Săptămâna 12: Test genetic sau dublu test? - jurnal de sarcină
Inca de cand am inceput sa merg la doamna doctor ginecolog aceasta mi-a spus despre faptul ca prin saptamana 10-12 de sarcina va trebui sa fac dublu test pentru a vedea riscul de afectiuni genetice al lui bebe...
- vei citi:
Test genetic sau dublu test?
Analizele au fost facute in Germania
Bebe are risc foarte scazut pentru toate afectiunile
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
- fragmente din jurnalul de sarcina al unei mamici din Comunitatea DC, sirbup - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii
Test genetic sau dublu test?
Inca de cand am inceput sa merg la doamna doctor ginecolog aceasta mi-a spus despre faptul ca prin saptamana 10-12 de sarcina va trebui sa fac dublu test pentru a vedea riscul de afectiuni genetice al lui bebe. Totodata ne-a fost prezentata optiunea de a efectua un test genetic care e mult mai precis.
In sangele mamei exista si fragmente de material genetic de la bebe (fractie fetala), si astfel poate fi detectat de acolo riscul de afectiuni cromozomiale, aneuploidii sau microdeletii. Exista si variante care cuprind si mai multe mutatii genetice care duc la diferite afectiuni ale copilului. Desi este recomandat mai mult femeilor ce au peste 35 de ani, si este destul de costisitor fata de dublu test, am ales sa facem testul Veracity care cuprinde si aneuploidii si microdeletii.
Dublu test în sarcină, cunoscut și sub denumirea de test al markerilor serici prenatali, este un test medical utilizat pentru a evalua riscul de a dezvolta anumite anomalii cromozomiale, în special sindromul Down (trisomia 21) și sindromul Edwards (trisomia 18). Acesta constă într-o analiză a sângelui mamei, în care se măsoară nivelurile a două substanțe: proteina serică asociată sarcinii (PAPP-A) și hormonul gonadotropină corionică umană (hCG).
Rezultatele testului sunt apoi combinate cu vârsta mamei și alte factori de risc, cum ar fi greutatea maternă și fumatul în timpul sarcinii, pentru a calcula riscul individual al fătului de a avea trisomia 21 sau trisomia 18. În funcție de rezultatele obținute, se poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi amniocenteza sau biopsia vilozităților coriale, pentru confirmarea diagnosticului.
Dublu testul nu oferă un diagnostic definitiv, ci doar estimează riscul. Este important să discuți rezultatele și implicațiile acestora cu medicul obstetrician/ginecolog pentru a lua decizii informate și a stabili pașii următori în gestionarea sarcinii - conform Desprecopii.com
Analizele au fost facute in Germania
Am fost la recoltare in saptamana 12 si mi s-a spus ca voi primi rezultatul peste aprox. 10 zile lucratoare. Dar noi am prins multe zile libere cu Pastele si am avut de asteptat destul de mult, mai ales ca analizele au fost facute in Germania. In fiecare seara visam rezultatele analizelor si in fiecare zi verificam mereu sa vad daca nu am primit email. Imi era foarte frica sa nu fie un rezultat nefavorabil si sa trebuiasca sa fac amniocenteza la care la fel dureaza foarte mult pana vin rezultatele..
Bebe are risc foarte scazut pentru toate afectiunile
Dupa 15 zile am primit si rezultatul fiind abia iesita de la serviciu. Cu emotii am asteptat sa ma intalnesc cu sotul ca sa le vedem impreuna. Din fericire bebe are risc foarte scazut pentru toate afectiunile pentru care s-a testat!! Si cu ocazia aceasta am aflat ca este fetita (lipseste cromozomul Y) <3 Totusi am asteptat pana la urmatoarea ecografie care sa confirme si la care am fost chiar zilele acestea, dar despre care voi scrie data viitoare :)
Mai multe despre: Teste si analize de sarcina care se fac in trimestrul 2 - ghid complet
Autor - sirbup, o mamica de la Desprecopii - publicat aici
Publicat pe blogurile gravidutelor de la Desprecopii - la categoria JURNAL DE SARCINA
► Citeste si Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Ad-Extra3:
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.
Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.
Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:
Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag
In burtica mamei: ce aude bebelusul Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima
Retardul de crestere intrauterina
Sapte pacate ale sarcinii
Principalele etape ale dezvoltarii fetale
Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu
Noua luni... in mintea unui barbat
Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica
Dopul gelatinos
Ce culoare vor avea ochii bebelusului?
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani
Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)
Momente cheie in sarcina
Sarcina prelungita
Cand vine barza?
Calculul datei nasterii
Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?
Dezvoltarea intrauterina a bebelusului
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.
► Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii.
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Ianuarie 2024)
Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA
autor: o mamica de la Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII