Unde ar trebui să doarmă un nou-născut? Sfatul medicului specialist pediatru
În cele mai multe cazuri, planul este ca bebelușul să doarmă în pătuțul lui, în camera lui, iar părinții să își continue somnul în patul matrimonial. Planul este una, dar realitatea cu totul alta.
Trezirile frecvente de peste noapte, drumul din camera părintelui până la bebeluș, ridicatul în brațe, alăptatul, culcatul și apoi următoarea trezire, cu același traseu din nou, epuizează destul de repede proaspeții părinți și de cele mai multe ori, bebelușul ajunge în pat cu mami și tati.
Ce e de făcut pentru a ne odihni mai bine în formulă completă? Ne răspunde și ne ajută să alegem cel mai bun pătuț pentru co-sleeping medicul specialist pediatru, Dr. Roxana Hristianovici. ♥
Putem dormi cu bebelușul în pat?
Dacă bebelușul pare că se odihnește mult mai bine în noua locație locație (patul părinților), nu putem să spunem același lucru și despre părinți, care devin extrem de temători deoarece ar putea să se rostogolească în timpul nopții peste bebeluș sau să-i pună din neatenție perna sau plapuma peste cap. Toate aceste temeri sunt normale și trebuie luate în considerare, iar dacă vreți să continuați să faceți bed sharing (adică să împărțiți patul cu nou-născutul), mai sunt și alte aspecte de care trebuie să țineți cont. Unul dintre ele este legat de calitatea saltelei.
Saltelele adulților sunt în general foarte groase, ceea ce face ca aerul să circule destul de greu prin ele, dar și destul de moi, astfel bebelușul s-ar putea scufunda ușor în saltea și să ajungă cu bărbia în piept, crescând riscul de sufocare.
Nu aveți voie să dormiți în același pat cu copilul dacă:
sunteți fumători;
consumați alcool;
consumați substanțe interzise;
consumați calmante puternice.
Dormitul singur în altă cameră nu este o variantă ideală, dar nici împărțitul patului cu copilul. Și atunci, care este soluția? Ei bine, co-sleepingul este cea mai bună variantă atunci când vorbim despre locul în care ar trebui să doarmă un nou-născut.
La ce se referă co-sleepingul?
Bebelușul doarme în pătuțul lui, pe o saltea corespunzătoare, însă pătuțul este lipit de patul părintelui. Prin urmare, îngrijirea copilului se face mult mai ușor, alăptarea devine mai facilă, mama putând să răspundă la semnele incipiente de foame a copilului și să îl atașeze la sân chiar înainte ca acesta să înceapă să plângă și să se trezească total. Mai mult decât atât, chiar și schimbarea scutecului de noapte se poate face fără ca mama sau bebelușul să se ridice din pat. În felul acesta, neexistând treziri complete peste noapte, ambii reușesc să se odihnească mult mai bine, fiecare în siguranță - bebelușul în patul lui și mama stând liniștită că nu se poate rostogoli sau lovi copilul în timpul nopții.
Atenție! Nu orice pătuț poate fi folosit pe post de co-sleeping
Este nevoie de un pătuț special care să aibă cât mai multe trepte de reglare pe înălțime. În felul acesta ne asigurăm că pătuțul va fi mereu la nivelul patului părinților.
Laterala care se coboară la nivelul patului trebuie să vină fix la nivelul saltelei părinților, să nu existe diferențe de nivel.
O altă caracteristică importantă a unui pătuț de co-sleeping este să prezinte chingi (centuri). Acestea vor ajuta la fixarea corectă a pătuțului de patul părinților, astfel încât în timpul nopții să nu se creeze spațiu între acestea, ca bebelușul să alunece.
Pe lângă înălțimea care trebuie să fie reglabilă, este ideal ca și lățimea picioarelor să fie reglabilă. În felul acesta, ele se pot scurta și pătuțul să fie fixat și de un pat ce nu are spațiu dedesubt și care prezintă un sertar, de exemplu.
Atunci când vorbim despre pătuț, trebuie să vorbim și despre salteaua care îl însoțește. Aceasta trebuie să fie fermă și să prezinte o bună circulare a aerului în interiorul ei. În felul acesta, în cazul în care bebelușul se rostogolește să poată să respire și cu năsucul în saltea. Pentru a putea avea în continuare aceste calități ale saltelei, evitați să folosiți aleze sau alte materiale impermeabile care să fie puse peste saltea, deoarece aerul nu va mai circula corespunzător.
Mic ghid de utilizare a pătuțului de co-sleeping
Avantajele unui pătuț pentru co-sleeping
Acestea sunt caracteristicile esențiale ale unui pătuț de co-sleeping, dar pe lângă ele, există și alte avantaje. De exemplu: majoritatea pătuțurilor de co-sleeping au dimenisuni mici, sunt ușoare și vin însoțite de roți. Prin urmare, dacă bebe a adormit în dormitor și mama vrea să ia o gustare în bucătărie, poate pur și simplu să care copilul după ea. În felul acesta, bebelușul este supravegheat constant și mama mănâncă în liniște.
Fiind de dimenisuni mici, pătuțul se strânge foarte ușor și poate fi luat în călătorii. Înălțimea reglabilă face ca acest pătuț să se atașeze ușor și de un pat de hotel sau de patul bunicilor. De asemenea, dacă avem un bebeluș care regurgitează frecvent sau are un reflux accentuat, pătuțul se poate regla înclinat la un unghi de 30-45 de grade, în funcție de nevoi, obținând astfel o poziție anti-reflux extrem de importantă pentru un nou-născut.
Pătuțul de co-sleeping este varianta ideală pentru copilul mic și pentru sugar, însă, din momentul în care copilul se ridică în genunchi, pătuțul nu mai este sigur, deoarece copilul poate cădea peste margini.
Nu uitați: Planurile sunt una, realitatea este alta! Atâta timp cât voi și copilul vostru vă simțiți în siguranță și reușiți să vă odihniți, orice variantă de somn ați alege este una bună.
Pătuț atașabil Chicco Next 2 Me MAGIC, CoolGrey (Gri), 0 luni+, 79701
Nou în categoria pătuțurilor pentru co-sleeping de la Chicco, Nex2Me Magic este conceput în mod exclusiv pentru a crește confortul părinților și copilului, datorită lateralei care "alunecă" foarte ușor în sus au jos, chiar și atunci când este atașat patului părinților.
Pe de altă parte, confortul copilului crește și mai mult, datorită noii huse a salteluței, personalizată
cu un material antiperspirant tip plasa 3D, pentru a asigura o ventilare mult mai bună.
Caracteristici și beneficii:
1. Un nou tip de deschidere a lateralei: cu o singură mână. Mult mai ușor de închis și deschis chiar și atunci când este atașat patului părinților, manevră efectuată printr-o simplă tragere în jos sau în sus a lateralei dispuse pe partea atașată patului adulților.
2. Ventilare excelență. Salteluță acoperită cu plasa 3D și cele două mesh-uri laterale garantează o ventilare suplimentară a salteluței și pătuțului.
3. Manevrabilitate. Pătuțul este dotat cu roți pivotante și frâne pentru a putea fi mutat oriunde cu ușurință.
4. Înălțime reglabilă. Pătuțul dispune de 11 niveluri pentru a se potrivi mai multor tipuri de paturi pentru adulți.
5. Sistem legănare încorporat. Partea în care doarme copilul (cadrul rămâne fix) se poate legăna prin simpla activare a sistemului "legănare" care se află poziționat în partea superioară a structurii patuțului.
6. Versatil. Se adaptează inclusiv paturilor care dispun de sertare, datorită picioarelor retractabile cu auto-activare.
7. Reglabil. Pătuțul poate fi înclinat într-o parte, poziție care ajută în cazul evitării congestiei nazale sau a regurgitarii nou-născutului.
Vă invităm să descoperiți întreaga gamă de pătuțuri Chicco, care permit părinților să le utilizeze chiar până la vârstă de 4 ani a micuțului și chiar mai mult de atât! Cu un singur produs, părinții se pot bucura 3 funcționalități diferite: pătuț pentru co-sleeping până la 4 ani, pătuț tradițional și pat la nivelul podelei pentru copiii mai mari, tip Montessori. Mai multe detalii AICI.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII