Conferința Împreună pentru alăptare 2024: cea mai mare conferință de susținere a alăptării - Ziua 2
Ziua 2 - Pe 1 și 2 August 2024, în primele zile ale săptămânii internaționale a alăptării, alături de Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare am avut plăcerea să organizăm cea de-a a X-a ediție a celui mai important eveniment dedicat alăptării din România: conferința online "Împreună pentru alăptare" - cea mai mare conferință de susținere a alăptării, care a reunit experți de renume, medici, consultanți în lactație și părinți, oferind o oportunitate unică de a explora subiecte esențiale pentru alăptare.
În cadrul conferinței, specialiști precum Dr. Roxana Hristianovici, Dr. Iulia Balint-Boia, Florentina Gheorghiu Moașă și consultant în lactație, Andrea Stănișor, diet coach & instructor și Alexandra Iftode, Psihoterapeut, au oferit informații esențiale gravidelor și viitoarelor mămici.
Le mulțumim pe această cale partenerilor noștri de la HiPP, dm drogerie markt, dm babylove, Cutaden® bebe, Philip Avent și Pregnacare. Surprizele s-au ținut lanț în aceste două zile pentru că pe lângă speakerii de top și discuțiile interesante, Simina Adamescu, moderatoarea webinarului a avut alături specialiști psihoterapeuți, medici, pediatri specialiști în alăptare și un diet coach & instructor.
Împreună pentru alăptare 2024: cea mai mare conferință de susținere a alăptării
Am dat startul celei de-a doua zi de conferință alături de Dr. Roxana Hristianovici, Dr. Iulia Balint-Boia, Florentina Gheorghiu Moașă și consultant în lactație, Andrea Stănișor, diet coach & instructor și Alexandra Iftode, Psihoterapeut.
Care sunt cele mai sigure metode de depozitare a laptelui matern?
Dr. Roxana Hristianovici: Cele mai sigure metode de depozitare a laptelui matern includ utilizarea recipientelor curate și sterilizate, precum și păstrarea laptelui în condiții adecvate de temperatură. Este esențial să igienizați pompa de lapte înainte de utilizare și să controlați timpul și temperatura la care este păstrat laptele. Folosiți punguțe pentru congelare, lăsând un spațiu de expansiune, și depozitați laptele într-o caserolă cu capac pentru a evita contaminarea.
Cât timp poate rezista laptele matern la temperatura camerei?
Dr. Roxana Hristianovici: La temperatura camerei, laptele matern poate rămâne sigur timp de până la 4 ore dacă temperatura este între 21 și 23 de grade Celsius. La temperaturi mai scăzute, până la 18 grade Celsius, poate rezista până la 6 ore. În condiții călduroase, de 28-29 de grade Celsius, timpul de siguranță scade la 1-2 ore. Dacă laptele a stat mai mult de 4 ore la temperatura camerei, trebuie aruncat.
Cum trebuie dezghețat laptele matern?
Dr. Roxana Hristianovici: Laptele matern trebuie dezghețat ideal în frigider peste noapte. Nu este recomandat să fie încălzit la microunde, deoarece acest lucru poate reduce proprietățile sale. Dacă este necesar să dezgheți rapid laptele, unele proprietăți antiinfecțioase vor scădea, dar laptele congelat rămâne mai bun decât formula.
Cum poate o mamă să asigure o igienă corespunzătoare în timpul mulțului și depozitării laptelui matern?
Dr. Roxana Hristianovici: Pentru a asigura o igienă corespunzătoare, mama trebuie să se asigure că pompa de lapte și recipientele sunt curate și sterilizate. Este important să se spele bine pe mâini înainte de mulgere și să folosească un spațiu curat pentru acest proces. Minimizați manipularea laptelui și evitați schimbarea frecventă a recipientelor. Dacă pompa trebuie să fie utilizată frecvent, considerați utilizarea unui sterilizator portabil sau a unui frigider mic pentru a păstra laptele la rece.
Pentru a asculta întrebările și răspunsurile adresate doamnei Dr. Roxana Hristianovici, vă invităm să accesați acest link >>
Este adevărat că primele două zile din viața bebelușului sunt esențiale pentru o experiență pozitivă de alăptare?
Florentina Gheorghiu: Da, primele ore și zile sunt cruciale. Atașarea timpurie la sân ajută la stimularea secreției lactate și oferă bebelușului colostru, care este bogat în anticorpi. Dacă mama nu poate atașa copilul la sân din diverse motive, pompa de sân poate fi folosită pentru a extrage laptele și a asigura alimentația bebelușului.
VITABIOTICS - susține sănătatea familiei, etapă cu etapă
Viitoarele și proaspetele mămici pot conta pe Vitabiotics pentru îngrijire completă: Pregnacare® Conception susține fertilitatea, iar Pregnacare® Original este ideal pentru o sarcină sănătoasă. Pentru proaspetele mămici, Pregnacare® New Mum reduce oboseala, Pregnacare® Breastfeeding oferă nutrienții esențiali în perioada alăptării, în timp ce Pregnacare® Stretch Mark Cream ajută la prevenirea vergeturilor. Vitabiotics oferă soluții de înaltă calitate pentru fiecare etapă a maternității.
În ce situație este recomandată utilizarea pompei de sân?
Florentina Gheorghiu: Pompa de sân oferă mamei libertatea de mișcare, permițându-i să-și organizeze viața mai eficient. De asemenea, pompa poate stimula secreția lactată și permite extragerea laptelui pentru a fi oferit copilului de altcineva, evitând confuzia între sân și biberon. Pompele cu tehnologie care imită fluxul de lapte de la sân ajută la menținerea unui ritm constant de supt pentru copil.
Pompa de sân este recomandată în mai multe situații:
Pentru stimularea secreției lactate, mai ales pentru copii prematuri sau cu probleme de sănătate.
Pentru detensionarea sânilor angorjați.
Atunci când mama este departe de copil și trebuie să extragă și să depoziteze laptele.
În procesul de relactare, dacă alăptarea a fost întreruptă anterior.
Care sunt diferitele tipuri de pompe disponibile și cum pot alege mamele ce opțiune este potrivită pentru ele?
Florentina Gheorghiu: Pompele de sân se împart în două categorii:
Pompe manuale: Necesită acțiune manuală, fiind recomandate pentru utilizări ocazionale.
Pompe electrice: Disponibile în variante simple, duble sau cu funcționare alternativă. Acestea pot fi alimentate prin priză sau acumulatori, fiind mai potrivite pentru utilizarea frecventă. Alegerea trebuie făcută în funcție de frecvența utilizării și de necesitățile personale.
Pentru a asculta întrebările și răspunsurile adresate doamnei Florentina Gheorghiu, vă invităm să accesați acest link >>
Ce medicamente sunt considerate sigure pentru mamele care alăptează?
Dr. Iulia Balint - Boia: Marea majoritate a medicamentelor sunt compatibile cu alăptarea. Există câteva clase de medicamente, precum anumite psihotrope, imunoterapice sau chimioterapice, care pot fi contraindicate sau necesită o evaluare atentă. Utilizarea unor resurse online precum site-ul Elactansia poate ajuta la verificarea compatibilității medicamentelor cu alăptarea.
Se poate merge la medicul stomatolog și se pot folosi anestezice în timpul alăptării?
Dr. Iulia Balint - Boia: Da, mamele pot merge la stomatologie și pot primi anestezice. Majoritatea anestezicelor utilizate în stomatologie sunt permise în timpul alăptării. Este posibil ca laptele să nu fie produs la fel de rapid după administrarea anestezicului, dar acest efect este temporar și nu afectează în mod semnificativ bebelușul.
Ce impact au antibioticele asupra laptelui matern și asupra bebelușului?
Dr. Iulia Balint - Boia: Antibioticele pot influența flora intestinală a mamei și a copilului. De obicei, impactul asupra bebelușului este minim, dar se recomandă monitorizarea florei intestinale a mamei și copilului și, dacă este necesar, administrarea de probiotice pentru a restabili echilibrul.
Descoperă noua formulă Cutaden® bebe
Cutaden® bebe cremă protectoare are acum o nouă formulă, dar și o nouă identitate vizuală și o indicație suplimentară - din grijă pentru sănătatea pielii delicate a bebelușului tău! Oferă protecție împotriva eritemului fesier și iritației pliurilor cutanate, grație noi formule pe bază de dexpanthenol, oxid de zinc, vitamina E, ulei de jojoba, ulei de migdale și unt de shea.
Acest complex echilibrat de ingrediente protejează și regenerează pielea delicată a
bebelușilor, încă din prima zi. Cutaden bebe formează un strat protector împotriva factorilor iritanți la nivelul pielii precum umiditatea excesivă, frecarea de scutec, transpirația sau schimbările de temperatură, ce pot favoriza apariția eritemului fesier și a iritațiilor pliurilor cutanate.
Cum pot mamele să prevină necesitatea medicamentelor în timpul alăptării?
Dr. Iulia Balint - Boia: Mamele pot reduce necesitatea medicamentelor prin menținerea unui stil de viață sănătos: dietă echilibrată, exerciții fizice, odihnă adecvată și prevenirea carențelor nutritive. Este important să se consulte cu un medic pentru a trata orice deficit nutrițional și a menține o bună stare de sănătate.
Pentru a asculta întrebările și răspunsurile adresate doamnei Dr. Iulia Balint - Boia, vă invităm să accesați acest link >>
Care sunt regulile de bază pentru o alimentație sănătoasă în timpul alăptării?
Andreea Stănișor: Regulile de bază sunt mâncarea diversificată, evitarea alimentelor cu zahăr, prăjeli, fast food, și alcool în exces. Este important să consumi proteine de calitate, lactate, carbohidrați buni, și grăsimi. Drogurile sunt complet interzise.
Cât timp trebuie să aștepți după consumul de alcool înainte de a alăpta?
Andreea Stănișor: Este recomandat să aștepți aproximativ 2 ore după consumul unui pahar de alcool înainte de a alăpta. Ideal ar fi să consumi alcool cu moderație, poate o dată pe săptămână.
Cum poate o mamă să gestioneze poftele alimentare în timpul alăptării?
Andreea Stănișor: Este important să ai la îndemână mâncare sănătoasă și nutritivă. Planificarea meselor și evitarea alimentelor care pot declanșa pofte sunt strategii utile. Încercarea de a menține un aport echilibrat poate ajuta la controlul poftei de dulce.
Ce rol joacă hidratarea în alăptare?
Andreea Stănișor: Hidratarea este crucială deoarece laptele matern este compus în mare parte din apă. Este recomandat să consumi suficiente lichide, de obicei 2-2.5 litri de apă pe zi, pentru a menține o producție adecvată de lapte și a preveni deshidratarea.
Este recomandată mâncarea picantă în timpul alăptării?
Andreea Stănișor: Da, mâncarea picantă poate fi consumată cu moderație, deoarece nu va face laptele picant. Important este să observi reacțiile bebelușului și să ajustezi consumul dacă este necesar.
Pentru a asculta întrebările și răspunsurile adresate doamnei Andreea Stănișor, vă invităm să accesați acest link >>
Să produci hrană pentru copii este o mare responsabilitate, iar HiPP și-a asumat această responsabilitate în urmă cu exact 125 de ani, oferind nu doar produse ecologice, ci și un angajament pentru sănătatea viitorului copilului tău. Dacă dorești să oferi micuțului tău doar ce este mai bun, HiPP este alegerea perfectă.
Cum poate o mamă să pregătească copilul pentru separarea zilnică atunci când începe grădinița?
Alexandra Iftode: Pregătirea copilului pentru separarea zilnică începe cu o comunicare deschisă și sinceră între părinți și educatori. Este esențial să cunoști bine copilul și să oferi educatoarei detalii despre preferințele și nevoile acestuia. O bună practică este să începi printr-o adaptare treptată, în care copilul vizitează grădinița pentru perioade scurte și apoi, gradual, crește durata timpului petrecut acolo. Acest lucru ajută copilul să se familiarizeze cu mediul, să cunoască educatoarele și colegii, și să devină confortabil cu rutina zilnică. De asemenea, părinții ar trebui să se asigure că sunt consistenți în mesajele lor și să transmită un sentiment de încredere și siguranță copilului.
Ce impact are începerea grădiniței asupra alăptării?
Alexandra Iftode: Începerea grădiniței poate avea un impact variabil asupra alăptării, dar acesta poate fi gestionat cu succes. Multe mame continuă să alăpteze chiar și după ce copilul începe grădinița. Este important ca mamele să nu simtă presiune să renunțe la alăptare din cauza începerii grădiniței. Într-o abordare treptată, mesele de lapte de dimineață pot fi înlocuite cu gustări de la grădiniță, iar înțărcarea poate fi realizată pe parcurs, fără a forța copilul. Comunicarea între părinți și educatori este esențială pentru a asigura o tranziție lină.
Gama Philips Avent este aici pentru a ajuta mama și bebelușul în primele 1000 de zile! De la sarcină, la alăptare și diversificare, Philips Avent e aici pentru a ajuta părinții prin produse și soluții personalizate, biberoane și tetine concepute pentru a proteja împotriva colicilor, monitoare pentru bebeluși, suzete și multe altele.
Cum poate o mamă să mențină alăptarea după ce copilul începe grădinița?
Alexandra Iftode: Menținerea alăptării după ce copilul începe grădinița poate fi realizată prin stabilirea unui program flexibil care să se alinieze cu programul grădiniței. Unele mame pot opta să alăpteze la începutul zilei, înainte de grădiniță, sau după întoarcerea acasă. Alte opțiuni includ aducerea de biberoane cu lapte, care pot fi oferite în locul alăptării în anumite momente ale zilei. Este important ca părinții să discute cu educatoarele despre nevoile de alăptare ale copilului și să găsească soluții care să sprijine atât nevoile copilului, cât și ale mamei.
Cum pot fi ajutați copiii care plâng frecvent la grădiniță și nu reușesc să se liniștească nici după un timp mai îndelungat?
Alexandra Iftode: Pentru copiii care plâng frecvent la grădiniță, adaptarea treptată este crucială. Începeți prin a permite copilului să viziteze grădinița pentru scurte perioade înainte de începerea oficială, crescând treptat durata acestor vizite. În plus, educatoarele ar trebui să folosească tehnici de distragere a atenției și să ofere multă susținere emoțională pentru a ajuta copilul să se simtă confortabil. Este important ca părinții să colaboreze îndeaproape cu educatoarele pentru a dezvolta strategii de adaptare personalizate și să fie răbdători, având în vedere că procesul de adaptare poate dura câteva zile sau chiar săptămâni.
Pentru a asculta întrebările și răspunsurile adresate doamnei Alexandra iftode, vă invităm să accesați acest link >>
Q&A cu doamnele Dr. Roxana Hristianovici & Dr. Iulia Balint - Boia
Cum echilibrezi alăptarea cu mesele solide după un an?
Răspuns: După vârsta de un an, este important să stabilim un program de mese care să includă atât alăptarea, cât și mesele solide. La început, copilul poate fi majoritar alăptat și să consume puține solide, dar pe măsură ce copilul se obișnuiește cu mesele solide, se poate crea un program care include mic dejun, prânz, cină și gustări. Ajustează alăptarea în funcție de apetitul și necesitățile copilului.
Cumpărături online mereu avantajoase, la dm drogerie markt
Dragostea pentru bebelușul tău nu poate să fie exprimată în cuvinte. O simți de fiecare dată când îl strângi în brațe, la băiță, când îl schimbi, când îl alăptezi, când îl pui la somn, când îți zâmbește, când gângurește sau când te privește curios. Bebelușul tău știe că este iubit, simte dragostea părinților săi și simte că primește toată atenția de care are nevoie. Din această dragoste pentru bebeluși s-a născut și gama de produse babylove de la dm. Hai să o descoperim împreună!
Este normal să nu fie înțărcat copilul la 2 ani și 11 luni?
Răspuns: Da, este normal. Alăptarea poate continua până la vârsta la care mama și copilul se simt confortabil. Dacă mama se simte bine alăptând și copilul se simte bine, nu există o limită rigidă pentru înțărcare. Unii copii sunt alăptați până la vârsta de 4 ani sau mai mult, în funcție de nevoile și dorințele lor.
Ce cauzează pierderea bruscă a laptelui matern?
Răspuns: Pierderea bruscă a laptelui poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv probleme de atașare a copilului la sân, intervale mari între alăptări, sau stres și anxietate. Alte cauze pot include probleme de sănătate sau modificări hormonale. Este important să menții o frecvență adecvată a alăptărilor și să te asiguri că bebelușul suge eficient.
Cum pot gestiona excesul de lapte?
Răspuns: Dacă ai o producție excesivă de lapte, pompați doar până când simțiți o ușoară ușurare, nu până la golirea completă a sânului. Acest lucru ajută la reducerea producției de lapte. Este important să reglezi cantitatea de lapte produsă fără a stimula excesiv glandele mamare.
Care este temperatura optimă în cameră pentru copii?
Răspuns: Temperatura ideală pentru camera copilului este între 21 și 23 de grade Celsius. Temperatura prea scăzută poate fi inconfortabilă pentru mamă și copil, în timp ce o temperatură mai ridicată poate afecta calitatea somnului. Ajustează temperatura în funcție de confortul general și nevoile fiecărei persoane.
Pentru a asculta întrebările și răspunsurile adresate doamnelor Dr. Roxana Hristianovici & Dr Iulia Balint - Boia, vă invităm să accesați acest link >>
Sesiuni interactive și premii surpriză pentru participanți
Tocmai pentru a răspunde cât mai multor nelămuriri ale femeilor însărcinate și proaspeților părinți, toate sesiunile de dialog cu specialiștii au fost interactive. Astfel, în timp real, aceștia au preluat și răspuns la o parte dintre întrebările primite din partea publicului.
În plus, fiecare zi de conferințe a venit cu o serie de surprize pentru participanți: 4 premii oferite de dm drogerie markt, 2 premii oferite de Philip Avent, 4 premii oferite de HiPP și 4 premii oferite de Cutaden® bebe. au ajuns acasă la cei care au urmărit sesiunile, au adresat întrebări și au
distribuit unul dintre live-urile difuzate către alți viitori sau actuali părinți.
Partenerii conferinței, susținători ai alăptării și ai unui START bun în viață pentru întreaga familie
Echipa PediLactis, formată din medici pediatri, consultanți IBCLC în alăptare, membri fondatori ai Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare și în primul rând, mame, organizează cursuri pentru părinți, cadre medicale, grupuri de suport în alăptare, babywearing. Toate acestea pentru părinți corect informați și bebeluși fericiți.
Desprecopii.com face eforturi constante pentru a oferi publicului un conținut cât mai util, cât mai relevant și cât mai calitativ. Misiunea pe termen lung este de a rămâne cea mai credibilă sursă din care părinții își pot lua informațiile ori de câte ori au nevoie de un sfat de specialitate, de o recomandare din partea altor părinți sau de inspirație pentru produse sau servicii care le pot îmbunătăți viața.
Mulțumim și partenerilor noștri: HiPP, dm drogerie markt, dm babylove, Cutaden® bebe, Philip Avent și Pregnacare.
Cea de-a XI-a ediție a Conferinței dedicate Alăptării va avea loc anul viitor, în aceeași perioadă - prima săptămână a lunii august, Săptămâna Mondială a Alăptării.
Între timp, pentru orice informații, consiliere, sfaturi și recomandări cu privire la alăptare, părinții sunt încurajați să țină legătura cu medici/specialiști/consultanți în alăptare și să acceseze conținutul medical, de specialitate, disponibil pe site-urile din portofoliul Desprecopii Media Group.
În timpul LIVE-ului au fost și multe întrebări primite din partea celor care au urmărit conferința, iar la o mare parte dintre acestea invitații noștri au răspuns. Vă recomandăm să urmăriți ZIUA 1 de conferință <<aici>>.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII