ODISEEA SARCINII: Pentru o sarcină sănătoasă - nutriție, teste prenatale, pregătirea pentru naștere

ODISEEA SARCINII: Pentru o sarcină sănătoasă - nutriție, teste prenatale, pregătirea pentru naștere | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Sarcina este o perioadă unică ce necesită grijă specială pentru sănătatea mamei. În acest context, am organizat un webinar educativ despre sarcină, nutriție și pregătirea pentru naștere.

Webinarul a fost împărțit în două părți. Domnul Dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie, a discutat despre simptomele și schimbările din timpul sarcinii, analizele esențiale, preeclampsia, simptomele sarcinii cu probleme, pregătirea pentru naștere, susținerea emoțională și recuperarea postnatală, iar doamna Dr. Alexandra Pleșa, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a oferit sfaturi despre necesitățile nutriționale ale femeilor însărcinate, alimentele de evitat, suplimentarea cu vitamine și minerale esențiale, și alimentele care pot ameliora simptomele sarcinii.

Acest webinar din seria de emisuni educative Desprecopii "EDU MAMA", a fost realizat cu sprijinul partenerilor noștri VITABIOTICS.

Care sunt simptomele sarcinii și cum pot viitoarele mămici să gestioneze?

  Dr. Silviu Iștoc: Simptomele sarcinii pot varia, dar multe femei simt o sensibilitate marcată la nivelul areolei, diferită de durerea premenstruală. Alte semne includ greață și modificări ale percepției mirosurilor, care pot apărea înainte de întârzierea menstruației.

După implantare, femeile experimentează o explozie hormonală care poate modifica apetitul, provocând greață și dificultăți alimentare. Se poate observa o creștere ponderală și dezvoltarea fibroamelor existente. De asemenea, multe femei simt o scădere a capacității de concentrare pe parcursul sarcinii.

Când ar trebui o femeie să-și facă un test de sarcină?

  Dr. Silviu Iștoc: Este recomandat ca primul test de sarcină să fie efectuat după întârzierea menstruației, pentru a asigura o precizie mai mare.

Cum pot viitoarele mămici să gestioneze simptomele comune, cum ar fi greața, oboseala și durerile de spate?

  Dr. Silviu Iștoc: Pentru greață, suplimentele cu ghimbir pot fi utile, dar este importantă și hidratarea adecvată pentru a preveni deshidratarea severă. Oboseala, cauzată de excesul de progesteron, se ameliorează de obicei după primul trimestru. Durerile de spate, adesea cauzate de posturi vicioase, pot fi gestionate prin exerciții de stretching, poziții corecte de somn cu o pernă între genunchi și sfaturi de la un kinetoterapeut.

Ce este preeclampsia, ce simptome are și care sunt riscurile acestei afecțiuni?

  Dr. Silviu Iștoc: Preeclampsia este o complicație gravă caracterizată prin creșterea necontrolată a tensiunii arteriale, care poate pune în pericol viața mamei și a copilului. Riscurile includ decesul ambilor în cazuri severe. Diagnosticul se face prin monitorizarea tensiunii după 28 de săptămâni de sarcină. Singurul tratament curativ este îndepărtarea placentei. Prevenirea preeclampsiei poate include administrarea de aspirină în doze mici pentru a reduce riscul de dezvoltare.

✅ Este esențial să se efectueze screeningul pentru preeclampsie înainte de săptămâna 16 pentru a putea beneficia de profilaxia cu aspirină în caz de risc crescut. Aspirina nu trebuie administrată fără a avea factori de risc favorabili preeclampsiei, deoarece utilizarea nejustificată poate duce la complicații suplimentare. Astfel, o evaluare adecvată și monitorizarea atentă a sarcinii sunt cruciale pentru a asigura sănătatea mamei și a copilului.

Testarea preeclampsiei:

Preeclampsia este o afecțiune caracterizată prin hipertensiune arterială (HTA) și proteinurie de novo, apărute după săptămâna 20 de sarcină.

Factorul de creștere placentară (PlGF) completează portofoliul de teste prenatale, este recomandat în screening-ul preeclampsiei și poate fi efectuat în primele săptămâni de sarcină. AIci informatii despre cum se poate face acest test la Synevo.

Un alt test este Calcul de risc prenatal extins – trimestru I, cu completare pentru o mai buna performanta si relevanta clinica in asociere cu dublu test. PlGF este un biomarker util atat pentru predictia riscului de aparitie a pre-eclampsiei cat si pentru cresterea ratei de detectie a riscului de sindrom Down in cadrul screening-ului de prim trimestru.

 Pentru a asculta întrebările și răspunsurile adresate domnului Dr. Silviu Iștoc, vă invităm să accesați acest link >>

Care sunt principalele necesități nutriționale ale unei femei însărcinate?

  Dr. Alexandra PleșaFemeile însărcinate trebuie să se asigure că își îndeplinesc necesarul zilnic de calorii și micronutrienți, pentru a susține atât propria sănătate, cât și dezvoltarea bebelușului. Este esențial să consume cel puțin 1700 de calorii pe zi pentru a-și asigura toți nutrienții necesari. Dieta trebuie să fie echilibrată și personalizată, ținând cont de nevoile individuale ale fiecărei mămici.

Care sunt strategiile alimentare recomandate pentru mămicile care se confruntă cu grețuri matinale severe?

  Dr. Alexandra PleșaPentru mămicile cu grețuri matinale severe, este important să identifice și să corecteze eventualele cauze, cum ar fi hipoglicemia sau deshidratarea. Recomandările includ consumul de alimente proaspete și nutritive, evitarea mirosurilor puternice și a alimentelor procesate, și suplimentarea cu vitamine și minerale după masă. Hidratarea corespunzătoare și remediile naturale precum ceaiul de ghimbir, limonada și ceaiul de mentă pot fi, de asemenea, de ajutor.

Care sunt cele mai bune surse alimentare de fier și cum poate fi îmbunătățită absorbția acestuia?

  Dr. Alexandra PleșaCele mai bune surse de fier includ carnea roșie, peștele, leguminoasele, frunzele verzi și sfecla. Pentru a îmbunătăți absorbția fierului, este important să se evite alimentele bogate în calciu la mesele care conțin fier, deoarece calciul inhibă absorbția acestuia. În schimb, vitamina C ajută la absorbția fierului. Trebuie evitate cafeaua și ceaiurile care pot inhiba absorbția fierului, iar dieta trebuie să fie bogată în fibre pentru a menține o floră intestinală sănătoasă.

Ce alimente ar trebui să evite o femeie în timpul sarcinii și de ce?

  Dr. Alexandra PleșaÎn timpul sarcinii, femeile ar trebui să evite alimentele care prezintă un risc pentru toxiinfecții alimentare, cum ar fi mâncarea veche, sucurile și lactatele nepasteurizate, fructele și legumele nespălate, ouăle insuficient preparate și carnea crudă sau insuficient gătită. De asemenea, conservele, mâncarea nesigură și apa neîmbuteliată trebuie evitate. Sucurile și dulciurile, mâncarea nesănătoasă și alimentele care pot favoriza retenția de apă și creșterea în greutate necontrolată trebuie consumate cu moderație. O dietă echilibrată și bogată în nutrienți esențiali este esențială pentru sănătatea mamei și a bebelușului.

 Pentru a asculta întrebările și răspunsurile adresate doamnei Dr. Alexandra Pleșa, vă invităm să accesați acest link >>

Tombolă cu super premii!

Dacă ați urmărit emisiunea - ce poate fi accesată și AICI în totalitate - știți deja că am avut o tombolă cu premii frumoase. Premiile au inclus 2 seturi cu produse Pregnacare, oferite de VITABIOTICS.

Viitoarele și proaspetele mămici au nevoie de îngrijire specială, iar VITABIOTICS, partenerul nostru de încredere în îngrijirea sănătății, prezent în cadrul emisiunii noastre, oferă produse de încredere pentru sănătatea întregii familii, etapă cu etapă.

Unul dintre produsele lor remarcabile este Pregnacare® Conception, care joacă un rol esențial în menținerea fertilității și reproducerii normale, datorită conținutului său de Zinc. Pentru femeile aflate în perioada de graviditate, recomandăm cu încredere Pregnacare® Original, care aduce beneficii semnificative pentru o sarcină normală, având în compoziție Acid folic.

De asemenea, Pregnacare® New Mum este special creat pentru noile mame, această formulă echilibrată de micronutrienți, inclusiv vitamina B12 și fier, ajută la reducerea oboselii postnatale. Conține, de asemenea, colagen marin, bioflavonoide citrice și extract de semințe de struguri.

Pregnacare® Breastfeeding oferă nutrienții necesari în perioada alăptării, inclusiv 300 mg DHA pentru dezvoltarea creierului și a ochilor bebelușilor, 700 mg calciu, vitamina K & D și magneziu pentru menținerea oaselor sănătoase. Include și 10µg vitamina D, conform recomandărilor Departamentului de Sănătate al Regatului Unit.

Pregnacare® Stretch Mark Cream este o cremă hidratantă, îmbogățită cu extracte naturale, vitamine și minerale, este ideală pentru a preveni vergeturile în timpul și după sarcină. Conține vitaminele C și E, calendula, aloe vera și ulei de primroză. Este sigură, testată dermatologic și fără coloranți artificiali.

Vitabiotics demonstrează încă o dată angajamentul său față de sănătatea și binele familiilor noastre, oferind soluții inovatoare și de înaltă calitate pentru toate etapele importante ale vieții.

Mulțumim tuturor celor implicați care au făcut acest eveniment LIVE posibil

Mulțumim domnului Dr. Silviu Iștoc și doamnei Dr. Alexandra Pleșa pentru informațiile prețioase și detaliate pe care ni le-au oferit!

Evenimentul online a fost realizat cu sprijinul VITABIOTICS.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Evenimente

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII