Recuperarea după naștere: Ghid esențial pentru proaspetele mămici
Bucuria și provocările maternității formează o experiență unică pentru fiecare mamă. Prin intermediul specialiștilor, Dr. Anca Sultan, Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie, și Foitos Szende, Terapeut de Masaj și Trainer pentru Bebeluși, & Kallai Eszter - Kinetoterapeut, am explorat semnele, sfaturile și beneficiile care înconjoară această perioadă unică din viața unei mămici. Fiecare mamă merită sprijin și înțelegere în această călătorie de recuperare și redescoperire a echilibrului după naștere.
Emisiunea a fost realizată cu sprijinul Parusan, gamă completă ce conține substanțe nutritive pentru îngrijirea scalpului și a rădăcinii firului de păr.
Care sunt diferențele majore în procesul de recuperare după nașterea naturală versus cezariană?
Dr. Anca Sultan: Durata spitalizării este mai scurtă în cazul nașterii naturale (aproximativ 2 zile) în comparație cu cezariana (3-4 zile). Tipul de durere variază: crampe și dureri pelvine în cazul nașterii naturale, în timp ce la cezariană predomină durerile la nivelul inciziei. Timpul de recuperare variază (4-6 săptămâni pentru nașterea naturală, 4-6 săptămâni pentru cezariană); la nașterea naturală, activitatea se poate relua un pic mai repede, în 2-3 săptămâni, dacă pacienta se simte bine. Alăptarea începe imediat la nașterea naturală, dar în cazul cezarienei cu anestezie generală, este amânată până la trecerea efectului anesteziei. Experiența nașterii este mai naturală în cazul nașterii naturale și mai controlată în cazul cezarienei. Cu toate acestea, fiecare femeie se recuperează în mod diferit, iar procesul poate varia semnificativ.
Cum putem identifica semnele unei recuperări corespunzătoare după naștere în cazul unei mame?
Dr. Anca Sultan: Avem atât semne de natură fizică, cât și semne de natură emoțională în procesul de recuperare postnatală. În ceea ce privește sângerările vaginale, cunoscute sub denumirea de lohii, este esențial să înțelegem că acestea scad progresiv ca volum, putând persista până la 6 săptămâni și evoluând de la o culoare inițială roșie la nuanțe aproape albicioase. Durerea și disconfortul asociate nașterii naturale ar trebui, teoretic, să se amelioreze treptat până la dispariție. În ceea ce privește incontinența urinară și fecală, dacă acestea apar, se așteaptă să se amelioreze și să dispară. În paralel, nivelul de energie crește, somnul devine mai odihnitor, permițând reluarea treptată a activităților fizice.
În sfera recuperării emoționale, anticipăm că simptomele baby blues vor dispărea în aproximativ două săptămâni. Observăm o îmbunătățire a stării de bine, reapariția interesului pentru activitățile anterioare. Totuși, trebuie să subliniem că această experiență este relativă, nu există o perioadă de timp specifică valabilă pentru fiecare persoană, dat fiind gradul divers de variație în percepții și traiectorii de recuperare.
Cum poate partenerul să sprijine și să încurajeze o recuperare sănătoasă și facilă a mamei după naștere?
Dr. Anca Sultan: Partenerul are un rol esențial în sprijinirea și încurajarea mamei după naștere. Poate să contribuie la treburile casnice, să se ocupe de bebeluș și să îi ofere mamei timp pentru relaxare. Ascultarea, prezența și înțelegerea sunt importante. Participarea la cursuri prenatale și consultații postnatale aduce informații suplimentare. Încurajarea la odihnă, activitate fizică și oferirea de mici bucurii contribuie la starea de bine a mămicii. Comunicarea deschisă și sprijinul activ fac partenerul un element esențial în această perioadă crucială pentru mamă. Este un susținător important și poate îmbunătăți semnificativ experiența mamei în această perioadă.
Ce sfaturi aveți pentru mamele presate să revină la forma anterioară, în contextul modelului de frumusețe televizat?
Dr. Anca Sultan: Revenirea la forma anterioară nu urmează o cronologie universală. Este esențial să ne concentrăm pe propria recuperare și să evităm comparațiile cu alte femei. Răbdarea și prioritatea acordată sănătății este secretul. Adoptarea unui stil de viață activ, hidratarea și alăptarea pot influența pozitiv pierderea în greutate. Este normal ca acest proces să dureze și să varieze în funcție de fiecare individ. Nu trebuie să ne descurajăm în absența rezultatelor imediate și să solicităm ajutor atunci când simțim nevoia. Ceea ce contează cel mai mult este recunoașterea valorii noastre ca oameni extraordinari, indiferent de mărimea noastră.
Ce tip de consult suplimentar ar fi recomandat în perioada postnatală?
Dr. Anca Sultan: Cu condiția ca sarcina și nașterea să decurgă în limite normale și să nu fie complicații, nu se vor impune consultații suplimentare. Totuși, în cazul unor complicații precum tromboze sau embolii pulmonare, ar putea fi necesare consultații la cardiolog sau medic hematolog. Analizele suplimentare și procedurile postnatale vor varia în funcție de complicațiile specifice care pot apărea după naștere. Dacă totul decurge normal, fără complicații, consultațiile suplimentare nu vor fi necesare, în afară de cele obișnuite.
Cât durează până când se reechilibrează nivelul hormonal după naștere?
Dr. Anca Sultan: Teoretic, procesul de reechilibrare hormonală după naștere durează câteva luni. Notabil este faptul că în faza inițială post-naștere, avem o scădere rapidă și drastică a nivelurilor de estrogen și progesteron. Această scădere dramatică a estrogenului contribuie la dezechilibrele emoționale din primele zile și săptămâni postnatale. Cu trecerea timpului, organismul începe să-și revină, însă nu se va regăsi complet în forma inițială prenatală, mai ales în cazul mamelor care alăptează. Procesul de alăptare aduce modificări hormonale specifice, transformând organismul într-un mod care diferențiază această perioadă de cea anterioară concepției. Cu toate acestea, în primele săptămâni după naștere, începem să ne revenim și să funcționăm la o formă cât mai apropiată de cea inițială de dinaintea sarcinii.
De ce este importantă gimnastica postnatală în procesul de recuperare al unei mame?
Foitos Szende & Kallai Eszter: Organismul unei femei trece prin foarte multe schimbări în timpul sarcinii, deoarece acesta este momentul transformării, mai ales dacă au existat complicații după naștere sau în timpul acesteia. Recuperarea postnatală va fi mult mai complexă și va necesita răbdare. Gimnastica postnatală ajută organismul și are scopul de a accelera procesul de vindecare și de a ușura această recuperare printr-un program personalizat.
Există recomandări specifice pentru masajul postnatal în funcție de tipul de naștere: naturală versus cezariană?
Foitos Szende & Kallai Eszter: Da, există diferențe în poziționarea mamelor pentru masaj, în funcție de tipul de naștere. După o naștere naturală, avem flexibilitate crescută și putem adapta masajul la orice poziție confortabilă pentru mamă. În cazul unei nașteri prin cezariană, limitările apar din imposibilitatea mamei de a sta pe burtă pentru o perioadă mai lungă, restricționând tehnicile de masaj, cu accent pe o abordare terapeutică și cicatrizare. Masajul specific pentru cicatrizare poate începe după aproximativ 6 săptămâni, colaborând cu mama și încurajând-o să continue aceste masaje acasă pentru o recuperare eficientă.
Când este recomandat să înceapă o mămică gimnastica postnatală?
Foitos Szende & Kallai Eszter: Dacă este vorba despre o naștere naturală, putem începe programul de recuperare mai devreme. De fapt, atunci când mămica și organismul sunt pregătite, deja după 2-3 săptămâni putem începe. Însă, în cazul unei nașteri prin cezariană, este necesar să așteptăm până la consultul de 6 săptămâni de la naștere, unde se primește aprobarea pentru începerea programului.
Care sunt beneficiile masajului postnatal?
Foitos Szende & Kallai Eszter: Partea de relaxare nu mai este un bonus în această situație. În primul rând, masajul postnatal ameliorează durerile de spate și accelerează sistemul limfatic. În multe cazuri, după naștere, mamele se confruntă cu retenție de apă și necesită masaj de drenaj limfatic, cu efecte benefice asupra sistemului hormonal.
Există riscuri sau contraindicații pentru masajul postnatal?
Foitos Szende & Kallai Eszter: În primul rând, dacă există orice complicație, fie că vorbim despre nașterea naturală sau cezariană, trebuie să ne ghidăm după recomandarea medicului specialist. Dacă acesta aprobă, putem începe masajul postnatal, dar acest lucru depinde de situația specifică a fiecărui caz. În cazul problemelor cu hipertensiunea, iarăși, doar cu recomandarea medicului, pentru că în rest nu există contraindicații pentru masajul postnatal.
Când este momentul potrivit să începem masajul pentru un nou-născut și care sunt beneficiile acestuia?
Foitos Szende & Kallai Eszter: Masajul pentru un nou-născut este recomandat încă din prima zi de viață, chiar la spital. Este esențial pentru dezvoltarea motorie a bebelușului, indiferent dacă acesta s-a născut la termen sau prematur. Scopul principal al masajului este dezvoltarea motorie, completată cu exerciții specifice adaptate vârstei și stadiului de dezvoltare al copilului. Pe lângă beneficiile asupra sistemului muscular, nervos, digestiv și limfatic, masajul este o soluție eficientă pentru probleme precum durerile de burtică, colicile și constipația. Recomandăm aplicarea regulată a masajului ca măsură preventivă, având în vedere că poate contribui semnificativ la îmbunătățirea calității somnului și la relaxarea bebelușului.
Tombolă cu super premii!
Dacă ați urmărit emisiunea - ce poate fi accesată și AICI în totalitate - știți deja că am avut o tombolă cu premii: 3 gentuțe Desprecopii.com.
Evenimentul online a fost realizat în exclusivitate cu sprijinul Parusan! Gama Parusan conține nutrienți care asigură în mod țintit aprovizionarea cu substanțe nutritive la nivelul scalpului și a rădăcinii firului de păr.
Mulțumim tuturor celor implicați care au făcut acest eveniment LIVE posibil!
Mulțumim doamnei Dr. Anca Sultan, Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie și Foitos Szende - Terapeut de Masaj și Trainer pentru Bebeluși, & Kallai Eszter - Kinetoterapeut pentru informațiile prețioase și detaliate pe care ni le-au oferit!
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII