Paracetamolul poate fi fatal in doze mari - atentie la doze si la combinarea cu alte medicamente care pot contine paracetamol 🚨
Răceala este o boală comună în sezonul rece, iar tendința de a o considera o afecțiune lipsită de gravitate și de a o trata acasă, cu leacuri neconvenționale sau cu medicamente luate după ureche, este răspândită în întreaga lume, nu doar în România. Cu toate acestea, medicii ne avertizează că răceala ar trebui tratată cu seriozitate, la fel ca oricare altă boală, și că medicamentele luate fără recomandarea unui medic ar putea fi foarte periculoase dacă doza recomandată nu este respectată.
De asemenea, este important să ținem cont că unele medicamente pentru răceală conțin paracetamol și că acestea se pot combina fără să știm, rezultând o doză prea mare, ceea ce poate avea consecințe grave pentru sănătate. Așadar, atunci când te confrunți cu o răceală sau altă boală, consultă întotdeauna un profesionist medical pentru sfaturi și tratament adecvat.
- vei citi:
O supradoza de paracetamol poate fi letala
In ciuda acestor accidente, specialistii nu interzic paracetamolul... inca
Autismul, ADHD-ul, astmul si legatura cu paracetamolul
O supradoza de paracetamol poate fi letala
Paracetamolul, un medicament pe care majoritatea oamenilor îl consumă fără prescripție medicală, reprezintă unul dintre potențialele pericole dacă nu este administrat corect. Mai exact, o supradoză de paracetamol poate fi letală. Doza maximă recomandată de paracetamol la adulți este de 4g pe zi (8 pastile a 500mg). Dacă nu se depășește această cantitate, paracetamolul este un medicament sigur și eficient în combaterea răcelii și a gripei. Cu toate acestea, de multe ori pacienții nu țin cont de faptul că paracetamolul, ca substanță activă, se găsește și în alte medicamente contra răcelii. Luate în combinație cu tabletele de Paracetamol, acestea măresc riscul unui supradozaj care afectează în primul rând ficatul. Supradozajul accidental intervine mai ales atunci când paracetamolul este luat pe fondul durerii, pacientul ignorând doza recomandată de specialist.
Studiile arată că supradozele accidentale de paracetamol pot duce la insuficiență hepatică foarte gravă, care poate cauza moartea. O echipă de cercetători, condusă de dr. Kenneth Simpson, a investigat cazurile a 663 de pacienți care au suferit din cauza supradozei accidentale de paracetamol, între 1992 și 2008. 161 de persoane cu o medie de vârstă de 40 de ani au luat prea mult paracetamol, în încercarea de a-și calma durerile de stomac, de spate sau de dinți. 2 pacienți din 5 au murit din cauza insuficienței hepatice, rata mortalității fiind mult mai mare în cazul supradozajului accidental decât în cazul celui intenționat (în cazurile de suicid). Explicația este dată de faptul că supradozajul accidental își face simțite efectele negative în timp și, chiar dacă la prima vedere nu pare ceva extrem de periculos, consumul exagerat de paracetamol poate deveni fatal organismului.
Cazul intens mediatizat al instruitoarei de fitness britanice Donna Bishop, în vârstă de 25 de ani, care a murit din cauza unei insuficiențe hepatice pe fondul supradozei de paracetamol, constituie un semnal de alarmă pentru întreaga populație care adesea ignoră aceste informații legate de un medicament pe cât de banal, pe atât de periculos atunci când nu este administrat corect. 💊
In ciuda acestor accidente, specialistii nu interzic paracetamolul... inca
Dimpotriva, el este un medicament foarte eficient, insa trebuie luat cu precautie. Monitorizarea corecta a administrarii lui este cheia reusitei unui tratament care il include. Cantitatile normale de paracetamol nu afecteaza organismul, fiind usor prelucrate de catre acesta, in schimb tot ceea ce este in exces e retinut de ficat, ducand la efecte negative grave si ireversibile.
Autismul, ADHD-ul, astmul si legatura cu paracetamolul
In ciuda utilizarii acetaminofenului in timpul sarcinii ca fiind considerata in general sigura, o serie de studii au sugerat exact contrariul. In februarie 2016, un studiu a descoperit ca gravidele ce au utilizat acetaminofen au avut mai multe sanse sa aiba copii care au dezvoltat astm pana la varsta de 3 ani.
Cercetatorii - inclusiv Dr. Maria Magnus de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica din Oslo, Norvegia - spun ca rezultatele sunt de importanta mare pentru sanatatea publica, descoperind posibilele efecte adverse ale utilizarii acetaminofenului in timpul sarcinii.
Cu toate acestea, ei spun ca rezultatele nu garanteaza modificari la recomandarile actuale de administrare a paracetamolului in timpul sarcinii.
Ad-Extra3:
Astmul nu este insa singurul risc care poate aparea o data cu utilizarea acetaminofenului in sarcina.
Tot la inceputul lui 2016, MNT a raportat un studiu care a descoperit o legatura intre expunerea prenatala la acetaminofen, autism si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).
Dintr-o analiza a peste 2.600 de femei insarcinate, cercetatorii au descoperit ca cele care au folosit acetaminofen in primele 32 de saptamani de sarcina au avut o probabilitate mai mare de 30% de a avea urmasi cu deficit de atentie la varsta de 5 ani sau ADHD.
In plus, cercetatorii - inclusiv coautorul studiului, Jordi Julvez, de la Centrul de Cercetare in Epidemiologie de Mediu (CREAL) din Barcelona, Spania - au descoperit ca baietii expusi prenatal la paracetamol aveau mai multe sanse sa prezinte simptome clinice ale autismului.
In cazul MNT, Julvez a spus ca este de parere ca medicii trebuie sa informeze mai bine pacientii - in special gravidele - despre riscurile potentiale asociate cu consumul de acetaminofen.
„Trebuie sa le spunem aceasta posibilitate [a problemelor de dezvoltare ale urmasilor] si sa fie precaute la utilizarea acestui medicament - poate sa ia cea mai mica doza posibila si, de asemenea, doar atunci cand este strict necesar!”, a mentionat Julvez.
Paracetamol sau Nurofen la febră? Despre ce conțin aceste medicamente și ce este mai bine să dam bebelușului în caz de febră
Paracetamol sau Nurofen la febră? Care este mai eficient in cazul febrei?Iata ce conțin aceste medicamente și ce este mai bine să dam bebelușului în caz de febră
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII