Somnul bebelușului: probleme si 3 sfaturi esențiale pentru o rutină sănătoasă a somnului
Pentru unii bebeluși, somnul este scurt și agitat, ceea ce poate reprezenta o provocare pentru părinți. Acești micuți au nevoie de multă răbdare și înțelegere din partea mamelor lor, până când reușesc să descopere beneficiile unui somn liniștit și odihnitor.
Spre deosebire de adulți, bebelușii nu pot distinge între zi și noapte. Totuși, cu ajutorul unei rutine bine gândite, micuțul va învăța treptat să dezvolte obiceiuri sănătoase de somn. Pentru mămicile care simt oboseala acumulată, am pregătit un ghid util despre somnul bebelușului, incluzând posibile probleme și 3 sfaturi esențiale pentru o rutină sănătoasă care să aducă liniște atât pentru copil, cât și pentru părinți. 💤
► Cuprins:
Somnul la varsta bebelusiei
Cat ar trebui sa doarma bebe in primele luni de viata?
Cum invatam bebelusul sa aiba un somn sanatos
Capcane
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
10 motive pentru care bebelusul nu doarme noaptea sau doarme agitat
Somnul bebelusului este, pentru cele mai multe mamici - un capitol plin de intrebari si ... mai ales oboseala.
Somnul la varsta bebelusiei
La aceasta varsta, bebelusii au nevoie de aproximativ 14 ore de somn si sint capabili sa doarma neintrerupt pina la 7 ore. Daca doarme chiar mai mult decit atit, probabil ca la un moment dat s-a trezit dar a reusit sa adoarma singur la loc – un semn imbucurator ca va deveni un copil care nu va crea probleme cu somnul. La aceasta varsta a ajuns probabil la doua reprize de somn pe zi de o ora-si-jumate sau doua-ore pe zi, unul dimineata si unul la amiaza.
Tineti minte ca e bine sa pastrati orele de culcare fixe pentru a-l obisnui cu o rutina.
Cat ar trebui sa doarma bebe in primele luni de viata?
Cat ar trebui sa doarma bebe in primele luni de viata - se intreaba multe mamici obosite. Ei bine, programul de somn al bebelusului in primele luni este in linii mari prezentat in tabelul de mai jos insa cand pediatrii recomanda anumite perioade de somn, ei fac presupuneri bazate pe ceea ce este normal sau mediu. Nimeni nu a facut inca nici o cercetare medicala privind cantitatea optima de somn pentru copii, sa nu mai vorbim de nevoile personale, ale copilului dumneavoastra.
Deci, pana cand astfel de cercetari devin disponibile, timpul mediu de somn poate reprezenta cea mai buna sursa de informatii. Urmatoarea diagrama prezinta rapoartele de somn a 493 de copii elvetieni urmariti de la nastere. Pe o perioada de 24 de ore, timpii de somn total pentru acesti copii au fost aproximativ dupa cum vei vedea in diagrama de aici.
Cum invatam bebelusul sa aiba un somn sanatos - despre rutina sanatoasa a somnului - 3 sfaturi esentiale
La aceasta varsta, acestea sunt cele mai bune metode care il pot ajuta pe copil la deprinderea unei rutine sanatoase de somn:
1. Creati si urmariti cu consistenta o rutina de mers la culcare
Daca veti incerca sa stabiliti o rutina inaintea mersului la culcare, bebelusul va incepe sa participe la ea. Rutina poate sa include o baita, sau jucarea unui joculet nu foarte zgomotos, imbracatul in pijamalute, o jucarioara muzicala – dar trebuie sa aveti grija ca acest ritual sa se desfasoare mereu in ceeasi ordine si la aceeasi ora bine stabilita. Copilul va aprecia respectarea ritualului si orei (copiilor mici le place sa aiba ritualuri si orare care nu se schimba). Citeste Rutina de somn a bebelusului in trei pasi: o stiinta a somnicului
2. Pastrati orarul activitatilor zilnice – inclusive cele la somnurilor din timpul zilei – constant.
Atit copilasul cit si dvs veti beneficia de un orar zilnic care contine timpurile fixe de mers la somn in timpul zilei si seara. Asta nu inseamna ca bebelusul trebuie sa manince prinzul exact la 12:15 in fiecare zi – dar cu singuranta inseamna ca trebuie sa incercati sa mentineti un program cit mai aproape de cel fixat. Cind copilul doarme in timpul zilei, maninca, se joaca si se pregateste de somnul de noapte aproximativ la aceleasi ore in fiecare zi, va fi mult mai usor sa adoarma.
3. Dati-i sansa sa adoarma singur.
Copilasul dvs trebuie sa se invete sa adoarma singur. Puneti-l in patut, inainte de a arata semne de somn, si incercati sa nu il invatati sa devina dependent de leganat sau alte genuri de trucuri pentru a adormi. Daca plange, urmatoarea miscare este la latitudinea dvs. - majoritatea expertilor americani ii sfatuiesc pe parinti sa astepte cel putin citeva minute pentru a observa comportamentul micutului. Doar daca vi se pare ca plinsul este de nestavilit si ca e foarte suparat pe dvs, luati-l in brate pentru citeva minute pentru a-l linisti si apoi incercati din nou sa il puneti in patut. Citeste si Imbunatatirea somnul bebelusului cu Metoda Ferber: mituri si realitati
Capcane
Se mai intimpla si cazuri in care copiii care nu au avut probleme cu somnul - sa inceapa sa se trezeasca noaptea si sa aiba adoarma cu greu la loc. De ce? Problemele de somn vin uneori mina in mina cu frica de a fi singur care incepe sa se manifeste la aceasta varsta si este legata de dezvoltarea cognitiva a copilului. In aceasta perioada - copilasul invata sa stea in fundulet, sa se intoarca pe burtica/spate, sa mearga in patru labute si chiar sa se ridice in picioruse - o lista intreaga de realizari! Nu e deci surprinzator ca nu vrea sa se opreasca din opera de descoperire a lumii nici macar cind e vremea de somn. Aceste noi lucruri pe care le invata pot deveni atit de excitante incit vrea sa le incerce si in patut - macar sezutul in fundulet...
Dar daca lucrurile se complica... - sau mai rau - daca sta in picioare sau in fundulet si nu stie cum sa ajunga in pozitia culcat - nu va fi in stare sa adoarma in curind. In cazul asta - va incepe sa plinga pentru a primi ajutor si atentie.
Va trebui sa va invatati copilasul cum sa se aseze culcat din diferite pozitii pe care le practica la aceasta varsta iar ce se va intimpla dupa aceasta este inca o dezbatere intre cercetatori. Cei mai multi cercetatori sint de parere ca dupa asta - e bine sa mergeti din cind in cind sa verificati ce face. Inca o adaugare - aceasta perioada de dezvolare cognitiva a copilului nu este acelasi lucru cu asa numitele perioade ce crestere - deci a-i da de mincare in timpul noptii copilasului nu il va ajuta sa doarma mai bine - ba chiar va prelungi problema si o va agrava.
Citeste si: Invata-ti bebelusul sa doarma in numai 7 zile: diagrama lectiei si sfaturi de somn
Ad-Extra3:
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Ajutor - bebe da din capusor cand il pun la somn - scrie o mamica la intrebari de panica pe Desprecopii - cum sa il opresc?
Miscarea ii ajuta pe bebelusi sa se autocalmeze. Balansarea capului sau leganarea corpului sunt comportamente normale la copii sub 3 ani, pentru care, se pare, ca miscarea ritmica inainte si inapoi ii ajuta sa adoarma.
Balansarea capului poate sa apara cel mai devreme la 4 luni sau cel mai tarziu la 2 ani si in general poate dura cateva luni. Unii copii se lovesc cu capul de peretii leaganului, dar desi va poate parea dureros, nici un copil nuse va rani in timpul somnului.
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Cat de mult doarme un bebelus? Toate mamicile de bebelusi vor sa stie mai multe despre somnul bebelusului. Deci sa incepem cu inceputul? Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere?
Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare. Vezi diagrama somnului bebelusului - in ore de zi si de noapte aici.
10 motive pentru care bebelusul nu doarme noaptea sau doarme agitat
Bebe nu vrea sa doarma noaptea sau are un somn agitat? Ai idee cat de mult trebuie sa doarma bebelusul tau? Citeste mai departe si afla care sunt cele mai importante motive pentru care nou-nascutul, bebelusul, nu doarme noaptea si ce poti sa faci ca sa il ajuti. Articolul complet aici>>
Despre somnul bebelusului merita citit si:
Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic?
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025
referinte: Revista Pediatrics, Parents.com, Oudersonline.com si sfaturile medicilor de la Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 39:
buna am o fetita de 11 luni si este foarte agitata noaptea am incercat si cu peritol si cu sono bimbi soarme cat ii administrez astea ce pot sa mai fac.multumesc
Am un baietel de 8 luni care pana acum nu mi a dormit noaptea mai deloc...de la 7luni jumate a.inceput sa planga noaptea din cauza dintilor..am renuntat de 2 zile sa i mai dau lapte de la san pt ca manca de 4 5 ore p noapte si sincer ma usturau sfarcurile eu neavand de fel ne chinuiam aman2...sunt multumita ca iam dat cat am avut anticorpi...mananca orice...pana si usturoi...mii dau lapte proaspat pt noi cei mari si nu are nici o problema....daca nu aveti incredere anditiva ce alimentatie am avut noi can eram mici si dupa cum.se vede am aj pana la varsta pe care o avem fiecare...
am un baietel de 7 luni si se trezeste noaptea de cateva ori suge putin ceai si il ia somnul iarasi cum sa-l fac sa doarma toata noaptea?
fetita mea cea mica in varsta de 6 luni se trezea f des noaptea. Ii dadeam sa suga si de multe ori nu se mai culca. Am inceput sa-i dau CALMABABY 5 ml seara la culcare si pot spune ca s-a imbunatatit somnul. Sunt multumitaProgramul pe timpul zilei este variabil,in functie de cat de bine mananca la masa precedenta,pentru ca ea mai si suge dupa ce mananca si atunci se decaleaza urmatoarea masa.
am o fetita in varsta de 7 luni si nu reusesc sa ii schimb programul de somn.adoarme de obicei la 3-4 dimineata si se trezeste in jurul orei 14 .am incercat sa o trezesc dimineata si sa tin treaza pana seara dar oricat efort asi depune nu am reusit mare lucru.debeaba o trezesc la 10 dimineata ca tot la 3 se culca.nu plange doar se joaca.am vorbit si cu pediatrul care se ocupa de ea si tot degeaba
buna sunt o mamica de 27 de ani si am un bebe de 5 luni si 10 zile se numeste victor si sunt foarte multumita de cum doarme bebele meu nu se trezeste decat ptr un sin gur biberon pe la 7 dimineata si dupa ce il mananca continua sa doarma pana in jur de ora 9 iar la pranz continua sa doarma 2-3 ore dar totusi am o problema se trezeste de 2-3 ori pe noapte nu vrea sa manance dar trebuie sa ma duc la el sai pun suzeta ce pot face ca sa nu se mai trezeasca in timpul noptii? multumesc si astept raspunsuri
am o fetita de 3 luni si as vrea sa sti cand pot incepe sa-i dau sa manince si ce???
am si eu o intrebare:un copil la 3 luni este normal sa doarma cate ore ziua cate noaptea??
buna,am o fetia de 6 luni care de o luna de zile mi se trezeste noaptea din ora in ora si ca sa o adorm la loc trebuie sa o pun la san pt. 2-3 min.timp in care ea nu suge ci pur si simplu sta cu sfarcul in gura.Ce ma sfatuiti sa fac?In speranta ca nu veti trece cu vederea aceste randuri,va multumesc anticipat
s vrea sa imi spuneti cum sa o dezvat pe fetita mea de leganatul pe picioare
si eu am o zanica de 8 luni jumatate,si am fff mari probleme cu somnicu.ziua ne deacurcam excelent,dar noaptea nu doarme decat leganata pe picioare.va spun sincer ca imi este frica sa adorm.plange fff tare,nu stie sa adoarma singurica,eu sunt foarte obosita de 8 luni n-am mai dormit linistita.de la 4 luni doarme cu noi in pat si tot degeaba.e foarte devreme sa spui k un copil doarme sg de la 3 luni.comportamentul lor e in continua schimbare,dar to0tusi dk e invatat asa nu le schimbati niciodata prog. k asa o sa fie tot timpul.
fetita mea face pe 14 martie 1 an nu imi doarme de cand am nascut decat in pat cu mine.chiar daca o pun in patutul ei se trezeste dupa 10 min.nu mai stiu ce sa mai fac i-am spus doctorului si mi-a zis ca nu doarme din cauza dintilor.si in pat cu mine doarme din disperarea mea ca se trezeste din 10 in 10 min. daca ma poate ajuta cineva,va multumesc.
fetita mea de 6 luni nu are stare deloc cu somnu stam in pom nu doarme cat cate 10 minute si ff rar ce sa fac??
ce sa ma fac???bebelusul meu are 8 luni si nu doarme deloc ziua de la 3 luni.de fapt nici cand era nou nascut nu dormea bine.face foarte urat din cauza oboselii si nici ca ar vrea sa doarma.va rog dati mi un sfat.
am un bebe de 6 luni care ma termina deja.noaptea se trezeste si suge de 4 ori si ziua mai mult in brate sta dar nici pe scaun cu el in brate nu am voie sa stau.ce sa ma fac?cum sal dezvat?ajutatima!!!!!!!!!!nu mai am energie si nici ajutor.ma dor toate de nu mai pot.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII