Odiseea Sarcinii - Emisiune LIVE de Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematur

Odiseea Sarcinii - Emisiune LIVE de Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematur | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Ne-am alăturat emoției acestei zile cu o emisiune specială, în care am discutat despre două subiecte esențiale: nașterea prematură și îngrijirea specială acordată bebelușilor născuți prematur. Din dorința de a furniza informații de calitate cât mai multor părinți, am realizat o emisiune LIVE, în colaborare cu Spitalului Clinic SANADOR și VITABIOTICS. Elena Zagaican, moderator și redactor Desprecopii, i-a avut ca invitați pe doamna Dr. Emel Nuraltay, Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie, Șef secție Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR și dna Dr. Cornelia Preda, medic primar Neonatologie, Șef Secție Neonatologie la Spitalul Clinic SANADOR. Scopul acestui eveniment a fost să sporească gradul de conștientizare cu privire la creșterea numărului de nașteri premature și la complicațiile asociate acestor situații.

Care sunt cele mai întâlnite cauze ale nașterii premature?

Dr. Emel Nuraltay: Nașterea prematură înseamnă venirea pe lume a unui bebeluș între săptămânile 22 și 37 de gestație. Acești copii se nasc cu nevoi speciale, iar mamele care ajung să aibă o amenințare sau iminență de naștere prematură, trebuie tratate în mod special atât din punct de vedere medical cât și emoțional, înainte dar și mai ales după naștere. Cele mai întâlnite cauze ale nașterii premature sunt împărțite în două categorii: cauze medicale și non-medicale, deoarece există o serie de factori socio-economici, alimentari, vârstă prea mică sau înaintată a mamelor, care pot influența durata sarcinii. Dacă vorbim de cauze medicale, sunt diverse infecții pe care mama le poate contracta în timpul sarcinii, de exemplu infecții virale, parazitoze, toxoplasmoza, listerioza, vorbim de infecții genitale, urinare, patologii materne pre-existente sau apărute în timpul sarcinii (cum ar fi diabetul gestațional).

Ce putem face pentru a reduce riscul de naștere prematură?

Dr. Emel Nuraltay: În primul rând, putem încerca să depistăm dacă există acest risc sau nu, iar antecedentele medicale și familiale ne pot spune multe. Sunt foarte multe contexte, care, cunoscute de la bun început, pot fi ameliorate printr-o igienă corectă a sarcinii. Inclusiv alimentația este foarte importantă, iar în acest caz viitoarea mămică trebuie să se axeze pe un regim alimentar bogat în proteine, în elemente nutriționale de calitate, legume, fructe, proteine, fructe uscate, nuci.

Este efortul permis în sarcină?

Dr. Emel Nuraltay: Bineînțeles, atâta timp cât suntem în postura unor condiții obstetricale care să ne permită acest lucru. Sunt paciente care au în constituțional incontinență cervicoismică, de exemplu, iar acesta este un element care poate duce la naștere prematură dacă nu este diagnosticat la timp.

Ce simptome i-ar putea pune un semn de întrebare viitoarei mame?

Dr. Emel Nuraltay: Cel mai frecvent întâlnit simptom este presiunea la nivel pelvin și lombar. Dacă gravida are o durere, o jenă ca la menstruație care vine și pleacă (poate nu reușește să facă neapărat o conexiune între faptul că uterul se contractă și ea simte această senzație), acestea pot fi semne care ar trebui să aducă gravida la cabinetul medicului care îi urmărește sarcina.

Poate placenta previa să cauzeze nașterea prematură?

Dr. Emel Nuraltay: De cele mai multe ori, placentația jos inserată, ca și tumorile previa, pentru că putem fi puși în situația unei gravide cu uter fibromatos, unul sau mai multe dintre fibroame să se postureze în porțiunea inferioară a uterului și să facă imposibilă chiar și declanșarea prematură a contracțiilor uterine. Placenta previa se situează între făt și canalul de naștere (fiindcă previa inseamnă înaintea copilului) și este de cele mai multe ori o cauză a nașterii premature. Din acest motiv, gravidele cu placenta previa, dacă mai au și episoade de sângerare (fie în cantități foarte mici) e bine să fie spitalizate, iar după 32 de săptămâni, sarcina să fie monitorizată săptămânal, și de ce nu, dacă sunt contracții uterine, să fie spitalizată și monitorizată, deoarece sângerarea masivă acută dintr-o placentă previa reprezintă o urgență obstetricală, iar nașterea trebuie finalizată foarte repede de la momentul sângerării.

Poate stresul să ducă la naștere prematură?

Dr. Emel Nuraltay: Cu siguranță, stresul este o sursă de probleme legate de sarcină și un motiv principal pentru posibilitatea unei nașteri înainte de termen.

O naștere prematură se face doar prin cezariană?

Dr. Emel Nuraltay: Nu. O naștere prematură depinde de gradul de prematuritate, iar un copil prematur va fi mai puțin traumatizat dacă este foarte mic și obstetricianul îl extrage prin cezariană, categoric. Există însă situații când gravida se prezintă la camera de gardă cu dilatație foarte mare și astfel putem avea o naștere pe cale naturală cu condiția ca alături de noi să existe medicul neonatolog și echipa de neonatologie, și nașterea să aibă loc într-o maternitate de gradul III.

Din ce săptămână de sarcină putem respira ușurați că nu ne mai încadrăm în riscul de naștere prematură?

Dr. Emel Nuraltay: Începând din săptămâna 37 de sarcină.

Care este diferența dintre un bebeluș născut la termen și unui născut prematur?

Dr. Cornelia Preda: Prematurii nu sunt doar niște copii mai mici. Prematurii sunt copilași care nu sunt încă maturați din punct de vedere structural și funcțional pe deplin. Cu cât este vârsta de gestație mai mică, cu atât au nevoie de mai mult suport din partea personalului medical și al familiei. Dar există și prematuri cu vârsta de gestație mai mare (35-36 de săptămâni) care sunt destul de viguroși, iar adaptarea lor este foarte apropiată de cea a unui nou-născut la termen.

Care sunt îngrijorările cele mai mari în privința unui nou-născut prematur?

Dr. Cornelia Preda: Când se naște un prematur cu vârsta de gestație mică, îngrijorările sunt legate de cum se va adapta el imediat după naștere, dacă va avea nevoie de susținere. Actualmente, secțiile de terapie intensivă neonatală sunt dotate cu aparatură extrem de sofisticată și scumpă care poate să susțină și copii cu vârstă de gestație mică (24 de săptămâni) cu o greutate de 500-600 de grame, de exemplu. Îngrijorările cele mai mari sunt legate de adaptarea lor respiratorie, digestivă, hemodinamică, iar pe termen lung ne gândim la complicații legate de auz, văz, boli pulmonare cronice cu risc de spitalizare ulterioară și dezvoltare neurologică.

Care sunt recomandările îngrijirii unui prematur acasă?

Dr. Cornelia Preda: La Spitalul Clinic SANADOR, orice bebeluș născut prematur asupra căruia s-a luat decizia că poate pleca acasă, întotdeauna pleacă cu un bilet de externare în care se află multe recomandări, deoarece munca nu s-a terminat în momentul în care bebelușul pleacă din maternitate. Acești bebeluși au riscuri și trebuie monitorizați în continuare, se numește follow-up. Trebuie monitorizați din punct de vedere oftalmologic, al auzului, neurologic, uneori chiar și cardiologic. Ulterior, bebelușul trebuie preluat de un pediatru care știe că este un bebeluș special. După cum spuneam, fiecare mămică va primi recomandări de urmărire a bebelușului în foaia de externare, după care li se recomandă mult contact cu bebe, piele pe piele, numai așa pot recupera situația de separare petrecută în maternitate, în incubator.

Se poate alăpta un bebeluș prematur?

Dr. Cornelia Preda: Sigur, dar depinde mult de vârsta de gestație. Dacă vorbim de un copil de 500-1200 de grame, nu este posibil, deoarece reflexul de supt începe să se formeze cu adevărat la aproximativ 34 de săptămâni de gestație, dar dacă copilașul a fost mai mic, de exemplu 28 de săptămâni, la 34 de săptămâni de abia reușește să se alimenteze la biberon, care este altfel de muncă decât la sân. Dacă e vorba de un prematur mare de 35-36 de săptămâni, este posibil.

VITABIOTICS susține sănătatea familiei, etapă cu etapă

Suntem încântați să vă prezentăm produsele VITABIOTICS, partenerul nostru de încredere în îngrijirea sănătății, prezent de asemenea în cadrul emisiunii noastre.

Unul dintre produsele lor remarcabile este Feroglobin® Baby Drops, o formulă inovatoare bazată pe Fier, Vitamina C și Zinc. Această combinație specială contribuie la dezvoltarea funcțiilor cognitive ale copiilor, asigurându-ne că cei mici primesc susținerea nutritivă de care au nevoie în perioada crucială a creșterii lor.

Un alt produs excelent prezentat în colaborare cu Vitabiotics este Pregnacare® conception, care joacă un rol esențial în menținerea fertilității și reproducerii normale, datorită conținutului său de Zinc. Pentru femeile aflate în perioada de graviditate, recomandăm cu încredere Pregnacare® original, care aduce beneficii semnificative pentru o sarcină normală, având în compoziție Acid folic. Vitabiotics demonstrează încă o dată angajamentul său față de sănătatea și binele familiilor noastre, oferind soluții inovatoare și de înaltă calitate pentru toate etapele importante ale vieții.

Care sunt principalele măsuri de îngrijire a prematurilor în unitatea de terapie intensivă neonatală SANADOR?

Dr. Cornelia Preda: O secție de terapie intensivă este o secție extrem de sofisticată. În primul rând avem nevoie de incubatoare performante, deoarece acești bebeluși nu reușesc să fie stabili din punct de vedere termic, iar aceste incubatoare le asigură atât o temperatură constantă corespunzătoare vârstei de gestație, cât și vârstei cronologice dar și a greutății. În plus, incubatoarele monitorizează lumina dar și zgomotul, care ne atenționează când vorbim, poate, prea tare lângă copil.

De asemenea, salvatoare de viață sunt aparatele și dispozitivele de susținere respiratorie. În funcție de cât de grav este acel simptom de detresă respiratorie (deoarece mulți necesită ventilație, neavând plămânii maturați), copilul poate fi intubat și ventilat mecanic. Aparatul reușește să arate tot timpul ce se întâmplă la nivelul plămânului copilului.

O altă susținere foarte importantă este legată de susținerea hidroelectrolitică și hemodinamică. Prima alimentație care se dă acestor copii este pe venă, o alimentație parenterală, astfel, este foarte important să avem niște pompe de perfuzie sofisticate care dau cantități foarte mici într-un ritm stabilit de noi, corespunzător greutății bebelușului.

Un alt lucru extrem de important este monitorizarea copilului. Noi trebuie să avem tot timpul un feedback despre starea copilului, cum răspunde la aceste tratamente, și pe lângă parametri vitali cum ar fi frecvența respiratorie, cardiacă, tensiune arterială și temperatură, mai nou, sunt monitoare moderne care ne arată și perfuzia la nivel tisular, la nivel cerebral, ne arată activitatea cerebrală a bebelușului, ca să știm dacă într-adevăr facem bine ceea ce facem sau dacă este o problemă și trebuie să schimbăm ceva în tratament.

Deoarece se știe că prematurii fac un icter precoce accentuat și prelungit, nu lipsesc lămpile de fototerapie. Dar toate acestea nu ar face nimic fără pasiunea, dragostea și profesionalismul asistentelor și medicilor neonatologi. Dar în primul rând al asistentelor, deoarece ele sunt cele care stau minut de minut și oră de oră cu bebelușul, ele sunt îngrijorate și cheamă neonatologul dacă li se pare că bebelușul nu este bine.

Au bebelușii prematuri imunitatea mai scăzută?

Dr. Cornelia Preda: Evident, dar vorbim de prematurii cei mai mici ca vârstă de gestație. Cei care au stat, una, două sau chiar trei luni în spital și care au primit tratamente diverse, au imunitatea mai scăzută, risc de a face sepsis mai mare decât ceilalți copii și ulterior, de a face complicații respiratorii și digestive. Dar la imunitate ajută un lucru foarte simplu, laptele matern. Acesta îl poate ajuta pe copil să treacă mai ușor peste multe probleme și în faza acută, în perioada cât este foarte mic. De exemplu, alimentația cu lapte matern previne o complicație de temut a nou-născuților prematuri, numită enterocolită ulceronecrotică, iar ulterior se știe clar care sunt beneficiile laptelui matern.

La SANADOR se oferă ora magică?

Dr. Cornelia Preda: Încercăm din tot sufletul să găsim o soluție. În principal, noi ca medici neonatologi, mergem mult pe siguranța copilului, și pentru a oferi o oră magică cu adevărat sigură, dorim ca după ce se naște copilul, în condițiile în care se naște bine și are o stare generală bună, să aibă o echipă foarte bună lângă el, să fie prezentă echipa de la obstetrică, asistenta și medicul de la terapie intensivă care încă gestionează anestezia peridurală și cel puțin o asistentă de neonatologie care să rămână cu mama și să monitorizeze bebelușul în acea oră magică. Uneori este posibil, alterori nu, din cauza nașterilor în număr mare. Încercăm să compensăm prin faptul că la SANADOR mama este adusă foarte repede în salon și imediat noi îi ducem copilul la sân, dar luăm în considerare și această variantă.

Tombolă cu super premii!

Dacă ați urmărit emisiunea - ce poate fi accesată și AICI în totalitate - știți deja că am avut o tombolă cu premii frumoase. Premiile au inclus 3 seturi cu produse oferite de VITABIOTICS și 2 genți ale Bebelușului.

Mulțumim tuturor celor implicați care au făcut acest eveniment LIVE posibil

Mulțumim doamnei Dr. Emel Nuraltay și Dr. Cornelia Preda pentru informațiile prețioase și detaliate pe care ni le-au oferit!

Evenimentul online a fost realizat cu sprijinul Spitalului Clinic SANADOR și VITABIOTICS.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Evenimente

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII