Vești bune pentru părinti: se pregătește lansarea unui vaccin pentru virusul sincitial respirator (VRS), după 60 de ani de așteptare

Vesti bune pentru parinti -  se pregateste lansarea unui vaccin pentru virusul sincitial respirator (VRS), dupa 60 de ani de asteptare

Vești bune pentru părinti: se pregătește lansarea unui vaccin pentru virusul sincitial respirator (VRS), după 60 de ani de așteptare

Poate ca inca nu ai auzit despre virusul sincițial respirator sau VRS/RSV, dar este un virus care provoaca anual zeci de mii de decese la nivel global - ceea ce-l face principala cauză de deces la copiii sub un an. Infecția trimite mii de oameni în spital, anual, în special bebeluși și copii mici.

Deci, pentru copii, acest virus este o problemă foarte mare. Și în ciuda a aproape 60 de ani de cercetare, nu există vaccinuri autorizate pentru a-l preveni, dar asta se poate schimba în curând.

- veti citi:
Vaccinurilor RSV de la Pfizer, Moderna și GSK
Ce este virusul sincițial respirator (VRS/RSV)?
Primul vaccin RSV
Tehnologii mai noi, speranțe mari
Vaccinurile GSK
Vaccinul Pfizer
Vaccinul Moderna
Vaccinurile RSV au fost testate doar la adulți

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul sincitial respirator (RSV) este responsabil pentru un număr semnificativ de infecții respiratorii acute la copii, în special în țările în curs de dezvoltare. În fiecare an, se estimează că RSV cauzează aproximativ 33 de milioane de infecții respiratorii acute la copii sub vârsta de 5 ani, dintre care aproximativ 3,2 milioane necesită spitalizare.

În general, decesele cauzate de infecții respiratorii acute sunt mai frecvente în rândul copiilor mici, persoanelor în vârstă și celor cu sistemul imunitar slăbit. Este important să se ia măsuri de precauție, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele infectate cu RSV, pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a reduce riscul de complicații grave asociate cu infecția cu RSV.

Vaccinurilor RSV de la Pfizer, Moderna și GSK

La finalul anului 2022, EMA a recomandat o autorizație de introducere pe piață în Uniunea Europeană (UE) pentru Beyfortus (nirsevimab) pentru prevenirea bolii căilor respiratorii inferioare cu virusul sincițial respirator (VSR) la nou-născuți și sugari în timpul primului sezon VSR (când există riscul de apariție a VSR). infecție în comunitate).

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) este o agenție a Uniunii Europene responsabilă cu evaluarea și aprobarea medicamentelor destinate utilizării umane și veterinare în spațiul european. EMA are sediul în Amsterdam, Olanda, și a fost înființată în 1995.

RSV este un virus respirator comun care provoacă de obicei simptome ușoare, asemănătoare răcelii. Majoritatea oamenilor se recuperează în decurs de una până la două săptămâni, dar RSV poate fi grav, mai ales la sugari. Este cea mai frecventă cauză a infecțiilor căilor respiratorii inferioare, cum ar fi bronșiolita (inflamația căilor respiratorii mici din plămâni) și pneumonia (infecția plămânilor) care poate duce la spitalizare sau chiar deces la nou-născuții și sugarii mici.

De exemplu, în 2015, RSV a provocat aproximativ 33 de milioane de infecții ale tractului respirator inferior la copiii sub cinci ani la nivel global; 3,2 milioane dintre ei au necesitat spitalizare. Aproximativ 59.600 de copii au murit, marea majoritate (43.600) în țările cu venituri mici și medii. În ciuda scăderii numărului de infecții cu RSV în timpul pandemiei în 2020 și 2021, este de așteptat o reapariție a infecțiilor ca urmare a relaxării măsurilor de atenuare a COVID-19. În UE, virusul este de obicei mai frecvent în timpul iernii.

Cu toate acestea, aceste studii au fost efectuate la adulți și la femei însărcinate, nu la copii. Deci mai avem un drum de parcurs înainte ca vaccinurile RSV să fie testate la copii, dovedite a fi sigure și eficiente, să fie aprobate pentru utilizare, apoi să devină disponibile pe scară largă.

Citeste Virusul respirator sincițial (VRS) la bebeluși. Simptome, transmitere, tratament și complicații

Ce este virusul sincițial respirator (VRS/RSV)?

RSV este un virus contagios care provoacă infecții respiratorii atât la adulți, cât și la copii. Virusul se transmite de la persoană la persoană prin picături atunci când cineva tușește sau strănută sau prin atingerea nasului sau a ochilor, după atingerea suprafețelor contaminate.

Infecțiile apar de obicei în timpul iernii, provocând simptome precum rinoree, strănut, durere în gât, febră, dureri de cap și tuse. Adulții și copiii pot avea și complicații: pneumonie și bronșiolită.

Primul vaccin RSV a fost administrat sugarilor și copiilor la mijlocul anilor 1960

Deși acest vaccin inactiv (compus din particule moarte de RSV) părea a fi bine tolerat, mai târziu a provocat un efect secundar rar numit boală intensificată de vaccin. Astfel, vaccinul a provocat simptome mai grave de RSV atunci când sugarii și copiii mici au luat virusul, în loc să-i protejeze.

Acest lucru a fost acum aproape 60 de ani, iar știința dezvoltării vaccinurilor a parcurs un drum lung de atunci. Chiar dacă oamenii de știință au descoperit ulterior noi strategii de vaccinare, acest dezastru a încetinit, din păcate, cercetarea și dezvoltarea vaccinului RSV.

Ad-Extra3:

Tehnologii mai noi, speranțe mari

Progresele în ceea ce știm despre virus și tehnologiile mai noi de vaccinare înseamnă că cercetătorii sunt acum mai optimiști cu privire la perspectiva unui vaccin RSV.

În urmă cu zece ani, oamenii de știință au identificat structura proteinei virale RSV pe care o folosește pentru a se atașa și a pătrunde în celulele gazdă umane. Acest lucru a permis oamenilor de știință să schimbe strategiile și să dezvolte vaccinuri RSV pe bază de proteine.

Vaccinurile pe bază de proteine constau în injectarea unei proteine purificate din virusul țintă care stimulează celulele imune. Această tehnologie este utilizată în multe vaccinuri existente, cum ar fi cele pentru hepatita B și pertussis (tuse convulsivă).

Vaccinurile GSK

GSK folosește tehnologia bazată pe proteine pentru două dintre vaccinurile RSV candidate.

Unul (cunoscut sub numele de RSVPreF3 OA), a avut rezultate bune în studiile clinice în stadiul avansat la adulții de 60 de ani sau mai mult, cu date publicate în ultimele săptămâni. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) examinează vaccinul, cu rezultate așteptate în luna Mai.

Un alt vaccin RSV candidat al GSK (GSK3888550A, RSVPreF3) adoptă o abordare diferită. Ideea este vaccinarea femeilor însărcinate pentru a conferi imunitate copilului nenăscut.

Rezultatele studiilor în fază avansată efectuate pe gravide sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18-49 de ani urmează să fie raportate în anul 2024. Studiile anterioare efectuate la femeile care nu erau însărcinate, au arătat că vaccinul a fost bine tolerat și a activat un răspuns imun bun.

Vaccinul Pfizer

Pfizer a optat pentru un vaccin RSV pe bază de proteine (RSVpreF). Dar de data aceasta este un vaccin bivalent. Conține proteine pentru a stimula protecția imunitară împotriva a două tipuri de RSV – RSV A și B. Din nou, ideea este din nou cea de a vaccina femeile însărcinate pentru a-și imuniza bebelușii în uter.

În noiembrie 2022, Pfizer a anunțat rezultatele intermediare ale studiului său clinic în stadiu avansat, care arată o eficacitate de 81,8% în protejarea împotriva bolilor severe la copiii (între una până la 90 de zile) femeilor însărcinate vaccinate. Cu timpul, acea imunitate a scăzut.

Rezultatele finale ale studiilor clinice sunt așteptate în orice zi, iar vaccinul este prezentat FDA pentru revizuire prioritară, rezultatul fiind așteptat în August.

Vaccinul Moderna

Moderna folosește tehnologia ARNm pentru vaccinul său candidat RSV (numit ARNm-1345). Utilizează o tehnologie similară cu vaccinurile sale ARNm COVID.

Acesta a fost testat în studii clinice avansate la persoane cu vârsta peste 60 de ani. Compania a anunțat la începutul acestui an că vaccinul a fost în mare parte bine tolerat și a avut o eficacitate de 83,7%.

Compania urmează să facă o depunere completă la FDA în prima jumătate a anului 2023.

Un alt candidat la vaccin, de la Janssen, folosește un alt tip de tehnologie (tehnologia vectorului adenovirusului) și nu este la fel de avansat prin studiile clinice ca celelalte. Dar până în prezent a arătat rezultate preliminare promițătoare la adulți.

Vaccinurile RSV au fost testate doar la adulți

Și acesta este punctul de conflict cu toate vaccinurile RSV menționate. Au fost testate doar la adulți. Pentru a avea cel mai mare impact, vaccinurile trebuie evaluate și la copiii mici și la sugari.

Cea mai mare întrebare este la ce vârstă ar trebui să fie vaccinat un bebeluș împotriva RSV odată ce își pierde imunitatea de la mama sa?

În timp ce așteptăm vaccinurile RSV, cea mai bună modalitate de a încetini răspândirea acestei boli virale sunt măsurile cu care ne-am obișnuit în timpul COVID. Dacă tu sau copiii tăi aveți RSV, asigurați-vă că purtați o mască, vă spălați pe mâini și păstrați distanța față de ceilalți.

5 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii

Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente
Reactii adverse dupa vaccin
De ce sa ne vaccinam copiii - 15 argumente
Ce vaccinuri fac copiii, ce contin si de ce le fac

PRO si CONTRA vaccinare, dezbatere

Este bine sau nu sa ne vaccinam copiii? Opinii pro şi contra. Desprecopii.com isi propune prin aceasta pagina sa porneasca o dezbatere constructiva pe tema vaccinarii.  

Ne dorim ca aceasta pagina sa devina locul de intalnire al celor doua tabere PRO si CONTRA vaccinare. Fiecare idee expusa mai jos, pro si contra, poate sa fie dezbatuta (combatuta) intr-o discutie civilizata pe care o sa incercam sa o moderam. Asteptam de la voi pareri documentate, argumente coerente si bine argumentate. Si asteptam sa dati dovada de fair-play!

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC - Consultanta medicala online.

 

autor: Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2022
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD
 
theconversation.com

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII