GRAFICE DE CREȘTERE: indicatorul de creștere al bebelușului - tot ce trebuie să știi

Grafice de crestere -  indicatorul de crestere al bebelusului - tot ce trebuie sa stii

GRAFICE DE CREȘTERE: indicatorul de creștere al bebelușului - tot ce trebuie să știi

Graficele de creștere sunt una dintre primele griji care îți obsedează viața de mămică, după ce comoara a ajuns acasă. Crește sau nu crește? Ia sau nu în greutate? Ia suficientă? E bine?

Nașterea unui nou copil este însoțită de multe întrebări ale părinților, rudelor și prietenilor. "Este copilul bine?" "Are copilul toate degetelele?" Următoarele cele mai des întâlnite întrebări sunt despre mărimea copilului. "Care este greutatea și lungimea copilului?" În multe țări aceste date sunt trecute în "cartea copilului". Aceste date vor deveni un bun indicator al sănătății copilului, în special în primii trei ani.

→ Iata graficele de creștere: indicatorul de creștere al bebelusului - iată ce trebuie să stii.

- despre graficele de crestere, ca indicator de crestere si dezvoltare a bebelusului, veti citi:
Graficele de crestere: un bun indicator al sanatatii copilului
Graficele de crestere pentru bebelusi
Graficul greutatii (in kg) la baieti  - varsta 0-3 ani
Graficul inaltimii (in cm) la baieti  - varsta 2-18 ani
Graficul greutatii (in kg) la fete  - varsta 0-3 ani
Graficul inaltimii (in cm) la fete  - varsta 2-18 ani
Cum creste capului bebelusului
Despre cum creste bebelusul, merita sa cititi:
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
 

Graficele de creștere: un bun indicator al sănătății copilului

Graficele de crestere sunt una din primele griji care iti obsedeaza viata de mamica, dupa ce comoara a ajuns acasa. Creste sau nu creste? Ia sau nu in greutate? Ia suficienta? E bine? ...

Graficele de crestere ale bebelusului sunt instrumente utilizate pentru a urmari si evalua progresul de crestere si dezvoltare a unui bebelus. Acestea sunt bazate pe date statistice si sunt utilizate pentru a determina daca bebelusul este in crestere si dezvoltare normala sau daca exista probleme de sanatate sau de crestere. Graficele de crestere sunt utilizate pentru a urmari si evalua greutatea, lungimea si circumferinta capului bebelusului si sunt deseori utilizate de catre pediatri si alte personal medical.

In multe tari aceste date importante, despre cresterea in centimentri si kilograme ale bebelusului sunt apoi trecute in "cartea copilului" si apoi date bunicilor, rudelor si prietenilor. Aceste date vor deveni un bun indicator al sanatatii copilului, in mod special in primii trei ani. Medicii sunt de asemenea constienti de aceasta stransa relatie. Copiii care sunt bine ingrijiti din punct de vedere alimentar, care au o legatura emotionala cu parintii si care nu au o boala cronica, or creste in concordanta cu tiparul  normal. Iata am adunat si noi aceste grafice impreuna cu citeva explicatii necesare.

Graficele de creștere pentru bebeluși

Pediatrii si medicii de familie folosesc un grafic de crestere special pentru a controla progresul copilului. Fiecare dintre noi isi da seama ca exista o mare diferenta intre greutatea si inaltimea copiilor "normali". Graficele de crestere au fost dezvoltate din informatile obtinute in urma masurarii si cantaririi a mii de copii. Din aceste date au fost stabilite si desenate greutatea si inaltimea medie pentru fiecare varsta si sex, rezultand o linie curba. Aceasta a devenit a cincizecea curba a functiei de repartitie , ceea ce inseamna ca intr-un numar de 1000 fetite si baieti, 500 vor fi deasupra curbei si 500 sub ea.

grafice de crestere bebelus

Apoi alte curbe au fost stabilite, reprezentand a zecea, a douazeci si cincea, a saptezeci si cincea si a nouazecea curba a functiei de repartitie. Un alt mod de a privi graficul este acesta: un copil a carui greutatea este pe cea de-a zecea curba a functiei de repartitie, va fi mai inalt decat o suta si mai scund decat noua sute dintre copiii de aceeasi varsta si acelasi sex.

Alte patru grafice sunt publicate de catre Centrul National pentru Statistica Sanatatii (USA): baieti, de la nastere pana la a treizeci si sasea luna si de la trei la optsprezece ani si fete, de la nastere pana la a treizeci si sasea luna si de la trei la optsprezece ani. Graficele de crestere sunt adaptate pentru copiii nascuti prematur si pentru copiii subponderali la nastere.

Parintii isi indreapta atentia asupra locului in care este desenata pe grafic cresterea copilului. Un parinte ar trebui sa devina ingrijorat cand datele sunt sub cea de-a cincizecea curba a functiei de repartitie. 

Asta inseamna ca fata ta nu va fi fotomodel sau ca tău fiul lor va fi prea scund sa joace baschet?

Categoric nu! Atata timp cat copilul creste intre limitele normale(a zecea si a nouazecea curba a functiei de repartitie)  si sta intre aceste limite la multiplele vizite la medic, totul e bine. Medicii devin ingrijorati cand copilul se afla in mod repetat sub limitele pentru greutate sau inaltime sau deasupra limitelor de greutate. Copilul este important sa fie  pe o curba si sa ramana pe ea. De exemplu, un medic ar putea fi ingrijorat daca un copil de sase luni a fost pe a saptezeci si cincea curba a functiei de repartitie, la noua luni a fost pe a douazeci si cincea curba a functiei de repartitie si la saisprezece luni a fost sub a zecea curba.

Este important sa atragem atentia ca parintii sa nu isi concentreze atentia intr-un punct izolat de pe graficul cresterii. Erori de masurare apar- un copil poate fi dificil de cantarit, un copil in refacere in urma unei diareee sau adolescentul care este masurat in timpul practicarii unui sport pot parea ca au pierdut din greutate. Directiile cresterii la vizite succesive devin precise si dau parintilor si medicilor informatii importante cu privire la sanatatea copilului.

Iata, desprecopii.com va prezinta aceste grafice de crestere - la baietei si fetite. Puteti printa aceste grafice si determina curba de dezvoltare a copilasului dvs.

👉 Ce reprezintă aceste grafice? Acestea arată greutatea medie și intervalul tipic de greutate (percentilele 3-97) pentru copii. Centrul fiecărui grafic indică greutatea medie, iar benzile colorate arată variațiile normale de greutate pentru vârstele respective.

👉 Cum interpretezi graficul? Dacă greutatea copilului tău se află între percentilele 3 și 97, este considerată normală. Urmărirea unei linii sau apropieri de o anumită percentilă indică o creștere constantă.

👉 De ce sunt utile? Fiecare copil este diferit, dar aceste grafice sunt un indicator valoros al sănătății copilului tău, în special în primii trei ani de viață. Ele te pot ajuta să identifici și să discuți orice probleme de creștere cu pediatrul tău.

📈 Graficul este un instrument esențial pentru a asigura că dezvoltarea fizică a copilului tău se menține pe un drum sănătos.

Ad-Extra3:

Graficul greutatii (in kg) la baieti  - varsta 0-3 ani.

grafic greutate baieti

Graficul lunigimii (in cm) la baieti  - varsta 0-2 ani.

grafic lungime baieti

Graficul greutatii (in kg) la fete  - varsta 0-3 ani.

grafic greutate fete

Graficul lungimii (in cm) la fete  - varsta 0-2 ani.

grafic lungime fete

Cum creste capului bebelusului

Circumferinta capului bebelusului se masoara de obicei din primul pana in al treilea an de viata. Aceasta operatie se realizeaza cu ajutorul unui centimetru plasat deasupra sprancenelor si urechilor, de jur imprejurul capului. Rezultatul (in cm) se compara cu masuratorile precedente. Circumferinta medie a craniului la nastere este de 35 cm si creste repid pana la 45 cm in primul an de viata.

► Grafice de crestere - le gasesti si aici Graficele de creștere in greutate și lungime la băieti și fete 0-4 ani

Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni

In medie, bebelusul castiga in greutate aproximativ 1Kg pe luna in primele 3 luni, 1/2 Kg pe luna de la 3 la 6 luni, 1/3 Kg pe luna de la 6 la 9 luni si 1/4 Kg pe luna de la 9 la 12 luni.

Este foarte important pentru parinti sa cunoasca parametrii normali de crestere ai copilului. Greutatea normala la nastere, pentru un copil nascut la termen este in jur de 3 Kg. Probabil datorita pierderii fluidului in exces, grautatea scade cu 10% in prima saptamana de viata; greutatea de la nastere ar trebui sa o atinga din nou copilul la varsta de 2 saptamani. Bebelusii alimentati natural au tendinta de a-si recastiga greutatea avuta la nastere un pic mai tarziu comparativ cu cei alimentati artificial citeste mai departe despre cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni aici.

Despre dezvoltarea bebelusului mai cititi:

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Puseul de crestere al bebelusului
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cat cresc copiii?
Statul pe burtica ajuta la dezvoltarea armonioasa a bebelusului
Graficele de crestere ale bebelusului: cand trebuie sa ne ingrijoram

Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna

Primelele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.

Acorda-i atentia si dragostea ta pentru ca primul an trece atat de repede. Iata cate un sfat special pentru fiecare luna din primul anisor al bebelusului.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2023, WebMd.
Graficele sunt adaptate dupa Academia Americana de Pediatrie.   

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 104:

  1. Ana
    Anatrimis la 9/11/2021

    Buna am un baieţel in vârsta de 6 saptamâni şi 3 zile când l-am nascut avea 3900 şi 52 de cm cu naştere naturala peste termen adica 42 de saptamâni şi când ne-am externat a avut 3800 acum când împlinise o luna am fost şi ne-am cântarit 4700 e ok e hranit cu supliment şi sin , urmeaza zile viitoare sa îl cântaresc din nou

    Raspunde la acest comentariu
  2. Anamaria
    Anamaria trimis la 24/9/2021

    Buna seara. Am un baietel de 1 an şi 6 luni şi are 10 kg şi 850 g. L-am nascut prematur la 35 de saptamani cu 2.5 kg. Este în regula greutatea de acum? Va mulţumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Daniela
    Danielatrimis la 7/6/2021

    Buna!!baieţelul meu are 6 luni si 10kg!l-am hranit numai cu san pana acum..acum am început diversificarea cu 3 mese pe zi plus san..este in regula??Va mulţumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  4. Ioana
    Ioana trimis la 15/1/2021

    Am o fetita de 4 ani si are 16 kg este bine ? Sunt zile în care nu vrea sa mănânce nimic .

    Raspunde la acest comentariu
  5. steluta
    stelutatrimis la 24/5/2016

    fetita mea are 6luni....are 6,500kg ...am nascuto- cu 2,800kg....este o problema ca are 6,500kg?

    Raspunde la acest comentariu
  6. aurora
    auroratrimis la 9/1/2016

    Baietelul meu de 1 an si 2 luni nu mananca mai nimic toata ziua Din August de cand am venit in ro nu mai mana ça de loc cum manca à casa nu mai stiu ce sa fac cu el tôt felul de retete PT bébé si nimic daca maninca 2/3 lingurite e mult ce sa fac? Ce ma sfatuiti sa fac sa merg la doctor cu el? Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Andreea
    Andreeatrimis la 9/12/2015

    Buna ziua. Am un baietel de 2 luni si 3 saptamai care sa nascut cu 2.385 grame si 47 cm. A um are 5.550 si 60 cm. Este bine? Am impresia ca nu mananca prea bine. Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  8. Anamaria
    Anamariatrimis la 10/11/2015

    Buna .copilul meu are 10 sapt ,6.500 kg si 61.5 cm.La nastere a avut 3.410 kg si 53 cm.Ii bine sau ii prea grasut.Mananca numai la san.

    Raspunde la acest comentariu
    • Maria
      Mariatrimis la 27/5/2019

      Bună ziua am o fetita de 3 luni și 10 zile. Acum are 6200,am Nascut-o cu 4200 și am ieșit din spital cu 4000. Este în regula greutatea ei?

  9. Durlea Elena Maria
    Durlea Elena Mariatrimis la 27/4/2015

    Buna ziua as dori sa stii daca este in ordine fetița mea are 4 luni si cântărește 7kg este ok sau prea mult pentru ea dacă nu-i dau sa pape îmi plânge mereu de la 2 luni i-am început să ii dau câte un iaurt va mulțumesc

    Raspunde la acest comentariu
    • Aaaa
      Aaaatrimis la 4/12/2020

      De la 2 luni? Fereasca Dumnezeu... Da-ţi numai lapte... E deajuns. Nu are nevoie de alta hrana pana la 6 luni

  10. steluta
    stelutatrimis la 27/4/2015

    fetita mea are 6luni....are 6,500kg ...am nascuto- cu 2,800kg....este o problema ca are 6,500kg?

    Raspunde la acest comentariu
  11. Veronica Pășescu
    Veronica Pășescutrimis la 16/1/2015

    Bună ziua , am doi baieti: unul de 2ani si 8 luni, are 13,5 kg si 95 cm, la nastere a avut 3,3 kg si 51 cm, iar al doilea baiat are 11luni 9,2kg si 76 cm, la nastere a avut 3,6 kg si 51 cm. ce parere aveti despre ei. Multumesc frumos.

    Raspunde la acest comentariu
  12. ady
    adytrimis la 10/9/2014

    buna ziua! Am un băiețel de 1an jumătate si are 87cm si 13,600kg. La naștere a avut 4kg si 56cm...si noi părinți suntem înalți adică toată familia din bunici..vrei sa stiu daca este bine.. pt ca este cam mâncăcios si sunt puțin speriata sa nu fie un dolofan desi in familie nu avem pe nimeni așa grăsun. Mulțumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  13. Maria
    Mariatrimis la 1/7/2014

    Buna ziua. Am o fetita de 5 luni si jumatate si are greutatea de 6.560Kg. S-a nascut cu greutatea de 3.650 kg.Cred ca este slabuta. Mentionez ca este alaptata la san, insa nu prea este mancacioasa. La 6 luni o sa incepem diversificarea.oare va creste mai bine? Sunt cam speriata.

    Raspunde la acest comentariu
  14. Claudiu
    Claudiutrimis la 9/1/2014

    Buna!Am o fetita de 7luni care dupa ce am consultat graficul de crestere, am observat ca este cu putin peste linia curbata cu nr 3, avand o greutate de 6,2 Kg. Precizez ca s-a nascut cu greutatea de 2,4kg. Problema noastra este ca in fiecare zi ne confruntam cu problema ca nu vrea sa pape "tzitzi ", doar dupa minute intregi sau chiar ore de "scandal ". In momentul in care este aproape adormita de abia atunci reuseste sotia sa-i dea un pic de laptic. De 1 luna de zile i-am introdus si o masa de legume, iar de 1-2 saptamani inca o masa de dimineatza de fructe.Ma puteti ajuta cu un sfat? Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  15. cri
    critrimis la 13/11/2013

    fetita mea are 2 ani si 8 luni,are 14 kg este in regula?s-a nascut de 3,550 gr.multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  16. bianca
    biancatrimis la 7/11/2013

    buna ,baietelul meu la 3 ani si 3 luni are 17 kg si 95 cm.Are zile in care refuza orice fel de mancare ...imi puteti spune va rog daca este prea slab ?

    Raspunde la acest comentariu
  17. andreea radulescu
    andreea radulescutrimis la 16/8/2013

    Buna!Am un baietel de 2 ani si 10 luni si are 105 cm si 24 kg!La nastere a avut 4kg si 90 gr si 52.2 cm.....Nici parinti nu sunt scunzi,eu am 1.80cm iar sotul 1.86cm.As vrea sa sa stiu daca totul decurge bine cu el....Multumesc si as dori daca puteti sa-mi dati un raspuns,pt ca sunt un pic ingrijorata!

    Raspunde la acest comentariu
  18. carmen
    carmentrimis la 22/7/2013

    am un baetel de 2 ani si 7 luni,are 12 kg si 89 cm,e norma?aaa si mananca doar la san si cateodata mancare.

    Raspunde la acest comentariu
  19. oana sirbu manea
    oana sirbu maneatrimis la 19/7/2013

    Buna,am un baietel de 15 luni si are 11kg si 82 cm,ati putea sa-mi spuneti mai mult sau mai putin ce inaltime o sa aiba pe la 18 ani?!va multumesc frumos

    Raspunde la acest comentariu
  20. cristina
    cristinatrimis la 11/3/2013

    buna si eu am o fetita de 2 ani si 8 luni si are 13 kg si vreau sa stiu daca e bine daca este ok e normal va rog sa imi scrieti pe mail daca se poate va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  21. ELENA HAIMAN
    ELENA HAIMANtrimis la 29/11/2012

    am o fetita de 3 ani si 4 luni si are o inaltime de 92 cm si o greutate de 14 kg e normal?

    Raspunde la acest comentariu
  22. dobrinas paula
    dobrinas paula trimis la 12/11/2012

    am un baietel de 10 luni si are 75 cm si 9 kg jumate este bine cum a crescut el papa bine da mai are si momente cind nu vrea nimic are 4 mese pe zi si dintre care 2 sunt de lapte care nu ii mai place e suficient. multumesc anticipat pentru raspuns

    Raspunde la acest comentariu
  23. georgyana
    georgyanatrimis la 8/10/2012

    am un baietel de 1anisor si 3 luni si are 12 kg este bine greutatea?si ce inaltime ar trebui sa aiba?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII