Afecțiuni comune și urgențe oftalmologice: Când este cazul să mergem la medic? | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 18

Afecțiuni comune și urgențe oftalmologice: Când este cazul să mergem la medic? | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 18 | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

În contextul îngrijorărilor legate de sănătatea oculară a copiilor, există o serie de afecțiuni care pot să îi îngrijoreze pe părinți. De la problemele comune de vedere precum conjunctivita și până la urgențele oftalmologice cum ar fi un obiect străin care pătrunde în ochi sau o lovitură puternică în zona ochilor, multe situații ridică semne de întrebare și necesită răspunsuri clare.

Dr. Roxana Hristianovici, Medic Specialist Pediatru, Consultant în alăptare acreditat IBCLC și gazda podcastului ABCdePEDIA, a invitat-o pe doamna Dr. Roxana Cozubaș, Medic primar oftalmologie cu competență pediatrică, și au discutat în profunzime aceste aspecte.

Când mergem cu copilul la camera de gardă și ce facem până ajungem acolo?

 Dr. Roxana Cozubaș: Fie că este vorba de un obiect străin în ochi sau de o iritație, trebuie să acționăm repede. În majoritatea cazurilor, putem să clătim ochiul copilului cu apă din abundență, însă există și situații mai grave, cum ar fi arsurile sau leziunile mai profunde, care necesită atenție medicală imediată.

Dacă observăm că ochiul este roșu, lăcrimează, copilul plânge sau evită lumina, trebuie să reacționăm prompt și să mergem la camera de gardă pentru o evaluare medicală mai amănunțită. Este important să fim atenți la semnele pe care ni le arată copilul pentru a putea acționa în mod corespunzător și rapid.

Este contagioasă conjunctivita?

 Dr. Roxana Cozubaș: Foarte des se întâmplă ca un bebeluș mic de doar câteva luni sau un an să transmită infecția întregii familii. Astfel, este destul de frecvent ca toți membrii familiei să dezvolte simptomele, dar nu în același timp. De obicei, aceste infecții acute necesită câteva zile pentru a se rezolva, iar eu le cer pacienților să-mi ofere un feedback după 3-4 zile și să-mi trimită fotografii pentru a evalua stadiul afecțiunii.

Dacă copilul nu mai are secreție activă timp de 4-5 ore, nu se mai consideră contagios. Totuși, dacă există secreție activă și nu are cine să-i administreze tratamentul la grădiniță, este mai bine să-l țineți acasă pentru a-i putea administra corect tratamentul. În general, picăturile trebuie administrate de 5-6 ori pe zi.

Ce alte afecțiuni ale pleoapelor pot apărea la copii?

 Dr. Roxana Cozubaș: Mulți copii nu sunt prea încântați să-și spele ochii cu apă sau să permită această procedură. Astfel, există copii care produc o substanță mai vâscoasă, un fel de film lacrimal mai gras, care rămâne adesea prins la rădăcina firelor de gene. Acest lucru poate duce la conjunctivită alergică, o iritație a ochilor cauzată de un factor mecanic și nu de bacterii sau viruși.

Pentru a preveni această afecțiune, este important să îi învățăm pe copii să-și spele ochii mai bine. Există mai multe modalități de a face acest lucru, cum ar fi utilizarea de servețele umede, geluri speciale sau șampon delicat pentru zona ochilor. Este esențial să se facă această rutină zilnic atunci când sunt vizibile cojițele, iar în absența acestora, măcar o dată sau de două ori pe săptămână pentru a preveni recurența afecțiunii.

Cum recunoaștem viciile de refracție și cum le gestionăm?

 Dr. Roxana Cozubaș: Este esențial să știm că un copil poate moșteni probleme de vedere din familie. Totuși, chiar dacă niciun membru al familiei nu are astfel de probleme, copilul poate avea nevoie de ochelari.

De obicei, nu recomandăm consultații pentru viciile de refracție (ex: miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia) înainte de vârsta de 6 luni, deoarece dioptriile pot fi într-o continuă schimbare până la vârsta de 3-4 ani. Este important doar să monitorizăm această dinamică pentru a anticipa nevoile viitoare.

Uneori, ochelarii sunt necesari chiar și la vârste mici, în special în cazurile de strabism, când ochii nu sunt aliniați corect. În plus, diferențele mari de dioptrie între cei doi ochi pot duce la dezechilibre și la afectarea transmiterii corecte a informațiilor către creier.

În cazul strabismului, este crucial să intervenim cât mai curând posibil, să conștientizăm necesitatea ochelarilor și să acționăm rapid pentru a preveni complicațiile.

Pentru a descoperi toate subiectele discutate în podcast, îngrijorările principale ale părinților și sfaturile doamnei Dr. Roxana Cozubaș, vă invităm să urmăriți videoclipul integral aici.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi și mulțumim invitatei noastre speciale Dr. Roxana Cozubaș, pentru prezență. Vă așteptăm cu drag și la următorul podcast ABCdePEDIA! Echipa DespreCopii Media & Dr. Roxana Hristianovici.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII