Calendar de circulație al virusurilor

Calendar de circulatie al virusurilor

Calendar de circulație al virusurilor

Daca nu ati stiut, si virusurile au un calendar de calatorie. Acestea vin si pleaca, provocand viroze, epidemii si gripe, urmand un ritm anual bine definit. In acest sens, medicii si specialistii in sanatatea publica au observat ca virusurile au o activitate crescuta in anumite perioade ale anului, iar anumite conditii atmosferice si comportamente sociale pot contribui la raspandirea lor. De exemplu, perioada de varf pentru infectiile virale este, de obicei, intre octombrie si aprilie, iar dupa 15 aprilie, sezonul virușilor începe să scadă semnificativ, dar asta nu înseamnă că nu există riscuri și pe timpul verii.

Iata care este calendarul de circulatie al virusurilor.

 

Calendarul Virusurilor: Ce virusuri sunt active în fiecare sezon?

Fiecare anotimp aduce cu sine o serie de viruși care sunt mai activi în acea perioadă a anului. Iată un model generalizat al calatoriei virusurilor pe parcursul unui an:

Calendarul virusurilor - Vara:

 Virusul Coxsackie: Acesta este responsabil pentru boala „mână/picior/gură” (Hand, Foot and Mouth Disease - HFMD), o afecțiune frecventă în rândul copiilor mici. Se manifestă prin erupții cutanate, ulcerații în gura, febră și dureri de cap.
 Enterovirusul: Acest virus produce viroze care pot afecta mai multe sisteme ale corpului, inclusiv stomacul, pielea, sistemul respirator și ochii. În plus, enterovirusurile sunt adesea asociate cu infecții care provoacă febră, dureri musculare și oboseală. Acestea sunt, de obicei, mai frecvente în lunile de vară și toamnă.

Calendarul virusurilor - Toamna:

 Virusul Parainfluenza: Acesta este un virus care provoacă infecții ale sistemului respirator superior, inclusiv tuse și răceli severe. Infecțiile cu parainfluenza sunt mai frecvente în sezonul de toamnă și pot duce la laringite, faringite și chiar la crize de astm.
 Rhinovirusul: Acesta este principalul agent patogen care provoacă răcelile obișnuite. Infecțiile cu rhinovirus sunt mai frecvente în lunile de toamnă, când vremea începe să fie mai rece și umedă. Rhinovirusul este extrem de contagios și se răspândește rapid în comunități, mai ales în colectivități, cum sunt școlile și grădinițele.

Ad-Extra3:

Calendarul virusurilor - Iarna:

 Virusul Influenza (gripa): Gripa este, fără îndoială, cea mai cunoscută afecțiune virală asociată cu sezonul rece. Acest virus provoacă febră mare, dureri musculare, oboseală extremă și tuse. Sezonul gripal durează de obicei din noiembrie până în martie și poate duce la epidemii semnificative.
 Rotavirusul (gripa stomacală): Acesta este un virus care provoacă diaree severă, vărsături și dureri de stomac. Infecțiile cu rotavirus sunt frecvente la copii mici și pot fi foarte periculoase din cauza riscului de deshidratare.
 Virusul Respirator Sincițial (RSV): RSV este responsabil pentru bronșiolită și pneumonie în rândul copiilor mici, în special în timpul iernii. Această infecție virală afectează plămânii și căile respiratorii inferioare, provocând tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

Calendarul virusurilor - Primăvara:

 Virusul Parainfluenza: Acesta continuă să fie activ și în primăvară, fiind responsabil pentru tuse persistentă și afecțiuni respiratorii ușoare.
 Varicela (Virusul Varicelo-Zosterian): Deși nu este exclusiv o boală de primăvară, varicela poate fi mai frecvent întâlnită în această perioadă. Acest virus provoacă erupții cutanate caracteristice și este contagios. Varicela este mai frecventă în rândul copiilor care nu au fost vaccinați sau care nu au avut boala în copilărie.

Cum influențează condițiile atmosferice activitatea virală?

Medici și cercetători sunt de părere că activitatea virală este influențată semnificativ de condițiile climatice. În timpul iernii și toamnei, temperaturile scăzute și umiditatea ridicată creează condiții favorabile pentru supraviețuirea și răspândirea multor viruși. De exemplu, aerul uscat și rece poate slăbi sistemul imunitar al organismului, făcându-l mai vulnerabil în fața infecțiilor virale. În plus, oamenii petrec mai mult timp în interior, în spații închise, unde virușii se pot răspândi mai ușor.

De asemenea, în perioadele de vacanță, cum ar fi iarna și primăvara, când familiile se reunesc sau călătoresc, virusurile au mai multe șanse să se răspândească rapid din cauza contactului strâns dintre oameni.

Virusurile pot ataca și în afara sezonului lor de activitate

Deși există anumite virusuri care au perioade de activitate mai intensă, este important de menționat că acestea pot ataca și în afara sezonului lor. De exemplu, infecțiile cu virusul gripal sau cu rinovirusuri pot apărea și în lunile de vară, dar nu la fel de frecvent sau cu aceeași intensitate. Totuși, atunci când astfel de epidemii de gripă sau răceală apar în afara sezonului lor normal, ele sunt de obicei izolate și nu ajung la proporții epidemice.

De ce trebuie să fim pregătiți?

Chiar dacă perioada de vârf a epidemiei virale se încheie în aprilie, părinții trebuie să fie mereu pregătiți pentru apariția unor posibile infecții, chiar și în afacerea sezonului rece. Monitorizarea stării de sănătate a copilului, igiena corectă, vaccinarea și evitarea contactului cu persoane bolnave sunt măsuri preventive esențiale pe tot parcursul anului.

Medici sunt la curent cu evoluția virusurilor care circulă în comunități și pot oferi îndrumări utile despre prevenirea și tratamentul acestora. De asemenea, vaccinările sezoniere, cum ar fi vaccinul antigripal, rămân o metodă importantă pentru a proteja copiii și adulții de infecțiile virale.

Virusurile au cu siguranță un „calendar de călătorie” pe care îl urmează cu regularitate, dar și variabilele climatice și comportamentele sociale pot modifica acest tipar. De aceea, rămânând vigilenți și aplicând măsuri de protecție, putem minimiza riscurile pentru sănătatea celor mici pe tot parcursul anului.

Despre virusuri si viroze, mai cititi

 Poliomelita si vaccinarea antipolio in Romania
 Lupta impotriva gripei cu supa Dracula
 Enteroviroza la copil
10 sfaturi pentru a evita raceala si gripa
Vine gripa, vaccinarea impotriva gripei
Pana la 42% dintre copii se pot imbolnavi de gripa

Diferenta dintre o infectie bacteriala si una virala

Despre bolile contagioase ale copilariei, cititi neaparat:

 Boala a cincea, eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti
Boala mainii, piciorului si gurii
Scarlatina
Scabia (raia)
Gripa cu virusul AH1N1 (porcina): sfaturi pentru parinti
Tratamentul varicelei
Oreionul la copil
Varicela sau varsatul de vant
Pneumonia la copil
Meningita la copil
Amoebiaza la copil
Pojarul (rujeola) la copil
Meningita copilului si povestea unei mamici
Sustine alaturi de noi preventia contra meningitei
Despre pecingine 

Forum medical si forum de suport al parintilor:

Clinica Virtuala DC: Consultanta medicala online.

Parintii intreaba, parintii raspund! In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. tudor
    tudortrimis la 8/12/2014

    Cartea ”MAESTRU IN ANULAREA AMENZILOR RUTIERE- cum sa devii” este apreciata si de politistii rutieriTudor AURELIANMai zilele trecute, cartea ”MAESTRU IN ANULAREA AMENZILOR RUTIERE- cum sa devii” a primit un feed-back, pe cat de neasteptat, pe atat de magulitor, chiar din partea unor politisti rutieri.Mai precis, la inceput de luna decembrie ac, fiind si ziua lui de nastere, un amic care e si proprietar si administrator al unei firme, patron - cum s-ar zice in limbajul popular, a organizat o mica agapa la el la birou, de la orele 18.00.Ei, si ce sa vezi, printre invitati au fost si cativa prieteni de-ai lui care lucrau in politie, iar doi dintre acestia erau chiar politisti rutieri.Si acum vine ”bomba”.Gasind cartea ”MAESTRU IN ANULAREAAMENZILOR RUTIERE- cum sa devii” pe un raft din biroul sarbatoritului, unul din cei doi politisti de la Rutiera a luat-o, asa, in treacat, si a rasfoit-o.Imediat, apoi, vreme de doua ceasuri incheiate, asezat intr-un fotoliu retras intr-un colt al incaperii, acel politist s-a apucat sa lectureze cartea cu maxim interes, uitand de agapa. Invitat chiar de mai multe ori sa mai lase cartea, ca nu a venit la biblioteca, ci la petrecere, politistul a refuzat mereu, zicand:- Nu vin, mai, ca uite cate lucruri utile nu le stim nici noi, cei de la Rutiera!Iar la final, cand agapa s-a incheiat, politistul a reasezat cartea pe raft si a concluzionat, sec:- Trebuie sa-mi comand si eu cartea asta, pentru ca asta ne trebuie in primul rand noua, celor de la Politia Rutiera. N-ar trebui sa cada pe mainile simplilor soferi, ca dupa aia ni-i punem in cap pe toti!P.S.- Din relatarea de mai sus, se desprind doua lucruri certe si binevenite:1 - cartea e foarte utila chiar si pentru agentii de politie rutiera;2 - din pacate pentru Politia Rutiera, cartea a fost scrisa in primul rand pentru soferii simpli, si ea a inceput deja sa ajunga la acestia.www.maestrii-succesului.ro

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII