De ce frații pot fi atât de diferiți unul de celălalt? Iată ce răspuns ne oferă oamenii de știință

De ce fratii pot fi atat de diferiti unul de celalalt? Iata ce raspuns ne ofera oamenii de stiinta

De ce frații pot fi atât de diferiți unul de celălalt? Iată ce răspuns ne oferă oamenii de știință

Părinții se minunează adesea sau se plâng de marea diferență dintre copiii lor. Insa fatii pot fi diferiti din mai multe motive, inclusiv influentele genetice, mediul in care au crescut, educatia si experientele lor unice. Genetica poate influenta personalitatea, abilitatile si interesele fratilor, in timp ce mediul poate influenta educatia si valorile lor. Experientele unice ale fiecarui frate, cum ar fi relatii si evenimente de viata, pot de asemenea contribui la diferentele dintre ei.

Dar când ne uităm la știința din spatele geneticii, poate că nu ar trebui să fim atât de surprinși de cât de diferiți pot fi fratii...

Vei citi:
Un copil moștenește 50% din ADN-ul său de la fiecare părinte
Majoritatea trăsăturilor noastre sunt poligenice
De ce mamele răspund diferit la gemenii lor identici
Nu există doi copii să aibă aceiași părinți
Despre genetica, mai cititi

Un copil moștenește 50% din ADN-ul său de la fiecare părinte

Da, fratii au gene in comun. Fratii au aproximativ jumatate din genele lor identice, deoarece mostenesc cate o copie a fiecarei gene de la fiecare parinte. Acest lucru inseamna ca fratii au o predispozitie similara pentru unele caracteristici, cum ar fi aparitia anumitor boli sau trasaturi fizice. Totusi, fiecare frate poate mosteni copii diferite ale acelorasi gene de la parinti, ceea ce poate duce la diferente intre fratii lor. De asemenea, mediu si experienta personala pot influenta modul in care aceste gene sunt exprimate, ceea ce poate explica de ce fratii, desi au aceleasi gene, pot fi totusi atat de diferiti unul de celalalt.

Deși este adevărat că un copil moștenește 50% din ADN-ul său de la fiecare părinte, acel ADN poate varia foarte mult de la un copil la altul, deoarece este rearanjat în timpul procesului de reproducere, potrivit Leah Burke, genetician pediatru și președinte al Academiei Americane de Pediatrie Consiliul Geneticii.

Și, cu toate că cei mai mulți dintre noi nu se gândesc la asta în acest fel, „amestecarea se face între ADN-ul bunicilor pe măsură ce se formează ovulul și spermatozoizii”, a spus ea. Când corpul unei femei creează o celulă ou sau corpul unui bărbat creează o celulă de spermatozoid, acea celulă conține un amestec de ADN pe care l-au moștenit de la propria mamă și tată – și este un sortiment diferit de fiecare dată. Această remaniere sau recombinare a genelor este motivul pentru rapoartele de frați care obțin rezultate variate ale ascendenților din trusele de testare ADN.

Deci, frații ar putea moșteni coduri genetice mai puțin asemănătoare decât presupun părinții în mod obișnuit. Și modul în care codul genetic al fraților se manifestă ca trăsături este mai complicat decât se credea anterior.

Majoritatea trăsăturilor noastre sunt poligenice

„Majoritatea trăsăturilor noastre sunt poligenice”, adică implică multe gene, a spus John Pappas, directorul serviciilor de genetică clinică la Spitalul de Copii Hassenfeld de la NYU Langone. De exemplu, mulți dintre noi am fost învățați la cursul de biologie că o genă afectează o trăsătură, dar culoarea ochilor, de exemplu, implică cel puțin 16 gene și multe regiuni genomice de reglementare diferite.

Și posibilitățile de variație între ADN-ul fraților nu se opresc aici, a spus Pappas. Ceva numit epigenetică intervine. Aceasta implică factori precum alimentația, poluanții mediului și stresul, care pot schimba modul în care genele sunt "dozate"e. Din cauza epigeneticii, chiar și genele care sunt partajate între frați pot genera rezultate diferite.

Circumstanțele precum expunerea prenatală la alcool sau nașterea prematură pot „tempera destul de mult genetica”, a spus Burke. În timp ce ea crede că cercetările ulterioare vor dovedi că mult mai multe trăsături sunt moștenite decât sunt considerate acum, „Ceea ce faci cu genele tale este foarte diferit de la o persoană la alta și acesta este în mare măsură din cauza mediului.”

🔴 Citeste 6 trăsături pe care le moștenești de la mama și 5 pe care le ai de la tata

Natura și educarea influențează modul în care copiii noștri se dezvoltă

Dezbaterea de lungă durată asupra a ceea ce contează mai mult în creșterea copiilor - natura sau educația - este alterată de conștientizarea că natura și educarea lucrează împreună pentru a influența modul în care copiii noștri se dezvoltă.

Una dintre modalitățile prin care știm asta este prin studiile pe gemeni identici. Cercetări precum cel din 1990, „Studiul din Minnesota despre gemeni crescuți separat” au găsit asemănări în ceea ce privește inteligența, religiozitatea, interesele și comportamentul la gemeni identici care sugerează o componentă genetică puternică. Dar analizând gemenii identici crescuți împreună, cercetătorii au descoperit și diferențe pe care le atribuie experiențelor de mediu.

Ad-Extra3:

De ce mamele răspund diferit la gemenii lor identici

De exemplu, un studiu din 2004 condus de Avshalom Caspi, acum profesor de psihologie și neuroștiință la Universitatea Duke, a constatat că diferențele dintre emoțiile materne față de gemenii identici de 5 ani le-au afectat comportamentul. Într-o înregistrare din acel studiu, care a implicat gemeni născuți în Anglia și Țara Galilor, o mamă poate fi auzită descriind o fiică geamănă identică drept „o așchie în coaste... e gălăgioasă, obraznică... asta este tot ce pot spune despre ea cu adevărat.” Ea îl descrie pe celălalt copil ca fiind mai ascultător, placid, iubitor și spune că îi este mai dor de ea decât de sora ei când nu e acasă. Ea „nu ar schimba nimic” la acel copil.

În familii, „copilul care a experimentat mai multă căldură, educație sensibilă din partea mamei, a prezentat mai puține probleme de comportament și, de asemenea, a avut mai puține simptome de depresie și anxietate”, a spus Jasmin Wertz, psiholog la Universitatea din Edinburgh, care continuă să urmărească acești gemeni. „Și pentru că acești copii sunt identici din punct de vedere genetic, pare să existe un efect al mediului, în special al diferențelor de parenting pe care acești copii le experimentează.”

Studiul a găsit o serie de motive posibile pentru care mamele au răspuns diferit la gemenii lor identici, inclusiv faptul că un copil a avut mai multe probleme de sănătate decât celălalt, unul a rămas mai mult timp în Secția de terapie intensivă neonatală sau unul le-a amintit mai mult de ei înșiși sau de un fost partener.

Nu există doi copii să aibă (exact) aceiași părinți...

Alte domenii ale parentingului care par să conducă la diferențe la gemenii identici sunt stimularea cognitivă (copiii care primesc mai multă, se descurcă mai bine din punct de vedere educațional) și disciplina (copiii care sunt disciplinați mai aspru sunt mai susceptibili de a dezvolta probleme de comportament), a spus Wertz.

Dacă acesta este cazul gemenilor identici, puteți vedea cum interesele, realizările și personalitățile fraților care sunt diferiți genetic ar putea fi întărite de părinți și modelate de mediul lor până când cu greu se aseamănă între ele. După cum a spus medicul și autorul Gabor Mate într-un interviu viral pe TikTok, „Nu există doi copii să aibă aceiași părinți”, deoarece părinții se află în etape diferite ale vieții lor când se nasc copiii (cu excepția gemenilor) și au răspunsuri diferite la fiecare copil.

Între timp, diferențele dintre frați ar putea să nu fie doar ceva despre care părinții ar trebui să se întrebe, ci ceva pe care ar trebui să încurajeze. În timp ce vrei să fi părinte cât mai egal posibil în ceea ce privește oferirea de căldură, disciplină și oportunități variate de stimulare cognitivă, vrei, de asemenea, să le lași spațiu pentru a-și exprima individualitatea, a spus Wertz, care are două fiice mici.

„Cred că este o sarcină mare pe care o ai ca părinte să-ți cunoști copilul”, a spus ea. Pe lângă faptul că acceptați și învățați cum sunt diferiți de frații lor - și că strategia parentală pe care ați dezvoltat-o pentru unul ar putea să nu funcționeze deloc cu altul - trebuie să acceptați și modul în care sunt diferiți de voi. „Uneori ne plac lucrurile care sunt similare cu noi la copiii noștri”, a spus Wertz. „Ne putem identifica mai mult cu ei. Este mult mai ușor să-i educăm atunci când fac lucruri pe care ne amintim că le-am făcut când eram copii sau ceea ce facem ca adulți.”

Concluzia este că „experiența de viață a fiecăruia este diferită - și asta de la început”, a spus Burke. „A oferi copiilor tăi spațiu pentru a fi diferiți este extrem de important.” 

► Citeste si Copilul seamana mai mult cu tati sau cu mami? Iata niste teorii si conspiratii evolutioniste

Despre genetica, mai cititi

Atotputernicul arbore genealogic
Testele genetice in timpul sarcinii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului
Cauzele genetice ale depresiei
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
13 lucruri care influenteaza sexul viitorul bebelus

 Comunitatea parintilor, forum si grupuri de suport:

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online

autor: redactor DC - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte Journal of Genetics and Genomics
https://www.journals.elsevier.com/journal-of-genetics-and-genomics

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII