Scorul Apgar al nou-născutului - cum se calculează și ce inseamnă

Scorul Apgar al nou-nascutului - cum se calculeaza si ce inseamna

Scorul Apgar al nou-născutului - cum se calculează și ce inseamnă

Scorul Apgar este o metodă simplă de evaluare a sănătății nou-născutului și de determinare a necesității imediate de tratament sau intervenție medicală.

Un scor perfect – 10 – este muzică pentru urechile părinților noi, dar un scor de 8 sau 9 este, de asemenea, considerat un rezultat foarte bun.

→ Aflați mai multe despre ce reprezintă Scorul Apgar și ce poate indica despre viitoarele probleme de sănătate ale bebelușului:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este scorul Apgar?
Cum se interpreteaza scorul Apgar?
Anunta scorul Apgar viitoare probleme de sanatate ale nou-nascutului

Ce este scorul Apgar?

Scorul Apgar este un mod simplu si eficient de a masura sanatatea nou-nascutului si de a determina daca are nevoie imediata de tratament sau ajutor. Desi suna infricosator - in realitate nu este. Metoda este rapida, nu implica nici o durere si nu in ultimul rand, confera noilor parinti reasigurarea ca totul este in regula cu noul lor nascut.

In urma testului Apgar, majoritatea noilor nascuti sunt declarati perfect sanatoria - si daca totusi noul dvs nascut are nevoie de ajutor - este mult mai bine sa il primeasca cat mai curand posibil.

Procedeul de stabilire al scorului Apgar a devenit un examen de rutina al fiecare nasteri - fiind initiat si numit dupa medicul anestezit american Virginia Apgar, in 1952.

scor apgar nou nascut

Iata cum este folosit:

Nou nascutul este evaluat la 1 minut si apoi la 5 minute dupa nastere, controlandu-se:

 numarul de batai al inimii
 respiratia
 tonusul muscular
 unele reflexe
 culoarea (moasa sau medicul controleoaza talpile micului si de asemeni palmele pentru copii cu culoarea inchisa a pielii)

Fiecarui din acesti factori i se acorda un scor intre zero si doi, apoi se insumeaza. Majoritatea nou-nascutilor au scoruri intre 7 si 10 si nu necesita ajutor sau tratament imediat.

Cum se interpreteaza scorul Apgar?

Un scor perfect - de 10 - reprezinta o adevarata muzica pentru urechea noilor parinti - insa un 8 sau 9 este de asemenea o veste buna. O nastere dificila, prematura sau cazul in care mama foloseste anestezie in timpul nasterii - pot altera artificial scorul astfel incat, in final Scorul Apgar nu va mai reflecta conditia reala a sanatatii nou-nascutului ci, mai degraba, conditia de moment. Este bine de stiut urmatoarele:

 nou-nascutii care primesc un scor intre 8 si 10 sunt in conditie excelenta si nu necesita - in general - decat ingrijire postnatala de rutina.
 cei care primesc un scor intre 5 si 7 - sunt in conditie buna - dar pot necesita ceva ajutor respirator. Un medic sau o asistenta pot freca viguros pielea copilasului sau ii pot pune oxigen pentru a-l ajuta sa respire mai bine.
 nou-nascutii care primesc un scor mai mic de 5 se pot afla intr-o conditie care necesita actiuni imediate pentru salvarea vietii - ca de exemplu masca de oxigen.

Anunta scorul Apgar viitoare probleme de sanatate ale nou-nascutului?

Nu - nu anunta neaparat viitoare probleme - dar multa vreme expertii au considerat ca acest lucru este posibil. O teorie mai veche sugera ca nou-nascutii ale caror scoruri Apgar ramaneau joase chiar si dupa 5 minute - aveau mai multe sanse sa fie expusi problemelor neurologice. Studiile recente au demostrat insa ca acest lucru este fals. Daca nou-nascutul evolueaza bine, Scorul Apgar nu poate fi legat de sanatatatea de mai tarziu, fie ea buna sau rea.

Utilitatea scorului Apgar consta in simplitatea lui. Este usor de constatat si masoara rapid si cu acuratete sanatatea nou-nascutului dvs in primele sale momente glorioase de viata extrauterina - nimic mai mult si nimic mai putin!

► Citeste si Primele momente ale nou-nascutului: ingrijirea, evaluarea, controalele si vaccinarea unui bebelus nou nascut

Ad-Extra3:

Nou nascutul: semne ingrijoratoare de care trebuie sa stii

Fragili, pretiosi, cu un miros dumnezeiesc, nou nascutii sint relativ diferiti de copii din punct de verere al simptomelor de boala. Simptomele nou nascutillor sunt mai subtile comparativ cu cele clare pe care le prezinta cei care au depasit stadiul de nou-nascut. Aceste diferente sint rezultatul unor combinatii de factori – ca de examplu imaturitatea fiziologica a sistemului lor, capacitatea relativ limitata de a se apara impotriva factorilor patogeni, pierderi importante de temperatura la nivelul pielii si limitele pe care le prezinta nutritia si metabolismul lor.
Iata, cand trebuie sa ne ingrijoram: Noul nascut: semne ingrijoratoare de care trebuie sa stii.

 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor DC - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. ioana
    ioanatrimis la 18/6/2008

    e super:*

    Raspunde la acest comentariu
  2. Apahidean Bianca
    Apahidean Biancatrimis la 3/11/2004

    Buna.De fapt eu am o intrebare, nu chiar un comentariu.Imi puteti spune cum sunt la nasterii copiii de culoare(africanii), ce culoare au, cum arata ei? Daca se poate sa-mi trimiteti un raspuns complet si cat mai stiintific, as fi profund recunoscatoare, intrucat am nevoie de aceasta informatie pentru scoala.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Constantin Pana
    Constantin Panatrimis la 13/5/2003

    Este extrem de util articolul pentru orice viitor parinte.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII