Cum protejăm copiii și întreaga familie de gripa sezonieră - Sfatul medicului | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 20

Cum protejăm copiii și întreaga familie de gripa sezonieră - Sfatul medicului | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 20 | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Suntem în sezonul rece, când gripa și alte viroze respiratorii se răspândesc cu ușurință. Este o perioadă în care, mai ales părinții, își doresc să afle cum să prevină gripa și să îi protejeze pe cei mici.

În acest episod, doamna Dr. Roxana Hristianovici, Medic Specialist pediatru și gazda podcastului ABCdePEDIA, împreună cu invitata ei specială, Dr. Iulia Balint Boia, au discutat în profunzime despre prevenția și contagiozitatea gripei la copii. Dar mai multe sfaturi practice și utile pentru a-ți menține familia în siguranță în sezonul gripal, în continuare...

Ce este prevenția și cum ne protejăm familia?

Prevenția gripei implică, în primul rând, un stil de viață sănătos, dar și adoptarea unor măsuri simple și eficiente. În acest sens, petrecerea zilnică a timpului în aer liber, chiar și pe timp de frig, este esențială, deoarece aerul proaspăt întărește imunitatea și ajută la o mai bună adaptare a organismului la schimbările de temperatură. Totodată, este important să aerisim constant locuința pentru a asigura o ventilare adecvată, mai ales dacă cineva din familie este deja bolnav, deoarece aerul proaspăt reduce acumularea de agenți patogeni în spațiile închise. Igiena joacă și ea un rol esențial; spălarea frecventă a mâinilor devine o practică obligatorie, fie că venim din exterior, ne pregătim să mâncăm sau manipulăm obiecte curate.

Evitarea spațiilor aglomerate contribuie semnificativ la limitarea expunerii la virusuri. Deși este tentant să petrecem timp în spații închise, mai ales în zilele friguroase, este ideal să alegem activități în aer liber, cum ar fi plimbările prin parc, decât să ne expunem în zone aglomerate, precum mall-urile.

Cum protejăm un bebeluș nou-născut de gripă?

Pentru nou-născuți și sugari, în special cei născuți prematur sau cu afecțiuni care necesită spitalizare, protecția împotriva gripei și altor infecții respiratorii este crucială. Vizitatorii trebuie să fie sănătoși și, în special, vaccinați împotriva gripei înainte de a interacționa cu cei mici. Părinții sunt îndemnați să stabilească o comunicare deschisă cu cei care doresc să viziteze nou-născutul pentru a confirma că aceștia sunt sănătoși. În timpul vizitelor, cei care interacționează direct cu bebelușul trebuie să respecte măsuri suplimentare de igienă, cum ar fi purtarea măștii și spălarea frecventă a mâinilor. De asemenea, este indicat ca aceștia să nu poarte hainele de exterior în preajma bebelușului.

Dacă un membru al familiei, precum bunica, urmează să locuiască temporar alături de familie, este recomandat să își facă vaccinul antigripal din timp. La începutul șederii, purtarea măștii poate oferi o protecție suplimentară, până când suntem siguri că nu există risc de transmitere.

Cum protejăm copilul în primul an de colectivitate?

Primul an de colectivitate vine adesea cu un risc mai ridicat de infecții respiratorii, inclusiv gripa. Vaccinarea antigripală este recomandată încă de la vârsta de 6 luni, înainte de începerea colectivității, pentru a reduce riscul îmbolnăvirii. Este important ca cei mici să învețe de la o vârstă fragedă practici de igienă personală, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și acoperirea gurii cu cotul atunci când strănută. Aceste deprinderi ajută la prevenirea răspândirii germenilor în colectivități.

O alimentație echilibrată contribuie, de asemenea, la întărirea imunității. Nutriția adecvată, bogată în vitamine esențiale, cum ar fi vitamina C și D, și minerale precum zincul, ajută organismul să facă față provocărilor sezoniere.

Ad-Extra3:

Ce variante de vaccin antigripal sunt disponibile?

Pe piață sunt disponibile două opțiuni de vaccin antigripal pentru copii: cel injectabil, care poate fi administrat începând cu vârsta de 6 luni și este bine tolerat de cei mici, și varianta intranazală, o alegere potrivită pentru copiii mai mari care pot avea teamă de ace. În cazul primei vaccinări antigripale, sunt necesare două doze, la un interval de 4 săptămâni între administrări. După primul an, este suficientă o singură doză de vaccin.

Ce facem când copilul are febră?

Febra este un răspuns natural al organismului și nu ar trebui să fie un motiv de panică. Este important să observăm cum se simte copilul, dacă este activ sau apatic, dacă are alte simptome sau dacă își păstrează pofta de mâncare. Dacă copilul este activ și se joacă în continuare, febra este doar un semn că organismul își face treaba și luptă cu infecția. Pentru reducerea febrei, antitermicele sunt de obicei prima alegere în pediatrie, dacă vârsta copilului permite.

Hidratarea devine extrem de importantă în caz de febră. Deshidratarea se poate instala rapid, așa că este indicat să-i oferim copilului cât mai multe lichide, fie apă, ceaiuri sau supe ușoare.

Cum știm dacă copilul se deshidratează?

Deshidratarea se recunoaște printr-o serie de simptome clare. Dacă observăm că micuțul nu mai urinează sau o face mai rar decât de obicei, dacă gura și buzele sunt uscate, dacă plânsul este fără lacrimi sau dacă este neobișnuit de obosit, sunt motive de îngrijorare. În aceste cazuri, este recomandat să ne adresăm unui medic.

Ne putem proteja mai bine împotriva gripei?

Adoptarea unui stil de viață sănătos și implementarea unor măsuri preventive eficiente sunt cele mai bune modalități de a reduce riscul gripei. Vaccinarea, igiena riguroasă și evitarea locurilor aglomerate sunt obiceiuri care pot face o mare diferență, atât pentru copii, cât și pentru întreaga familie. Dacă vrei să afli mai multe sfaturi despre sănătatea celor mici, urmărește podcastul ABCdePEDIA, unde sunt abordate teme de sănătate utile părinților în fiecare sezon.

 Pentru a asculta întreg podcastul ABCdePEDIA, vă invităm să accesați acest link >>

Vă mulțumim că ați fost alături de noi și mulțumim invitatei noastre speciale Dr. Iulia Balint Boia, pentru prezență. Vă așteptăm cu drag și la următorul podcast ABC DE PEDIA! Echipa DespreCopii Media & Dr. Roxana Hristianovici.

Toate drepturile rezervate - Desprecopii © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII