca micutul doarme suficient?
Este important ca copilul sa aiba un somn de noapte netulburat. Asigurati-va ca circumstantele in care el doarme sunt optime. Cu intervale regulate de somn, putine zgomote in jurul lui si un dormitor intunecat. Asigurati-va ca nu sunt in preajma dispozitive care emit lumina, si fara veioza in camera lui, pentru ca nu va reusi decat sa il trezeasca.
Ad-Extra3:
Care sunt consecintele privarii de somn la copiii mici?
Copiii care dorm prea putin sau sunt deranjati din somn de conditiile inconjuratoare pot dezvolta un deficit de somn. Ei pot deveni peste zi hiperactivi, sau din contra, somnolenti. Daca privarea de somn persista, cresterea lor va avea de suferit, deoarece hormonul de crestere este produs in timpul somnului.
De la aproximativ 1 anisor, copiii pot suferi de asa-numita teroare de noapte: cosmaruri in timpul somnului adanc, care pot rezulta intr-un atac de panica. Copiii nu-si amintesc aceste atacuri de panica mai tarziu. Pe masura ce cresc, ei pot avea cosmaruri pe care si le amintesc de multe ori, mai tarziu. "Teroarea de noapte" si cosmarurile pot creste in intensitate datorita lipsei de somn, sau modelelor de somn neregulate.
Mersul la culcare tarziu, combinat cu trezirea tarzie, functioneaza intotdeauna la copii?
Somnul are diferite etape: prima jumatate a noptii vei fi intr-un somn adanc, acesta este somnul care de obicei este cel mai odihnitor. A doua jumatate a noptii vei dormi si visa mai superficial. Apoi, in a treia parte vei dormi un pic, dar nu te vei odihni.
In cazul in care programul de somn sufera modificari, nu se schimba ritmul de somn al copilului. Merge copilul dumneavoastra mai tarziu decat de obicei la culcare? Atunci el pierde cateva ore de somn profund. Dormitul in somnul superficial nu este de prea mare folos, astfel nu trebuie sa recurgeti la aceasta solutie.
In tarile dezvoltate, copiii merg la culcare devreme si se trezesc devreme. In tarile din sud, copiii sunt de multe ori pana la ora 23:00 pe strada si practica siesta. Ce este mai sanatos?
Este la fel de sanatos, atata timp cat copiii au un somn adecvat. Tiparele de somn depind de ceea ce se obisnuieste intr-o anumita societate. Ceasul nostru biologic este setat astfel incat sa avem doua reprize optime de somn in 24 de ore: una catre ora doua dimineata - dormitul cel mai adanc - si unul la ora doua dupa-amiaza. Prin urmare, siesta este regulata in tarile din sud, intre doua si patru dupa-amiaza. In cazul in care copilul doarme la amiaza, nu-l lasati sa doarma mai tarziu de ora 16:00. Acest lucru afecteaza ritmul circadian.
Pot avea copiii tipare tipice dimineata sau seara, precum adultii?
Incepand cu varsta de aproximativ 1 an, puteti citi intr-o masura bioritmul copilului dumneavoastra. Vrea copilul sa se joace mai mult in orele de seara si continua seara mai usor treaz? Atunci el tinde sa aiba un tipar de om de seara. Daca vrea sa doarma mai degraba seara decat sa se joace, atunci el va fi o persoana matinala.
Este bioritmul ereditar? Ce prevaleaza intre obiceiuri si gene?
Bioritmul este partial genetic, dar este mai mult influentat de obiceiuri si comportamente. Parintii vin deseori la ora 18:00 de la servici si doresc sa se joace in continuare cu copiii. Acest lucru permite copiilor sa se obisnuiasca sa mearga mai tarziu la culcare.
Lumina influenteaza, de asemenea, bioritmul. Lumina pe timp de seara ( in special vara) amana somnul. Si nu este vorba doar despre veioze de camera, dar, de asemenea, si de display-urile luminoase. Acest lucru este valabil atat pentru adulti cat si pentru copii. Doriti ca copilul sa doarma la timp, stingeti inainte de culcare TV-urile, tabletele, iPod-ul, smartphone-ul, consola de jocuri si PC-ul.
Cum pot invata copilul sa se adapteze ritmului de vara/iarna?
In general, oamenii au nevoie de o zi pentru a se obisnui cu diferenta de fus orar de o ora. Puteti ajuta copilul sa se obisnuiasca cu noua ora de culcare printr-o usoara relaxare a orei de somn, iar dimineata prin a face direct lumina in camera, si cateva exercitii fizice - acestea ajuta mult copilul sa se trezesca de tot.
Are copilul dificultati in a se adapta la noul orar? Lasati-l cateva zile sa se obisnuiasca, prin a relaxa orarul de somn cu un sfert de ora mai tarziu sau mai devreme.
Este ritmul de somn diferit in timpul iernii/verii?
Este posibil. In timpul verii este lumina mai multa, iar oamenii au tendinta sa ramana trezi pana mai tarziu. Copiii au deseori permisiunea sa se joace afara mai tarziu vara. In timpul iernii, din contra, oamenii se culca mai devreme. Cu un set de draperii bune puteti sincroniza ritmul de somn vara/iarna pe cat posibil, acest lucru fiind important pentru copiii mici, cel putin.
Invata copilul sa doarma in patutul lui: 6 sfaturi esentiale
Este ora somnului si Adelina refuza sa doarma in patutul ei. Ii propuneti atunci sa adoarma in patul vostru la fel cum face in fiecare seara. Odata adormita, o trasportati in patutul ei. De abia aveti timp sa adormiti si dvs. ca o simtiti pe micuta Adelina venind si strecurandu-se usor in patul dvs. Iar?
Cand doarme copilul singur? Ce este de facut, va sfatuieste Desprecopii :)
Citeste neaparat si: Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta
autor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII