Temperatura bebelusului. Care este temperatura ideala pentru bebe si cum il imbram in diverse situatii

Temperatura bebelusului. Care este temperatura ideala pentru bebe si cum il imbram in diverse situatii

Temperatura bebelusului. Care este temperatura ideala pentru bebe si cum il imbram in diverse situatii

Desigur - ne dorim ca micuțul nostru se simte cât mai bine. Investim în cele mai bune lucruri pentru el, de la leagăne confortabile până la saltele moi și îmbrăcăminte plăcută. Dar un aspect important pe care uneori îl trecem cu vederea este temperatura corpului său. Nu vorbim doar despre febră (deși asta e importantă!), ci și despre cum să știm dacă e prea cald sau prea frig pentru el în cameră.

Te-ai întrebat vreodată care e temperatura perfectă pentru bebeluș? Am adunat câteva sfaturi utile despre cum să-l îmbraci și cum să menții temperatura camerei la un nivel optim. Plus, vei afla ce poți face dacă micuțul are febră, chiar și atunci când încerci să-i asiguri ce e mai bun pentru sănătatea sa.

Temperatura normală a bebelușului

Febra poate apărea la copiii mici din diverse motive, precum boli, dentiție sau vaccinări. Pentru bebeluși, temperatura normală este între 36.1 și 37.7 grade Celsius. Pentru cei sub 3 luni, o temperatură peste 38 grade este considerată o urgență medicală, pentru că sistemul lor imunitar este încă fragil și pot deveni grav bolnavi rapid.

Adesea, febra trece de la sine sau poate fi gestionată cu medicamente fără rețetă. Uneori, bebelușii pot avea o temperatură ușor crescută doar pentru că sunt îmbrăcați prea gros. Dacă bebelușul pare că e cald și e îmbrăcat prea gros, îndepărtează straturile suplimentare și verifică-l din nou după 10-15 minute.

Dacă copilul mai mare are febră, verifică-i temperatura mai întâi. Dacă arată că are febră, oferă-i un antipiretic și să vezi cum răspunde. Dacă temperatura depășește 38.8 grade C și nu scade cu medicamentele, e bine să consulți un medic.

Temperatura ideală a camerei bebelușului

Dacă bebelușul se trezește noaptea transpirat sau simți că e rece și excluzi febra, poate fi momentul să ajustezi temperatura în camera lui.

În general, temperatura optimă în camera bebelușului nu trebuie să fie nici prea caldă, nici prea rece. Recomandarea este între 20 și 23 de grade Celsius. Nu e nevoie să ridici temperatura doar pentru că ai un bebeluș și nici nu sunt necesare o grămadă de pături. De fapt, specialiștii spun că e mai bine să eviți păturile moi și jucăriile de pluș din pătuț pentru a reduce riscul sindromului de moarte subită a sugarului.

Folosim un ventilator în camera copilului?

În trecut, se credea că folosirea unui ventilator în camera bebelușului ar putea reduce riscul de SIDS, dar nu există dovezi care să susțină această idee. Nu este periculos un ventilator în camera bebelușului, însă nici nu este obligatoriu. Important este să eviți ca aerul să bată direct asupra copilului și să nu fie expus la curent, pentru că majoritatea bebelușilor sunt deranjați de asta.

Ad-Extra3:

Cum îmbrac bebelușul în timpul zilei?

La fel ca temperatura în camera bebelușului, nu este nevoie de efort suplimentar pentru a menține temperatura normală a corpului micuțului în timpul zilei. Regula de bază pentru îmbrăcarea bebelușului este să adaugi un strat în plus față de ce porți tu, indiferent de anotimp.

Cel mai bine este să-l îmbraci pe bebeluș în straturi de haine. În casă, cu temperatura la 21 de grade Celsius, un strat din bumbac este suficient. Dacă ieșiți afară și ai nevoie de o jachetă, la fel trebuie să procedezi și cu bebelușul! De asemenea, ține minte că, capul bebelușului este o sursă de pierdere de căldură, așa că e întotdeauna bine să-i pui o pălărie în zilele reci.

Cum îmbrac bebelușul noaptea?

Pentru a te asigura că bebelușul tău doarme bine, îmbracă-l într-o salopetă, apoi pune-l într-un sac de dormit, dacă nu-i place să fie înfășat sau dacă a trecut de acea etapă. De obicei, majoritatea bebelușilor se simt confortabil în această îmbrăcăminte, dar uneori unii pot fi mai sensibili la frig, așa că fii atent la semnalele pe care ți le dă copilul. Dacă mâinile bebelușului sunt reci noaptea, este posibil să aibă nevoie de un sac de dormit mai gros.

Pentru copiii peste 1 an, poți să crești puțin temperatura în cameră (dacă este necesar), deoarece nu mai există atât de multă îngrijorare legată de sindromul de moarte subită a sugarului din cauza supraîncălzirii. De obicei, ei sunt confortabili în pijamale și într-un pat adecvat pentru sezon. Poți să începi să folosești o pătură pentru copiii de peste 1 an și să observi preferințele lor în privința temperaturii mediului în care dorm.

Cum îmbrac bebelușul pentru scaunul de mașină?

La un moment dat, vei vrea să te asiguri că bebelușul tău nu este îmbrăcat cu prea multe straturi de haine când este în scaunul de mașină. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca, în general, să nu porți haine voluminoase, cum ar fi paltoanele de iarnă sau costumele de zăpadă, sub curelele scaunului auto. Asta pentru că în caz de accident, aerul din aceste haine groase se poate comprima și face curelele prea largi, ceea ce ar putea duce la rănirea copilului. În schimb, îmbracă bebelușul în straturi subțiri și adaugă o pătură călduroasă după ce l-ai fixat bine în scaun.

Și dacă ai căldura mașinii la maxim, amintește-ți că bebelușul nu poate scoate pălăria sau mănușile și să se asigure că nu se supraîncălzește pe măsură ce mașina se încălzește. Semnele supraîncălzirii includ pielea roșie, transpirația și agitația.

Despre somnul bebelusului in primele luni, citeste

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic?

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

  autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII