Grețuri severe (Hyperemesis Gravidarum) versus grețuri matinale în sarcină: Cum le diferențiezi și cum ameliorezi simptomele?
Grețurile matinale sunt o afecțiune normală și inofensivă în timpul sarcinii. Cu toate acestea, există o condiție medicală numită hiperemeză de sarcină (hyperemesis gravidarum), care poate provoca greață și vărsături semnificativ mai severe în comparație cu forma tipică de greață matinală. În ciuda asemănărilor dintre aceste condiții, ele sunt de fapt foarte diferite, efectele secundare variază, iar tratamentul pentru simptome diferă, de asemenea.
• Iată, deci, prin ce se diferențiază grețurile severe în sarcină (hyperemesis gravidarum) de cele normale și cum poți ameliora simptomele.
Grețurile matinale versus hyperemesis gravidarum
Dacă ești însărcinată, cel mai probabil vei observa că grețurile matinale reprezintă cel mai frecvent simptom de sarcină. Ele apar cu precădere în primul trimestru de sarcină, fiind uneori însoţite chiar și de vomă, oboseală și lipsa poftei de mâncare. Dar cu toate acestea - cel mai probabil - vei scăpa de ele în săptămâna 12-14 de sarcină.
În schimb, hyperemesis gravidarum este o afecțiune gravă care se caracterizează prin greață și vărsături severe. Femeile care suferă de această afecțiune pierd adesea în greutate și se deshidratează, ceea ce este extrem de periculos în timpul sarcinii. Hyperemesis gravidarum poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi, deoarece greața este constantă. De obicei, apare în primele șase săptămâni de sarcină și poate dura săptămâni sau chiar luni - este posibil să nu treacă complet până la naștere, deși unele simptome se pot ameliora la aproximativ 20 de săptămâni de sarcină.
Dacă experimentezi greață și vărsături severe este important să consulți medicul de familie, medicul obstetrician sau moașa. A primi ajutor din timp te poate ajuta la evitarea deshidratării sau a pierderii în greutate.
Ce cauzează hiperemeza de sarcină (hyperemesis gravidarum)?
Nu se știe exact ce anume cauzează hyperemesis gravidarum sau de ce unele femei suferă de această afecțiune, iar altele nu. Însă, există dovezi că are legătură cu modificările hormonale specifice perioadei sarcinii, iar vinovate ar putea fi nivelurile crescute de hCG (gonadotropina corionica umană), estrogen sau progesteron (1). Dacă ai niveluri extrem de ridicate de hCG, este posibil să dezvolți această afecțiune.
De asemenea, a avea o sarcină multiplă, o primă sarcină, supraponderabilitate, creșteri celulare anormale în interiorul uterului, o sarcină anterioară cu aceeași condiție și antecedente în familie, ar putea fi factori care cresc riscul de a avea hyperemesis gravidarum.
Cum poți ameliora simptomele cauzate de hyperemesis gravidarum?
Pentru a ameliora simptomele cauzate de hyperemesis gravidarum poți folosi remedii naturale precum ghimbirul sau vitamina B6. Studiile (2) sugerează că administrarea de vitamina B6 poate ameliora semnificativ greața și voma din perioada sarcinii. Acesta este motivul pentru care este adesea prescrisă femeilor însărcinate care suferă de hyperemesis gravidarum.
Pentru această afecțiune, vitamina B6 poate reduce foarte mult riscul de spitalizare și de deshidratare severă. Aceasta este o vitamină solubilă, ceea ce înseamnă că organismul tău va elibera orice exces în urină. Din păcate, înseamnă, de asemenea, că organismul tău nu se poate baza pe niciun depozit de rezervă de vitamină și, în schimb, o va cere zilnic. Din acest motiv și nu numai, suplimentarea cu o formulă cu multivitamine și minerale pentru sarcină este foarte importantă.
Ad-Extra3:
Alte metode de a reduce senzația de greață și rău:
• consumă mese mai mici și mai frecvente pe tot parcursul zilei;
• bea multe lichide pentru a te hidrata;
• evită alimentele picante și grase;
• alege gustări bogate în proteine;
• evită stimuli care îți pot cauza sau agrava simptomele, precum anumite mirosuri sau călătoriile cu mașina).
În cazuri severe, medicamentele pot fi prescrise pentru a controla greața și vărsăturile - atunci când mama sau copilul ar putea fi expuși riscului. Unele femei necesită chiar spitalizare.
De asemenea, sună imediat medicul dacă ai oricare dintre aceste simptome:
• greață care durează pe tot parcursul zilei, ceea ce face imposibil să mănânci sau să bei;
• vărsături de trei până la patru ori pe zi;
• vărsături de culoare maro sau vărsături cu sânge;
• pierdere bruscă în greutate;
• leșin sau amețeli;
• micțiuni rare și reduse cantitativ;
• icter;
• un ritm cardiac rapid;
• dureri de cap frecvente;
• oboseală extremă;
• confuzie.
Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:
Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?
Referințe:
(1) https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/complications/severe-vomiting/
(2) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2565294
Autor: Desprecopii.com (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII