Igiena orală a copiilor: Încredere și sănătate - ghid complet pentru părinți oferit de specialiști
Ești părinte și te preocupă sănătatea dentară a micuțului tău? Atunci acest articol și video, este pentru tine! Vei afla tot ce trebuie să știi despre igiena orală a copiilor și cum să le asiguri un zâmbet strălucitor și sănătos.
Am aflat pe 24 iulie, în emisiunea LIVE, de la specialiștii: Dr. Vlad Nichita - Specialist în Stomatologie Pediatrică, Competență Inhalosedare și Pedodonție, Dr. Ecaterina Băiceanu - Expert în Stomatologie Pediatrică și Competență Inhalosedare și Dr. Ruxandra Pleșea - Specialist în Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, cum să previi cele mai frecvente probleme dentare întâlnite la copii, cum să abordezi și să tratezi cariile dentare într-un mod non-invaziv și mult mai multe informații utile.
Emisiunea a fost moderată de Elena Zagaican și realizată cu sprijinul partenerilor Lacalut Baby, Lacalut Kids, Lacalut Junior și EDA Dent for kids and teens, care sprijină sănătatea orală a copiilor și sunt alături de noi în această călătorie importantă.
Când ar trebui să aibă loc prima vizită la medicul stomatolog în cazul copiilor?
Dr. Ecaterina Băiceanu: Oricând vorbim de copii ne gândim la dinții de lapte, corect? Dar prima vizită la stomatolog ar fi util să fie chiar înainte de apariția acestora pentru informarea corectă a părinților. Dacă totuși vedem deja primul dințișor erupt în gura copilului nostru, atunci ar trebui în maxim șase luni să ne prezentăm la un medic stomatolog pediatru pentru a primi toate recomandările și indicațiile, astfel încât copilul nostru să zâmbească frumos și cu încredere, și să aibă bineînțeles dinții sănătoși.
Ce ar trebui să știe părinții despre dezvoltarea dințișorilor de lapte și ce probleme pot apărea în acest proces?
Dr. Ecaterina Băiceanu: Dinții de lapte sunt puțin diferiți de cei permanenți și pentru asta tot timpul invităm părinții în cabinet, mai ales la primul copil, cel puțin o dată în primul an de viață. Ce este important să știm totuși, este că dinții de lapte se formează atunci când bebe este încă în burtica mamei, deci vorbim de primul trimestru de sarcină, moment în care e nevoie să fim atenți la alimentația mamei și la starea ei de sănătate, pentru că practic atunci putem pune bazele unei danturi sănătoase.
Ulterior, după apariția acestora, vorbim despre îngrijire și despre o alimentație echilibrată, astfel încât să avem acei dinți strălucitori și albi, respectiv dinții de lapte. Totuși, prevenția nu se oprește doar aici. E important să fim atenți la periajul lor și să fim alături de ei până la 7-8 ani, periindu-i noi ca părinți, ulterior dându-le lor rutina de îngrijire și responsabilizându-i pe dinții permanenți.
Există riscuri asociate extracției dinților de lapte? Este necesară o astfel de intervenție la un moment dat?
Dr. Ecaterina Băiceanu: Depinde. E adevărat că dinții de lapte se cariază mult mai devreme din momentul în care începe procesul de demineralizare al smalțului, al primului țesut al dinților de lapte, vorbim despre apariția cariei. O carie la dinții de lapte poate să ajungă la nerv în aproximativ două luni, ceea ce înseamnă că poate să înceapă să și doară și va fi o carie care distruge o mare parte din dintele respectiv. Dacă nici atunci nu avem posibilitatea să apelăm la un medic stomatolog care să rezolve această problemă a dintelui respectiv, atunci e foarte posibil ca pereții dintelui să se fractureze, să se rupă, și atunci sa rămână doar rădăcinile ancorate în gingie în partea cea roz pe care o vedem în gurița copilului nostru, moment în care din păcate, e foarte posibil ca acest dinte să nu mai poată fi salvat și să trebuiască înlăturat de pe arcadă.
Când vorbim despre extracții la dinți de lapte ne gândim tot timpul raportat și la vârsta copilului și la ce anume ar trebui să se întâmple după aceea. Deci avem riscuri asociate emoției în primul rând, pe care copilul o trăiește, pentru că, dacă e prea mic (3 ani, 4 ani) poate deveni o experiență ușor traumatizantă dacă nu apelăm la tehnologie, respectiv fie la tehnici de acomodare sau la inhalosedare, iar gândindu-ne că pe acel spațiu va trebui să erupă un dinte permanent, practic trebuie să ne gândim cum păstrăm spațiul respectiv ca dinții să nu migreze, să nu se lipească unul de celălalt și să pierdem locul celui care urmează și asta evident va presupune purtarea de aparat dentar de mai târziu. Dacă părinții fac o echipă cu medicul stomatolog, cu siguranță cea mai bună decizie va fi luată pentru dintele respectiv și apoi pentru ce urmează: schimbul dinților și apariția celor permanenți.
Există opțiuni de tratament pentru a corecta poziția dinților?
Dr. Ecaterina Băiceanu: Cel mai adesea, în cazul dinților de lapte, vorbim de mal poziții, de o poziție diferită a dinților în special când copiii au interpus între arcade, deci între dinții de sus și dinții de jos un obiect, fie că vorbim despre suzetă sau biberon inițial, poate urmat de un deget sau de jucării. Ori de câte ori aceste obiecte rămân între dinți, făcând sucțiune mai mult timp, modificăm felul în care se aranjează dinții pe arcadă. Si atunci mușcătura e diferită. Ce putem să facem în punctul acesta este să investigăm în primul rând cum a apărut obiceiul vicios și să încercăm să-l înlăturăm. Dacă nu reușim doar prin înlăturarea obiceiului, sunt dispozitive ortodontice care se pot purta între 3 și 6 ani, pe dinții de lapte: trainere și un dispozitiv siliconic care se pune între arcade cu care copilul se obișnuiește și care poate corecta ușor poziția dinților. Dar părinții trebuie să stea aproape de medicul stomatolog pediatru al copilului lor pentru a observa cum se dezvoltă dentiția mai târziu, respectiv cum se face schimbul și trecerea de la dinții de lapte la dinții permanenți, iar după vârsta de 7 ani poate avea și primul consult ortodontic.
Ce recomandări sunt pentru copiii care poartă aparate dentare?
Dr. Ecaterina Băiceanu: E nevoie să avem grijă de dinți în orice caz, cu atât mai mult în cazul copiilor care sunt purtători de aparate. Orice aparat ortodontic e un dispozitiv aplicat pe deasupra dinților și care poate reține mai ușor resturi alimentare între aparat și suprafața dintelui. Atunci când se dezvoltă o carie e pentru că mâncarea a stat lipită pe dinte un timp îndelungat. Ei bine, atunci când avem aparat, igiena trebuie să fie și mai riguroasă. Pe lângă periajul convențional cu periuța manuală și cu pastă vom folosi întotdeauna și dispozitive auxiliare: periuțe interdentare, ață dentară pe suport pentru a înlătura mâncarea și dintre dinți / spațiul interdentar, clătiri cu apă de gură sau duș bucal atunci când copiii sunt mai mari. În orice caz igiena trebuie să fie mult mai minuțios efectuată pe toate suprafețele dentare, astfel încât să nu rămână resturi nici lângă aparat nici pe suprafața dintelui, să nu compromitem structura dinților pentru că muncim cu un aparat dentar ca dinții să arate frumos aliniați și în momentul în care îl înlăturăm ne trezim poate cu surpriza neplăcută de a avea carii.
Cât de des ar trebui să îi ducem pe cei mici la un control stomatologic?
Dr. Ecaterina Băiceanu: În funcție de vârstă, copiii pot vizita cabinetul stomatologic în primul an de viață o dată, dar după ce s-a creat deja o legătură între familie și medicul stomatolog, această legătură ar trebui întreținută, respectiv o vizită la 3-4 luni poate în primii ani de viață, e mai mult decât oportună.
Un medic stomatolog va fi atent la felul în care mestecă copilul sau la cum are fren sau dacă ceva îl împiedică în a avea o igienă dentară potrivită. Mai mult decât atât, cu cât ne vedem mai des cu atât prevenția este mai eficientă, iar dacă vizitele sunt mai rare probabilitatea ca problemele să fie mai mari e destul de de mare.
Cât durează un periaj corect la copil?
Dr. Ecaterina Băiceanu: Un periaj corect la oricine ar trebui să dureze între 5 și 7 minute (ideal), știu că avem această idee de a ne peria două minute respectiv câte 30 de secunde pentru fiecare jumătate de arcadă. Totuși, pentru a avea un periaj eficient și corect realizat, cu mișcări care să îndepărteze placa bacteriană atât de pe suprafața dintelui cât și de pe țesutul de lângă, respectiv de pe gingii, pentru a îngriji obrajii și limba, e nevoie de puțin mai mult timp. Un pic de răbdare și două periaje pe zi între două și cinci minute dacă am reuși măcar la copii ar fi minunat. Dar bineînțeles că exemplul e întotdeauna cel mai important și atunci puterea exemplului va schimba și comportamentul copilului.
Cât de des ar trebui schimbată periuța de dinți pentru copii?
Dr. Ecaterina Băiceanu: Atât la copii cât și la adulți, periuța nu ar trebui să stea mai mult de trei luni, deci odată cumpărată și utilizată prima dată, între două și trei luni ar fi intervalul oportun. De asemenea, după orice boală sau o viroză cu simptomatologia accentuată, după orice infecție respiratorie sau digestivă, trebui să o înlăturăm cu totul și să plecăm de la 0.
Cum poate fi gestionată teama de vizita la dentist pentru copiii mici?
Dr. Vlad Nichita: Din păcate, cei mici vin temătorii la cabinetul dentar din cauza unor experiențe neplăcute, fie din necunoștință de cauză. Și atunci o abordare corectă, o abordare pe nivelul lor de înțelegere este cea mai adecvată. Noi de obicei primele vizitele le folosim mai mult pentru joacă, pentru acomodare, pentru cunoaștere, astfel încât cel mic să capete încredere că tot ceea ce se întâmplă în cabinet este în favoarea lui și că nimic din ceea ce vom face nu se va face cu forța sau împotriva voinței sale.
Ideal este să facem o echipă toți trei: părinte, copil/pacient și medic, pentru ca în momentul în care se produce prima vizită în cabinetul stomatologic să fie una plăcută. Dacă de acasă copilului îi este prezentat că mersul la medic este ceva plăcut, că doctorul face totul pentru binele său, atunci și copilul va veni cu inima deschisă.
Apa de gură este indicată și copiilor?
Dr. Vlad Nichita: Cu siguranță ar trebui folosită, mai ales că acum este și apa de gură cu revelator de placă. Aceasta poate fi folosită atât înaintea periajului pentru a vedea zonele care sunt acoperite de placa bacteriană, dar poate fi folosită și după periaj pentru a vedea zonele unde este nevoie de a insista un pic cu periuța. Deci da, apa de gură este recomandată și pentru copii mai ales în perioada aceasta în care ei trebuie să învețe o tehnică de periaj corectă pentru a preveni apariția problemelor.
Un zâmbet frumos începe cu dințișori sănătoși
Copilul tău își periază suficient de bine dințișorii? LACALUT® KIDS Plaque Test arată prezența plăcii bacteriene. Folosirea apei de gură LACALUT® KIDS Plaque Test ca parte a rutinei zilnice de îngrijire orală a copilului, va ajuta la dezvoltarea rutinei și structurii necesare pentru a insufla importanța periajului adecvat și a folosirii aței dentare.
LACALUT® KIDS Plaque Test a fost conceput special pentru verificarea rapidă și facilă a prezenței plăcii bacteriene la nivelul danturii, la copii.
LACALUT® vă prezintă gama de îngrijire orală pentru copii - aici
Cum poate fi abordată și tratată caria dentară la copii? Există metode non-invazive și alternative la plomba tradițională?
Dr. Vlad Nichita: Există pe piață coroanele pediatrice, care înlocuiesc aceste plombe, aceste obturații. O coroană pediatrică învelește dintele în totalitate, astfel încât riscul de apariții al cariilor este spre 0, această coroană pediatrică se inseră sub-gingival, la fel, nu există riscul de infiltrații al unor bacterii, al plăcii bacteriene sau oricăror altor microorganisme, aspectul este unul estetic, sunt coroane pediatrice din zirconiu sau metalice, dar nu sunt la fel de estetice, iar dintele va arăta exact ca înainte dacă nu chiar mai bine. Un alt avantaj al acestor coroane pediatrice este faptul că pe suprafața lor nu aderă placa bacteriană, ceea ce le face mult mai ușor de curățat.
Cum poate fi prevenită dezvoltarea afecțiunilor dentare, cum ar fi gingivita sau parodontoza, la copii?
Dr. Vlad Nichita: Există afecțiuni de genul acesta doar că la un nivel mult mai mic, dar din cauza lipsei de igienă sau din cauza unei gene deficitare într-adevăr gingiile se pot inflama, pot apărea inflamații pot apărea automat carii. Cu o igienă corectă și cu o vizită regulată la medicul stomatolog aceste probleme se pot trata, au soluții viabile.
Există metode eficiente de a preveni și trata obiceiurile vicioase, cum ar fi suptul degetului?
Dr. Vlad Nichita: Este o problemă des întâlnită suptul degetului, suptul suzetelor - este un confort al copilului ce cu greu poate fi înlăturat, însă există variante așa cum am spus și colega mea mai devreme despre o variantă de trainere, există variante de suzete ortodontice care au o tetină mai aplatizată, iar aceasta nu pune presiune pe cerul gurii, cum se spune pe bolta palatină, iar dinții din față, din cauza presiunii, se pot evaza. Cu aceste tetine ortodontice sau cu aceste trainere, copilul poate înlocui degetul sau suzeta în mod normal și cu atât mai mult rezolvă și problema creată până atunci de presiunea degetului sau de presiunea suzetei pe cerul gurii.
Este periculoasă inhalosedarea pentru copii?
Dr. Vlad Nichita: Inhalosedarea la copii este o tehnică destul de des folosită. Ce înseamnă inhalosedarea: este un amestec de protosit de azot și oxigen, două gaze pe care le respirăm în mod normal, doar că sunt folosite în alte concentrații. Pentru copil nu există absolut niciun risc, cel puțin la noi în cabinet el se uită la desene, este concentrat pe orice altceva, mai puțin pe manopera care i se face, și de obicei recomandăm astfel de manopere sub inhalosedare în momentul în care avem nevoie să facem o manoperă un pic mai complicată cum ar fi o anestezie, o extracție cum am vorbit mai devreme, niște manopere care în mod normal le-ar produce un mic disconfort copiilor, însă datorită inhalosedării ne ajută atât pe noi cât și pe ei să trecem mult mai ușor peste această manoperă. Deci poate fi folosită inhalosedarea în orice situație la copii.
O clinică cu sclipici pentru cei mici
Cu siguranță nu v-ați gândit să programați o vizită la medicul pedodont când bebelușul chicotește și zâmbește, dar îngrijirea sănătații orale a unui copil este recomandat să înceapă încă înainte de apariția primului dinte. Medicii pedodonți au ca scop monitorizarea îngrijirii dentare a copilului în curs de dezvoltare încă de la vârste fragede.
Educarea pacientului, dar mai ales prevenția sunt esențiale pentru misiunea echipei EDA Dent, motiv pentru care EDA Dent ajută părinții și copiii să stabilească obiceiuri sănătoase. Scopul echipei de medici pedodonți EDA Dent este să obțină cel mai bun rezultat posibil pentru fiecare copil prin metode adaptate acestora.
Afectează alăptatul nocturn apariția cariilor?
Dr. Vlad Nichita: Nu. Cu siguranță alaptatul nocturn nu afectează apariția cariilor, important este ca după alăptat - știu că ceea ce spun acum este ușor de spus și greu de pus în practică - să igienizăm atât gingiile cât și dințișorii unde este cazul, atunci eliminăm într-un procent destul de mare riscul de apariții al cariilor, dar nu alăptatul în sine este o problemă ci igiena de după.
Cum poate influența alimentația sănătatea dentară a copiilor? Există alimente care pot fi benefice pentru dezvoltarea dinților sănătoși?
Dr. Ruxandra Pleșea: În primul rând, dintele se formează pe o structură de proteine. Așa că, dacă copilașul nu mănâncă destule proteine poate exista o întârziere în erupția dinților sau dinții pot să fie foarte mici, dacă există o deficiență a aportului de minerale pot exista dinți care nu se mineralizează suficient, care sunt foarte sensibili la eroziunea acidului. Aceștia formându-se la nivelul cavității orale atunci când se întâlnesc mâncărurile, în special dulciurile, cu placa bacteriană de pe dinți, bacteriile se lipesc acolo pe dinți și dacă vine dulcele, sucurile dulci, se face acea eroziune a smalțului dintelui. Dacă dintele este și prost mineralizat, cariile apar mult mai ușor.
Dacă ne gândim la alimente benefice, să știți că alimentele trebuie să fie de multe feluri, așa că alimentația trebuie să fie variată. Ca să asigurăm calitatea dinților ne trebuie proteine, ne trebuie alimente bogate în calciu, în magneziu, fosfor, în bor, toate acestea ajutând la minerealizare. Bineînțeles că și vitamina D este un factor foarte important pentru mineralizare și vitamina K la fel are grijă ca acel calciu pe care îl absorbim din mâncare să se ducă spre dinți și spre oase și să nu se depună în alte părți, mai avem nevoie de vitamina A pentru că smalțul dintelui este format din keratină, iar sinteza de keratină ține și de existența vitaminei A. Dentina este o proteină numită colagen, o anumită formă de colagen, și ca să sintetizeze bine colagenul avem nevoie de vitamina C. Așadar, iată câți nutrienți sunt necesari pentru sănătatea dinților, de aceea trebuie să știm că cel mai important în dietă este să avem varietate, să mâncăm de toate numărul, să ne asigurăm un bun aport de fructe și legume proaspete, nu stoarse, nu sub formă de sucuri și în stare proaspătă. Deci, acele cinci porții zilnice de legume și fructe sunt foarte importante și nu în ultimul rând trebuie să ne ferim de alimentele dușmănoase care nu fac bine dinților.
Este adevărat că citricele pot eroda smalțul dinților?
Dr. Ruxandra Pleșea: În general, dacă alimentele sau băuturile sunt acide, da are loc o eroziune a smalțului, dar vedeți, citricele devin rele dacă noi le facem suc, fresh și dacă toată ziua sorbim în mod repetat din acel fresh. Deci dulciurile sunt rele pentru dinte și ca să ne ferim de aceste efect negativ este ideal să mâncăm dulciurile după masă, să nu le luăm ca o gustare pentru că nu contează neapărat cantitatea de dulciuri pe care o consumăm ci frecvența cu care facem acest lucru.
Deci, dacă eu aleg să mănânc covrigei și să tot am așa gustărele, este mai rău decât dacă mănânc dulciurile sau beau sucurile imediat după masă pentru că în acest fel expun dinții la acizi și la sensibilizare doar de trei ori pe zi, dar dacă eu ronțăi continuu și beau sucuri și fresh-uri de portocale și alte băuturi acide cum sunt sucurile carbogazoase, atunci supun dinții unor expuneri repetate și acest lucru are legătură cu apariția cariilor.
Dacă mănânc citricele după masă, nu se întâmplă nimic. Nu o să mănânc kilograme de citrice astfel încât să creez o sensibilizare, o să mănânc una două portocale și în acest caz lucrurile sunt sub control, dar dacă mă apuc să beau sucuri, frsh-uri de fructe sau să consum oțet - să știți că și el are efect de afectare a smalțului dentar - atunci da, s-ar putea să fiu într-un anumit pericol.
Important e să nu am expunere la alimentele acide tot timpul. Dintre băuturi, cele mai alcaline și benefice sunt apa, laptele, iar cele mai rele sunt băuturile de tip Cola, băuturile carbogazoase care sunt acidifiante și printr-un alt tip de mecanism duc și la demineralizarea dinților. Cel mai rău este alcool-ul, este foarte acid, dar la copii nu e cazul.
Există totuși alimente minune din care copiii își pot lua doza de calciu necesară pentru dinți sănătoși?
Dr. Ruxandra Pleșea: Da, sunt multe surse de calciu. Bineînțeles că trebuie să vorbim despre lactate, dar pentru că ele sunt proteine animale nu putem să facem un mare exces de lactate, dar două - trei porții de lactate pe zi sunt suficiente. Si cu cât lactatele sunt mai dure, spre exemplu parmezanul sau brânza mai tare, cu atât sunt mai bogate în calciu, spre deosebire de brânzeturile mai moi.
Apoi avem și alte surse de calciu în afară de lactate și aici trebuie să vă vorbesc despre sardine, pentru că ele se mănâncă cu tot cu oase și atunci toate mineralele din oase o să ajungă în dinții nostri, dar într-un mod să spun indirect.
Avem semințele foarte importante de susan, semințe de chia, de migdalele ca sursă bună de calciu, avem frunzele verzi, știu că dacă povestim copiilor că trebuie să mănânce frunze verzi, nu mai suntem prieteni cu ei, dar noi avem grijă să le înglobăm printre mâncărurile care le plac copiilor: prin paste, prin orez, printr-un sendviș interesant, punem și frunze verzi care sunt surse foarte bune de calciu. și mai avem și boabele leguminoasele, în special fasolea, așa că noi alternăm sursele de proteină animală, carnea, lactatele, pentru că nu e bine să un avem exces de proteine animale deoarece sunt și ele acifiante și pot să ducă la demineralizare.
Și atunci suntem echilibrați din toate punctele de vedere, avem toate sursele de calciu și ne ferim și de anumite excese care pot să vină dintr-un consum exagerat fie de carne, fie chiar de lactate, pentru că nu ne dorim excesul, ne dorim echilibrul.
Cum poate influența alimentația controlul diabetului și sănătatea la copii?
Dr. Ruxandra Pleșea: La copii este foarte important să le asigurăm consumul de antioxidanți, pentru că în acest fel toate mecanismele care se bazează pe inflamație vor fi diminuate, dacă noi avem antioxidanți care să lupte cu aceste sisteme inflamatorii.
Dacă avem un copil diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2 sau diabet zaharat de tip 1 care știm că se asociază mai frecvent cu paradontoza, cu gingivita, adică cu aceste afecțiuni cu caracter inflamator la nivelul gingiilor, îl putem ajuta oferindu-i o alimentație de tip antiinflamator bogată în antioxidanți și vitamine.
De unde vin acestea - în primul rând din cele cinci porții de legume și fructe în fiecare zi și din acea varietate și acel echilibru de care povesteam. Avem grijă să oferim dulciurile doar după masă și într-o cantitate controlată, pentru că toți copiii își doresc să mănânce dulciuri, dar îi pot dezechilibra din toate punctele de vedere dacă nu știm bine să le gestionăm. Nu interzicem copilului dulciuri, dar le oferim după ce a mâncat o masă cu proteine, cu fibre, cu antioxidanți și dacă facem acest lucru să știți că și calitatea salivei este mult îmbunătățită, ea are proprietăți antioxidante și dacă avem o salivă de bună calitate acest lucru protejează inclusiv dinții.
Avem grijă să oferim alimente bogate în fibre, deoarece, dacă copilul va mesteca îndelung un aliment să știți că iarăși acest lucru are o mare legătură cu calitatea gingiilor, a dentiției, a modului în care se dezvoltă mandibula, a modului în care se va dezvolta întreaga dentiție, deci evităm alimentele procesate, de exemplu: pâinea albă, brioșele, covrigeii, prăjiturelele care sunt moi, smoothie-urile, care nu sunt cea mai sănătoasă hrană pentru copii, și le oferim sau îi îndreptăm pe copii spre o hrană integrală, bogată în alimente așa cum le-a lăsat natura, cât mai aproape de starea lor naturală, care să fie îndelung mestecate, pentru că se formează astfel saliva care va curăța dinții foarte bine și în afară de acest lucru va duce la un microbiom sănătos în intestin, dar și la nivel oral.
Acest microbiom, adică această floră, aceste bacterii, vor fi întreținute de mâncarea sănătoasă. Noi întreținem microbiomul cu alimente sănătoase și îl dăm peste cap cu alimente nesănătoase și să știți că de la sănătatea orală pleacă foarte multe alte probleme care sunt acum studiate.
In legătură cu microbiomul oral sunt studiate și boli cardiovasculare și boli cu caracter inflamator, dintre care și diabetul zaharat, așa că trebuie să avem grijă de sănătatea orală pentru că ea se poate reflecta și în alte zone ale corpului nostru și al copiilor nostri, bineînțeles.
Ce trucuri le puteți oferi părinților pentru a crea o relație sănătoasă între cei mici și alimentație?
Dr. Ruxandra Pleșea: Dacă pe părinți reușesc să-i conving întotdeauna, pe cei mici este cel mai greu să-i conving și atunci unii trebuie păcăliți efectiv. Așa că părintele trebuie să știe să combine alimentele care îi plac copilului cu alimentele care sunt sănătoase și schimbarea nu se poate face brusc. Dacă celui mic îi place pizza, spre exemplu, sau pastele, e foarte ușor. Facem pizza în casă, cu blat făcut în casă, nu din acela cu margarină, cumpărat, care e nesănătos, și punem pe pizza - pe lângă salamul care este iubit de copil - și legume. Deci înglobăm legumele încet, încet și în negociere cu cel mic pe lângă alimentele pe care el le iubește.
Apoi exemplul personal, așa cum vorbeau și colegii de dinainte, este foarte important. Dacă cel mic vede că părinții valorizează anumite alimente și le și mănâncă, o să ia exemplu. Poate că sunt câțiva ani de rebeliune, însă aceste lecții pe care copilul le primește și le vede în familie vor reveni la el pe toată durata vieții.
Alte trucuri ca să-i convingem pe cei mici este să le prezentăm cum eroii lor favoriți mănâncă legume. Sunt foarte multe filmulețe în care actori faimoși de desene animate participă la construirea farfuriei ideale, explică cum trebuie să mâncăm și copiii sunt foarte receptivi la aceste exemple. Dacă le formăm cumva o ancoră între mâncarea sănătoasă și ce vor ei să obțină: să fie puternici, să aibă mușchi, să aibă părul lung, să fie cei mai deștepți așa mai departe, poate că este mai ușor.
Sigur că se întâlnesc și copiii foarte foarte încăpățânați care au o aversiune pentru anumite grupe alimentare și acolo trebuie să vedem dacă nu cumva este o altă traumă care se asociază și poate că și un terapeut, un psiholog pediatru va ajuta la rezolvarea acestei traume și la depășirea unor momente pe care copilul le asociază cu anumite alimente și se deblochează cumva o situație, mergem un pic mai departe cu alimentele.
De exemplu, spanacul este o sursă foarte bună de calciu, dar pentru că este și bogat în oxalați nu putem să ne bazăm doar pe el printre frunzele verzi ca să aducem calciul bun pentru dinți.
Ce este recomandat să mănânce copilul în primul an de viață, pe lângă laptele matern?
Dr. Ruxandra Pleșea: După șase luni, copilul trebuie să înceapă diversificarea și bineînțeles, ideal ar fi să nu începem cu alimentele foarte dulci, adică cu acele fructe foarte dulci. Diversificarea se face cu legume după cum știm și sperăm ca bebelușul să le accepte.
Dieta copilului trebuie să fie cât mai diversă, cu cât expunem copilul la o plajă mai largă de alimente și de nutrienți cu atâta acesta va forma un microbiom mai sănătos, care este important încă din primele luni și ani de viață. Așa că, în afară de legume trebuie să introducem și fructele și anumite cereale - la început fără gluten după aceea chiar și cu gluten, încet încet.
Trebuie să introducem cărnița, adică să variem exact după etapele care sunt propuse în ghiduri. La sfârșitul primului an de viață copilașul trebuie să mănânce toate grupele alimentare. Sigur că n-o să ne ducem foarte mult în cărnurile grase sau nu o să exagerăm cu toate alimentele pe care le consumă un adult, însă ca și grupe alimentare copilul trebuie să le aibă pe toate, să le achiziționeze încet, încet pe toate.
Pe parcusul emisiunii am avut nu numai o tombolă cu 3 kit-uri de îngrijire orală oferite de Lacalut, dar am primit și foarte mult întrebări din partea publicului, întrebări la care specialiștii au și răspuns detaliat. Urmăriți emisiunea în reluare <<aici>> și aflați mai multe detalii importante.
Mulțumim tuturor celor implicați, care au făcut acest eveniment LIVE posibil
Mulțumim domnului Dr. Vlad Nichita - Specialist în Stomatologie Pediatrică, Competență Inhalosedare și Pedodonție, doamnei Dr. Ecaterina Băiceanu - Expert în Stomatologie Pediatrică și Competență Inhalosedare și doamnei Dr. Ruxandra Pleșea - Specialist în Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, pentru toate informațiile prețioase și detaliate pe care ni le-au oferit!
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII