Știai că microbiomul influențează imunitatea copilului și a viitorului adult? Află de ce și cum îl poți ajuta!

Stiai ca microbiomul influenteaza imunitatea copilului si a viitorului adult? Afla de ce si cum il poti ajuta!

În același mod în care bebelușul atinge reperele motorii (se rostogolește sau merge de-a bușilea), la fel și microbiomul său intestinal (flora intestinală) trece prin propriile etape de dezvoltare.

Factori precum laptele matern, formula, modul în care s-a născut copilul și medicamentele care i-au fost administrate, pot avea un impact mare.

Ce este microbiomul?

Imaginează-ți un oraș plin de viață în dimineața unei zile lucrătoare, trotuarele inundate de oameni care se grăbesc să ajungă la serviciu. Acum imaginează-ți asta la nivel microscopic și vei avea o idee despre cum arată microbiomul în interiorul corpului, constând din trilioane de microorganisme (numite și microbiotă sau microbi) din mii de specii diferite. Acestea includ nu numai bacterii, ci și ciuperci, paraziți și viruși. La o persoană sănătoasă, toate acestea coexistă în mod pașnic, cu cel mai mari număr găsindu-se în intestinul subțire și gros, dar și în restul corpului. Microbiomul este considerat ca un organ de susținere, deoarece joacă atât de multe roluri cheie în promovarea operațiunilor zilnice bune ale corpului uman.

Care este legătura dintre microbiom și imunitatea copiilor?

Fiecare persoană are o rețea complet unică de microbiotă, care este inițial determinată de ADN-ul aceteia. Mai întâi, o persoană este expusă la microorganisme în copilărie, în timpul nașterii în canalul de naștere și prin laptele matern. La ce microorganisme exacte este expus bebelușul depinde numai de specia găsită la mamă. Mai târziu, expunerea la mediu și alimentație pot schimba microbiomul pentru a fi ori benefic pentru sănătate, ori expus unui risc mai mare de îmbolnăvire.

Microbiomul constă din microorganisme care sunt atât utile, cât și potențial dăunătoare. Majoritatea sunt simbiotice (de care beneficiază atât corpul uman, cât și microbiota) iar unele, în număr mai mic, sunt patogene (care determină apariția bolii). Într-un organism sănătos, microbiota patogenă și simbiotică coexistă fără probleme. Dar, dacă există o perturbare a acestui echilibru - cauzată de boli infecțioase, diete dezechilibrate, diareea sau constipația călătorului, utilizarea prelungită a antibioticelor sau a altor medicamente care distrug bacteriile - apare disbioza, oprind aceste interacțiuni normale și având consecințe neplăcute, precum: balonare, diaree, constipație, erupții cutanate (dermatită atopică), scăderea imunității organismului. Ca urmare, organismul poate deveni mai susceptibil la boli.

Microbiota intestinală menține și susține sănătatea în trei moduri principale: 

Primul rol al microbiotei intestinale în susținerea sănătății este de a acționa ca o barieră directă împotriva creșterii organismelor patogene. Acest lucru se realizează concurând pentru locurile de atașare în mucoasa intestinală și pentru disponibilitatea nutrienților.

Mai simplu spus, cu cât este mai mare diversitatea microbiomului, cu atât devine mai greu pentru bacteriile dăunătoare să înflorească, deoarece există mai puțini nutrienți disponibili pentru ca bacteriile străine să supraviețuiască.

Al doilea rol este în digestia și metabolismul alimentelor pe care le consumăm de la naștere până la vârsta adultă.

Bacteriile sunt esențiale pentru descompunerea carbohidraților, în acizi grași cu lanț scurt, care acționează ca o sursă esențială de energie în menținerea sănătoasă a celulelor intestinale.

În cele din urmă, microorganismele din intestin sunt necesare pentru absorbția calciului, magneziului și fierului, trei minerale care joacă un rol esențial în metabolismul energetic și funcția imunitară.

Rolul probioticelor la sugari și copii

Probioticele s-au dovedit(1) a fi utile în tratarea unor afecțiuni precum diareea și eczema (dermatita atopică) la sugari. De asemenea, pot ajuta la gestionarea alergiilor, la prevenirea infecțiilor tractului urinar și la ameliorarea simptomelor colicilor la sugari.

Alte condiții pe care probioticele le pot ajuta includ: boli atopice, enterocolită necrozantă, diaree asociată cu antibiotice, diaree acută infecțioasă, boala inflamatorie cronică intestinală.

A investi în sănătatea intestinală a copilului tău în primii ani de viață nu numai că îi va îmbunătăți sănătatea generală pe termen scurt, ci îl va ajuta să aibă și o stare de sănătate bună mai târziu în viață! Și da - în cazul în care te-ai întrebat - există multe modalități de a îmbunătăți sănătatea intestinală și de a construi un microbiom puternic. Poți începe prin a-i oferi o alimentație bogată în probiotice și fibre, cum ar fi alimentele prebiotice, apoi prin administrarea unui supliment special conceput și adaptat pentru copii. Dar ce poate fi indicat pentru puiul tău? Ei bine, Sanvero FloraStrong BABY vine în ajutor celui mic.

  FLORA STRONG BABY reface flora intestinala

Sanvero FloraStrong BABY reface flora intestinală cu ajutorul celor mai cunoscute și studiate tulpini de bacterii lactice: Bifidobacteriile și Lactobacilii. Bifidobacterium animalis subspecia lactis este una dintre primele tulpini de bacterii benefice care se găsesc în mod natural în flora intestinală a nou-născuților.

Ingrediente Flora Strong Baby Sanvero
• 10 picături conțin 5 miliarde UFC (Unități Formatoare de Colonii) de Bifidobacterium animalis ssp lactis BLC

 

Mod de administrare:

 Înșurubați capacul în sensul acelor de ceasornic până la capăt, moment în care pulberea din capac vă cădea în flaconul cu solvent.
 Agitați bine conținutul, înlocuiți capacul cu picurătorul din cutie și utilizați conform schemei de mai jos:
 0 - 12 luni: 4 picături/zi
 12 - 36 luni: 10 picături/zi

Copilăria este una dintre cele mai importante etape de dezvoltare a microbiomului

Copilăria este recunoscută în mod obișnuit ca o perioadă extrem de importantă pentru colonizarea florei intestinale. Microbiota intestinală suferă cea mai mare parte a dezvoltării sale foarte devreme în viață și s-au observat modificări majore în compoziția microbiotei intestinale până la împlinirea vârstei de 2 până la 3 ani (2,3,4). Cu toate acestea, o diversitate microbiană intestinală la nivel de adult ar putea să nu fie atinsă nici măcar la vârsta de 5 ani.

Modificări în compoziția microbiomului intestinal au fost observate nu doar la preșcolari (3-6 ani) (5), ci și la copiii de vârstă școlară (vârste 7-12 ani) (6). Cu toate acestea, nu există diferențe în diversitatea microbiană între copii și adulți.

Dezechilibrele dintre bacteriile bune și dăunătoare pot afecta sănătatea actuală a copilului și a viitorului adult. Există, din păcate, mulți factori care pot cauza aceste dezechilibre. Cu toate acestea, suplimentele probiotice de înaltă calitate pot interveni și pot ajuta la reechilibrarea microbiomului și la sprijinirea sănătății generale.

Farmacia DONA - Un partener de încredere

Produsele farmaceutice ar trebui achiziționate dintr-un loc sigur, de aceea este bine să-ți faci un aliat de nădejde - Farmacia DONA. Dacă descarci aplicația pe telefon, atunci când cauți un produs, îți apare lista cu cele mai apropiate farmacii de casa ta și de acolo îl poți ridica. Farmaciile DONA au mereu reduceri la multe produse. În plus, beneficiezi de consiliere de specialitate ori de câte ori ai nevoie. Au peste 300 de farmacii în țară și fac treabă bună din 1992.

Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu

Ce avantaje îți aduce acest card?

Plateste cu 7% mai putin, la cumpararea produselor destinate copiilor

Plateste cu 5% mai putin, la cumpararea oricarui produs farmaceutic sau cosmetic – exceptie fac medicamentele eliberate pe baza retetelor gratuite si compensate si a celor ce se elibereaza pentru programele nationale PN9.7 (post transplant), PN3(Oncologie) si PN 5( Diabet)​

Solicită card de fidelitate aici

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️