În concediu cu copiii: sfaturi esențiale pentru o vacanță liniștită, de la specialiști
Vacanța a început, iar concediul împreună cu copiii se apropie cu pași repezi! 🌊⛱🏔
Ce ar trebui să conțină trusa de vacanță? Cum călătorim în siguranță? Cum facem față alergiilor alimentare? Ce recomandări de destinații pentru părinți cu bebeluși sau care sunt trucurile pentru a reuși să avem mese liniștite la restaurant? Toate aceste răspunsuri, dar și multe alte informații utile, am aflat de la doamna Dr. Roxana Hristianovici - Medic Specialist Pediatru, Andra Tănăsescu - Psiholog-Psihoterapeut și Cristina Vascan - Agency Manager, Paralela 45, pe parcursul emisiunii LIVE realizată sprijinul partenerilor: dm drogerie markt, Dr. Phyto și Paralela 45.
Ce ar trebui să conțină trusa de vacanță și ce nu ar trebui să ne lipsească din bagaj?
Dr. Roxana Hristianovici: Nu este indicat să cumpărăm toată farmacia și nici să cărăm după noi toate medicamentele posibile, însă, este esențială o asigurare de sănătate atunci când ieșim din țară cu copilul și să avem o atenție sporită pentru copiii cu anumite probleme adiacente de sănătate și care necesită un tratament constant. Recomandarea este ca părinții să ia în vacanță doza de medicament dublă față de cea normală și să poarte medicamentul în bagajul de mână, pentru a-l avea mereu aproape. În plus, este necesar să aibă mereu la ei o scrisoare medicală, o rețetă care să dovedească necesarul de medicamente pentru copil sau pentru ei.
Din trusa de vacanță și chiar din cea de acasă, nu ar trebui să lipsească un antitermic, un dezobturant nazal, un antialergic/antihistaminic, medicamente pentru tulburările de tranzit intestinal (diaree, constipație, toxiinfecție alimentară), creme de protecție solară, creme pentru zgârieturi și un repelent pentru insecte.
Cum să ai o vacanță sănătoasă alături de copii? Ce ar fi indicat să ai la tine pentru a acționa rapid în fața oricărei situații neplăcute?
Ideea de a călători cu un bebeluș sau cu un copil mic creează gânduri și dileme. Cei mici au nevoie de multe lucruri, dar cel mai important, nu vrei să uiți trusa de prim ajutor. Acesta este de fapt secretul unei vacanțe perfecte!
Indiferent de locul în care mergi (câteva zile la bunica, o săptămână la plajă, o aventură la schi sau o după-amiază în parc), este obligatoriu să iei cu tine o trusă de prim ajutor.
Din fericire, în portofoliul Dr. Phyto poți găsi produse care conțin combinații unice de extracte standardizate din plante și nutraceutice (ca probiotice, resveratrol, lactoferină etc.) reprezentând soluții fitoterapeutice delicate și eficiente, cu acțiune similară medicamentelor alopate, însă fără efectele adverse ale acestora. În plus, sunt ușor acceptate și tolerate de copii. Un motiv în plus pentru a le include în trusa medicală de prim ajutor!
Produsele Dr. Phyto se adresează celor mai frecvente boli ale copilor - afecțiuni care nu pot fi evitate în totalitate. Printre acestea: colici, diaree, constipație, infecții de tract respirator, alergii, stări de agitație etc.
Cum putem preveni insolația și ce este indicat să facem?
Dr. Roxana Hristianovici: Insolația este o urgență medicală și este o problemă foarte gravă de sănătate care necesită adresarea de urgență la nr. 112. O să recunoaștem o insolație la o persoană ce are temperatura corpului mai mare de 40 de grade Celsius, cu pielea roșie, lipsită de transpirație, cu pierderea stării de conștiență, cu respirații rapide și bătăi cardiace rapide. Persoana trebuie așezată la umbră, răcită cât mai repede și să primească lichide la temperatura camerei și nimic dulce.
Înainte să apară această stare de insolație, apare o epuizare termică, o preinsolație unde copilul începe să aibă febră, stări de greață, dureri de cap, vărsături, transpirații abundente, piele roșie și udă. Astfel de situații trebuie și ele evaluate medical: copilul trebuie hidratat, răcit corespunzător. Pe cât de mult putem, trebuie să evităm expunerea la soare după orele 9-10 și înainte de orele 16-17.
De asemenea, este foarte important să alegem creme de protecție solară destinate copiilor.
Vară, soare, arsuri solare - nu cu SUNDANCE! La dm există produse de protecție solară potrivită pentru fiecare iubitor de soare.
Seria SUNDANCE Classic oferă, literalmente, o protecție „excelentă” pentru adulți și copiii cu pielea normală. SUNDANCE lapte protecție solară SPF 30 (200 ml) a fost evaluat cu „foarte bine” la testele efectuate de către Organizația Independentă a Consumatorilor Stiftung Warentest și a trecut cu brio fiecare test. Pentru pielea feței, această serie propune SUNDANCE Matt Sun Fluid SPF 30 (50 ml) cu complex de protecție infraroșu A, care ajută la prevenirea formării ridurilor cauzate de soare.
Cum procedăm în cazul mușcăturilor/ pișcăturilor de insecte?
Dr. Roxana Hristianovici: Mușcăturile/pișcăturile de insecte sunt un stres și pentru adulți și pentru copii. Ce putem face este să evităm ieșitul afară atunci când insectele sunt foarte active, să evităm zonele umbrite cu foarte multă vegetație, să folosim haine cât mai largi, din materiale subțiri, cu mâneci lungi și să încercăm, pe lângă toate aceste sfaturi, și folosirea repelentelor. De asemenea, putem folosi creme de calmare după pișcături/ mușcături, pentru a diminua disconfortul.
Care sunt semnele unei intoxicații alimentare și ce putem face?
Dr. Roxana Hristianovici: Intoxicațiile alimentare sunt frecvente mai ales vara, în concediu, și se pot manifesta în principal cu vărsături, scaune diareice și febră. De obicei, ne dăm seama că vorbim de o intoxicație alimentară fiindcă mai multe persoane au consumat același aliment/preparat și prezintă aceleași simptome. În general, copiii prezintă simptome puțin mai severe și se deshidratează prin vărsături mai repede decât adultul. Este indicat să evităm alimentele care sunt ușor perisabile, sucurile proaspete de fructe, iaurtul pe care l-am scos din frigider și a stat mai mult timp la soare, restaurantele puțin dubioase în ceea ce privește regulile de igienă, carnea și ouăle care nu sunt bine preparate termic, fructele și legumele care nu sunt spălate cu apă din abundență.
În vacanță, putem să ne confruntăm și cu cosntipația, fiindcă schimbăm regimul alimentar și cantitatea de apă pe care o bem. De aceea, este important să nu uităm să punem copilul să bea suficientă apă periodic, să facă mișcare, să consume fructe și legume proaspete zilnic.
Ce jocuri sunt recomandate pentru drumurile cu copiii?
Andra Tănăsescu, Psiholog-Psihoterapeut: Dacă știm programul copilului și care îi sunt predispozițiile, recomandat este să căutăm și să avem soluții din zona respectivă. De exemplu, dacă știm că are o imaginație foarte bogată și îi place să se gândească sau să creeze povești, putem să mergem în această direcție. Atenția sa trebuie să fie către lucruri care deja știm că îi fac plăcere.
Cum facem față acceselor de furie?
Andra Tănăsescu, Psiholog-Psihoterapeut: Cea mai bună metodă este cea de a anticipa. În ideea în care în momentul în care știm ce îi poate provoca copilului un distres emoțional, indiferent de vârstă, să căutăm situații/ soluții care să prevină tantrumul.
Altă soluție, care este o provocare pentru părinți, este să înțelegem mecanismul prin care funcționăm noi, ca oameni. Când suntem într-o reacție emoțională, cum este tantrumul unui copil, nevoia noastră neuronală este să înțelegem că suntem văzuți: ca și părinte, când copilul are un acces de furie, în loc să ne enervăm la rândul nostru și să facem să fie mai intens conflictul, îi putem oglindi comportamentul, iar astfel creierul va înțelege că este văzut, înțeles, validat și astfel se va calma mult mai repede.
Cum îi putem învăța pe cei mici să fie mai toleranți și să împartă jucării cu alți copii?
Andra Tănăsescu, Psiholog-Psihoterapeut: Dacă nu au fost toleranți până în momentul vacanței, nici nu vor deveni peste noapte. Putem merge tot pe ideea de anticipare și să pregătim dinainte copilul astfel încât din punct de vedere emoțional stresul resimțit să nu fie la fel de mare. Fiind pregătit, nu va mai reacționa la fel de intens și va trăi totul la o intensitate mult mai mică.
Cum procedăm în privința mijloacelor media: tabletă/ telefon?
Andra Tănăsescu, Psiholog-Psihoterapeut: Dacă vorbim de un copil de cca 9 ani, este foarte important să înțelegem că, dacă am avut niște reguli, contează enorm să le respectăm în continuare, chiar dacă este vacanță. Un copil are nevoie de reguli și de structură, de disciplină, iar când aceasta nu există apare distresul emoțional, reacții neprevăzute. Copilul primește libertate, dar în același timp având nevoie de reguli, apar și dezechilibre.
Ce le este recomandat părinților de bebeluși, care sunt pe punctul de a planifica - probabil - prima lor vacanță în noua formulă?
Cristina Vascan, Agency Manager, Paralela 45: Recomandarea mea este, bineînțeles, să opteze pentru excursiile organizate prin agenția de turism, cu avioane charter, sejururi de 7 nopți și curse directe spre destinații mai apropiate (Turcia, Grecia).
Paralela 45 - de 30 de ani agenția ta de încredere
Descoperă Paralela 45 - o agenție de turism de top, recunoscută drept cel mai de încredere brand din România de către Reader's Digest - Most Trusted Brand, încă din 2009. Cu o experiență de peste 30 de ani în industrie, Paralela 45 te va ghida către destinațiile tale de vis. Explorează lumea alături de o agenție de încredere!
De la destinații exotice la aventuri încântătoare în Europa, Paralela 45 îți îndeplinește visele călătoriilor. Fie că visezi să te relaxezi pe plajele paradisiace ale lumii sau să descoperi orașe fascinante, echipa Paralela45 îți va oferi experiențe unice și memorabile.
Descoperă lumea alături de Paralela 45 și bucură-te de fiecare moment al călătoriei tale!
Ce sfaturi aveți pentru părinții care își doresc o vacanță accesibilă pentru cei mici, dar care să nu coste o avere?
Cristina Vascan, Agency Manager, Paralela 45: Antalya rămâne în topul preferințelor deoarece sunt hoteluri de 5 stele standard până la hoteluri de lux, care sunt accesibile pentru familii mai numeroase (cu 2 copii de exemplu), cu un buget până în 2500 de euro.
Avem și chartere spre Grecia, spre diverse insule (Rhodos, Creta, Heraklion, Zakynthos, Kefalonia etc.) unde sigur găsim ceva care să se potrivească pentru bugetul fiecărei familii.
Pentru familiile cu copii mici recomandăm de obicei sejururile all inclusive, unde și părinții pot fi liniștiți, iar copiii au activitățile lor, într-un mediu sigur.
Pentru vacanța de iarnă, avem și chartere directe către Laponia. Deci, ce poate fi mai frumos decât să îi oferi copilului ocazia să îl întâlnească pe Moș Crăciun la el acasă?
Care sunt principalele lucruri la care trebuie să fie atenți părinții de bebeluși când fac rezervarea pentru vacanță?
Cristina Vascan, Agency Manager, Paralela 45: Majoritatea hotelurilor de 5 stele au facilități pentru familii cu copii, de la kids club-uri la entertainment center, aqua park, somn la prânz, cornere cu mâncare specială pentru copii, fără gluten sau fără lactoză. De asemenea, la fața locului avem reprezentanți locali care sunt la dispoziția turiștilor. Cu ajutorul unei agenții de turism, părinții își iau practic de pe umeri toată greutatea de organizare, pentru că din momentul în care ajung acolo sunt ajutați și asistați în permanență.
Care sunt top 3 destinații la mare, kids friendly, pe care părinții să le ia în considerare?
Cristina Vascan, Agency Manager, Paralela 45: Așa cum am spus, Antalya și Bodrum rămân pe primul plan - Turcia în general. Urmează Grecia (Creta, Rhodos, Zakynthos) și Spania, numai că aici trebuie să luăm în calcul zborul care este puțin mai lung, de 3-6 ore (Tenerife, Costa del Sol, Mallorca, Costa Brava).
Putem apela la agenția de turism în privința urgențelor medicale?
Cristina Vascan, Agency Manager, Paralela 45: O rezervare trebuie făcută din timp pentru a fi accesibilă. Atunci se încheie și o asigurare medicală, iar noi recomandăm aici asigurarea storno care până în momentul plecării, dacă se întâmplă ceva cu copilul sau apare în familie o urgență de gradul 1, această asigurare acoperă pachetul înainte de plecare. Aceasta se transformă în asigurare medicală pe parcursul sejurului, și anume: enterocolită, stări febrile, etc. Se sună la numărul de telefon de urgență din cadrul asigurării, se deschide un dosar și este un deal între asigurator și unitatea la care este trimis copilul/pacientul.
Pe parcusul emisiunii am primit și foarte mult întrebări din partea publicului, întrebări la care specialiștii au și răspuns detaliat. Urmăriți emisiunea în reluare <<aici>> și aflați mai multe detalii importante.
🔴 Emisiune realizată cu sprijinul partenerilor: dm drogerie markt, Dr. Phyto și Paralela 45.
Mulțumim pentru susținere! 👨👩👧
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII