Cum putem reduce mortalitatea infantilă la jumătate până în 2040: Strategia lui Bill Gates pentru salvarea vieților copiilor

Cum putem reduce mortalitatea infantila la jumatate pana in 2040 -  Strategia lui Bill Gates pentru salvarea vietilor copiilor

Cum putem reduce mortalitatea infantilă la jumătate până în 2040: Strategia lui Bill Gates pentru salvarea vieților copiilor

Când Paul Allen și Bill Gates au început Microsoft, aveau un vis mare: să aducă un computer în fiecare birou și în fiecare casă. Mulți i-au considerat nebuni. Dar ei au crezut în puterea și potențialul acestor mașini de a schimba lumea. Așa că, zi de zi, au muncit cu hotărâre pentru a realiza acest lucru. Acum, este greu să-ți imaginezi lumea altfel. În doar câteva decenii, acest vis s-a transformat în realitate pentru miliarde de oameni.

În 1990, ideea că am putea reduce mortalitatea infantilă la jumătate în următorii treizeci de ani părea la fel de îndepărtată. Dar exact asta s-a întâmplat. Și Bill Gates crede că putem face acest lucru din nou până în 2040 - putem reduce mortalitatea infantilă la jumătate încă o dată - și să ne apropiem și mai mult de eliminarea tuturor deceselor care pot fi prevenite. Iată strategia sa...

Mortalitatea infantilă a fost redusă cu mai mult de jumătate

Acum 27 e ani, Bill Gates a citit un articol din New York Times despre apa potabilă mortală în cele mai sărace țări ale lumii. Articolul conținea următoarea statistică: „Diareea ucide aproximativ 3,1 milioane de oameni anual, aproape toți copii.” Vestea l-a șocat profund. Nu există durere mai mare decât moartea unui copil. Moartea a milioane de copii – din cauza a ceva ușor de tratat în mare parte din lume – este o tragedie imensă, la o scară aproape insondabilă.

În scurt timp, a început să studieze tot ce putea despre sănătatea globală în general și despre mortalitatea infantilă în mod specific. În curând, Fundația Gates și-a asumat ca misiune lupta împotriva disparităților de sănătate prevenibile, precum aceasta, în întreaga lume, cu accent pe copiii cărora li s-a scurtat viața înainte de a avea vreo șansă.

A avut parteneri extraordinari în acest efort, inclusiv guverne, sectorul privat, fundații și organizații care împărtășeau aceeași misiune. Până în 2019, s-a întâmplat ceva remarcabil – unul dintre cele mai importante lucruri realizate vreodată de umanitate: în mai puțin de trei decenii, mortalitatea infantilă a fost redusă cu mai mult de jumătate.

Elena Zagaican l-a avut ca invitat în emisiunea lifestyle de la Bucuresti FM pe Florin Popescu, managerul desprecopii.com, care a avut ocazia să-l întâlnească pe Bill Gates. Despre ce au discutat cei doi? Nu rămâne decât să urmăriți emisiunea...

Decesele cauzate de rujeolă au scăzut cu 90% datorită vaccinurilor. Decesele cauzate de pneumonie au scăzut cu 70%, tot datorită vaccinurilor. Decesele cauzate de diaree – care au ucis 3 milioane de copii pe an nu cu mult timp în urmă – au scăzut cu 70% datorită intervențiilor cu tehnologie redusă, cum ar fi soluția de rehidratare orală, programele de salubrizare la scară largă și (da, ați ghicit) un nou vaccin rotavirus. Decesele cauzate de malarie au scăzut cu 36% datorită plaselor de pat și spray-urilor eficiente. Chiar și decesele cauzate de HIV, care s-au triplat ca ucigaș de copii în anii 1990, au scăzut cu 33% odată ce ne-am dat seama cum să protejăm și să tratăm mamele, astfel încât acestea să nu transmită virusul copiilor lor.

Însă nu doar ratele mortalității infantile din cauza acestor boli au scăzut. An de an, numărul total al deceselor din copilărie a scăzut – chiar dacă populația globală a crescut – de la 12 milioane în 1990 la cinci milioane în 2019.

Cum putem continua să reducem numărul deceselor la jumătate până în 2040

Progresele sunt uimitoare și mergem în direcția bună, dar nu suficient de rapid. Încă mai pier în jur de 5 milioane de copii în fiecare an înainte de a împlini 5 ani, iar alte 2 milioane se nasc fără suflare. Aceste tragedii lovesc în special țările cu venituri mici și medii, aducând durere și suferință familiilor și comunităților întregi.

Într-o postare recentă pe blogul său, Bill Gates a prezentat prima parte a acestei povești, arătând ce am învățat despre reducerea mortalității infantile. A doua parte este cum putem continua să reducem numărul deceselor la jumătate până în 2040, până la mai puțin de trei milioane pe an.

El crede că avem deja majoritatea instrumentelor necesare. Cercetările din ultimii ani au adus mai multe cunoștințe despre sănătatea mamelor și a nou-născuților decât în secolele anterioare. Avem deja cunoștințele necesare pentru a salva milioane de vieți; acum trebuie să ne concentrăm să le folosim și să le ducem la copiii care au cea mai mare nevoie de ele.

Totul începe chiar înainte ca bebelușii să respire pentru prima dată. Totul începe cu mamele.

Statisticile sunt înfricoșătoare: dacă o mamă moare în timpul nașterii, șansele ca bebelușul ei să nu împlinească primul an de viață sunt de peste 63%. Pentru a salva viețile acestor copii - și a atât de multora alții până în 2040 - trebuie să ne concentrăm pe menținerea sănătății femeilor în timpul sarcinii, astfel încât ele să poată naște și să crească copii sănătoși.

Ad-Extra3:

Opriți femeile de la sângerare până la moarte după naștere

În întreaga lume, hemoragia postpartum (HPP) - definită de OMS ca pierderea a mai mult de jumătate de litru de sânge în 24 de ore de la naștere - este cauza principală a mortalității materne. Adesea, este prea târziu pentru a interveni, deoarece este dificil de estimat cât de multă pierdere de sânge este prea mult.

Cu toate acestea, utilizând un instrument ieftin numit "calibrated obstetric drape" (care facilitează colectarea sângelui pierdut în timpul nașterii și măsurarea cantității precise de sânge pierdut într-o pungă de lichid de 2500 ml, marcată la intervale de 50 ml) și având un asistent de naștere instruit care îl monitorizează, pierderile de sânge pot fi măsurate cu precizie în timp real. Prin aplicarea a cinci intervenții care opresc sângerarea și administrarea lor simultan, mai degrabă decât secvențial - o abordare cunoscută sub numele de E-MOTIVE - lucrătorii din domeniul sănătății pot reduce cazurile de sângerare severă cu 60%. Prin screening și tratamentul anemiei, o cauză comună a PPH, în timpul sarcinii, lumea poate preveni în întregime unele cazuri de PPH.

Prevenirea infecțiilor care pun viața în pericol în timpul travaliului

Sepsisul, o afecțiune gravă în care sistemul imunitar reacționează excesiv la o infecție, provocând inflamație generalizată și leziuni ale organelor, este o altă cauză comună a mortalității materne. În SUA, sepsisul este responsabil pentru 23% din cazuri. Recent, cercetătorii au descoperit că azitromicina, unul dintre cele mai comune antibiotice din lume, poate reduce cazurile de sepsis cu o treime atunci când este administrată preventiv. Această descoperire va salva vieți atât pentru mame, cât și pentru bebeluși, în special în locurile unde multe femei nasc acasă, în condiții care nu sunt neapărat sterile.

Accelerarea dezvoltării plămânilor bebelușilor

Când bebelușii se nasc prematur, înainte de 37 de săptămâni de sarcină, organele lor sunt încă subdezvoltate, în special plămânii, care sunt unul dintre ultimele organe care se dezvoltă în uter. Acest lucru îi face vulnerabili la o serie de complicații potențial fatale. Cu toate acestea, acum, dacă medicii detectează că o mamă prezintă riscul de travaliu prematur, ei îi pot prescrie corticosteroizi prenatali, care ajută plămânii bebelușului să crească la fel de mult în câteva zile, cât ar fi crescut în mod normal în câteva săptămâni.

Combaterea malnutriției înainte și după naștere

Fără un microbiom sănătos - comunitatea de bacterii din interiorul intestinului - bebelușii se luptă să absoarbă nutrienții din laptele matern, indiferent cât de mult sunt hrăniți. Această malabsorbție este de două ori distructivă, deoarece poate duce la malnutriție, făcându-i pe bebeluși mai susceptibili de a contracta și de a muri din cauza pneumoniei.

Deși se credea anterior că malnutriția poate fi tratată doar la aproximativ șase luni - odată ce bebelușul începe diversificarea - acum știm că microbiomul mamelor și al bebelușilor sunt conectate. Asta înseamnă că suplimentele cu micronutrienți pot fi administrate femeilor însărcinate; astfel, bebelușii câștigă în greutate în fiecare zi în etapele târzii ale sarcinii și sunt mai probabil să se nască cu un intestin sănătos.

În plus, atunci când un bebeluș se naște subponderal sau prematur, pulberile probiotice care includ bifidobacterii pot fi adăugate în laptele matern pentru a-și îmbunătăți sistemul digestiv, ajutându-l să absoarbă nutrienții și reducându-i riscul de a contracta infecții severe și de a muri.

Soluțiile de reducere a mortalității infantile există deja

Accentul, în fiecare dintre aceste intervenții, este pus pe începutul vieții unui nou-născut. De ce? Pentru că jumătate dintre toate decesele copiilor sub 5 ani au loc în primele 28 de zile. Dacă un copil se naște sănătos și supraviețuiește în prima lună, șansele cresc dramatic ca să trăiască până la a cincea aniversare - și apoi să ajungă la maturitate. Pentru ca acest lucru să se întâmple, vor fi necesare investiții reînnoite din partea guvernelor și organizațiilor din întreaga lume pentru a transmite aceste intervenții care salvează vieți oamenilor și locurilor unde este atât de mare nevoie de ele. Dar nu necesită prea multe invenții noi. Din nou: soluțiile de reducere a mortalității infantile la jumătate din nou, există deja. (Și toate sunt la preț redus.)

Desigur, mai sunt multe de făcut pentru a elimina complet decesele copiilor. Trebuie să continuăm să îmbunătățim sistemul sanitar și să creștem accesul la apă potabilă curată în întreaga lume. Trebuie să dezvoltăm un vaccin pentru HIV și vaccinuri de ultimă generație împotriva malariei; după cum am văzut în ultimii 30 de ani, bolile cu vaccinuri eficiente au scăzut mult mai repede decât cele pe care încercăm să le controlăm fără ele.

De asemenea, trebuie să intensificăm eforturile de distribuție a vaccinurilor, cu accent pe atingerea celor 60 de milioane de copii cu „doză zero” din țările cu venituri mai mici, care nu au primit niciodată o singură imunizare și care acum reprezintă jumătate din toate decesele din copilărie cauzate de boli cu vaccinuri eficiente. Aceste cifre au crescut în timpul pandemiei, când imunizările de rutină au fost întrerupte și dezinformarea despre vaccin a crescut. Din fericire, Gavi, Alianța pentru Vaccin, care a ajutat la vaccinarea a peste 981 de milioane de copii din cele mai sărace țări din lume din 2000, lucrează non-stop pentru a ajunge la acești copii. Organizația va avea următorul ciclu de reaprovizionare în curând și cu cât se strâng mai mulți bani, cu atât se salvează mai multe vieți.

Nimic din această muncă nu este ușor de realizat. Majoritatea obiectivelor care merită atinse nu sunt, totuși, mai ales unul la fel de important ca acesta. Dar, cu angajamentul potrivit, decesele copiilor care pot fi prevenite vor fi într-o zi la fel de inimaginabile pentru noi ca viața fără computere. Și într-un viitor nu prea îndepărtat, o lume în care toți copiii au aceeași șansă de a supraviețui și de a prospera - indiferent unde s-au născut - va deveni și ea realitate.

PRO si CONTRA vaccinare, dezbatere

Este bine sau nu sa ne vaccinam copiii? Opinii pro şi contra. Desprecopii.com isi propune prin aceasta pagina sa porneasca o dezbatere constructiva pe tema vaccinarii.Fiecare idee expusa mai jos, pro si contra, poate sa fie dezbatuta (combatuta) intr-o discutie civilizata pe care o sa incercam sa o moderam. Asteptam de la voi pareri documentate, argumente coerente si bine argumentate. Aceasta dezbatere nu este sponsorizata. Pagina nu contine reclama si nici nu va contine. Daca dezbaterea vi se pare interesanta va rugam sa o promovati.

Despre vaccinuri mai cititi si:

 VACCINUL ROR: tot ce trebuie sa stii
De ce iti pasa daca imi vaccinez sau nu copilul?
Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 10 intrebari frecvente si raspunsurile lor
Vaccinarea, mituri si ne-adevaruri
Vaccinul antigripal  e prea tarziu sa-l facem?
Vaccinul anti-gripal si sarcina
Schema vaccinurilor obligatorii si optionale
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Principalele vaccinuri la bebelusi
Vaccinurile sau Imunizarile copilului
Vaccin impotriva virusului HIV
Vaccinul antigripal
Vaccinul fara ac

referințe: gatesnotes.com (c) 2024

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII