Viața sexuală după bebe | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 15

Viața sexuală după bebe | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 15 | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Știm cu toții cât de mult se schimbă viața după venirea pe lume a unui copil. Între scutece, nopți nedormite și primele zâmbete, relația de cuplu trece prin transformări majore. În acest context, contracepția devine un subiect important, dar adesea neglijat. Haideți să vorbim deschis despre cum putem menține echilibrul între bucuriile noii vieți de părinți și nevoia de a ne proteja sănătatea și planurile de viitor. Doamna Dr. Roxana Hristianovici, Medic Specialist Pediatru și gazda podcastului ABCdePEDIA, a avut doi invitați de seamă: doamna Dr. Iulia Balint-Boia, Medic Pediatru & Consultant în Alăptare IBCLC și Dr. Ioan Boleac, Medic Obstetrică Ginecologie. Să descoperim împreună răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre contracepție și viața sexuala după naștere!

Cât de des discută cuplurile despre viața sexuală în cabinetul ginecologic și ce se întâmplă după ce apare un copil?

 Dr. Ioan Boleac: Discuțiile despre viața sexuală după apariția copiilor apar ocazional, nu sunt foarte frecvente, dar apar în special în cazul femeilor care alăptează, deoarece alăptarea întârzie ovulația, ceea ce poate duce la anumite disfuncții de natură sexuală.

Când consideră părinții că ar trebui să-și reia activitatea sexuală după naștere?

 Dr. Roxana Hristianovici: Bărbații au răspuns în general că în două săptămâni, iar mamele au spus după șase săptămâni, deși în realitate se întâmplă undeva după 6 luni.

Care sunt principalele schimbări hormonale majore care au loc imediat după naștere și cum impactează ele viața sexuală a unei femei?

 Dr. Ioan Boleac: După naștere, hormonii estrogen și progesteron se prăbușesc, ceea ce face ca epitelul vulvei și vaginului să devină mai subțire, provocând dispareunie (durere la contactul sexual). La femeile care alăptează, acest status hipoestrogenic poate fi prelungit, ducând la uscăciune vaginală și alte probleme sexuale.

 Dr. Iulia Balint-Boia: Dacă mama alăptează, prolactina și oxitocina susțin alăptarea și inhibă libidoul. Oxitocina, hormonul declanșat în timpul orgasmului, se eliberează și în timpul alăptării, satisfăcând nevoia de contact și legătura emoțională dintre mamă și copil, reducând astfel dorința sexuală a mamei.

Ce se recomandă cuplurilor pe partea de contracepție, după naștere?

 Dr. Ioan Boleac: Discuția despre contracepție după naștere este destul de ușor de purtat, mai ales când există o relație de încredere dezvoltată cu pacienta pe parcursul sarcinii. Iată câteva recomandări detaliate:

Contracepția de barieră (prezervativul): Aceasta este cea mai des întâlnită metodă, fiind simplă și eficientă, mai ales dacă contactul sexual nu se întâmplă foarte frecvent. Este o metodă non-hormonală care nu afectează alăptarea.

Contracepția hormonală: Dacă este nevoie de o metodă de contracepție mai sigură și eficientă, se recomandă contracepția hormonală. În special, se recomandă contraceptivele care conțin doar progesteron (mini-pilulele sau steriletul hormonal), deoarece pilulele combinate (estrogen și progesteron) pot afecta cantitatea și calitatea laptelui matern. Studii au arătat că pilulele combinate pot avea acest efect, deși dovezile științifice nu sunt foarte puternice.

Steriletul: Este o opțiune eficientă pe termen lung și poate fi montat la șase săptămâni după naștere sau chiar mai devreme în unele cazuri. Există variante hormonale (care eliberează progesteron) și variante non-hormonale (steriletele de cupru). Un sterilet se poate monta cu siguranță după șase săptămâni de la naștere, unii medici chiar îl montează și mai devreme.

Alăptarea nu este o metodă de contracepție 100% eficientă. Este important să se utilizeze metode suplimentare de contracepție pentru a evita o sarcină neplanificată.

La cât timp se recomandă următoarea sarcină după o naștere naturală sau cezariană?

 Dr. Ioan Boleac: După o naștere naturală, se recomandă o perioadă de 6 luni până la obținerea unei alte sarcini. După o cezariană, ar fi ideal să se aștepte aproximativ un an pentru ca cicatricea să se refacă adecvat și să nu fie un țesut fibros.

Ce trebuie să le sfătuim pe mamele care alăptează în privința următoarei sarcini?

 Dr. Iulia Balint-Boia: Mamele care alăptează exclusiv și nu au revenit menstruația trebuie să fie conștiente că pot rămâne însărcinate chiar și în această perioadă. Este important să monitorizăm ritmul de alăptare, mai ales pe timp de noapte, pentru a înțelege mai bine șansele de ovulație și fertilitate.

 Pentru a asculta întreg podcastul ABCdePEDIA, vă invităm să accesați acest link >>

Vă mulțumim că ați fost alături de noi și mulțumim invitaților Dr. Iulia Balint-Boia și Dr. Ioan Boleac, pentru prezență. Vă așteptăm cu drag și la următorul podcast ABC DE PEDIA! Echipa DespreCopii Media & Dr. Roxana Hristianovici.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII