Nasterea in apa: pro si contra
Nasterea in apa este un subiect care a suscitat mult timp interesul viitoarelor mamici datorita numeroaselor avantaje pe care diversele studii le-au scos in evidenta. Asa cum era de asteptat insa, controversele referitoare la nasterea in apa nu au intarziat sa apara.
Sa vedem deci ce spun specialistii pro si contra despre nasterea in apa.
Despre nasterea in apa, veti citi:
Nasterea in apa, un subiect foarte aprins pe Desprecopii
Avantajele nasterii in apa pentru mama
Avantajele nasterii in apa pentru bebelus
Dezavantajele nasterii in apa
Dezamagirea despre nasterea in apa
Dezavantajele nasterii in apa pentru bebelus
Despre nastere mai cititi
Despre alte modalitati de nastere mai cititi
Informatia despre nastere conteaza
Forumul dedicat nasterii
Nasterea, totul despre modalitati si calmarea durerii
Nasterea in apa, un subiect foarte aprins pe Desprecopii !
Discutiile despre nasterea in apa reprezinta un subiect care a suscitat mult timp interesul viitoarelor mamici datorita numeroaselor avantaje pe care diversele studii le-au scos in evidenta. Asa cum era de asteptat insa, controversele referitoare la nasterea in apa nu au intarziat sa apara. In ciuda avantajelor pe care multi specialisti le sustin, exista, se pare, si destule neajunsuri ale nasterii in apa. De aceea, in ultimii ani subiectul s-a transformat mai degraba intr-o controversa medicala decat intr-o incercare de promovare a unei descoperiri uimitoare.
Mai cititi: Nasterea sub apa (Experiente in Romania)
Ce spun mamicile despre nasterea in apa:
Nasterea naturala in apa
Nasterea in apa
Nasterea in apa !!!
Nasterea in apa in Romania
Nasterea acasa (in cada)
Se va putea naste legal acasa in Romania
Care sunt, avantajele si dezavantajele in cazul nasterii in apa:
Trebuie sa stiti ca nasterea in apa presupune doua etape diferite: travaliul in apa si nasterea propriu-zisa in apa. Puteti opta pentru ambele sau doar pentru una dintre etape, fiecare avand avantajele si dezavantajele sale.
Avantajele nasterii (travaliului) in apa
Relaxarea, efectul relaxant al apei poate fi de mare folos in timpul travaliului. Contractiile pot deveni neregulate din cauza tensiunii organismului si asta va face mai dificil intregul proces. Apa poate ajuta la mentinerea ritmului regulat al contractiilor prin efectul sau relaxant. In plus, indepartarea stresului ajuta la mentinerea unei respiratii calme, detaliu foarte important pentru diminuarea durerilor.
Sentimentul de intimitate si de control, odata ce va veti scufunda in apa calduta veti simti ca va aflati intr-o lume care va apartine si ca nimeni nu va poate intrerupe travaliul. Daca lumina este calda si camera linistita, efectul va fi si mai puternic, facandu-va sa simtiti ca aveti un control mai mare asupra propriului corp.
chiar si taticul poate participa activ la nasterea in apa
Plutire, apa va face sa plutiti si sa va simtiti mai usoara. Este mai usor sa va miscati si asta va face sa va simtiti confortabil. Gasiti-va pozitia care sa ajute bebelusul sa treaca mai usor de pelvis. O regula utila este aceea ca genunchii sa fie in permanenta mai jos decat soldurile.
Invingerea durerii, Apa calduta ajuta la diminuarea durerilor cauzate de contractii. Daca simtiti nevoia unui calmant mai puternic, cum este anestezia epidurala, va trebui sa iesiti din apa. Daca vreti sa continuati insa travaliul in apa, puteti apela la o masca de oxigen care va va ajuta sa va calmati durerile.
Satisfactie, travaliul in apa poate fi o experienta atat de pozitiva incat sa simtiti nevoia sa apelati la aceeasi metoda daca veti mai avea copii.
Avantajele nasterii in apa pentru bebelus
Invingerea gravitatiei: gasirea unei pozitii confortabile va va ajuta enorm in momentul in care nasteti. Va fi mai usor sa impingeti in apa decat in aer si veti avea avantajul ca veti invinge gravitatia.
Nastere usoara pentru bebelus; specialistii care promoveaza nasterea in apa sustin ca trecerea din spatiul intrauterin in lumea de afara este mult mai blanda in acest caz pentru ca apa in care se naste copilul este un mediu asemanator cu cel din uter. Se spune ca bebelusii care se nasc in apa sunt mai calmi si plang mai putin.
Dezavantajele nasterii in apa
Infectiile: nasterea in apa presupune un risc marit in ceea ce priveste aparitia infectiilor din cauza deschiderii anusului, provocata de miscarile de travaliu. Si de faptul ca apa va constitui in acest caz un mediu prin care microbii circula mai usor. Desigur, nici aerul nu este un mediu steril. De fapt, exista studii care sustin ca nu exista nicio diferenta din acest punct de vedere intre bebelusii nascuti in aer si cei nascuti in apa.
Dezamagirea despre nasterea in apa
S-ar putea ca lucrurile pe care le stiti despre calmarea durerilor in cazul travaliului in apa sa se dovedeasca a fi doar un mit, ceea ce va face ca nasterea in sine sa vi se para si mai grea.
Complicatiile: in cazul in care apar complicatii in timpul travaliului, va trebui ca acesta sa continue in afara apei. Trecerea dintr-un mediu in altul s-ar putea sa fie extrem de dificila, chiar daca moasele care asista la nasteri in apa sunt instruite pentru astfel de situatii.
Dezavantajele nasterii in apa pentru bebelus
Respiratia bebelusului: este posibil sa va faceti griji legate de faptul ca bebelusul se va naste in apa si va inhala apa. Totusi trebuie sa stiti ca bebelusii au propriul mod de a se proteja, oprindu-si instinctiv respiratia in apa.
De asemenea, copilul va fi monitorizat pe tot parcursul travaliului in apa. Nu exista dovezi concludente cum ca bebelusii nascuti in apa ar avea mai multe probleme legate de respiratie decat ceilalti. Specialistii considera ca riscul ca bebelusul sa inhaleze apa exista doar daca: acesta se sperie in timpul travaliului, capul iese la suprafata apei inainte ca restul corpului sa fi iesit din pelvisul mamei, cantitatea de oxigen care trece prin placenta este afectata intr-un fel sau altul.
Ruperea cordonului ombilical: nasterea in apa presupune aducerea bebelusului cat mai repede la suprafata apei pentru a-l face sa respire cat mai repede. Pentru ca miscarea trebuie sa fie rapida, exista riscul ruperii cordonului ombilical, mai ales daca acesta este scurt. Desigur, acest lucru nu reprezinta o urgenta medicala, insa moasele sunt sfatuite sa efectueze cu atentie aducerea bebelusilor la suprafata.
Despre nastere cititi:
Despre alte modalitati de nastere mai cititi
Informatia despre nastere conteaza
Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
Forumul dedicat nasterii
Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite
Nasterea, totul despre modalitati si calmarea durerii
Poluarea poate cauza nasterea prematura
Semne si traditii legate de nastere in lume
Motive pentru nasterea prin cezariana
Nasterea pas cu pas
Nasterea prematura
Nasterea cu forcepsul
Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?
Nasterea prin metoda Lamaze
Cand se rupe apa ...
Travaliul de la A la Z
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Nasterea prin cezariana
Ameliorarea durerilor la nastere