Bebele pare că nu vrea să doarmă deloc și, în plus, plânge și vomită. Oare vom mai putea dormi vreodată? 😩
Bebe nu vrea să adoarmă dacă nu îl alăptez, după care tot se mai trezește apoi de două ori pe noapte și nu vrea să adoarmă dacă nu îl alăptez sau îl legăn. Apoi plange pana vomită. Oare vom mai dormi vreodată?
Cand pe langa plans... bebe mai si vomita
Bebe nu vrea să adoarmă dacă nu îl alăptez, după care tot se mai trezește apoi de două ori pe noapte și nu vrea să adoarmă dacă nu îl alăptez sau îl legăn. Oare vom mai dormi vreodată?
Asadar, esti foarte hotarata sa il inveti sa adoarma singur si esti pregatita pentru plânsul care insoteste acest proces. Dar ce se intampla atunci când plânsul se termină... cu voma?
Este adevărat că unii bebeluși sunt atât de epuizati de plans, încât efectiv vomează. Evident, voma indusă de plans este o problema pentru rufe (și pentru husa pentru salteaua din patut), dar, din fericire, nu este în general o problemă pentru sănătate.
Așadar, ce ai putea face?
Poți continua planul (cu pauzele de rigoare pentru a curăța dezastul) timp de 3 sau 4 zile pentru a vedea dacă încetează cu voma, ceea ce se intampla în majoritatea cazurilor. În caz contrar (sau dacă nu esti pregatită pentru schimbarea așternuturilor în timpul nopții), ai putea amâna procesul vreo câteva săptămâni, apoi poți să îl reiei pentru a vedea dacă plânsul mai este sau nu însoțit de vomă.
De asemenea, ai putea sa analizezi dacă nu cumva o cantitate excesivă de lapte oferită prea aproape de ora de culcare nu generează aceste episoade de vomă. Încearcă să schimbi ordinea acțiunilor din rutina de seară, astfel încât să începi cu sânul sau biberonul (sau orice alte gustari oferite seara) în loc să termini cu el.
Și, evident, pentru a elimina orice îndoieli de natură medicală, consultă medicul dacă episoadele de vomă continuă.
Niste sfaturi de la medicul pediatru
Este greu sa iti vezi copilul într-o astfel de stare și să te simți copleșită de situație. Există câteva lucruri pe care le poți încerca:
1. Stabilește un program regulat de somn:
Bebelușii au nevoie de rutină și stabilitate în ceea ce privește somnul. Creează un mediu liniștit și confortabil în camera lor pentru a-i ajuta să se relaxeze înainte de culcare. Verifica sa nu fie prea cald.
2. Creează un ritual - o rutina de somn:
O rutină de somn poate include baia, cititul unei povești, cântatul unei melodii liniștitoare sau orice altceva care îi ajută pe bebeluși să se pregătească pentru somn.
➡️ Citeste Rutina de somn a unui bebelus: iata de ce bebe doarme mai bine daca stie ce urmeaza
3. Verifică dacă nu sunt alte probleme medicale:
Voma poate fi cauzată de diverse probleme, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau alergiile alimentare. Este recomandabil să consulți un medic pentru a exclude orice problemă medicală subiacentă.
➡️ Citeste Refluxul gastroesofagian la bebelusi: cauze, semnale de alarma si sfaturile medicului pediatru
4. Fii calmă:
Este important să rămâi calm și să încerci să îți păstrezi răbdarea în timpul acestor momente dificile. Bebelușii pot simți anxietatea și tensiunea din partea ta, ceea ce poate face și mai dificilă gestionarea situației.
5. Cere sprijin:
Nu ezita să ceri ajutor din partea partenerului, familiei sau prietenilor. Uneori, doar să ai pe cineva cu care să împărtășești aceste momente poate face o mare diferență.
Nu uita că această perioadă dificilă va trece in curand.
Ad-Extra3:
Despre somnul bebelusului, iti recomandam sa citesti si
Rutina de somn a bebelusului in trei pasi: o stiinta a somnicului
Imbunatatirea somnului bebelusului cu Metoda Ferber: mituri si realitati
Invata-ti bebelusul sa doarma noaptea in numai 7 zile: diagrama lectiei somnului de noapte
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2024
- dupa recomandarile Academiei Americane de Pediatrie - norme de sanatate pentru bebelusi
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII