Nasterea prin cezariana
- Medicii nu se hotaresc sa faca o operatie cezariana pana nu se instaleaza travaliul, dar acest lucru nu inseamna ca este o procedura de urgenta. Cel mai adesea este ceva ce corpul medical nu a putut anticipa pana ce travaliul nu a inceput.
Medicii nu se hotaresc sa faca o operatie cezariana pana nu se instaleaza travaliul , dar acest lucru nu inseamna ca este o procedura de urgenta. Cel mai adesea este ceva ce corpul medical nu a putut anticipa pana ce travaliul nu a inceput.
Uneori este clar ca o femeie va avea nevoie de o operatie cezariana inca dinainte de a intra in travaliu.
O parte din conditiile care impun o cezariana sunt :
- copilul este intr-o prezentatie dificila,
transversa sau pelviana , sau are o suferinta sau anomalie deja
cunoscuta
exista trei sau mai multi fetusi - mama are un herpes genital care poate fi transmis copilului printr-o nastere vaginala mama
- are placenta previa (placenta este implantata asa de jos in uter incat blocheaza iesirea copilului)
- sau placenta abruptio cand placenta este separata de peretele uterin si fatul este in pericol
- o preeclampsie materna se inrautateste rapid facand ca intarzierea nasterii sa devina foarte periculoasa
- exista in antecedente operatii uterine invazive sau multiple cezariene .
O nastere prin cezariana presupune o incizie prin peretele abdominal si uter , in locul nasterii vaginale. In ultimii 30 de ani s-a inregistrat o crestere tot mai mare a ratei nasterilor prin cezariana.
La mamele care au nascut primul copil prin operatie cezariana, riscul de placenta praevia - situatia in care placenta este atasata peste sau in apropierea deschiderii interne a cervixului - a fost cu 47% mai ridicat in a doua sarcina decat la femeile care au nascut natural.
Riscul unei alte probleme, placenta abruptio sau dezlipire prematura de placenta - caz in care placenta se dezlipeste prematur de uter - a fost cu 40% mai mare la femeile care au nascut anterior prin cezariana.
Medicii mai sustin ca femeile care fac cezariene programate pot avea greutati in formarea unei legaturi cu bebelusii lor, in urma operatiei planificate - efectuate inainte de inceperea travaliului. Femeile care sunt deja in travaliu atunci cand li se face cezariana au deja fluxul de hormoni declansat.
Cicatricea din uter cauzata de cezariana poate afecta atasarea placentei la uter in viitoarele sarcini, spun cercetatorii.
O membra a Comunitatii Desprecopii.com care a nascut prin cezariana la Maternitatea Regina Maria a impartasit cu noi experienta prin care a trecut, si a declarat urmatoarele:
"Am nascut saptamana trecuta la maternitatea Regina Maria de la Centrul Medical Unirea. Am nascut cu cezariana - pentru ca la prima sarcina am nascut tot cu cezariana si am ales sa merg tot pe aceasta metoda. Experienta mea acolo a fost de nota 10 plus; absolut totul, incepand cu oamenii care lucreaza acolo si terminand cu conditiile in care stai si nasti au fost fara cusur. Medicii neonatologi si doamnele asistente de la neonatologie au fost de super mare ajutor, nu stiu cum ati fost voi dupa nastere, dar eu, desi sunt la al doilea copil, mi-a fost teama si m-am simtit de parca n-am vazut bebelus in viata mea." (Gabrielama) Cititi topicul original pe forum: Nasterea la Maternitatea Regina Maria AICI |
Medicii avertizeaza viitoarele mame cu privire la una dintre cele mai controversate teorii, conform careia nasterea prin cezariana este mai sigura decat nasterea normala. Potrivit specialistilor Centrului Medical Unirea aceasta este o decizie care trebuie luata in colaborare cu medicul, tinand cont de istoric, evolutia sarcinii, de rezultatul investigatiilor, pentru a gasi cea mai buna solutie .
Noi recomandam, sustinem si incurajam nasterea pe cale naturala, bineinteles in absenta indicatiilor medicale pentru cezariana.
Ca o alternativa la cele doua tipuri de nastere, in cadrul Maternitatii Regina Maria exista si posibilitatea nasterii in apa.
Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:
Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor
la nastere. Clipe unice, traite la maxima
intensitate.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII