Ajutor - Bebelușul meu se îneacă mereu cu lapte! 5 sfaturi de la medicul pediatru
Hrănirea bebelușului este o ocazie de a crea o legătură unică cu bebe și, de asemenea, de a avea câteva minute de pace și liniște. Însă, în unele cazuri, hrănirea cu biberonul sau alăptarea poate duce la ceea ce par a fi sunete de înec sau de sufocare, lucru alarmant pentru un proaspăt părinte.
Iată ce poți face pentru a preveni înecul bebelușului cu lapte matern sau lapte formulă.
Vei citi:
Ce trebuie să faci când se îneacă bebelușul cu lapte?
De ce se îneacă bebelușul când este alăptat?
Ce trebuie să faci pentru a preveni înecarea bebelușului cu lapte?
De ce bebelușul meu se îneacă cu formula din biberon?
În primul rând, ar fi bine să verificați cu medicul pediatru sau cu un specialist în lactație pentru a se asigura că bebelușul suge corect și că nu are probleme de sănătate care să contribuie la problemele de înghițire.
Ce trebuie să faci când se îneacă bebelușul cu lapte?
Dacă bebelușul tău pare că se îneacă în timp ce mănâncă, nu intra în panică. Sufocarea și reflexul de gag în timpul hrănirii sunt frecvente la sugarii mici.
Bebelușii se nasc cu un „reflex de hiper-gag” exagerat, dar protector, care poate provoca gaguri în timpul hrănirii, reflex provocat și de propria imaturitate neurologice.
Copiii cresc și învață noi moduri de a-și folosi corpul (și gura) în fiecare zi. Adesea, doar oprirea hrănirii și poziționarea copilului vertical cu un sprijin bun pentru cap și gât, îi va oferi câteva secunde pentru a gestiona problema.
De ce se îneacă bebelușul când este alăptat?
Cel mai frecvent motiv pentru care bebelușul se îneacă în timpul alăptării este că laptele iese mai repede decât poate înghiți copilul. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când mama are un surplus de lapte.
Potrivit La Leche League International (LLLI), semnele comune de supraaprovizionării includ, printre altele, un bebe neliniștit la sân, tusea, sufocarea sau mușcătura mamelonului (pentru a opri fluxul de lapte).
De asemenea, un flux puternic de lapte în gura bebelușului este cauzat de stimularea sânilor de bebe care suge - oxitocina provoacă reflexul de eliberare a laptelui.
Mai multe despre: Reflexul de gag la bebeluși: ce este și care este diferența dintre gag și sufocare - sfatul medicului
Ce trebuie să faci pentru a preveni înecarea bebelușului cu lapte?
Unul dintre primele lucruri pe care le poți face pentru a preveni înecarea bebelușului în timp ce mănâncă este să schimbi poziția de hrănire.
Pentru mamele care alăptează, se recomandă să alăpteze într-o poziție relaxată, ceea ce inversează efectul gravitației și îi permite copilului să aibă mai mult control.
Trage copilul de la sân din când în când pentru a-l ajuta să-și tragă respirația și să încetinească. Poți, de asemenea, să iei copilul de la sân timp de 20 până la 30 de secunde, cât timp laptele are un jet prea puternic.
Pe lângă o poziție relaxată, LLL recomandă să stai întinsă pe o parte, astfel încât bebelușul să poată permite laptelui să curgă din gură atunci când are nevoie.
În plus, pomparea laptelui timp de 1 până la 2 minute înainte de a-ți aduce copilul la sân poate ajuta.
Ad-Extra3:
⭐ 5 sfaturi de la medicul pediatru:
În primul rând, ar fi bine să verificați cu medicul pediatru sau cu un specialist în lactație pentru a va asigura că bebe suge corect și că nu are probleme de sănătate care să contribuie la problemele de înghițire.
Iata inca niste sfaturi pe care le puteți urma:
♦ Încercați să hrăniți bebelușul într-o poziție verticală, cu capul ridicat, pentru a evita acumularea laptelui în gât și a facilita deglutirea.
♦ În timpul hrănirii, asigurați-vă că bebelușul suge bine și înghite încet și în mod constant.
♦ Folosiți biberonul cu tetină adecvată vârstei și nevoilor bebelușului, și verificați dacă gaura din tetină este prea mare sau prea mică pentru bebelușul dvs.
♦ Încercați să dați hrana bebelușului în porții mai mici și să permiteți pauze între înghițiri, astfel încât să nu se simtă copleșit.
♦ După ce ați hrănit bebelușul, mențineți-l într-o poziție verticală timp de câteva minute pentru a ajuta la digestie și a preveni regurgitarea.
De ce bebelușul meu se îneacă cu formula din biberon?
Atunci când bebelușul are un gag când bea dintr-un biberon, este adesea din cauza poziționării. Întinderea bebelușului pe spate în timpul hrănirii cu biberonul va duce la un flux mai rapid de lapte, făcându-i mai greu controlul ritmului de hrănire.
Înclinarea fundului biberonului mai sus, crește viteza de curgere a laptelui, la fel ca și un mamelon cu o gaură prea mare pentru vârsta copilului. Înclinarea sticlei prea sus poate duce la creșteri involuntare ale aportului și poate contribui la probleme precum refluxul.
În schimb, păstrând biberonul paralel cu pământul, bebelușul rămâne în controlul fluxului de lapte. Această tehnică îi permite bebelușului să scoată în mod activ laptele din biberon folosindu-și abilitățile de supt și îi permite să ia cu ușurință o pauză atunci când este nevoie. În caz contrar, gravitația este în control.
Când ar trebui să sun pentru ajutor?
Mecanismul de înghițire este complicat și necesită mai multe grupuri de mușchi care lucrează împreună, sincron și în succesiunea de timp potrivită. Din fericire, gagul se diminuează de obicei pe măsură ce copiii cresc și devin mai buni la înghițire.
Totuși, este indicat să știi cum se face resuscitares cardiopulmonară (CPR) pentru sugari. Deși rar, un episod de sufocare care l-a făcut pe copilul tău să devină albastru sau să-și piardă cunoștința ar fi o urgență.
Dacă întâmpini probleme legate de alăptare, contactează un lider LLL sau un consultant în alăptare certificat de către International Board (IBCLC).
Dacă ai probleme legate de hrănirea cu biberonul, contactează medicul pediatru al copilului. Te poate ajuta cu alegerea biberonului și a tetinei, precum și cu pozițiile de hrănire care împiedică sufocarea cu lapte matern sau formulă.
Dacă bebelușul continuă să se sufoce chiar și după încetinirea ritmului de hrănire sau a fluxului de lapte, ar trebui să te adresezi medicului pediatru pentru a exclude orice motive anatomice pentru care înghițirea poate fi dificilă.
Când auzi copilul că se sufocă sau are un gag în timpul hrănirii, nu intrați în panică. Ia copilul de la mamelon și sprijină-l pentru a-l ajuta să-și elibereze căile respiratorii.
Adesea, bebelușul va avea nevoie de puțin timp pentru a învăța să sugă cu ușurință. Între timp, încearcă să menții copilul în poziție verticală în timpul alăptării și să reduci fluxul de lapte, dacă este posibil.
Destul de curând, timpul de hrănire va fi o sesiune relaxantă!
Mai multe informatii despre alimentatia cu formula de lapte gasesti si aici:
Cum aleg formula de lapte praf – ghid pentru mamici
Bebelusii care primesc formula de lapte in spital/maternitate au sanse mai mari sa refuze alaptarea
3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte
Probleme in alaptare
Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii
Cele mai mari provocari ale alaptarii
Sfarcurile ma ustura de fiecare data cand alaptez - ce sa fac?
Mastita si blocarea ductelor sanului
De ce bebelusul refuza sanul?
15 probleme de alaptare si solutiile lor (video)
Suport, sustinere si ajutor in alaptarea bebelusului
→ Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI
→ Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, - Toate drepturile rezervate © 2024
Material aprobat de dna medic pediatru Stefana Zamfir
referinte medicale:
Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii
WebMd.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Bebelusa mea a uitat sa inghita deoarece a mancat doar prin sonda are 3 luni .Cum as putea sa o invat sa suga la biberon ?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII