În sezonul rece, virozele și gripa fac ravagii: iată câteva sfaturi pentru o iarnă mai sigură
Sezonul virozelor și gripei este în plină desfășurare și se pare că ne afectează pe toți, mai devreme sau mai târziu, mai ales pe copii. Dar de ce suntem mai predispuși la aceste infecții în lunile mai reci?
Infecțiile virale care provoacă răceala sau gripa pot varia de la simptomele tipice unei viroze la o amenințare gravă pentru sănătate. Deci, care este cel mai bun mod de a preveni răceala și gripa?
Răceală vs gripă - cum le diferențiem și tratăm?
În primul rând, trebuie să facem distincția între răceală și gripă, deoarece virusurile care le provoacă nu se comportă neapărat în același mod.
De cele mai multe ori, raceala se manifestă printr-o trilogie de simptome, iar copilul se va plânge de: durere în gât, nas înfundat, tuse și strănut. Există mai mult de 200 de virusuri care pot provoca o răceală, dar coronavirusurile sezoniere, paragripa și rinovirusurile sunt de departe cei mai frecvenți vinovați.
Gripa este o afecțiune virală contagioasă, determinată de infecția cu virusurile gripale. Există trei tipuri diferite dar principale: gripa tip A (tipul cel mai patogen), gripa tip B (cauzează îmbolnăviri locale) și gripa tip C (care este cel mai slab patogen).
Răceala și gripa au multe simptome comune, dar o infecție cu gripă tinde să se manifeste și prin temperatură ridicată, dureri corporale și transpirații reci sau frisoane. Aceasta poate fi o modalitate bună de a le deosebi.
Aerul rece afectează prima linie de apărare
Virusurile încearcă să pătrundă în corp prin nas. Cu toate acestea, mucoasa nazală are mecanisme de apărare sofisticate împotriva acestor intruși.
Nasul secretă în mod constant mucus. Virusurile sunt captate astfel de acest mucus lipicios, care este mișcat perpetuu de firele de păr minuscule numite cili, care căptușesc căile nazale. Astfel înghițim tot, dar acizii din stomac neutralizează microbii. Cu toate acestea, aerul rece răcește și usucă pasajul nazal, încetinind eliminarea mucusului.
Odată ce un virus a pătruns în acest mecanism de apărare, sistemul imunitar preia controlul asupra luptei împotriva intrusului. Fagocitele, care sunt celule imunitare specializate, înghit și digeră intrusul (virusul).
Rinovirusurile în schimb, preferă temperaturile mai scăzute, ceea ce face dificil să contractezi o răceală odată ce termometrul scade.
Ce suplimente pot ajuta la prevenirea și ameliorarea simptomelor unei răceli sau gripe?
Vitamina C, vitamina D, zincul și alte suplimente pot oferi un avantaj în procesul de prevenire a contractării virusurilor, dar ar trebui să servească doar pentru a completa principalul arsenal defensiv, și anume: o bună igienă, o hidratare adecvată, o alimentație sănătoasă, un somn odihnitor, controlul stresului și exerciții fizice regulate.
De asemenea, multe alte suplimente ar putea ajuta la reducerea duratei și severității răcelilor și gripei. Printre cele mai promițătoare suplimente se numără echinaceea, fructele de soc și probioticele.
Vitamina C - poate reduce durata unei răceli cu 24 până la 36 de ore și joacă un rol cheie în funcționarea sistemului imunitar. Când ai un nivel mai mic de vitamina C, ai un risc crescut de boli și infecții.
Vitamina B6 - corpul folosește această vitamină pentru a produce globule roșii și albe din sânge, ceea ce susține capacitatea de a scăpa de boli.
Vitamina E - studiile arată că vitamina E poate ajuta la consolidarea sistemului imunitar și poate micșora riscul de infecție.
Vitamina D - aceasta este una dintre acele vitamine care ajută la consolidarea sistemului imunitar, dar care nu primește prea multe laude, deși face o mare diferență. Prea puțină vitamina D crește riscul de infecție, în timp ce obținerea suficientă a acesteia ajută sistemul imunitar să funcționeze mult mai bine.
Suplimentarea alimentației cu vitamina D3
Sanvero Vitamina D3 Colecalciferol, spray, este un supliment alimentar care conține vitamina D3, care are un rol important în organism.
Contribuie la funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar și la menținerea sănătății dinților. Suplimentarea alimentației cu vitamina D3 este recomandată bebelușilor din primele zile de viață, indiferent de modul de hrănire (lapte matern sau formule pentru sugari).
Beneficii Vitamina D3 Colecalciferol
• contribuie la menținerea concentrațiilor normale de calciu în sânge
• contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și la funcționarea normala a sistemului muscular
• dispune de o pompiță care asigură o dozare precisă a produsului.
Mod de administrare Vitamina D3 Colecalciferol
Doza zilnică recomandată pentru un efect benefic este, pentru sugari, din primele zile de viață, 2 pufuri o dată pe zi (apăsați/activați de două ori pe pompiță dozatoare până la capăt).
Se administrează direct în gurița bebelușului (introduceți vârful pompiței între buzele bebelușului și activați pompița), fie combinat cu laptele (matern sau formulă pentru sugari).
Zincul - poate scurta agonia unei răceli cu 2-4 zile dacă este administrat în 24 de ore de la debutul simptomelor. Zincul este un element necesar pentru dezvoltarea și funcționarea mai multor celule ale sistemului imunitar, inclusiv neutrofile, limfocite și anticorpi.
Magneziul - acesta depășește vitamina B6, implicată în peste 600 de reacții enzimatice. În mod clar, este o vitamină utilă, mai ales în această perioadă a anului. Nu numai că ajută la formarea oaselor, sănătatea inimii, scăderea inflamației și ameliorarea stresului, dar ține la distanță și gripa.
Probioticele - acestea sunt bacterii bune care promoveaza sănătatea. Se pot găsi în produsele lactate, cum ar fi iaurtul, și în alimentele fermentate, cum ar fi chefirul și kimchi, sau pot fi luate din suplimente.
Echinaceea - poate reduce durata și severitatea răceli cu 10% pana la 30%.
Fructele de soc - stimulează producția unor celule imunitare și, de asemenea, pot ajuta la blocarea capacității virusului de a se răspândi. De asemenea, reduc unele simptome ale gripei, cum ar fi febra.
Cătina - reziliența este una dintre caracteristicile cătinii, care este bogată în vitamina C și vitamina B12 (cobalamină), ce întăresc sistemul imunitar și luptă împotriva radicalilor liberi. De asemenea, ajută la creșterea nivelului general de energie și a sistemului imunitar. Cătină conține, de asemenea, o cantitate bună de antioxidanți, care poate apăra organismul împotriva microbilor.
Susține imunitatea celor mici cu Sanvero Imunostrong Junior
Imunostrong JUNIOR conține nucleotide, extract din fructe de Cătină-albă și 10 vitamine importante care susțin funcționarea normală a organismului.
Beneficii Imunostrong Junior-sirop Sanvero
Nucleotidele sunt constituenții de bază ai acizilor nucleici – ADN și ARN – acizi prezenți în celulele tuturor organismelor vii, fiind vitali pentru funcționarea acestora.
Vitaminele contribuie: la funcționarea normală a sistemului imunitar (vit. C, B6, B12), la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ (vit C, E, B2), la metabolismul energetic normal (vit. C, niacină, acid pantotenic, B2, B6, B1, biotină B12), la reducerea oboselii și extenuării (vit. C, niacină, acid pantotenic, B2, B6, B12), la funcționarea normală a sistemului nervos (vit C, niacină, B2, B6, B1, biotină, B12) și la menținerea sănătății psihice (vit C, niacină, B6, B1, biotină, B12).
Cătina-albă (Hippophae rhamnoides) este un arbust de la care se folosesc fructele mature. Fructul de Cătină-albă conține vitamina C, alături de alte vitamine precum: vit A, B1, B2, B6, B9, E, K și minerale precum: fosfor, calciu, potasiu, magneziu, fier, sodiu. Fructele de Cătină-albă susțin apărarea naturală a organismului (sistemul imunitar), susțin sistemul cardiovascular, metabolismul și activitatea tractului intestinal, precum și funcționarea normală a mucoaselor.
Ingrediente Imunostrong Junior-sirop Sanvero: extract din fructe de cătină alba, mix de nucleotide, vitamina C, nicotinamida, vitamina E, acid pantothenic, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B1, acid folic, biotină, vitamina B12
Mod de utilizare Imunostrong Junior-sirop Sanvero
• Copii între 3 și 12 ani: 10 ml (o lingură) zilnic.
• Adulți: câte 10 ml (o lingură) de 1-2 ori pe zi.
Cum mai putem preveni apariția virozelor sau a gripei?
Șansele de a răci în această iarnă sunt foarte mari, dar cea mai bună modalitate prin care ne putem proteja pe noi și pe cei ceilalți este:
spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
evitarea atingerii ochilor, nasului, gurii;
a sta departe de persoanele bolnave;
a tuși/strănuta în cotul îndoit sau un șervețel de unică folosință;
a deschide ferestrele pentru a încuraja fluxul de aer;
a evita contactul cu ceilalți dacă apar simptome de boală;
a purta o mască în spațiile aglomerate.
Aceste reguli se aplică și gripei, dar să nu uităm ca vaccinarea anuală împotriva gripei este cea mai bună modalitate de a preveni contractarea acesteia.
Virusurile care provoacă răceli, gripe și COVID-19 nu răspund la antibiotice. Cu toate acestea, unele persoane care se îmbolnăvesc pot dezvolta și infecții bacteriene, ca o complicație. În acest caz, antibioticele pot fi recomandate de medic.
Farmacia DONA - Un partener de încredere
Produsele farmaceutice ar trebui achiziționate dintr-un loc sigur, de aceea este bine să-ți faci un aliat de nădejde - Farmacia DONA. Dacă descarci aplicația pe telefon, atunci când cauți un produs, îți apare lista cu cele mai apropiate farmacii de casa ta și de acolo îl poți ridica. Farmaciile DONA au mereu reduceri la multe produse. În plus, beneficiezi de consiliere de specialitate ori de câte ori ai nevoie. Au peste 300 de farmacii în țară și fac treabă bună din 1992.
Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu
Ce avantaje îți aduce acest card?
Plateste cu 7% mai putin, la cumpararea produselor destinate copiilor
Plateste cu 5% mai putin, la cumpararea oricarui produs farmaceutic sau cosmetic – exceptie fac medicamentele eliberate pe baza retetelor gratuite si compensate si a celor ce se elibereaza pentru programele nationale PN9.7 (post transplant), PN3(Oncologie) si PN 5( Diabet)