Cum să supraviețuiești crizelor de furie ale copiilor mici în perioada sărbătorilor

Cum sa supravietuiesti crizelor de furie ale copiilor mici in perioada sarbatorilor

Cum să supraviețuiești crizelor de furie ale copiilor mici în perioada sărbătorilor

E perioada în care nivelul de stimulare atinge cote maxime. Dacă observi că micuțul tău manifestă comportamente dificile, este posibil să aibă nevoie de o pauză de la agitația specifică sărbătorilor. Iată cum poți să îl ajuți.

Mese festive, planuri de călătorie și, desigur, munți de cadouri - sezonul sărbătorilor poate fi o perioadă de excese. Din păcate, mulți părinți constată că isteriile copiilor mici se amplifică în acest ritm vesel al anului. Se întâmplă multe, iar așa cum simți și tu presiunea, la fel o simte și prichindelul tău. În timp ce tu ai modalități de a gestiona agitația haotică a tuturor (cumpărături, proiecte de sfârșit de an la locul de muncă, încadrarea în toate tradițiile!), micuțul tău poate avea mai multe dificultăți să țină pasul și să facă față. Natural, asta poate duce la plâns, crize și furie. Din fericire, există pași pe care îi poți lua pentru a-i ajuta pe cei mici să se simtă mai echilibrați în ciuda agitației inevitabile a sărbătorilor. Ești gata să faci sezonul mai vesel și mai puțin plin de lacrimi? Află sfaturile experților despre cum să gestionezi crizele de furie și exploziile emoționale - și poate chiar să le previi.

Vei citi:
De ce au copiii crize de furie în perioada sărbătorilor?
Ce să faci în timpul unei crize de furie?
Cum să previi crizele de furie ale copiilor mici
Despre Craciun si traditiile Craciunului

De ce au copiii crize de furie în perioada sărbătorilor?

Există câteva motive care explică de ce copiii mici au tendința de a ceda mai des pe măsură ce se apropie sfârșitul anului. În primul rând, zilele lipsesc probabil de structura obișnuită – grădinița poate fi închisă, pot mânca multe alimente noi (și dulci), programul lor poate fi afectat de călătorii sau evenimente festive și s-ar putea să nu doarmă nici în propria casă.

Mai mult, ei încă nu au dezvoltate abilitățile necesare pentru a face față tuturor schimbărilor cu care se confruntă. Un lucru la care copiii mici sunt foarte slabi este reglarea emoțională – capacitatea de a gestiona și controla reacțiile emoționale la situații – iar sezonul sărbătorilor poate fi testul suprem al auto-reglării, deoarece copiii își schimbă programele, călătoresc în locuri noi, au rutine diferite și părinții pot trece cu vederea regulile alimentare obișnuite în favoarea bunătățurilor.

Ce să faci în timpul unei crize de furie?

Poate fi supărător să-ti vezi copilul având o criză de furie, iar situația poate părea și mai tensionată când se întâmplă în cadrul unui eveniment special. Iată câteva strategii testate și verificate ce pot fi încercate.

Menține-ți calmul

Reacția ta la comportamentul copilului este contagioasă. Este important să rămâi cât mai calm posibil, iar în timp ce acest lucru poate fi dificil, cu cât ești mai afectat, cu atât copilul va fi mai afectat, pentru că va simți starea ta de spirit și energia. Respiră adânc și dă un exemplu pozitiv.

Ad-Extra3:

Ieși din mediul tensionat

Frumusețea perioadei de vârstă a copilului mic este că aceștia se pot liniști încă printr-o simplă distracție. Dacă situația permite, încearcă să faci o schimbare de peisaj, chiar dacă asta înseamnă să aduci copilul în camera de oaspeți de la bunici sau să mergi la o plimbare în afara unui restaurant aglomerat. Să-i scoți temporar din mediul cu pricina îi va ajuta să se calmeze și să se relaxeze.

Mai multe despre: Un Crăciun memorabil pentru copilul tău: 11 sfaturi pe care ai putea să le aplici

Implică-i individual

Odată ce ai ieșit din mediul tensionat, folosește orice măsuri reconfortante crezi că funcționează cel mai bine pentru copilul tău. Încearcă să îl îmbrățișezi strâns, ofera-i jucăria de pluș preferată sau chiar o înghițitură de apă. Dacă este necesar, amână revenirea la grupul mai mare și fă ceva distractiv și intim - cititi o carte împreună, cântați o melodie.

Discutați despre situație

În funcție de vârsta și personalitatea micuțului tău, discuta despre ce s-a întâmplat după ce s-a liniștit. Dacă copilul este dispus să vorbească despre asta, spune-i că aceste accese de furie se mai întâmplă uneori și că sunt în regulă. Toate sentimentele sunt normale, dar unele comportamente nu sunt.

Cum să previi crizele de furie ale copiilor mici

Crizele de furie ale copiilor mici sunt perfect normale din punct de vedere al dezvoltarii, așa că nu te poți asigura complet că nu vor apărea. Dar există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te pregăti pentru un sezon festiv mai pașnic.

Țintește o rutină zilnică

Consistența este cheia. Copiilor mici le place rutina. Așadar, fie că mergi la bunici, la prieteni sau stai acasă, asigură-te că micuțul tău doarme bine, mănâncă la intervalele obișnuite (ideal nu o cantitate excesivă de dulciuri) și face destulă activitate fizică. Acest lucru poate însemna să iei o cameră de hotel unde copilul tău ar putea dormi mai mult, în loc să dormi in casa unei rude care deja este plină de oaspeți. S-ar putea să trebuiască să îi oferi copilului o masă simplă, cu copiii, la prânz, înainte ca prânzul elaborat de duminică al bunicii să fie gata, sau să îl duci să se joace afară după micul dejun pentru a-și consuma energia, în loc să rămână în pijamale toată dimineața.

Impacheteaza inteligent pentru călătorii

Părinții știu că geanta lor trebuie să conțină mai mult decât scutece, haine și ursulețul preferat al copilului (chiar dacă toate acestea sunt importante). Trebuie să ai gustări sănătoase, precum fructe tăiate pentru a-i ține pe copii sătui în zilele aglomerate, o aplicație cu zgomot alb pentru culcare și câteva cărți preferate. Nu uita de un pachet de creioane colorate și hârtie – nu ocupă mult spațiu, iar desenul este ceva ce membrii familiei de toate vârstele pot face cu copilul tău.

Creează un spațiu calm

Este o perioadă plină de evenimente și emoții. Poate că nu vei putea convinge copilul să doarmă, dar dacă vizitezi prietenii sau familia, poate fi util să ai o zonă dedicată pentru timpul liber. Un colț liniștit al unei camere de oaspeți sau birou este suficient. Timpul petrecut singur poate fi la fel de important ca și timpul de somn și oferirea copiilor ocazia de a fi singuri sau cu frații lor poate să le permită să se încarce și să fie pregătiți să reintre în vâltoarea sărbătorilor. Dacă tu ești cel care găzduiește masa de sarbatori, asigură-te că copilul tău are timp și spațiu pentru a se juca sau pentru a se bucura de un pic de timp in liniste, în loc să îl forțezi să fie mereu "activ" pentru oaspeți.

Discută-ți planurile în avans

Fie că pleci sau doar planifici o săptămână aglomerată de activități tematice de sărbători, va trebui să vorbești cu copilul tău despre ce aveți în program – chiar dacă sunt foarte mici. Acest lucru îi va entuziasma și îi va ajuta să se pregătească pentru orice schimbări în rutină. Părinții ar trebui să vorbească cu copiii lor într-un mod potrivit vârstei lor pentru a le da o idee despre unde merg, cine vine și ce se va întâmpla.

Păstrează așteptările la un nivel redus

Fie că este vorba despre prima vizită a lui Moș Crăciun sau despre vizita la bunici de Anul Nou, încearcă să nu te atașezi prea mult de cum crezi că va decurge un anumit eveniment. Părinții de copii mici trebuie să fie flexibili și să se pregătească pentru schimbări inevitabile în starea de spirit a copilului lor. Acest lucru ar putea însemna chiar să stăpânești arta unei ieșiri rapide și bine temporizate. Cei care au grijă de copii pot să-și facă un bine așteptându-se la o criză – recunoscând că, cu atât de multă stimulare, poate fi o chestiune de "când" și nu de "dacă".

Sărbătorile pot fi pline de bucurie - în special atunci când ai un copil mic. Profită la maximum de aceste momente festive. Dar amintește-ți, activitatea continuă și un ritm alert pot fi supra-stimulante pentru oricine, în special pentru copiii mici. Menține lucrurile în perspectivă și nu uita că accesele de furie și tantrumurile fac parte din joc. Orice s-ar întâmpla, răbdarea, prezența și dragostea ta vor contribui la a face sezonul festiv mai special și memorabil.

Filme cu Mos Craciun - puteti gasi aici.

17 cadouri potrivite pentru tatici

De Craciun taticii merita insa si ei sa fie rasfatati cu cadouri, iar luna aceasta este un prilej sa le aratam ca ne pasa si de ei. Iata sugestii de 17 cadouri potrivite pentru tatici.

Citeste pe larg Casa lui Mos Craciun  si descoperiti Desene de colorat cu tema Craciunului

Despre Craciun si traditiile Craciunului

Cadouri de Craciun pentru o viata intreaga!
Sfantul Andrei - Sarbatoare romaneasca
Povestea lui Mos Nicolae
Vine iar Mos Craciun!
Mos Nicolae are ochi de copil
Despre Craciun cu un inger
Poezii de Craciun
O pledoarie pentru colinde
Primul Craciun al unei fete mici
Cine mai crede in Mos Craciun?
Scrisori pentru Mos Craciun
Bradul de Craciun (fiti creativi)
Unde locuieste cu adevarat Mos Craciun?
Mos Craciun cu plete dalbe vine acasa

 Sfaturi practice de Craciun

Cum decoram bradul in acest an?
Sa-mpodobim bradul..
Ce pregatim de Craciun 
Pomana porcului 
Reteta testata de COZONAC PUFOS 
Idei de impodobit bradul 
Colinde si Meniu de Craciun

Scrisori pentru Mos Craciun

Scrisoarea lui Mos Craciun Aici se scrie lui Mos Craciun: Scrisori pentru Mos Craciun

 

Tot despre Craciun va recomandam sa mai cititi:

Sarbatorile, fara stres si anxietate
Cum decoram ferestrele si usile de Craciun?
Meniu special de Craciun(3)
Meniu special de Craciun (2)
Cel mai stilat brad de Craciun
Cei mai ciudati brazi de Craciun
Meniu special de Craciun
Cum decoram bradul in acest an?

  Comunitate, Forumurile parintilor inteligenti 

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

  LOUNGE DC:  Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

 autor:Desprecopii.com- Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII