În dialog cu medicii pediatri: Despre afecțiunile de sezon
A început sezonul rece! Bucurie pentru toată lumea, de la mic la mare, dar mai puțin pentru cei care se confruntă cu răcelile de sezon. Dar de ce răcim mai mult iarna? Când devine răceala urgență? Cum curățăm corect nasul bebelușului? Ei bine, mai multe sfaturi practice și informații utile ne-au oferit Dr. Roxana Hristianovici și Dr. Iulia Balint Boia, Medici Specialiști Pediatri, în cadrul webinar-ului Live realizat cu sprijinul exclusiv al Dr. Phyto România. De asemenea, mulțumim PediLactis pentru sprijinul medical.
De ce răcim mai mult iarna?
Dr. Iulia Balint Boia: În primul rând, o dată cu venirea frigului ne mutăm activitatea în interior, iar colectivitățile fac același lucru. Într-adevăr, se încearcă foarte mult și este bine să aerisim des camerele, să nu ridicăm mult temperatura în interior pentru a nu da ocazia virusurilor să se transmită mai ușor, dar acest lucru este dificil de realizat, mai ales în spații aglomerate. Mai mult de atât, puținul soare pe care îl mai vedem nu ne mai ajută să producem vitamina D, nu mai avem multe fructe și legume prospete, deci are de suferit și partea de nutriție. Pe lângă toate acestea, micuții care au intrat pentru prima dată în colectivitate răspândesc cu o mai mare ușurință virusurile și celorlalți membri ai familei, iar răcelile se țin lanț. Dar acest lucru este absolut normal.
Când știm că trebuie să mergem cu copilul la medicul pediatru, dacă vorbim de secreții nazale?
Dr. Iulia Balint Boia: Dacă copilul a răcit astăzi, de exemplu, îi curge nasul puțin, lichid, o ține așa 2-3 zile, apare puțină febră cu stare mai proastă pentru încă 5-7 zile, iar la final apar mucișori mai groși, vorbim despre o evoluție normală a răcelii. La unii copii, după un episod cu mucișori poate apărea tusea care să mai țină 1-2 săptămâni, însă, din nou, este o evoluție normală. Dar, dacă în toată această perioadă în care copilul este răcit apare o febră mare, o stare proastă, copilul nu mai mănâncă, se trezește noaptea cu dureri de urechi, atunci este o idee bună să facem o vizită medicului pediatru.
Suplimentele cu vitamina D ajută la consolidarea imunității?
Dr. Roxana Hristianovici: Suplimentele cu vitamina D ajută la întărirea sistemului imunitar în orice perioadă, nu doar în sezonul rece și este esențială nu doar copiilor, ci și adulților.
Expunerea regulată la temperaturi scăzute ajută la prevenirea răcelilor?
Dr. Iulia Balint Boia: Să ne expunem constant numai la confort termic, să fim mereu înfofoliți și îmbrăcați gros, să nu gustăm nimic rece, e posibil să ne sensibilizeze în timp. Îi putem lăsa pe copii să se obișnuiască și cu condiții mai puțin plăcute, să aibă un grad de adaptare, să îi expunem la frig și la aer rece. Dacă nu îi cocoloșim prea mult, acest lucru s-ar putea să îi întărească până într-un anume punct. De asemenea, este posibil ca o temperatură mai joasă în interior, sub 21 de grade Celsius, să ajute să nu se împrăștie mai mult virusurile, deci este o idee bună să nu încălzim prea mult camerele și să le ventilăm des.
Cum putem curăța năsucul bebelușului?
Dr. Iulia Balint Boia: În general, mucoasa nazală se va irita oricum, indiferent cât de blânzi suntem și indiferent ce spray-uri folosim. Sunt studii legate de faptul că, dacă aplicăm în nas diverse soluții de curățare, poate ajuta la confortul copilului, deoarece un nas înfundat ne încurcă la vorbit, mâncat, dormit etc. Dacă năsucul este foarte obstrucționat după aplicarea soluțiilor nazale, se poate folosi și aspiratorul nazal electric sau manual, orice este adaptat familiei și copilului în cauză, și oricât de des este nevoie. Dar atenție, aerosolii și inhalațiile nu se folosesc de rutină și nu sunt indicate niciodată pentru curățarea nasului.
Dacă un copil răcește în fiecare lună înseamnă că are imunitatea scăzută?
Dr. Iulia Balint Boia: Nu, dar un copil care la fiecare răceală din sezonul rece se complică cu otită, cu wheezing, bronșite, are nevoie de antibiotic sau ajunge la pneumonii, ar fi utilă o cercetare, deoarece poate fi un fond alergic, poate avea un deficit imun sau altceva.
PHYTODEP protejează natural copilăria
Păstrând standardele înalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilăria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate și nutraceutice, create și dezvoltate prin tehnologii de ultima generație.
Soluțiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezintă o alternativă de primă intenție, blândă și delicată, dar eficientă, în abordarea tulburărilor funcționale și a patologiei sugarilor și copiilor.
Există riscul de a-i administra copilului prea multe medicamente?
Dr. Roxana Hristianovici: Dacă acestea sunt recomandate de un medic, nu. Dar, dacă uneori vi se par prea multe și nu știți dacă copilul o să le primească pe toate, discutați cu medicul pentru a afla care sunt esențiale și care dintre acestea ar putea fi privite ca adjuvante.
Este indicată vaccinarea antigripală? Care este rolul acesteia?
Dr. Roxana Hristianovici: Ne dorim vaccinarea antigripală în principal în rândul populației de risc, deoarece copiii, în primii doi ani de viață, fac complicații și, de asemenea, rata internării este mai mare, iar atunci când spitalele sunt suprapopulate ajungem să stăm aglomerați și fără dorința de a pleca cu o altă infecție de acolo. Este o presiune care se pune pe sistemul medical în momentul când apar epidemiile de gripă din cauza numărului foarte mare de cazuri. Astfel, vaccinarea ne ajută să ținem sub control numărul acestor cazuri care intră în spital, deoarece gripa este extrem de contagioasă și cu o rată foarte mare de internare în rândul copiilor mici.
Ce termomentru este indicat în măsurarea temperaturii la copii?
Dr. Roxana Hristianovici: Când vorbim de sugari, cel mai indicat este cel intrarectal cu cap flexibil, iar aici nu se scade și nu se adaugă nimic la valoarea pe care o arată termometrul. În timp, pe măsură ce copilul crește nu o vom mai putea măsura astfel și nici nu este indicat. După vârsta de 1 an putem să folosim și termometre de axilă sau de frunte, cu care se măsoară la jumătatea distanței dintre colțul extern al ochiului și linia părului.
Cât poate dura o tuse post-virală?
Dr. Iulia Balint Boia: Se consideră normal ca o astfel de tuse să dureze 4 săptămâni, fără să intrăm în panică. Poate să fie dimineața la trezire sau pe parcursul dimineții, dar nu se manifestă în timpul nopții cât să ridice copilul în șezut, iar accesul de tuse să dureze o oră de exemplu, și să fie constant după o viroză, câteva săptămâni.
Este indicat lavajul nazal?
Dr. Roxana Hristianovici: Nu este indicat lavajul nazal, deoarece sunt atât de multe lucruri care ar putea să nu decurgă bine în acel moment: de la copilul care se poate zbate, care ar putea să aspire în plămâni ser, sau să ducă spre urechi cauzând o presiune mare pe timpan... Recomand o discuție cu medicul pe această temă, iar medicul să vadă timpanele copilului înainte de încercarea de a face un lavaj. Ar putea fi o soluție, dar în niciun caz una utilă și benefică tuturor.
Tombolă cu super premii!
Dacă ați urmărit emisiunea - ce poate fi accesată și AICI în totalitate - știți deja că am avut o tombolă cu premii: 3 kituri oferite de Dr. Phyto România.
Mulțumim tuturor celor implicați care au făcut acest eveniment LIVE posibil
Mulțumim doamnei Dr. Roxana Hristianovici și Dr. Iulia Balint Boia pentru informațiile prețioase și detaliate pe care ni le-au oferit!
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII