Când bebelușul parcurge mai lent etapele de dezvoltare - ce trebuie să știe părinții
Când bebelușul pare să parcurgă etapele de dezvoltare mai lent decât se așteaptă părinții, aceștia pot fi adesea alarmați. Totuși, nu este cazul să vă faceți griji excesive. Fiecare bebeluș are propriul său ritm de dezvoltare și se dezvoltă în moduri diferite. Dacă aveți impresia că micuțul dumneavoastră parcurge traseul dezvoltării mai încet decât se așteaptă specialiștii, puteți solicita sfatul medicului pediatru.
→ Nu vă faceți griji dacă bebelușul pare să fie mai lent și să pară "lenes", în special dacă nu există întârzieri evidente din alte puncte de vedere. Acesta este sfatul medicului pediatru.
- veti citi:
Fiecare bebelus este unic si se dezvolta in propriul sau ritm
Lectia statului pe burtica
Lectia statului în sezut
Lectia mersului de-a busilea
Lectia mersului în picioare
Lectia de vorbire
Lectia „cum pãpãm singur“
Reguli de aur pentru dezvoltarea bebelusului
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Forum de Parenting modern
Fiecare bebelus este unic si se dezvolta in propriul sau ritm
Toți bebelușii au un program propriu și se dezvoltă în ritmuri diferite. Dacă simți că micuțul tău parcurge traseul dezvoltării prea încet conform normelor stabilite de specialiști, poți interveni pentru a-i veni în ajutor.
Am avut o revelație când am urmărit un documentar pe Discovery, care prezenta o insulă cu mii de păsări marine. Am aflat că fiecare părinte se ducea direct la puiul său, recunoscându-l după sunetele emise. Această imagine mi-a amintit de conceptul că fiecare copil este o ființă unică, cu caracteristicile, nevoile și ritmurile sale specifice de dezvoltare. Deși există reguli generale, fiecare copil își urmează propriul ritm în traversarea etapelor de la bebeluș la adolescent.
Iată câteva dintre aceste etape pe care copiii le parcurg, fiecare în felul și la timpul său, și câteva modalități de a-i ajuta să le înfrunte cu succes.
Lectia statului pe burtica
Statul pe burtica al bebelusului are beneficii majore pentru dezvoltarea sa motorie. Cand vorbim despre statul pe burtica, ce anume vrem sa spunem? Timpul petrecut pe burtica este acel timp pe care copilul il petrece stand pe stomacel in timp ce este treaz si supravegheat. Asezarea copilului pe burtica il incurajeaza sa-si ridice capul, ceea ce il ajuta sa-si intareasca muschii capului, ai gatului si ai umerilor si sporeste abilitatile motorii.
Citeste pe larg De ce au nevoie bebelusii sa petreaca timp pe burtica
Lectia statului în sezut
Unii bebelusi reusesc sã stea în poponet fãrã sprijin încã de la 5 luni, dar, de obicei, ne putem astepta ca în jurul vârstei de 7 luni, când spatele este destul de puternic si mogâldeata reuseste sã-si controleze muschii, sã poatã sta asezat, cu spatele drept, fãrã sã fie sprijinit. Dar sunt si copii care reusesc doar pe la 9 luni.
Citeste pe larg : Bebelusul sta in fundulet - cand si cum
Cum poti tu sã-l ajuti
Poti sã-l pui sã stea într-un scaun care sã-i sprijine spatele. Va putea vedea mai bine în jurul sãu si îsi va dori sã aibã cât mai des aceastã nouã perspectivã asupra lumii. Sprijinit cu pernite, se va simti în centrul atentiei, va deveni curios si va dori sã exploreze.
Ad-Extra3:
Lectia mersului de-a busilea
Sunt copii care încep sã meargã de-a busilea încã de la 6 luni - destul de devreme, s-ar putea spune. Altii încep „cucerirea lumii“ abia pe la 10 luni. De obicei, ne putem astepta ca de la 8 luni sã porneascã în expeditie de-a busilea, mai întâi tatonând cu precautie si formându-si deprinderea de a-si tensiona musculatura corpului astfel încât gâtul si capul sã rãmânã sus, la distantã de podea. La fel ca si pentru pozitia în sezut, forta muscularã este elementul principal care intervine în mersul de-a busilea, dar tine de dorinta copilului de a atinge, vedea, experimenta în spatiul înconjurãtor, dincolo de ceea ce are la dispozitie când stã în poponet. Existã destui copii care preferã sã meargã cu scãunele cu rotile, care le oferã un grad de independentã sporit, fãrã sã le cearã însã o dozã mare de „eroism“.
Cum poti tu sã-l ajuti
Oferã-i cât mai multe posibilitãti sã exerseze. Lasã-l sã stea pe spate pe covor sau podea si sã aibã astfel prilejul sã se rostogoleascã, sã-si foloseascã genunchii si mâinile ca sprijin. Îl poti încuraja stând în fata lui cu o jucãrie favoritã si îndemnându-l sã vinã spre ea sã o prindã. Dar nu-l forta sã facã ceea ce, în acel moment, nu poate sau nu doreste, pentru a nu-i provoca o trãire de esec si incapacitate prea de timpuriu.
Citeste pe larg: Mersul de-a busilea al bebelusului: cum si cand
Lectia mersului în picioare
Unii pot porni la drum chiar de la vârsta de 9 luni, dar acest lucru este destul de rar, în general trebuind sã ne asteptãm sã facã primii pasi doar în jurul vârstei de 1 an si 2 luni. De fapt, majoritatea merg de-a binelea pe la 1 an si jumãtate. Existã si situatii când nu pornesc decât pe la 2 ani.
Nu te îngrijora dacã se lasã greu si pare „lenes“, mai ales dacã nu apar întârzieri si din alte puncte de vedere.
Se poate întâmpla, de exemplu, ca bebelusul tãu sã aibã o îndemânare si o vitezã deosebite la mersul de-a busilea si astfel sã ajungã mai rapid la lucrurile din jur decât chinuindu-se sã meargã în picioare! Ceea ce înseamnã cã, pur si simplu, nu a avut prilejul sã exerseze suficient de mult ca sã se simtã sigur pe el.
Cum poti tu sã-l ajuti
Încurajeazã-l cu infinitã rãbdare, stârneste-i interesul sã se miste! Mersul trebuie învãtat treptat, pas cu pas - ca o lectie cu exercitii si teme pentru acasã. Pune-i jucãriile pe un scaun. Va fi astfel nevoit sã se ridice în picioare pentru a ajunge la ele. Mutã apoi jucãriile în alt colt al camerei, ca sã fie fortat sã se sprijine de mobilã pentru a merge la ele. Învatã-l sã meargã tinându-l de mânute si faceti împreunã primii pasi de… om mare! Simtindu-te lângã el, va fi mai sigur pe piciorusele lui si mai îndrãznet.
Lectia de vorbire
Dacã micutul vrea ceva - de exemplu, îti aratã biberonul sau o anume jucãrie - foloseste-te de prilej si ajutã-l sã-si exprime dorintele: „Vrei lapte?“ „Vrei ursuletul!!!“ Bucurã-te vizibil la gângurelile sale. Ascultã-l, chiar dacã nu-ti poti da seama încã ce spune pe limba lui, încearcã sã-i ghicesti dorintele exprimate stângaci prin gângureli. Existã copii care încep sã vorbeascã devreme pocind cuvintele si formându-si un limbaj propriu - pe cât de ciudat, pe atât de simpatic. Numai o mamã poate sã înteleagã cã apodobuzul este autobuzul, pataniul este tramvaiul, dar fii sigurã cã îti vei aduce aminte cu multã emotie de primele lui cuvinte. Nu râde de nereusite, aratã-i mereu si mereu cum se aude si cum se pronuntã un anume cuvânt... ai rãbdare si entuziasmeazã-te de fiecare reusitã a lui în încercarea de a învãta sã articuleze.
Ascultã-l, aprobã ce spune, întreabã-l ca sã-i mentii interesul pentru vorbirea în cuvinte ce pot fi recunoscute. Pentru copil, vorbirea se formeazã ascultând cuvinte, întelegând cum sunt rostite. Unii copii abia spre sfârsitul celui de-al doilea an de viatã îsi dau drumul sã pronunte, desi sensul cuvintelor l-au deprins demult, încã de un an înainte! Adesea întârzierea vorbirii se poate datora lipsei de stimulare din partea familiei.
Sunt si copii mai timizi, mai putin curajosi, care nu reusesc sã articuleze decât foarte târziu, când lumea din jur devine disperatã si îngrozitã de posibilitatea unui handicap definitiv. Ar trebui sã te îngrijoreze mai degrabã faptul cã pare a nu întelege ceea ce îi spui tu decât cã nu-i foarte vorbãret. Nici Lucian Blaga nu a vorbit foarte devreme, dar când s-a exprimat, a avut ce sã ne spunã! Regula generalã: la 1 an - cuvinte, la 2 ani - propozitii, la 3 ani - fraze.
Citeste pe larg : Copilul vorbeste prea putin: ce e de facut?
Cum poti tu sã-l ajuti
Sfatul meu este sã nu uiti sã-i vorbesti mereu, sã-i arãti cãrti cu ilustrate si sã-i spui ce reprezintã fiecare desen, repetând si repetând mereu aceleasi cuvinte. Mai târziu, trebuie sã începi ritualul povestilor dinainte de a adormi.
Lectia „cum pãpãm singur“
Pe la 9 luni poate de-acum sã prindã cu mâna o bucatã de fruct sau un biscuit, pe la 1 an poate sã tinã bine o linguritã, sã ducã la gurã o cescutã, sã bea singur dintr-un biberon.
Pe la 1 an si jumãtate majoritatea copiilor pot sã mãnânce singuri, ceea ce le dã un sentiment de independentã si sigurantã - lumea devine un loc pe care îl pot stãpâni tot mai mult! Dacã pare însã lenes, întârzierea, de cele mai multe ori, este cauzatã chiar de lipsa interesului si a ocaziilor în care ar putea sã mãnânce singur. Mai ales pentru cã existã si mame care, de dragul de a controla totul sau de a pãstra totul curat, uitã cã, uneori, este mai important sã lasi copilul sã învete singur, chiar dacã ar fi mai comod sã nu ai de curãtat un sfert de orã dupã „marea experientã“.
Cum poti tu sã-l ajuti
Lãsã-l sã mãnânce la masã cu ceilalti membri ai familiei. Va vedea astfel cum mâncati si va pune si el în practicã ceea ce învatã. Poti folosi desigur bavetica si un sortulet din plastic sau un scaun special în care sã stea la nivelul mesei voastre, alãturi de tine. Dã-i, pe mãsurã ce creste, o varietate tot mai mare de mâncãruri. Foloseste-te de boluri destul de largi în care sã poatã manevra - stângaci, ca orice începãtor - lingurita. Nu tipa la el de fiecare datã când greseste. Nu-l certa si nu te enerva de fiecare datã când dã pe jos. Dar, din când în când, aminteste-i calmã cã papa se duce la guritã, nu se aruncã pe jos!
Citeste pe larg: Lectia cum papam singur: la ce varsta incepe bebe sa fie independent la masa
Stiai cã...
Dacã bebelusul tãu este prematur sau prea mic pentru vârsta lui din cauza imaturitãtii neurofiziologice, unele functii motorii vor apãrea mai târziu? Trebuie totusi sã stii cã existã o capacitate foarte mare a organismului de a recupera rapid întârzierile si mogâldeata ta va ajunge, cam pe la vârsta intrãrii în scoalã, la fel de vioi si dispus sã se aseze pe linia de start ca si ceilalti copii de 6-7 ani.
Cercetãrile au demonstrat cã în cresele unde copiii nu sunt lãsati sã se joace si nu sunt stimulati spre independentã, micutii ating abilitãtile de coordonare normale pentru anumite perioade de vârstã mult mai târziu.
Reguli de aur pentru dezvoltarea bebelusului
Nu-l forta si nu-i cere sã facã ceva pentru care nu este încã pregãtit.
Dã-i posibilitatea sã exerseze noul pas, noua deprindere, noul cuvânt.
Acordã-i si timpul necesar, fãrã sã-l stresezi grãbindu-l sau descurajându-l cu remarci de genul: „nu esti în stare de nimic“, „esti un prost“.
Dacã nu reuseste sã facã acum, pe loc, ceea ce vrei tu, nu-l speria spunându-i cã nu-l mai iubesti sau cã-l dai la strãini...
Foloseste-te de cãrti cu imagini colorate, în care personajele, copii sau animale, fac ceea ce tu îi ceri lui, aratã-i pozele si spune-i: „Uite, iepurasul stã pe olitã!“. Astfel, va ajunge sã asocieze cuvintele tale cu actiunile sale.
Numeste obiectele pe care le foloseste si încurajeazã-l sã te imite. Nu te îngrijora dacã nu-i iese de la început si îi spune bunicului bubu - va pronunta mai bine si va fi mai exact pe mãsurã ce învatã si întelege diferentele.
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur ... O frumoase poveste de dezvoltare motorica a bebelusului.
Citeste pe larg si vezi diagrama de dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului
Forum de Parenting modern
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
articol arpbat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 21:
Am nepotelu de 1 3luni nu merge nu sta an fundulet nu tine capu a fost cu el la specialisti dar nici un raspuns
am o nepotica , are 9 luni. In sezut sta cu ezitare, trebuie sa fii linga ea, la un moment dat se lasa pe spate sau aplecindu se in fata, nu reuseste sa se ridice din nou, trebuie ajutata. A inceput sa se intoarca de pe burta pe spate cam la 7 luni.Nu se intoarce de pe spate pe burta. Prinsa de sub axile, nu pune deloc piciorul in pamint, nu opune rezistenta, mi se pare foarte moale, flasca. Tine jucaria in miini, o muta dintr o mina in alta. Dinti inca nu avem, doar lateralii de sus se zaresc prin transparenta. Ar trebui sa intervenim cumva?
Am citit,ne-am informat,am apreciat faptul ca putem afla si noi raspunsul la multe intrebari pe care ni le punem in legatura cu dezvoltarea bebeilor nostri.Multumim si felicitari!
Buna ziua, acesta e un raspuns pentru Toporau Bianca. Noi suntem in aceeasi situatie...am un baietel care in curand o sa implineasca 1 an si 6 luni. Este un copil ffff cuminte, fff linistit si de aceea probabil nu a avut curiozitatea de a face mai multe. Si noi am tot asteptat sa evolueze...sa se ridice, sa fie mai activ dar rezultatele au intarziat sa apara. A stat bine in fund la 8 luni, a inceput sa mearga pe langa mobila la 1 an si 1 luna si la 1 an si 3 luni a inceput sa se tarasca...iar de mers...merge bine sustinut de o manuta dar singur nu face un pas. De o luna am inceput sedintele de kineto si ne-a recomandat de la inceput sa nu il mai punem noi sa mearga, pentru a se ridica singur. Dupa a treia sedinta a inceput sa se ridice in fund si sa se catere. Suntem multumiti de rezultate si avem toata increderea in Dumnezeu ca totul o sa fie bine...Mentionez ca din punct de vedere ortopedic sau neurologic nu are probleme, doar ca a fost lenes si de aici intarzierea in dezvoltarea motorie. Sanatate celor mici!
Buna ziua.Fetita mea are un an si 3 luni si se teme sa mearga, a inceput asa sa faca citiva pasi de la 1 an si o luna,dupa nu mai facea, de o mina sau de ambele miini merge de la 11 luni,acum la 1 an si 3 luni merge singura, dar nu bine, dupa isi pierde echilibru si trebuie sa stau in urma ei sa o prind daca cade.Problema e ca poate in casa e putin loc,locuim la bloc,de aceea in casa merge de-a busilea ,iar afara in picioare, si daca se pune jos,dupa singura nu se poate ridica,doar cu ajutorul meu ,ori de un obiect(masa,scaun,ect). Ea in 4 labe a inceput sa mearga la 1 an,pina atunci nu dorea, si sa se apuce de pat sa se ridice tot pe la 1 an a inceput. Nustiu de ce asa mai tirziu , sfatuiti-ma medicul imi spune ca nu e nimic, depinde de fiecare copil, e diferit.Dar eu imi fac griji!!!
Buna . Ma numesc Ioana . Am o fetita de 2 ani si 5 luni . Vorbeste dar nu corect . De fapt nu leaga propozitii ca de exemplu " mama vreau papa sau apa " sau mama da-mi bobo " , ci imi spune "mama papa , mama apa " , sau "mama aia bobo ", nu gesticuleaza cuvintele cat de,cat corect , mai mult vorbeste balabait ca un bebelus de cateva luni , asa gesticuleaza si vorbeste . Nu stiu cum sa o i-au problema asta . Oare este o problema de tip psihologic ? . Este cumva semn de intrebare ? . Este ceva de ingrijorat ? . Am o gramada de intrbari fara raspuns . De aceea va intreb pe d.v.s. , doamnelor poate aveti raspunsuri la intrebarile mele . Apropo era sa uit inca mai isi face nevoile la pampers . As vrea sa o pun la olita , dar nu reusesc decat o zi doua , pe urma o iau de la capat . Ce-as putea sa fac sa-mi conving fetita sa-si faca nevoile in fiecare zi la,olita ?. Va multumesc pt intelegere . Astept cu drag raspunsurile d.v.s . Inca o data va mltumesc . Ioana
Fetita mea s-a nascut la 30 de saptamani,cantarea 1.490kg.Acum are un an si patru luni de cand s-a nascut,si doar de o luna reuseste sa stea in fundulet.Sunt cam ingrijorata,nu vrea sa mearga taras doar se rostogoleste.cand o pun in patutu ei reuseste sa se ridice in picioare dar nu reuseste sa stea mult si cade.Nu stiu cum sa procedez,si cata rabdare sa mai am.
Buna ziua! Baietelul meu are 7 luni . Nu sta in fund singur, doar daca il sustin. Din cate am inteles nu ar trebui sa-mi fac griji. Nu?Are vreo legatura faptul ca s-a nascut prin cezariana? E mai incet din cauza asta?Am 3 prietene ca au nascut in aceasi perioada si copii lor stau in fundulet chiar merg dea-busilea...
Nu, nu trebuie sa te ingrijorezi, fetita mea de abea la 8 luni a inceput sa stea in fundulet.
Buna ziua, fetita mea are 1 an si 4 luni si nu vrea sa mearga singura, de fapt merge doar daca o tin eu de manute si o sustin .. Se vede ca nu-i face placere sa se aventureze. Nici de ridicat la marginea patului nu o face, nu cred ca poate, cu toate ca are putere si in manute si in picioruse. Ei ii e comod sa stea in fund sa se joace sau se deplaseze prin rostogolire si taras, dar mai incetisor. Facem kineto si innot de 2 luni. Se da singura jos din pat si se propteste la marginea patului jucandu-se cu piciorusele, dar nefacand nici un pas dreapta, stanga. I-am facut analize din care a reiesit ca are rahitism carential ptr care urmam tratam cu d3 injectabil, pe 3 sept terminam ultima doza de facut. Sunt disperata, as da orice s-o vad mergand!! Ati mai intalnit asemenea caz? Va multumesc si astept raspuns!
Buna, da şi fetiţa mea are 1 an şi 4 luni înca nu se ridica in picioruşe şi nici nu merge . Am fost la toţi specialişti e sanatoasa nu are nmk , însa am fost sfatuita sa facem kinetoterapie.
cel mai incurajator articol citit pina acum .multumesc .baietelul meu are 1 si 8 luni si tot la fel nu vrea sa mearga singur.facem si gimastica si deabia am reusit de ieri sa mergeam dea busilea.multumesc inca o data.adevarat fiecare copil are mersul lui in dezvoltare
Fetita mea a mers de la 1 an si 10 zile dar noi avem alta problema, nu vrea sa vorbeasca avem 1 an si 8 luni si nu spunem decat mama cand avem chef, nu ma intelegeti gresit pana la 1 an ce-i spuneam repeta dupa mine acum toate lucrurile sunt: mmmmCe ma sfatuiti sa fac? am fost cu ea la doamna doctor Ghita Lucica la IOMC si ia facut toate testele posibile si nu are nimic doar ca e lenesa...Va rog spuneti-mi si mie voi cum ati procedat aceasta e adresa mea de MI oirinagg@yahoo.com
si eu am un baietel de 2 ani si 4 luni si merge tiris nu vrea sa mearga in picioare ,de minuta merge f bine ii este frica sa stea si in picioare.Nu stiu cum sa procedez cu el.
Fetita mea are 1 an si sapte luni si nu merge singura; doar ajutata. E normal? Daca o tin de mana merge, dar cand incerc sa o las singura se asaza in fund.
ESTE CEL MAI BUN ARTICOL PE CARE L-AM CITIT VREODATA! BEBELUSUL MEU A TRECUT LA O ALTA ETAPA FIX IN INTERVALUL IN CARE A ZIS DOAMNA DOCTOR.
incep prin a va lamuri cu ceva nu toti copiii sunt la fel...fiecare se dezvolta unic....baietelul meu avea un anisor si nu mergea..ii era teama..l.am dus in parc aveam hamurile...s.a intalnit cu o fetita avea 9 luni si mergea ff bine si i.am spus uite mami fetita ce frumos merge....s.a uitat asa dezamagit:))) in 2 zile s.a desprins singur de la pat...i.am pus saculetul cu jucarii in mijlocul camerei si s.a dus singurel la el. in secunda 2..am scos din camera premergatorul:))) si de atunci fug dupa el...k are o energie debordanta...insa..e prea alintat sa vorbeasca..arata ce vrea...spune cam 10 cuvinte....dar nu vrea sa repete...e asa smecher pffff....sfatul meu...nu va faceti griji...aveti rabdare cu ei si vor face totul cu calm....or sa merga ei si or sa vb....pt flori..daca are 2 ani si nu merge sa mergi la un ortoped poate are ceva la picioruse ii face o raza vede ca e in regula si te linistesti...incearca cu tati...stati la distanta de 1 metru..si il puneti sa vina de la unul la altul..la distanta foarte mica si apoi treptat mariti distanta...poate daca va vede se simte in siguranta si incurajat isi da drumul la mers....sanatate la toti bebelusii!
Si baietelul meu de 1 an si o sapt nu merge in picioruse ii este frica desi face 5-6 pasi singurel dar inchide ochii cand ii face in schimb merge de-a busilea fffffffff repede si pe langa pat sau mobile umbla fara probleme , tinut de manuta la fel oare cand isi va da drumul la mers si de ce ii este frica ?
La noi mersul de-a busilea la invatat la 1 anisor si 2 saptamani.Pana atunci se tarea ca un sarpe.Acum insa ii este frica sa mearga.Avem aproape un an si o luna si vrea mana mea ca sa mearga desi uneori face 2-3 pasi singurel.Vom incerca sfaturile date
bb meu a mers singurel de la varsta de 9 luni pt ca vroia sa traga de orice si sa sparga. Acum are 1 an si 5 luni dar nu vrea sa vb
cum sa fac sa nu mai mearga deabusilea ca are 2 ani si nu vrea sa mearga.
baiatul meu merge singur prin casa fara sa mai fie nevoie sa ma tin dupa el ca sa nu cada, sa nu se loveasca de la 1 an. L-am stimulat cu jucarii sa mearga singur pe distante scurte, apoi din ce in ce mai lungi...si nu-l lasam sa cada. Intre timp a devenit mai sigur pe el si a invatat sa cada fara sa se loveasca (mai sunt si mici accidente, dar trec).
fetita mea are o talie cam mica pt varsta ei un an si patru luni si nu stie sa mearga singura , in jurul patului sau tinuta de maini merge fara probleme in schimb singura nu vrea de loc , eu banuiesc ca e fricoasa, astept si parerile voastre....
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII