Nou-născutul: Adaptarea la lumea din afara burticii - în dialog cu specialiștii, LIVE

Nou-născutul: Adaptarea la lumea din afara burticii - în dialog cu specialiștii, LIVE | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Care sunt cele mai mari provocări și ce ar trebui să știi, ca viitoare sau proaspătă mămică, astfel încât să faci față cu succes primelor zile acasă cu bebe?

Am aflat pe 20 aprilie, în emisiunea LIVE, de la specialiștii Dr. Roxana Hristianovici - Medic Specialist Pediatru și Dr. Iulia Balint Boia - Medic Specialist Pediatru, informații valoroase pentru a-ți înțelege mai bine bebelușul și pentru a te simți mai încrezătoare în rolul de părinte.

Nou-născutul: Adaptarea la lumea din afara burticii

Bebe are nevoie ca mămica să fie relaxată și informată pentru a reuși să se adapteze cât mai bine la lumea din afara burticii, perioadă care vine la pachet cu lucruri cu care mama trebuie să se familiarizezi: alăptare, schimbări fiziologice normale, rutină de îngrijire.

Alăptarea este extrem de importantă atât pentru sănătatea copilului cât și pentru sănătatea mamei, dar cu toate că pare un lucru atât de firesc, necesită totuși un pic de exercițiu și informare. Când vorbim de alăptare vorbim și despre mituri, sfaturi eronate pe care mamele le primesc dar care nu sunt neapărat cele mai corecte. Iată care sunt acestea:

Mituri despre alăptare, pe care mămicile ar trebui să le știe

Dr. Iulia Balint Boia: Proaspeții părinți se vor întreba adesea cu ce au greșit și de ce plânge bebelușul lor. Din nefericire, este o perioadă în care aceștia vor primi multe sfaturi nesolicitate, ca de exemplu: bebe plânge pentru că nu s-a săturat, se agită fiindcă laptele nu este ok, vomită pentru că mama a mâncat ceva anume... Dar toate aceste sfaturi mai mult încurcă.

Primul mit este legat de plânsul bebelușului, care de fapt nu are legătură cu faptul că bebe nu este sătul sau din contră, a supt prea mult.

Un alt lucru care nu este tocmai indicat este ca mămica să stea cu alarma lângă ea și să mute bebelușul de la un sân la altul după 10 minute de supt sau să îl hrănească la fix 3 ore.

De asemenea, a cântări copilul după fiecare supt, nu este deloc recomandat. Controlul greutății se face la medicul pediatru sau dacă mama dorește, poate face o medie a greutății la 24 de ore, dar nu mai des de atât.

Mai există mitul conform căruia ce mănâncă mama balonează copilul, schimbă culoarea laptelui sau provoacă alergie copilului. Toate acestea sunt departe de adevăr. Singurul lucru care contează este ca mama să se hrănească, să aibă o alimentație echilibrată, atingând minim 1500 calorii pe zi pentru a-și asigura producția de lapte și să evite excesele alimentare. Da, mămica poate bea și o cafea pe zi dacă a băut în timpul sarcinii dar nu 5 cafele sau încă o ciocolată pe lângă acea cafea.

Fiterman Pharma - Primești mai mult decât te aștepți!

Ești proaspăt părinte și te copleșesc toate produsele pe care trebuie să le achiziționezi pentru bebeluș? Creme, picături, șervețele, siropuri și multe alte produse necesare nu numai bebelușului, dar și mămicii pot fi găsite pe Fiterman Pharma. Perseverența, pasiunea și dedicarea sunt motoarele care definesc activitatea de peste 25 de ani a Fiterman Pharma și care, alături de principiile pe care s-au angajat să le respecte încă de la înființare, în 1995 - CALITATE, ECHIPĂ, DEZVOLTARE - l-au transformat în cel mai dinamic producător român din aria medicală: producător de medicamente, dispozitive medicale, suplimente alimentare și dermatocosmetice. Descoperă și tu produsele Fiterman Pharma - Primești mai mult decât te aștepți!

Cum ne dăm seama că bebelușul este sătul după alăptare?

Dr. Roxana Hristianovici: Când bebelușului îi este foarte foame, va avea pumnii strânși, cu degetul mare în pumn, având o poziție de boxer - cu pumnișorii strânși în fața guritei. Pe măsură ce începe să mănânce, pumnii se retrag ușor de la nivelul feței, garda se duce la nivelul umerilor, iar pe măsură ce începe să se sature, va deschide pumnii și va adormi într-un somn profund.

De asemenea, proaspeții părinți se pot asigura că bebe este sătul și că mănâncă suficient dacă schimbă minim 6 scutece pline (ude) pe zi și minim un scutec murdar pe zi (1 scaun pe zi).

Dacă bebelușul suge prea mult și are o greutate prea mare pentru vârsta sa, nu este cazul ca părinții să își facă griji, nu există obezitate cauzată de alăptare exclusivă.

Cezariana întârzie apariția lactației?

Dr. Roxana Hristianovici: Nu, acesta este doar un mit. Dar, separarea dintre mamă și copil ar putea îngreuna procesul. Este important ca mama să se mulgă chiar dacă bebelușul nu poate fi adus la sân, astfel încât organismul să înțeleagă că este nevoie să producă lapte.

După începerea diversificării, se poate oferi bebelușului lapte din comerț?

Dr. Iulia Balint Boia: Laptele din comerț (laptele de vacă, oaie, capră, bivoliță, etc) poate fi oferit bebelușilor doar în preparate. Ghidurile spun că bebelușii sub vârsta de 1 an care nu mai pot sau nu mai doresc să fie alăptați, trebuie să primească o formulă de lapte adecvată vârstei, iar pentru cei între 1 și 2 ani sunt discuții: unii spun că indicat este să se ofere în continuare formulă iar alții că este în regulă să se ofere 4-500 ml maxim, cu mențiunea ca bebelușul să aibă o alimentație echilibrată.

Cât înseamnă o scădere normală în greutate și când trebuie recuperată?

Dr. Iulia Balint Boia: Toți bebelușii au o mică scădere în greutate după naștere. Dacă mama a avut mai multe ore de travaliu și a stat cu perfuzii, este posibil ca bebelușul la naștere să fie un pic mai mare decât s-a preconizat, astfel și scăderea în greutate va părea mai mare. În mod normal, nou-născutul pierde în primele zile maxim 10% din greutatea cu care s-a născut. Ei bine, acea greutate pierdută (de 100-250g) se va recupera până la 10-14 zile după naștere - dacă hrănirea decurge bine. La 2 săptămâni de viață, bebelușul se reîntoarce la greutatea pe care a avut-o la naștere.

Ce este icterul fiziologic și când trebuie să se prezinte mama cu bebelușul la medic?

Dr. Iulia Balint Boia: În viața intrauterină, copilul are mai multe celule roșii (eritrocite). În primele zile după naștere, când trece la un mediu normal de viață, cu oxigen, întră într-un proces de "reciclare", iar asta face ca în organismul bebelușului să existe mai multă bilirubină, care dă acel aspect tipic de piele galbenă. Icterul apare de obicei după ziua 2, uneori 3 de viață. Dacă este necesar, nou-născutul va fi pus sub lampa de fototerapie. Coloritul pielii dispare de obicei prin ziua 10 de viață, însă, dacă icterul persistă, albul ochilor are o tentă gălbuie, este important ca părinții să facă o vizită de evaluare la medic, mai ales dacă bebe nu udă suficiente scutece și este somnolent.

Ce este criza genitală?

Dr. Roxana Hristianovici: Criza genitală este un eveniment fiziologic (adică absolut normal) și apare atât la fete cât și la băieți. Criza genitală se manifestă ca o tumefiere la nivelul glandelor mamare. Bebelușii vor avea sânii mai inflamați iar uneori, dacă se apasă ușor se poate elimina o cantitate mică de lichid alb asemănător laptelui, dar este absolut normal. La fete - în zona genitală - va apărea acea secreție albă, aderentă, dar care nu trebuie insistat a fi curățată. Uneori se pote vedea chiar și o secreție pseudo-menstruală, adică să fie puțin sânge în zona genitală - lucru perfect normal în prima lună de viață! Iar la băieți se poate observa o creștere în volum a testiculelor, care vor fi puțin mai inflamate și mai mari. Criza genitală dispare în prima luna de viață.

Igiena și îngrijirea nou-născutului

Dr. Iulia Balint Boia: Nou-născutul se poate spăla înainte de a-i cădea bontul ombilical, care va cădea undeva la 5-12 zile după naștere. Zona se usucă doar prin tamponare, să nu rămână umedă și se șterge cu șervețele cu alcool. Apa de baie trebuie să aibă cca 37 grade C, iar dacă depășește există riscul de arsuri, deoarece bebelușii au pielea foarte fină.

HiPP - Îngrijire blândă pentru pielea uscată

HiPP Babysanft - Gama de îngrijire a pielii cu ulei ecologic din migdale pentru a hrăni pielea sensibilă a bebelușului. Datorită noilor formule și a ambalajelor, HiPP Babysanft este acum și mai blând cu pielea și mai prietenos cu mediul înconjurător.

Nu există nimic mai blând decât HiPP Babysanft - formulă biodegradabilă, cu ulei ecologic din migdale, de calitate superioară, fără ingrediente nedorite și prietenos cu mediul!

Ochișorii se îngrijesc - doar dacă este nevoie - cu ser fiziologic sau comprese speciale, sterile. Bebelușul se spală normal pe față și în toate zonele cu pliuri. Cu toate acestea, băița nu este necesară în fiecare zi, dar în cazul în care se murdărește cu lăptic la guriță, de exemplu, se șterge imediat cu un șervețel umed sau cu apă.

Dacă bebelușul are năsucul înfundat, se acordă o mai mare atenție umidității aerului din cameră, care trebuie să fie între 40-60%.

Gurița bebelușului nu trebuie curățată zilnic cu glicerină. Se intervine doar dacă este ceva în neregulă: sunt depuneri pe buze/interiorul obrajilor sau are un aspect ce pare a fi candidoză.

Privind scutecele, există bebeluși ce se irită la un anumit tip de scutec și la altul nu, dar pe lângă acest lucru care poate fi testat doar prin eliminare, bebelușul trebuie schimbat cât mai des de scutecele murdare sau ude. Înainte de a pune un scutec curat, bebelușul trebuie spălat la funduleț, uscat prin tamponare și dat cu o cremă protectivă.

Cât poate fi ținut nou-născutul afară?

Dr. Roxana Hristianovici: Destul de mult, trebuie doar să avem grijă să nu expunem nou-născutul la condiții meteo extreme precum vânt, ger, caniculă, ceață, etc. Se începe cu reprize scurte de 20 de minute, de două ori pe zi, după care creștem treptat timpul cât este posibil.

Se face masaj cu ulei după fiecare băiță?

Dr. Roxana Hristianovici: Nu este esențial. Este sufiecient ca părinții să fie atenți la igiena genitală. Masajul se poate face dacă bebelușul este receptiv, mai ales dacă suferă din cauza colicilor și pare să îi facă bine. Tot pentru colici, căldura pe burtică poate face mai mult bine decât un masaj.

Cât de gros trebuie îmbrăcat bebelușul?

Dr. Iulia Balint Boia: Nou-născutul nu poate spune dacă îi este cald sau frig. Sub 3 luni, copilul are nevoie de 1 strat în plus comparativ cu un adult, dar este subietiv, fiecare percepe temperatura diferit. Mâinile și piciorușele sunt mereu reci la nou-născut, deci nu sunt un idicator bun. La temperaturile din casă, nu este necesară căciulița nici măcar după baie. Doar se usucă părul și atât.

În timpul LIVE-ului au fost și multe întrebări primite din partea celor care au urmărit live emisiunea, iar la o parte dintre acestea invitatele noastre au răspuns în cadrul emisiunii. Vă recomandăm să urmăriți emisiunea, care poate fi accesată și <<aici>>.

Tombolă cu super premii!

Dacă ați urmărit emisiunea, știți deja că am avut o tombolă cu premii frumoase, care au ajuns deja la câștigători. Premiile au inclus un 3 seturi cu produse oferite de HiPP si 4 seturi cu produse oferite de Fiterman Pharma.

Pentru a participa la tombolă, participanții doar au trebuit să facă share evenimentului (public) și să adreseze întrebări în timpul LIVE-ului. Iată cât de simplu se pot câștiga premii în cadrul evenimentelor noastre live!

Vă așteptăm să participați și la următoarele noastre emisiuni Live, să le distribuiți, să comentați, să adresați întrebări specialiștilor invitați și de ce nu, chiar să ne trimiteți sugestii post-emisune! Părerile voastre contează!

Mulțumim tuturor celor implicați, care au făcut acest eveniment LIVE posibil.
Mulțumim doamnei Dr. Roxana Hristianovici (Medic Specialist Pediatru) și Dr. Iulia Balint Boia (Medic Specialist Pediatru) pentru toate informațiile prețioase și detaliate pe care ni le-au oferit!

Evenimentul online a fost realizat cu sprijinul partenerilor HiPP.România și LaboratoareleFiterman.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII