Când copilul are o criză de furie sau tantrum. Cum reacționam și cum gestionam corect situația - 8 intrebari si raspunsuri de la psihoterapeutul Nicolette Cojocaru

Cand copilul are o criza de furie sau tantrum. Cum reactionam si cum gestionam corect situatia - 8 intrebari si raspunsuri de la psihoterapeutul Nicolette Cojocaru

Când copilul are o criză de furie sau tantrum. Cum reacționam și cum gestionam corect situația - 8 intrebari si raspunsuri de la psihoterapeutul Nicolette Cojocaru

Cand copilul are o criza de furie sau tantrum. Cum reactionam si cum gestionam CORECT situatia - 8 intrebari si raspunsuri de la psihoterapeutul Nicolette Cojocaru.

Esti la cumparaturi si copilul face o criza de plans... asa numitul tantrum

Imaginează-ți scenariul: intri în magazin, pregătită să bifezi rapid lista de cumpărături, dar deodată devii centrul atenției. Si nu pentru ca ai câștigat la loterie sau pentru că te afli în vreo reclamă, ci pentru că micuța ta prințesă a decis că este momentul perfect pentru o criza de plans… Dar criză nu gluma… SI nu acceptă alta varianta decât să împingă ea - agale - căruciorul și, bineînțeles, parcursul obligatoriu trebuie să includă o oprire strategică la raionul de jucării. Toate acestea, în timp ce tu te străduiești să îți păstrezi calmul și să nu cumva să transformi cumpărăturile într-un show ….OK si ca sa fie si mai convingatoare ( desi se uita multa lume) se tranteste pe jos iar lacrimile sunt de crocodil ….

💡 In continuare avem sfaturile doamnei Nicolette Cojocaru,- Psihoterapeut la clinica Aproape din Bucuresti.  Ea ne va ajuta cu sfaturi - pentru a naviga cat mai senin prin aceste crize de tantrum, adesea neașteptate și pline de provocări…

1. Nicolette, ce anume declanșează la copii  acele spectaculoase showuri de dramă pe care le numim tantrumuri ?

Tantrumurile sunt o exacerbare a stării de frustrare pe care noi adulții o putem tolera, dar care la copii ia forme mai intense. De multe ori, ele sunt expresia unei descărcări emoționale, în urma acumulării frustrărilor și nemulțumirilor pe o perioadă de timp. Apar mai des atunci când copiii sunt obosiți, nu au mâncat bine, sunt bolnavi sau nu s-au jucat suficient.

2. În momentul în care se declanșează un episod de tantrum, cum ar trebui să reacționăm ca părinți? Ignoraram sau există o abordare mai bună?

Un tantrum este un moment foarte intens emoțional pentru copil. De aceea, ignorarea lui poate deteriora relația cu copilul și poate genera sentimente și mai profunde de frustrare pentru cel mic.

Recomandarea mea pentru părinți este ca în momentul unui tantrum să urmeze o strategie de reducere a pagubelor și nu de disciplinare: să lase tantrumul să se întâmple și să se și consume, să reasigure copilul prin contact fizic si validari verbale și să îi recunoască emoțiile.
Pe măsură ce copilul se liniștește, îi puteți ghida atenția către un joc scurt sau o jucărie pentru a-l ajuta să se calmeze.

Ad-Extra3:

3. Cum putem diferenția între un tantrum 'normal' și momente când ar trebui să ne gândim să cerem ajutorul unui specialist?

Tantrumurile sunt o parte firească în dezvoltarea copiilor, însă câteva aspecte pot fi importante aici: frecvența lor, vârsta copilului și impactul acestor ieșiri asupra activității celui mic.

Ieșirile puternice sunt mai specifice preșcolarilor, devenind în mod natural mai rare cu creșterea în vârstă. Dacă ele apar la copii mai mari, dacă sunt foarte frecvente, durează mult și împiedică activitățile de zi cu zi ale familiei, poate fi necesară expertiza unui specialist.

4. Pentru părinții la primul copil: când vine vorba de prevenirea tantrumurilor, ce sfat de aur ne-ai putea oferi pentru a evita cele mai comune greșeli de regie?

De multe ori, tantrumurile se “anunță”, ca să spun așa de pe parcursul zilei - după cum a început copilul ziua, după atmosfera dintre părinți sau după cum arată programul familiei.

Așadar, previzibilitatea este cuvântul cheie atât pentru copil, cât și pentru părinți:  anunțați ce urmează să se îmtâmple, explicați-i copilului când va putea să se joace și când nu, cum veți trece împreună printr-o zi solicitantă. Dacă este posibil, în zile cu încărcatură pentru copil, prioritizați momentele de conectare și de joacă, astfel încât să mențineți rezervorul emoțional al copilului cât mai alimentat.

5. Nicolette, sunt curioasa, există vreo legătură între alimentatia copiilor și frecvența sau intensitatea tantrumurilor?

Alimentația este foarte importantă atât în dezvoltarea fizică, cât și în funcționarea emoțională. Atunci când copiii mănâncă prea mult sau prea puțin, apare mai ușor starea de iritare, de nemulțumire, de apatie. De asemenea, atunci când alimentele consumate nu oferă un aport bun de nutrienți, copilul poate fi lipsit de energie și mai irascibil.

Apariția tantrumurilor poate fi favorizată, în unele cazuri, de consumul alimentelor stimulante, precum dulciuri sau sucuri.

6. Ce tehnici de relaxare recomanzi părinților pentru a rămâne calmi și colectați în timpul unui tantrum?

Reacțiile nepotrivite în momente de tantrum vin din presiunea socială, din ideea că ne facem de râs și din propria anxietate.

Aceeași tehnică benefică pentru copii îi ajută și pe adulți: observația. Observă câteva secunde mediul înconjurător, senzațiile din corp și resursele pe care le ai la dispoziție. Rămâi cât se poate conectat/conectată la momentul prezent, la rolul tău în acel moment și la copil, lăsând de-o parte elementele exterioare. Astfel poți citi mai corect semnele copilului și poți gestiona situația mai bine.

7. Cum putem folosi momentele de tantrum ca oportunități de învățare pentru copii, pentru a-i învăța despre gestionarea emoțiilor și rezolvarea conflictelor?

Un tantrum poate însemna pentru copil întârzierea la o activitate care îi place sau stricarea unei jucării. Toate aceste consecințe neplăcute pot fi aduse în discuție după ce tantrumul a trecut și i se pot oferi alternative celui mic. De exemplu, folosirea cuvintelor sau a expresiilor faciale exagerate pentru a exprima ce simt.

Desigur, ei trebuie și să vadă, apoi, aceste alternative funcționând în a atrage atenția adulților. Așa că odată ce ați oferit o alternativă de comunicare, răspundeți la ea cu aceeași promptitudine pe care ar primi-o un tantrum.

8. Cum putem explica altor membri ai familiei sau prietenilor care nu au copii de ce nu este întotdeauna potrivit să intervenim când un copil are un tantrum?

Pentru a explica această limită, adulții trebuie să înțeleagă, în primul rând, experiența copilului. Îi puteți invita să își amintească sau să își imagineze un moment în care s-au simțit rău, au făcut ceva greșit sau rușinos și toți oamenii din jur au venit cu câte o sugestie, o soluție sau o interpretare a situației.

Aceleași sentimente de confuzie, neajutorare și frustrare sunt resimțite și de copil atunci când, în timpul unui tantrum, sunt mai multe persoane care încearcă să îl liniștească.

CIteste in continuare 5 motive pentru care NU trebuie sa ignori o criza de tantrum - sfatul psihologului

Despre crize de plans ale copilului, mai poti citi si

Crizele de nervi si lacrimi ale copilului - iata 10 motive pentru care sunt de fapt utile

Cea mai buna modalitate de a preveni aparitia unui acces de furie la copii este ca parintii sa isi cunoasca reactiile

4 strategii care te vor ajuta să rămai calm cu copilul tău dificil

Accesele de furie ale copiilor: ce putem face si ce nu trebuie sa facem

Tantrumul copilului: legatura cu genele mostenite

Cum asisti la o criza de furie a copilului si ce trebuie sa stii

 

autor: Desprecopii.com
Interviul cu Nicolette Cojocaru a fost realizat in exclusivitate pentru Desprecopii.com - la emisiunea Lifestyle pentru parinti - despre copii / si prezentat pe Bucuresti FM - 27 oct. 2024
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII