Conferința Împreună pentru alăptare: cea mai mare conferință de susținere a alăptării - Ziua 2
Pe 2 și 3 August 2023, în primele zile ale săptămânii internaționale a alăptării, alături de Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare am organizat a IX-a ediție a celui mai important eveniment dedicat alăptării din România: conferința online Împreună pentru alăptare - cea mai mare conferință de susținere a alăptării.
Elena Zagaican, moderatorul acestei conferințe, a avut alături 10 speakeri de top! În plus, participanții au fost invitați să participe la o super tombolă cu accesorii și produse utile pentru perioada alăptării. Conferința a fost transmisă live pe pagina de Facebook desprecopii, pe pagina de Facebook PediLactis, pe pagina de Facebook dm baby România, dar și pe canalul de YouTube desprecopii și site-ul desprecopii.com.
Le mulțumim pe această cale partenerilor noștri de la Elevit, Linex, Regina Maria, LOVI, dm drogerie markt, HiPP, C&A și Dent Estet 4 Kids, dar și partenerilor media I-MAMI și București FM. Surprizele s-au ținut lanț în aceste două zile pentru că pe lângă speakerii de top și discuțiile interesante, Elena Zagaican a avut alături specialiști psihoterapeuți, medici, pediatri specialiști în alăptare și un jurist.
Împreună pentru alăptare - cea mai mare conferință de susținere a alăptării (Ziua 2)
La ce vârstă a copilului este indicat să ne întoarcem la muncă?
Dr. Roxana Hristianovici - Medic Specialist pediatru și Consultant în Alăptare IBCLC: Cred că la vârsta la care mama se simte pregătită, dar cât îi permite și angajatorul, pentru a păstra un venit optim pentru familie. România este o țară care încurajează alăptarea, iar dovada sunt acești 2 ani de creștere a copilului care lipsesc în alte țări europene, unde există doar 3 luni. În final, decizia aparține fiecărei familii în parte, iar copilul poate să fie alăptat în continuare sau hrănit cu lapte matern extras, indiferent când decide mama că este momentul oportun să se întoarcă la muncă.
Pentru a păstra lactația, de câte ori trebuie să folosim pompa de muls într-un program normal de 8 ore?
Dr. Roxana Hristianovici: Depinde foarte mult de vârsta copilului. Dacă copilul are sub 6 luni, într-un program de 8 ore la care mai includem și timpul scurs servici/acasă și înapoi, ar trebui să avem cam 3 sesiuni de muls. Dacă vorbim de un copil mai mare, peste vârsta de 1 an ce are deja 3 mese pe zi și 2 gustări, atunci partea de muls nu este atât de esențială. Dacă mama nu se mulge în perioada când este la serviciu este posibil să apară o angorjare. Ca urmare, sânii trebuie detensionați la nevoie.
Cum păstrăm o igienă corectă la locul de muncă?
Dr. Roxana Hristianovici: Este important să avem aceleași reguli pe care le avem și acasă, adică să ne spălăm corect pe mâini, să sterilizăm pompa după fiecare sesiune de muls, să păstrăm laptele în recipiente destinate, să nu mutăm laptele dintr-un recipient în altul pentru a evita contaminarea, și evident să nu mulgem în spații insalubre, cum ar fi toaleta.
Putem folosi laptele matern și altfel în alimentația copilului?
Dr. Roxana Hristianovici: Dacă copilul a început diversificarea și sunt situații în care refuză biberonul sau nu vrea să bea laptele din căniță, atunci se poate folosi în diluarea piureurilor sau în înghețate.
Ce complicații pot apărea pentru mamă dacă nu are cum să extragă laptele în cele 8-9 ore de program?
Dr. Roxana Hristianovici: Dacă mama care alăpteaza exclusiv nu se mulge timp de 8-9 ore, pot apărea canale blocate sau mastită. Extragerea laptelui este esențială.
Este adevărat că la un moment dat, secreția de lapte se va modifica în funcție de programul de supt al copilului?
Dr. Roxana Hristianovici: Da, încă de la început există această reglare și poate fi observată în jurul vârstei de 3 luni, când mama simte că nu mai are sânii plini. Este absolut firesc.
Cum pot să-mi păstrez laptele matern cât mai proaspăt și în siguranță la locul de muncă, fără a avea acces la un frigider?
Dr. Roxana Hristianovici: La temperatura camerei (20-23 grade C), laptele matern trebuie folosit în maxim 4 ore, altfel, este indicat ca laptele să fie păstrat cel puțin într-o geantă termoizolantă, cu pungi de gheață. Dacă laptele este în contact cu gheața în pungă, poate să stea până la 24 de ore. La o tempratură de 4-8 grade C, laptele poate fi păstrat până la 4 zile. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.
Stresul/activitățile fizice intense la locul de muncă (și nu numai) au impact asupra producției și compoziției laptelui matern?
Dr. Roxana Hristianovici: Da, stresul afectează, pentru că ori de câte ori suntem stresați avem un nivel crescut de cortizon, care blochează secreția de oxitocină - hormonul iubirii și al fericirii. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.
Cum pot reporni lactația?
Dr. Roxana Hristianovici: Se poate relacta. Este nevoie de un program intens de muls, eventual de suplimente și de sfatul unui consultant în alăptare. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.
Ce facem când bebelușul are colici?
Dr. Iulia Balint-Boia - Medic Specialist pediatru și Consultant în Alăptare IBCLC: Una dintre cele mai greu gestionabile perioade din viața unui sugar și a proaspeților părinți este etapa colicilor. Nici o altă etapă nu este mai pregătită și mai așteptată, indiferent de cât de previzibile au fost alte situații. Chiar dacă copiii sunt diferiți și fiecare are propria lui istorie, un lucru este cert: în jurul săptămânii 3 de viață, mai toți părinții se așteaptă la perioada de dureri de burtică, iar pentru asta pregătesc un arsenal de medicamente. Această perioadă este și motivul pentru care mamele iau multă vinovăție asupra lor, mai ales dacă alăptează, iar rezultatul dietei incomplete și restrictive este doar o slăbire a organismului mamei, fără rost, care poate duce la renunțarea precoce a alăptării din cauza multor interdicții. Nu este niciun aliment care ar putea cauza colici, mai puțin în acele cazuri când sensibilitatea copilului este dată de proteina din laptele de vacă, caz în care trebuie scoasă din alimentația mamei. În rest, un aliment producător de gaze mamei, nu va produce sugarului alăptat niciun efect negativ. Bulele de gaze din intestin nu trec în sânge și apoi în lapte. Acel plâns inconsolabil al sugarului mic poate fi privit ca o imaturitate generală a organismului, care poate avea mai multe aspecte: intestinal - bebelușul poate percepe mișcările normale ale tranzitului ca disconfort, neurolog - este o etapă de descoperire rapidă, dar care poate fi însoțită de suprastimulare destul de rapid, sau emoțional - dependența de părinți. Însă, se poate interveni punctual în acele aspecte pe care le putem considera în afara modelului normal: flora intestinală diferită a copilului născut prin cezariană sau hrănit cu formulă de lapte care prezintă un deficit de bifidobacterii animalis, ar putea beneficia prin administrarea de probiotice care au bifidobacterii în compoziție, pentru a reveni la echilibrul considerat normal în această etapă de dezvoltare.
Copilul nu mănâncă pentru că este încă alăptat?
Dr. Iulia Balint-Boia: În primul an de viață este o tranziție ușoară, copilul este alăptat, iar la 6 luni începe diversificarea, dar este o vorbă care spune că în primul an de viață laptele rămâne baza. De ce? Pentru că la copii încă nu a apărut acea senzație de a suplini laptele cu mâncarea, care acum va trebui să îi țină loc laptelui de foame. În primul an jonglăm mult cu alimentele și cu texturile acestora, pentru a-i face cunoștință copilului cu ele și pentru a-l învăța conceptul de masă. Alăptarea la cerere trebuie continuată, iar copilul nu trebuie pus la masă (de solide) nici sătul dar nici flămând.
Cum se dezvoltă comportamentul alimentar pe parcursul celui de-al doilea an?
Dr. Iulia Balint-Boia: Pe parcursul celui de-al doilea an de viață se schimbă complet psihologia copilului și intră în altă etapă de dezvoltare. Copilul nu va mai vrea alimente și texturi noi, ba chiar va elimina și alimentele pe care înainte le consuma cu plăcere. În schimb este posibil să sugă mai mult lapte, fiindcă îi știe gustul și nu are parte de surprize. Și pentru că tot vorbeam de lapte, în principiu, copilul poate fi alăptată și acum la cerere, dar dacă mama este la serviciu, situația trebuie regândită, astfel încât a ajuta copilul să se adapteze la nouă situație. În caz de nelămuriri, este recomandată o vizită la medic, pentru a putea află de ce refuză anumite alimente, poate are o anemie, probleme senzoriale sau alte probleme care îl fac să rămână în zona de confort.
Dacă un părinte își face griji despre cât de puțin mănâncă solide un copil, ce ar fi de făcut?
Dr. Iulia Balint-Boia: În primul rând, recomand părintelui să discute cu medicul pediatru, pentru a putea verifica greutatea copilului, înălțimea, dezvoltarea generală. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.
Este înțărcarea o soluție în acest caz, mănâncă copiii mai multe solide după înțărcare?
Dr. Iulia Balint-Boia: Nu aș spune că este o soluție. Se întâmplă uneori ca un copil să nu fie tipul mâncăcios și să atingă o etapă în dezvoltare în care acceptă bine solidele, înțărcându-l total și oprindu-i această sursă de nutriție pe care o are și o acceptă, s-ar putea să aveți surpriza că nu va mai accepta solidele ușor.
După înțărcare, cu ce lapte se înlocuiește laptele matern?
Dr. Iulia Balint-Boia: Dacă vorbim de o înțărcare lină iar copilul a atins o anumită vârstă (să zicem 1 an jumătate, 2 ani), s-ar putea să nu își mai dorească și să nu mai aibă nevoie de lapte. Din nutriție își va lua majoritatea surselor necesare de calciu și ce mai are nevoie. De altfel, nici acei copii care se înțarcă mai devreme (de exemplu la 1 an), nu au nevoie de biberon - pot accepta în schimb cana.
Alimentația ecologică este un dar neprețuit pe care îl putem oferi bebelușilor noștri. Este o modalitate de a-i proteja și de a-i sprijini să crească sănătoși și fericiți. Așadar, să facem alegerea corectă și să-i oferim micuțului nostru dragostea și grijă prin alimentație ecologică! HiPP, pentru ce este mai preţios în viaţă - din convingere!
Pot apărea colici după diversificare?
Dr. Iulia Balint-Boia: Da, însă acum nu se mai numesc colici, ci dureri abdominale, fiindcă diversificarea înseamnă schimbarea alimentației, drept urmare se va schimba și flora intestinală, urmând o perioadă de adaptare a digestiei, de la lapte la solide.
Până la 6 luni îi dăm bebelușului apă sau ceai, sau numai după ce începem diversificarea?
Dr. Iulia Balint-Boia: În principiu, după ce s-a început diversificarea, mai ales dacă este alăptat la cerere, când are tot necesarul acoperit.
Revenirea mamelor la locul de muncă după naștere: Ce drepturi au mamele care alăptează și care se întorc la serviciu?
Alexandru Stoica, jurist: Principalul drept de care ar trebui să beneficieze ar fi reducerea programului de lucru cu 2 ore, în baza unei cereri. Sau, pot automat să beneficieze de 2 pauze a câte 1 oră, în care să-și alăpteze copiii.
Venitul angajatei este afectat în această perioadă?
Alexandru Stoica, jurist: Venitul brut al respectivei persoane nu este afectat. Dacă s-ar produce o astfel de situație, respectiva persoană trebuie să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru că este ilegal.
Cum dovedim că încă mai alăptăm copilul?
Alexandru Stoica, jurist: Fiecare persoană are un medic de familie sau poate beneficia de sprijinul unui medic specialist care să constate aceste lucruri. Pe baza unei adeverințe furnizate angajatorului, acest lucru devine cert, iar angajatorul este obligat să pună la dispoziție toate cele necesare, respectiv drepturile noastre să fie cu adevărat respectate.
Ce condiții trebuie să ofere angajatorul mămicilor care vor să extragă laptele în timpul orelor de serviciu?
Alexandru Stoica, jurist: Nu sunt foarte des întâlnite astfel de situații, foarte multe persoane care alăptează preferă să beneficieze de acea reducere a programului de lucru, deoarece este destul de dificil, fiind nevoie de anumite condiții de păstrare. Sunt mai multe aspecte care trebuie îndeplinite. Din păcate, România nu are foarte multe entități care să producă astfel de condiții. La nivel european sunt mai des întâlnite.
Angajatorii au obligația să anunțe mamele, în cazul în care ele nu-și cunosc drepturile?
Alexandru Stoica, jurist: În principiu, trebuie ca toate aceste drepturi să fie aduse la cunoștința persoanelor care alăptează, lăuzelor, respectiv gravidelor. În cazul în care nu o fac, respectivii angajatori produc un prejudiciu persoanelor respective.
Care sunt activitățile de care o mamă care alăptează poate fi scutită?
Alexandru Stoica, jurist: Sunt situații în care mama lucrează în medii toxice, iar astfel de situații trebuie evitate. Sau situații în care trebuie să care greutăți, iar aici trebuie să se limiteze la o greutate de maxim 10 kg. Dacă nu se poate face, se ajunge în procedura de a merge către un concediu de risc.
Cum se pot apăra mamele de abuzurile angajatorilor?
Alexandru Stoica, jurist: Din fericire, în ultimii ani, astfel de abuzuri sunt din ce în ce mai rare. Dar, în cazul în care există astfel de abuzuri, trebuie să apelăm la ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) sau la justiție.
Când este mama scutită de tura de noapte?
Alexandru Stoica, jurist: Mama poate fi scutită în momentul în care se întoarce în termen de cel mult 6 luni de la nașterea copilului. Trebuie să depună o cerere către angajator, iar acesta are obligația să o mute la un program de zi.
Alăptarea și începerea grădiniței - Ce facem cu copilul care adoarme doar la sân, atunci când începe creșa sau grădinița?
Dr. Alexandra Iftode, Psihoterapeut integrativ, specialist în educație: Fiecare adaptare este diferită. Important este ca instituția la care merge copilul să fie deschisă ideii că cel mic încă este alăptat. Sunt mame care decid să scoată alăptarea de dimineață, de exemplu, și apoi să meargă mai departe cu pașii ce vin firesc, dar nu este aceasta soluția. Ai nevoie doar de deschiderea de a face asta și de a respecta dreptul la alăptare.
Cum afectează alăptarea procesul de adaptare la gradiniță?
Dr. Alexandra Iftode: În afară de procesul în sine, alăptarea este conectarea dintre mamă și copil. Un copil care este conectat cu mama lui va avea o adaptare foarte ușoară. Un lucru foarte important este că nu e deloc în regulă să oprești conectarea forțat, adică să scoți sesiunea de alăptare - totul se lasă să decurgă de la sine.
Cum pregătim copilul pentru intrarea în colectivitate?
Dr. Alexandra Iftode: Pregătim mama, iar cel mic va fi în regulă dacă mama este în regulă. Întotdeauna într-o adaptare, facem transferul de încredere de la noi către părinte, și de la părinte către noi sub ochii celui mic, și apoi când el vede transferul acesta, vine la grădiniță sau la creșă ca acasă. Dacă facem conectarea cu părintele, este suficient cât să poți porni o adaptare.
Cum ne pregătim, noi mamele, pentru începerea creșei și a grădiniței?
Dr. Alexandra Iftode: Este nevoie de o transparență mare, este nevoie ca mama să nu aibă nicio grijă că pune prea multe întrebări. Cum are dreptul să alăpteze, are și dreptul de a întreba. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.
Este nevoie de o perioadă de tranziție: bonă, program scurt sau direct program lung?
Dr. Alexandra Iftode: Ideală este adaptarea treptată, care poate însemna o săptămână sau 3 luni. Dar cel puțin în primele zile, un părinte ar trebui să fie acolo, la îndemână.
Cum poate ajuta tatăl în această etapă?
Dr. Alexandra Iftode: Tot prin conectare. Dacă tatăl validează nevoile mamei, dacă e informat și înțelege ce înseamnă alăptarea și este prezent cu ce are ea nevoie, este suficient. Disponibilitate și conectare.
Ce ar trebui să facă grădinița/ creșa pentru a face această tranziție mai ușoară?
Dr. Alexandra Iftode: Să întrebe mama care alăptează: "Ce ai nevoie ca să îți fac adaptarea mai ușoară? Ce ai nevoie de la noi ca instituție și de la mine, ca educatoare, să îți facilitez?", să facă o psihoeducație cu toată lumea din jur că alăptarea este în regulă. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.
Îmbolnăvirile dese ale copiilor au legătură cu acest disconfort emoțional pe care ei îl suportă zi de zi?
Dr. Alexandra Iftode: Nu neapărat, există de multe ori și boli somatice, dar de obicei sistemul imunitar este expus la mai mulți germeni.
Care este perioada de adaptare acceptată?
Dr. Alexandra Iftode: Poate dura o zi sau poate dura peste 3 luni. Adaptarea se face întotdeauna cu părintele, deci cu echipa părinte-educator. Dacă ai o comunicare transparentă în care discuți zilnic despre ce s-a întâmplat, simți.
Se spune că atunci când se naște un copil, se naște și o mamă. Prin ce schimbări trece psihicul mamei în primul an de viață al copilului?
Dr. Brîndușa Caval, Medic Specialist Psihiatru: Schimbările din psihicul mamei au la bază niște schimbări în creierul mamei, care încep din timpul sarcinii și continuă post-partum. Schimbările structurale din creierul mamei sunt dinamice, foarte complexe, creierul este capabil de neuroplasticitate și se formează legături neuronale noi. Natura ne susține să ne adaptăm la rolul de mamă. Sunt niște schimbări care vor determina schimbări psihologice și comportamentale și care vor susține dezvoltarea unei relații bune cu copilul. Schimbările psihologice propriu zise apar încă din ultima parte a sarcinii. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.
Cum se împacă aceste schimbări din interiorul mamei cu dezvoltarea psihică a copilului? Ce ar avea nevoie fiecare?
Dr. Brîndușa Caval: În principiu, se împacă foarte bine. În mod natural, mama trece prin niște schimbări, copilul se naște, vrea să trăiască și să se dezvolte. Într-un mediu steril și nimic altceva, natura îi face să creeze o relație foarte bună, astfel încât copilul să se poată dezvolta. Nevoile sunt puțin diferite la bebeluș față de adult, vorbim despre nevoi simbiotice și de autonomie. Nevoile simbiotice sunt nevoile care sunt predominante la bebeluși în prima parte a vieții, la adult se inversează, având mai mare nevoie de autonomie și mai puțin de nevoi simbiotice în relațiile semnificative. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.
Teama, tristețea, frustrarea, toate sunt sentimente normale pe care le trăiește o mamă, dar când ne putem face griji că bebelușul este afectat de aceste stări psihologice?
Dr. Brîndușa Caval: Există o hipervigilență naturală care este prezentă și apare în primele luni post-partum. Dacă există ceva anxietate sau un fond depresiv înainte, atunci anxietatea sau hipervigilența cu care s-a descurcat înainte, plus anxietatea adaptativă, naturală, va rezulta un grad mai mare de anxietate și astfel va scădea disponibilitatea mamei de a observa nevoile și semnalele copilului, de a se conecta cu adevărat la copil. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.
Ce poate ajuta o mamă să treacă cu bine din punct de vedere psihologic prin toate schimbările din primul an de viață: sprijinul tatălui, sprijinul familiei?
Dr. Brîndușa Caval: Este posibil să avem lucruri din interirul nostru care să ne ajute, dar și din exteriorul nostru. Este bine să vorbim chiar și cu un specialist, să ne conștientizăm resursele, ce facem bine, ce aducem noi bine. Important este să nu uităm de interiorul nostru, dar bineînțeles, sprijinul celor dragi este important, atât tatăl cât și alți membri ai familiei, a căror implicare trebuie să fie bazată pe o conexiune reală, astfel încât să răspundă nevoilor reale ale mamei și nu nevoilor pe care le presupun.
Cum ajutăm mamele să treacă peste diverse sentimente de vinovăție?
Dr. Brîndușa Caval: Este important de aflat ce se ascunde în spatele acelei vinovății, ce emoții sunt acolo de fapt (tristețe, frică, neputință), ce s-a întâmplat de a apărut această vinovăție, dacă este de fapt o dorință de a fi o mamă perfectă și de a decurge totul perfect (ceea ce poate să pună multă presiune, care se adună și este foarte apăsătoare). Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.
Când tulburările au depășit limita normalului, care sunt situațiile de urgență care au nevoie de ajutor psihiatric?
Dr. Brîndușa Caval: Sigur, se pot acumula simptome de vinovăție, poate să fie o vinovăție cronică, toate lucrurile se pot acumula. Apoi, este o perioadă de vulnerabilitate emoțională prin care trece mama, atât în sarcină cât și după naștere, care se vede concret prin acele schimbări de care vorbeam mai devreme (acea hipervigilență). Acestea dau o vulnerabilitate emoțională, și atunci, dacă se adună și alte lucruri din interiorul nostru, pot să apară stări anxioase, depresive sau stări psihotice, dar mai rar. Pentru a viziona sesiunea integrală cu acest speaker, accesați video-ul aici.
De ce cade părul după naștere? Are alăptarea vreo legătură cu această cădere a părului?
Dr. Brigitta Mihai - Medic Specialist Dermatovenerologie: Căderea părului după naștere se mai numește efluvium gravidarum. Cu toții știm că în perioada sarcinii gravida se bucură de un păr cu totul deosebit pe care toată lumea îl invidiază. Ei bine, acesta este rezultatul acțiunii hormonilor estrogeni asupra firului de păr. În momentul în care se termină perioada de sarcină, care se soldează cu nașterea, acești hormoni se termină, motiv pentru care firele de păr care erau într-o fază de creștere, pe care noi o numim anagenă, trec din start într-o fază de cădere și atunci proaspetele mame constată această cădere masivă a părului dintr-o dată. Acest "eveniment" va avea loc adesea în cel de-al patrulea trimestru, la cca 3-4 luni post-partum.
Însă este dificil de spus dacă alăptarea are vreo legătură cu această cădere a părului. De obicei, pe lângă această componentă hormonală care apare, uneori mai sunt demascate și alte deficite care există din punct de vedere intern, pentru că de multe ori căderea părului este cauzată de o serie de modificări prin care trec proaspetele mame, din punct de vedere alimentar. Și atunci, se întâmplă de multe ori ca rezervele lor să fie terminate, iar acest lucru poate demasca și alte tipuri de deficite. Sau mai mult decât atâta, mai au și alte patologii de fond, sau poate unele suferă de o afecțiune tiroidiană, de exemplu, astfel, tot ce înseamnă această parte de afecțiune sistemică (o anemie, o tiroidită) poate și ea să aibă răsunet asupra căderii părului.
Multe mame se tem că vor rămâne fără păr. Cât de mult durează această perioadă?
Dr. Brigitta Mihai: Dacă această cădere începe la 3-4 luni post-partum poate să dureze până la vârsta de 1 an a copilului. Evident că sunt și cazuri când depășește aceste 12 luni și se poate prelungi până la 1 an și jumătate, dar atunci ar trebui să se oprească, în caz contrar trebuie o investigație suplimentară.
La ce să se aștepte mamele după această perioadă: o să fie părul ca înainte sarcină sau ca în timpul sarcinii?
Dr. Brigitta Mihai: Majoritatea pacientelor constată că au început să apară fire noi de re-creștere, acel puf simpatic, cumva caracteristic. În principiu, dacă nu există și altceva care să favorizeze suplimentar menținerea unui păr mai puțin dens sau să fie într-adevăr o altă problemă subiacentă, părul ar cam trebui să își recapete densitatea de dinainte.
Este vreun supliment alimentar, vreun aliment minune, vreo soluție care să încetinească această căđere?
Dr. Brigitta Mihai: Din acest punct de vedere, cea mai bună soluție este limitarea factorilor favorizanți care ar putea cumva să întrețină căderea părului. Și atunci, evident, în limitele aferente, evitarea oricărui element stresant care ar putea să vină din exterior, o alimentație corectă, odihnă cât se poate de mult, plimbare, exercițiu fizic și evitarea prinderii părului în coadă cu elastice.
Există un tratament local care să ajute: șampon, cremă, fiolă?
Dr. Brigitta Mihai: Nu există studii pe medicamente sau substanțe care pot fi folosite cu siguranță în această perioadă, pentru că nu se fac studii în perioada de sarcină și de alăptare. Dar există câteva produse pe piață, pe partea de șampoane și substanțe anti-cădere care ar fi permise în sarcină, dar evident, decizia este la mamă.
Putem folosi vopsea de păr dacă alăptăm?
Dr. Brigitta Mihai: Da, atât timp cât este o vopsea de păr fără amoniac, cu cât se poate de puține substanțe iritative.
Dacă urmează să am gemeni, cum se poate asigura mămica că bebelușii primesc suficienți nutrienți?
Dr. Roxana Hristianovici: În principiu, corpul unei femei este pregătit să alăpteze gemeni fiindcă avem 2 sâni, de la tripleți mai departe pot să apară anumite probleme, dar în general, la mamifere, numărul maxim de pui vii pe care îi nasc, este egal cu numărul de mameloane pe care îl au. Prin urmare, doi copii nu ar trebui să pună o problemă. Este important să fie monitorizat numărul de scutece (indicat este să fie 6 scutece ude pe zi și minim 1 scaun) și creșterea în greutate o dată pe săptămână. Dacă sunt gemeni identici recomand brățări pentru fiecare în parte, diferite, și un jurnal de hrănire.
Purtatul bebelușului în wrap ajută la legătura dintre mamă și copil?
Dr. Roxana Hristianovici: Absolut, purtea în sistem este esențială și nu poate aduce decât beneficii. În multe țări din Europa se practică purtarea piele-pe-piele. Singura atenționare este legată de temperaturile ridicate de afară și de cea din casă, din interior, fiindcă un copil în wrap se poate încălzi foarte tare.
Partenerii conferinței, susținători ai alăptării și ai unui START bun în viață pentru întreaga familie
Echipa PediLactis, formată din medici pediatri, consultanți IBCLC în alăptare, membri fondatori ai Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare și în primul rând, mame, organizează cursuri pentru părinți, cadre medicale, grupuri de suport în alăptare, babywearing. Toate acestea pentru părinți corect informați și bebeluși fericiți.
Desprecopii.com face eforturi constante pentru a oferi publicului un conținut cât mai util, cât mai relevant și cât mai calitativ. Misiunea pe termen lung este de a rămâne cea mai credibilă sursă din care părinții își pot lua informațiile ori de câte ori au nevoie de un sfat de specialitate, de o recomandare din partea altor părinți sau de inspirație pentru produse sau servicii care le pot îmbunătăți viața.
Mulțumim și partenerilor media I-MAMI și București FM.
dm drogerie markt - Calitatea superioară nu are valoare. Descoperă produsele din gama babylove de la dm.
LINEX® BABY - Aliatul de nădejde al mămicilor pentru o floră intestinală echilibrată a micilor burtici sensibile.
ELEVIT - Pregătește-te pentru o călătorie uimitoare. Elevit pentru preconcepție, sarcină și perioada postnatală.
Regina Maria - Rețeaua privată de sănătate Regina Maria: specialiști de top, grijă și siguranță oferite părinților și copiilor.
LOVI - Protejăm ceea ce este cel mai valoros pentru tine și pentru bebelușul tău! Descoperă produsele LOVI pentru alăptare!
HiPP - După vârsta de 6 luni, în paralel cu continuarea alăptării, începe diversificarea alimentației. HiPP vă este alături!
Dent Estet 4 Kids - Liderii stomatologiei pentru copii.
C&A - Descoperiți moda hip pentru bărbați, femei și copii în magazinul online C&A! Gamă variată, produse sustenabile.
Cea de-a X-a ediție a Conferinței dedicate Alăptării va avea loc anul viitor, în aceeași perioadă - prima săptămână a lunii august, Săptămâna Mondială a Alăptării.
Între timp, pentru orice informații, consiliere, sfaturi și recomandări cu privire la alăptare, părinții sunt încurajați să țină legătura cu medici/specialiști/consultanți în alăptare și să acceseze conținutul medical, de specialitate, disponibil pe site-urile din portofoliul Desprecopii Media Group.
În timpul LIVE-ului au fost și multe întrebări primite din partea celor care au urmărit conferința, iar la o mare parte dintre acestea invitații noștri au răspuns. Vă recomandăm să urmăriți ZIUA 2 de conferință <<aici>>.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII