Decizia de a încheia tratamentul de fertilitate: 6 întrebări pe care trebuie să ți le pui, necesitând multă sinceritate

Decizia de incheiere a tratamentului de fertilitate -  6 intrebari pe care trebuie sa ti le pui si e nevoie de multa sinceritate

Decizia de a încheia tratamentul de fertilitate: 6 întrebări pe care trebuie să ți le pui, necesitând multă sinceritate

În lupta pentru învingerea infertilității și realizarea visului de a avea un copil, unele cupluri decid să treacă de la abordarea „cum o vrea Domnul” fără rezultate, la măsuri mai determinate de a avea un copil, cum ar fi Fertilizarea In Vitro (FIV).

Alții investesc ani de zile și mii de euro încercând diverse opțiuni de tratament. Nimeni nu vă poate spune când să încetați să încercați să concepeți un copil – aceasta este o decizie care trebuie luată împreună cu partenerul și medicul – dar poate veți simți că aveți mai mult control asupra propriilor vieți dacă începeți să vă gândiți acum cât de departe sunteți dispuși să mergeți pentru dorita sarcină. Adevarul este ca este nevoie de mult curaj ... iar
unele tratamente de fertilitate pot reprezenta nu doar o speranță, ci și un posibil risc pentru sănătatea femeii.

Pentru a vă ajuta în luarea deciziei, Desprecopii.com vă adresează câteva întrebări...

Cat de departe puteti merge pentru a invinge infertilitatea?

Dorinta de a avea un copil - atunci cand un cuplu se confrunta cu probleme de infertilitate, poate cere multa energie si bani. Nimeni nu va poate spune cand sa nu mai incercati sa concepeti un copil – aceasta este o decizie care trebuie luata impreuna cu partenerul si cu medicul – dar poate veti avea impresia ca aveti mai mult control asupra propriilor vieti daca incepeti sa va ganditi acum cat de departe sunteti dispusi sa mergeti pentru dorita sarcina.

Pentru a va ajuta in luarea deciziei, Desprecopii  va adreseaza cateva intrebari...la care puteti medita.

1. Stii care sunt sansele medicale ale unei sarcini?

La un moment dat, va trebui sa evaluati sansele medicale ale continuarii tratamentului. Unii medici vor spune ca atat timp continuati sa incercati, mai exista o sansa. Si, desi din punct de vedere filozofic, acest lucru poate fi adevarat, din punct de vedere statistic s-ar putea sa nu mai fie. De exemplu, un cuplu care se gandeste sa parcurga procedura FIV pentru a sasea oara ar trebui sa examineze cu seriozitate sansele de succes, care scad sub 15 procente dupa 5 incercari.

Pentru a avea un reper in cantarirea optiunilor, consultati un asistent social sau un psiholog care este specializat in aspectele emotionale si medicale ale problemelor de fertilitate, sugereaza Lara Deveraux, asistent social in St. Louis, Missouri, si coautor al lucrarii Infertilitate si identitate: „Fiti un consumator educat. Industria fertilitatii este o industrie. Exista medici carora le pasa, dar nu toti au cele mai bune intentii.“ In SUA si tarile UE exista suport specializat pentru depasirea greutatilor legate de problemele de fertilitate..

2. Ce tratamente nu ati fi dispusi sa incercati?

Discuta cu partenerul despre procedurile pe care sunteti dispusi sa le parcurgeti pentru a ramane insarcinata – si stabiliti impreuna unde trageti linie. Poate veti conveni sa incercati tot ce este posibil pentru a avea un copil, sau va veti da seama ca doriti sa evitati procedurile mai invazive (cum ar fi tehnicile chirurgicale sau tratamentele specifice pentru Tehnologiile de Reproducere Asistata – TRA) si sa adoptati un copil daca medicamentele nu au efect.

În călătoria spre maternitate, unele tratamente de fertilitate pot reprezenta nu doar o speranță, ci și un posibil risc pentru sănătatea femeii. De exemplu, procedurile de stimulare ovariană, necesare în cadrul fertilizării in vitro (FIV), pot duce uneori la sindromul de hiperstimulare ovariană (SHO), o condiție ce poate varia de la ușoară la severă, afectând atât confortul, cât și siguranța pacientei. Pe lângă aceasta, există și un risc de fluctuații emoționale și hormonale semnificative, precum și efecte pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi creșterea potențială a riscului de anumite tipuri de cancer ovarian, deși studiile sunt încă în curs de desfășurare pentru a clarifica aceste legături. Decizia de a urma un tratament de fertilitate necesită o discuție deschisă cu specialistul, cântărind cu atenție beneficiile dorite în raport cu riscurile implicate.

Ad-Extra3:

3. Cum stai cu sanatatea… mental si fizic?

Poate ai impresia ca incheierea tratamentului este echivalenta cu o renuntare. Dar in ce stare esti, mental si fizic? Te confrunti cu stari ca oboseala cronica si deprimarea in urma tratamentului? Ai avut mai multe pierderi de sarcina? Mai poti suporta alte dezamagiri?

„Uneori am impresia ca acele cupluri care afla imediat ca nu pot deveni parinti din motive genetice se descurca mai bine“ spune Alice Domar, psiholog la Mind/Body Center for Women's Health de la Mind/Body Medical Institute din Harvard University Medical School, autor al lucrarii Healing Mind, Healthy Woman. „Sunt socati de vestea teribila, regreta o vreme, apoi isi pot face planuri pentru a-si continua viata – nu-si petrec ani intregi mergand din dezamagire in dezamagire“.

4. Cum este relatia ta cu partenerul de viata?

Trecerea prin lunile de tratament pentru combatarea infertilitatii isi va pune amprenta asupra relatiei, indiferent cat ar fi aceasta de puternica la inceput. Tu si partenerul tau veti avea resentimente, veti simti vina, furie sau dezamagire si vi s-ar putea parea greu sa comunicati.

Unul dintre semnalele de avertizare care trebuie luate in seama este anxietatea sexuala. „Multe cupluri care esueaza in mod repetat in conceperea unui copil incep sa asocieze sexul cu falsele sperante si cu dezamagirile“, spune Deveraux. „Sexul nu mai este o activitate spontana care exprima sentimente – iar acest lucru este deosebit de rau daca partenerii nici nu mai reusesc sa vorbeasca unul cu altul“. Desi o anumita doza de anxietate sexuala este normala in cazul unei probleme de fertilitate, ar fi necesara renuntarea pentru o vreme la tratament daca acesta duce la sentimente negative si la izolarea partenerilor.

5. Care este scopul, pana la urma?

Multe cupluri sunt atat de absorbite de obtinerea unei sarcini, petrecand ani intregi pentru a incerca toate variantele de tratament dsponibile, incat uita sa-si mai puna niste intrebari esentiale. Doriti sa fiti parinte, chiar si al unui copil care este al altcuiva? Sau ati fi fericiti numai cu copilul caruia ii dati nastere? In acest caz, intrebati-va de ce. Nu cumva continuarea tratamentului de combatere a infertilitatii va va costa mai multi ani, in care ati fi putut fi parinti?

Multe cupluri isi dau seama, pana la urma, ca vor numai sa devina parinti, dar nu considera adoptia o solutie potrivita. „Nu te forta – este o idee cu care trebuie sa se obisnuiasca multe cupluri“, spune Domar. „Nu inaintati actele de adoptie in ziua in care ati aflat ca tratamentul nu a dat rezultate. Acordati-va timp pentru a suferi – pana la urma trebuie sa va ganditi la copilul care va fi adoptat“. Si, orice ar fi, in final, trebuie sa nu va para rau de deciziile pe care le luati. Unele cupluri reusesc sa accepte ca nu vor avea propriii copii si se implica puternic in alte moduri in viata copiilor.

6. Va puteti permite sa continuati?

Nimeni nu doreste sa puna un pret pe un copil, dar realitatea este ca va trebui sa faceti acest lucru. „Nu este corect“, spune Domar. „Este foarte greu pentru un cuplu sa accepte ca banii ar putea avea un rol important pentru a avea un copil – procreerea este un drept fundamental al rasei umane. Dar trebuie sa aveti intotdeauna resurse pentru planul B“. Chiar daca puteti suporta ipotecarea casei si renuntarea la economiile pentru batanete pentru a avea un copil, acest lucru nu este practic.

Ar trebui sa va faceti niste planuri financiare si sa luati in considerare costurile unei adoptii, ale folosirii unei mame purtatoare (mama surogat), sau alte variante care garanteaza calitatea de parinte inainte de a merge pe varianta tratamentelor de combatere a fertilitatii, riscante si costisitoare, cum este si fertilizarea in vitro (FIV).

Tratamentele pentru fertilitate pot varia de la medicamente care stimulează ovulația până la proceduri mai complexe precum fertilizarea in vitro (FIV). Fiecare opțiune vine cu propriile sale provocări și potențiale efecte secundare, iar impactul asupra sănătății fizice și emoționale poate fi semnificativ.

Infertilitatea de cuplu: abordare si regula de aur

Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Conform acestei definitii 15% dintre cuplurile de varsta reproductiva sunt infertile. Un alt concept, fecunditatea, exprima sansa de a obtine o sarcina care sa se finalizeze cu un copil intru-un ciclu menstrual dat. Iata cum se abordeaza medical tratarea infertilitatii de cuplu si care sunt regula de aur citeste care este aici.

SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportulonline al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

 Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )

Editor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024

Strong Evidences of the Ovarian Carcinoma Risk in Women after IVF Treatment: A Review Article
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31993380/

In-Vitro Fertilization Impact on the Risk of Breast Cancer: A Review Article
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8214614/
referinte: Jurnal de medicina american - 2018

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. dorin
    dorintrimis la 9/10/2005

    daca aveti o cit de mica speranta ca veti putea face un copil nu o abandonati.Am o fica de 1,9ani si sunt casatorit din 98,daca stiam ce inseamna un copil i-l concepeam in secunda 1.

    Raspunde la acest comentariu
  2. knicoleta
    knicoletatrimis la 25/10/2004

    despre haine de copii

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII