Dințișorii Veseli: Tips & Tricks pentru părinții de preșcolari

Dințișorii Veseli: Tips & Tricks pentru părinții de preșcolari | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Fiecare zâmbet și fiecare dintișor al copiilor noștri sunt motive de bucurie și împlinire! De aceea, ne-am îndreptat atenția către îngrijirea delicată a acestor zâmbete pline de gingășie!

Igiena orală a copiilor noștri este un aspect crucial, însă adesea subestimat în România. Pentru a aduce mai multă lumină asupra acestui subiect, am invitat-o în cadrul webinarului nostru live pe doamna Dr. Andreea Damian - Medic Specialist Stomatolog Protetică & Estetică dentară, Competență implantologie. Ea ne va împărtăși informații esențiale despre îngrijirea dentară adecvată pentru cei mici. Ulterior, moderatorul nostru, Elena Zagaican, va discuta și cu Ioana Maria-Alexandra - mămică, Profesor învățământ preșcolar & Creator de conținut, despre trucuri și sfaturi practice legate de sănătatea dentară a copiilor.

Emisiunea a fost realizată cu sprijinul partenerilor noștri de la dm drogerie markt România.

De ce este esențial periajul de la primul dinte?

 Dr. Andreea Damian: Periajul primului dinte de lapte este esențial din mai multe motive. Acest dinte reprezintă primul pas în cadrul procesului de dezvoltare a danturii copilului și este o experiență semnificativă pentru părinte. Cu toate acestea, începutul acestei etape poate stârni atât bucurie, cât și anxietate.

Primul dinte, care apare în jurul vârstei de 6-8 luni, marchează începutul unei perioade de atenție și grijă specială. Este primul dințisor dintr-un total de 20, care ulterior vor deveni 32. Curățarea acestor dinți temporari devine o prioritate, iar acest obicei este baza pentru viitorul sănătos al dinților definitivi.

Este important ca periajul să fie început în mod corect și din timp. Deși copilul este mic și periajul poate părea dificil, acest obicei trebuie să fie stabilit într-o manieră jucăușă și încurajatoare. Părinții trebuie să fie bine informați și să aleagă cele mai potrivite instrumente pentru curățarea danturii copilului.

În plus, periajul adecvat al primului dinte pregătește terenul pentru perioada de diversificare a alimentației copilului. De acum, este important să avem grijă de igiena orală a copilului pentru a preveni problemele dentare, cum ar fi caria de biberon.

Deși uneori periajul poate părea o provocare, acesta reprezintă cea mai înțeleaptă acțiune pe care un părinte o poate face pentru sănătatea viitoare a copilului său. Este un proces interesant și constructiv, care merită abordat cu atenție și înțelegere, deoarece stabilește fundația pentru o dantură sănătoasă în viitor.

De la ce vârstă ar trebui să ducem copilul la stomatolog?

 Dr. Andreea Damian: Este esențial să începem vizitele regulate la medicul stomatolog încă de la vârste fragede, în jurul vârstei de 6-8 luni. Putem alege cabinete special amenajate pentru a-i familiariza pe cei mici cu mediul. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, iar dacă apar îngrijorări, este recomandat să consultăm un specialist. La prima vizită, medicul va evalua starea dinților și va oferi sfaturi privind igiena orală. Continuând aceste vizite la intervale regulate, copilul va deveni mai familiarizat și mai încrezător în aceste experiențe, contribuind la o igienă orală sănătoasă pe termen lung.

De câte ori ar trebui să periem dinții în funcție de vârstă?

 Dr. Andreea Damian: Moda veche era să te speli pe dinți pentru a evita problemele, dar acum, din cauza obiceiurilor alimentare rapide, precum consumul de fast food, semi-preparate și mâncare pasată, procesul masticator este mai puțin antrenant. În trecut, bunicile noastre, care aveau un proces masticator mai intens, nu se spălau atât de des, iar mitul că bunica are 90 de ani și încă are dinți poate fi explicat și prin acest aspect. Copiii mici sunt adesea reticenți în ceea ce privește periajul din cauza lipsei de înțelegere a importanței acestuia, așadar, părinții trebuie să îi încurajeze și să îi ajute să își dezvolte obiceiuri sănătoase de igienă orală. Este recomandat să periem dinții de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru a îndepărta microorganismele care se acumulează în timpul nopții și în timpul zilei. De asemenea, este important să folosim și alte produse adjuvante, cum ar fi apele de gură fără alcool, pentru a completa rutina de igienă orală.

Ce recomandați în cazul demineralizării dinților la copii?

 Dr. Andreea Damian: Pacientul trebuie să fi fost deja la cabinet pentru un proces de fluorizare. În trecut, era o modă să se ia fluor în mod excesiv, dar acum există o varietate de paste de dinți și componente care conțin fluor. Este important să înțelegem că fluorul poate fi atât benefic, cât și dăunător, iar asocierea cu stronțiu poate fi problematică. Fluorul este considerat o "vitamină" pentru dinți, ajutând la consolidarea acestora și prevenind leziunile. Totuși, folosit în exces, poate suprasolicita suprafața dentară. De asemenea, demineralizarea dinților temporari poate avea repercusiuni asupra dinților definitivi. Este esențial ca părinții să își învețe copiii tehnici corecte de igienă orală și să urmeze sfaturile medicului stomatolog pentru a preveni problemele viitoare.

De la ce vârstă este recomandat să începem să folosim periuța electrică pentru copii?

 Dr. Andreea Damian: Periuța electrică poate fi o opțiune eficientă pentru curățarea dinților copiilor, dar este important să o introducem în mod corespunzător. În general, periuța manuală este recomandată inițial pentru a-i învăța pe copii tehnica corectă de periaj. Cu toate acestea, periuța electrică poate fi introdusă treptat în rutina de igienă orală a copilului când acesta este capabil să înțeleagă și să aplice această tehnică. Este esențial să ne asigurăm că utilizarea periuței electrice este însoțită de supravegherea unui adult și de educație privind igiena orală adecvată.

Când vine vorba de periuța electrică, poate fi un element de noutate pentru copii și uneori poate provoca disconfort, mai ales atunci când dinții de lapte se mișcă. Pentru a-i ajuta să se obișnuiască, este recomandat să îi implicăm în procesul de alegere a unei melodii preferate pe care să o asculte în timp ce se spală pe dinți. Acest lucru poate transforma experiența de periaj într-o activitate distractivă și plăcută pentru copii.

Uneori, cei mici nu au răbdare să stea două minute pentru periajul dinților, dar următorul spot are exact durata necesară pentru periajul micuților.

Îl puteți asculta, cânta și dansa în timp ce copiii își periază dinții, și astfel scăpați de griji. Odată ce spotul se încheie, rutina de îngrijire este completă. Melodia o puteți urmări și pe canalul de YouTube dm România!

Campania „Dințișorii Veseli” este organizată de dm drogerie markt România și se concentrează pe promovarea igienei orale în rândul copiilor mici. Această campanie este desfășurată în mai multe orașe din țară, iar alături de stomatologi și o mascotă dragă, Crocodințilă, oferă informații utile despre îngrijirea dinților la copii.

Există anumite alimente și obiceiuri care pot contribui la sănătatea dentară a copiilor?

 Dr. Andreea Damian: Mărul este un aliment extrem de benefic pentru sănătatea dinților, fiind recomandat atât în copilărie, cât și în etapele ulterioare ale vieții. De asemenea, orice produs lactat, datorită conținutului de fermenți, este benefic pentru menținerea sănătății dentare. Legumele proaspete cu timp de masticare mai lung, precum morcovii, conopida și broccoli, contribuie la stimularea procesului masticator și întărirea dinților și a musculaturii maxilare.

Fructele proaspete, în special mărul, sunt extrem de recomandate, deoarece pot fi ușor accesibile și prezente în alimentația zilnică. Totuși, este important să fim atenți la excesul de citrice, precum portocalele și lămâile, care pot duce la hipersensibilitate dentară din cauza acidității crescute.

Este esențial să evităm consumul excesiv de fresh-uri, precum limonada, sucul de portocale, deoarece acestea pot deteriora smalțul dinților și pot provoca probleme dentare pe termen lung. În schimb, consumul moderat al acestor alimente și băuturi ar trebui să fie o opțiune rezervată adulților, întrucât cantitatea lor mare de zahăr și aciditate poate afecta sănătatea orală a copiilor în dezvoltare.

În concluzie, alimentația echilibrată și adoptarea unor obiceiuri sănătoase, cum ar fi periajul regulat și vizitele la dentist, sunt esențiale pentru menținerea unei sănătăți dentare optime în rândul copiilor.

Cum pot părinții să facă periajul dinților o activitate plăcută pentru copii?

Ioana Maria-Alexandra: Pentru a face periajul dinților o activitate plăcută pentru copii, este important să le oferim un exemplu pozitiv, să avem o rutină stabilă în fiecare dimineață și seară, iar copiii să ne poată vedea când facem acest lucru. Putem face ca acest moment să fie distractiv cântând sau dansând în timp ce ne spălăm dinții.

Pentru a introduce produsele de igienă orală, putem merge împreună la magazin și să le arătăm copiilor paste de dinți pentru ei cu tot felul de animăluțe sau supereroi. Periajul dințișorilor poate deveni mai plăcut dacă au posibilitatea să-și aleagă aromele pastei de dinți sau culorile periuței lor. De exemplu, există branduri care oferă periuțe de dinți roz pentru fete și albastre pentru băieți, dar nu trebuie să fim limitați de aceste stereotipuri. Este important să facem totul atractiv pentru ei, pentru a-i încuraja să-și îngrijească dinții în mod regulat.

Există produse specifice pentru copii pe care le recomanzi în mod deosebit?

Ioana Maria-Alexandra: Un produs pe care îl recomand cu încredere este apa de gură cu efect de învățare, marca proprie Dondodent, care colorează dintișorii. Înainte de a începe periajul, se clătesc dintișorii cu această apă de gură timp de câteva secunde. După clătirea cu apa specială, se scuipă, iar culoarea albastră rămâne pe dintișori, în special pe placa dentară. Copiii trebuie să îndepărteze aceste pete albastre în timp ce se spală, fiind siguri că au îndepărtat toată placa atunci când nu mai rămâne albastru pe dintișori.

Este un produs foarte interesant și util pentru a-i învăța pe copii să își curețe dinții în mod eficient. Este potrivit pentru cei mici, iar criteriile de selecție ar trebui să se axeze pe preferințele lor individuale, cum ar fi gusturile, de exemplu, mentolat sau cu aromă de căpșuni.

Cum ar trebui să oferim un exemplu pozitiv copilului în ceea ce privește îngrijirea dentară?

Ioana Maria-Alexandra: La grădiniță, noi organizăm diverse activități în care invităm medici dentiști sau asistente stomatologice să le arate copiilor cum să își perieze corect dinții. Recent, când au venit, ne-au adus periuțe și pastă de dinți, iar copiii au fost foarte încântați și s-au spălat pe dinți cu entuziasm pentru că au primit aceste produse de la un medic stomatolog.

Putem să mergem și noi, ca părinți, cu ei la cabinetul stomatologic. Un alt mod simplu de a le arăta copiilor cum să se spele pe dinți este să stăm în spatele lor când se periază. Eu stau în spatele copilului, iar el se uită în oglindă și îi arăt exact cum să perieze corect dinții, cu mișcări delicate. Este o activitate în care ne implicăm împreună și îi arătăm cât de ușor și important este să ne spălăm pe dinți.

În plus, încurajez copilul să mă urmeze și să se spele pe dinți atunci când mă duc eu să mă spăl. Este important să repetăm acest obicei la început, până când devine o rutină zilnică pentru ei.

De când crezi că ar trebui să înceapă părinții să introducă regulile de igienă orală copiilor?

Ioana Maria-Alexandra: Cât mai devreme posibil, de îndată ce copilul înțelege regulile și de îndată ce îi apar dinții. La început, noi îi vom peria dinții cu un degetar și îi vom arăta cum să facă, deoarece sunt prea mici pentru a înțelege regulile. Dar orice regulă poate fi introdusă de îndată ce copilul înțelege conceptul, de exemplu, când învață să strângă jucăriile.

Este important ca regulile să fie prezentate ca parte a rutinei și a jocului, nu ca o obligație. Nu trebuie să le impunem, ci să le prezentăm ca ceva benefic pentru ei. Noi folosim un calendar care ne ajută să ne organizăm, iar activitățile de igienă orală sunt tratate ca un joc competitiv între copii.

De exemplu, ne întrecem să vedem cine se spală pe dinți primul sau cine are grijă să nu pună prea multă pastă de dinți. Trebuie să facem ca aceste activități să vină natural, să fie acceptate ca parte a vieții de zi cu zi.

Cum ar trebui să abordăm subiectul vizitelor la medicul stomatolog în cazul în care copilul este fricos sau anxios legat de această vizită?

Ioana Maria-Alexandra: Pentru a aborda frica sau anxietatea copilului legată de vizita la dentist, este util să îl familiarizăm treptat cu această experiență. Putem invita un medic stomatolog la grădiniță pentru a-l face cunoscut copiilor și pentru a discuta despre importanța îngrijirii dentare. De asemenea, putem folosi filme sau cărți care descriu vizita la dentist pentru a le explica pașii și pentru a le arăta cum arată aparatura. Jocurile de rol acasă, în care copilul este medicul stomatolog și părintele este pacientul, pot ajuta și ele la destinderea atmosferei și la familiarizarea cu procedurile. Este important să încurajăm o abordare pozitivă și relaxată și să integrăm discuții despre îngrijirea dentară în activitățile de zi cu zi.

Tombolă cu super premii!

Dacă ați urmărit emisiunea - ce poate fi accesată și AICI în totalitate - știți deja că am avut o tombolă cu premii: 5 kit-uri oferite de dm drogerie markt România!

Evenimentul online a fost realizat în exclusivitate cu sprijinul dm drogerie markt România! La dm drogerie markt puteți face cumpărături mereu avantajose și cu ușurință, 24 de ore din 24, la prețuri convenabile, iar la comenzi de minimum 150 lei aveți livrare gratuită și ridicare expres gratuită.

Mulțumim tuturor celor implicați care au făcut acest eveniment LIVE posibil!

Mulțumim doamnei Dr. Andreea Damian - Medic Specialist Stomatolog Protetică & Estetică dentară, Competență implantologi și doamnei Ioana Maria-Alexandra - mămică, Profesor învățământ preșcolar & Creator de conținut, pentru informațiile prețioase și detaliate pe care ni le-au oferit!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII