Prea multă fructoză poate afecta ficatul - la fel ca și excesul de alcool

Prea multa fructoza poate afecta ficatul - la fel ca si excesul de alcool

Prea multă fructoză poate afecta ficatul - la fel ca și excesul de alcool

Există un acord tot mai larg în comunitatea științifică cu privire la impactul negativ al fructozei, un zahăr natural din fructe, asupra sănătății ficatului, asemănător cu efectele negative ale consumului excesiv de alcool. Dar... cum poate fructoza afecta ficatul?

Vei citi:
Ce este fructoza?
Leziunile hepatice devin o problemă de sănătate urgentă
Cum poți să știi dacă ai o problemă hepatică?

Ce este fructoza?

Fructoza este zahărul care face fructele atât de dulci. De obicei, consumul său în formă naturală, din fructe, nu ridică probleme majore pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, în zilele noastre, producătorii extrag și concentrează fructoza din surse precum porumbul, sfecla și trestia de zahăr, eliminând în proces fibrele și nutrienții benefici.

Aproape toate zaharurile adăugate conțin cantități semnificative de fructoză. Formulele obișnuite de sirop de porumb bogat în fructoză conțin adesea peste 50% fructoză, în funcție de procesele de fabricație. Chiar și zahărul obișnuit și îndulcitorii care par a fi variante mai sănătoase, precum zahărul de trestie organic, conțin 50% fructoză.

Ceea ce face fructoza să iasă în evidență este faptul că, spre deosebire de alte tipuri de zahăr, este procesată în ficat. Cantitățile mici de fructoză administrate treptat nu pun în pericol sănătatea ficatului. Poți compara această situație cu momentul în care mănânci un măr - dulceața vine la pachet cu mestecarea îndelungată, datorită fibrei care încetinește procesarea în intestin. Însă, când consumăm cantități mari de fructoză sub formă de zahăr adăugat, mai ales în formă lichidă pe stomacul gol, ficatul este supus la mai mult decât poate gestiona.

La fel ca și în cazul consumului de alcool, adăugarea unei cantități mici de fructoză în alimentația bogată în fibre este acceptabilă. Pericolul apare doar atunci când consumăm frecvent cantități mari, sub formă concentrată, transformând fructoza într-o amenințare la adresa sănătății.

Mai multe despre: Sucurile acidulate au legatură directă cu obezitatea la copii. Rezultatele acestui studiu sunt alarmante - ATENȚIE părinti 🚨

Leziunile hepatice devin o problemă de sănătate urgentă

Mult timp, atenția medicilor s-a concentrat mai mult pe bolile hepatice letale asociate cu alcoolismul. Cu toate acestea, începând cu 1980, preocuparea s-a extins la două condiții noi legate de consumul de fructoză din zahărul adăugat, precum și de obezitate și alți aditivi alimentari nesănătoși, cum ar fi trans-grăsimile.

 Boala ficatului gras non-alcoolic (FGNA): Se caracterizează prin acumularea excesivă de grăsime în ficat.

 Steatohepatita non-alcoolică (NASH): Se caracterizează prin o inflamație cauzată de acumularea grăsimilor în ficat și deteriorarea cauzată de acumularea de grăsime în ficat. Boala mai este numită popular și "ficat gras", care se poate agrava și poate provoca cicatrizarea ficatului. Aproximativ un sfert dintre pacienții cu NASH vor progresa către un diagnostic de ciroză hepatică non-alcoolică, necesitând un transplant de ficat sau riscând decesul.

Din 1980, incidența bolii hepatice grase non-alcoolice (NAFLD) și a steatohepatitei non-alcoolice (NASH) s-a dublat odată cu creșterea consumului de fructoză. De exemplu, se estimează că aproximativ 6 milioane de persoane din Statele Unite au evoluat către NASH, iar aproximativ 600.000 au dezvoltat ciroză asociată cu NASH. Consumul ridicat de trans-grăsimi, supraponderabilitatea și lipsa de exerciții fizice pot contribui, de asemenea, la NASH. Majoritatea persoanelor cu NASH suferă și de diabet de tip II.

Alarmant este faptul că NASH este acum a treia cauză principală de transplant de ficat în America și ar putea deveni cea mai comună dacă tendințele recente continuă. Ratele de NASH s-au dublat în America în ultimii 20 de ani, odată cu creșterea dramatică a consumului de zahăr.

Estimările variază, dar în mod conservator, 31% dintre adulții americani și 13% dintre copii suferă de NAFLD.

Cum poți să știi dacă ai o problemă hepatică?

Ar trebui să fii atent dacă tu sau copiii tăi aveți "burtică de zahăr" sau grăsime abdominală. Dacă talia este mai mare decât șoldurile, ar trebui să ceri medicului un test de sânge pentru a verifica nivelurile de trigliceride.

O "burtă de zahăr" apare atunci când ficatul detectează mai multă fructoză decât poate folosi corpul pentru energie. Această fructoză în exces este descompusă de ficat și transformată în globule de grăsime (trigliceride), dintre care unele sunt exportate în fluxul sanguin și depuse selectiv în jurul abdomenului și organelor interne. Similar cu persoanele care consumă prea mult alcool și dezvoltă o "burtă de bere", cei care consumă prea multă fructoză pot dezvolta o "burtă de zahăr".

Celulele grase care se acumulează în jurul abdomenului trimit semnale hormonale perturbatoare care tulbură echilibrul chimic normal al corpului. Cercetătorii studiază activ modul în care aceste dezechilibre hormonale devin implicate într-o varietate largă de boli, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, cancer și boala Alzheimer.

Ad-Extra3:

7 Alimente pe care inima ta le uraste

Atacul de cord reprezinta un blocaj al fluxului de sange catre inima care cauzeaza distrugerea celulelor inimii.

Cauzele sunt multiple: fumatul, inactivitatea, o dieta bogata in calorii, sodiu si grasimi saturate. Atacurile de cord pot cauza decesul atat la barbati, cat si femei in Statele Unite, iar modalitatile de a accelera aparitia lui sunt diverse.  Pentru a reduce riscul unui atac de cord, evitati alimentele de pe aceasta lista ... citeste mai departe

Despre bauturile carbogazoase si efectul lor asupra sanatatii, mai cititi

Bauturile racoritoare (cu zahar) pot provoaca aparitia cancerului uterin
Bauturile racoritoare care contin zahar cresc riscul de hipertensiune arteriala - chiar si la adolescenti
Bauturile cu zahar modifica varsta primei menstruatii la fete

Despre zahar trebuie sa stii:

Nu da zahar bebelusului pentru ca este un aliment daunator
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Excesul de zahar si alimente prajite duce la aparitia deficientelor imunitare respiratorii si digestive
Zaharul in alimentatia copilului
Zaharul – cum ne face rau si unde se ascunde?
Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

 autor: echipa Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII