10 sfaturi cu care poti controla timpul copilului pe ecrane - fara a recurge la pedepse

10 sfaturi cu care poti controla timpul copilului pe ecrane - fara a recurge la pedepse

10 sfaturi cu care poti controla timpul copilului pe ecrane - fara a recurge la pedepse

10 Lucruri pe care poti sa le faci pentru a controla timpul petrecut pe ecran de catre copil - fără a recurge la pedepse exagerate!

Este o vârstă digitală și puțini sunt copiii care nu cunosc dispozitivele digitale din jurul lor. Cu cât aceste dispozitive devin mai portabile, cu atât copiii sunt mai predispuși să le folosească, iar majoritatea copiilor deja le folosesc ca niște profesioniști. Chiar și copiii de 2 ani sunt cunoscători de tehnologie!

Evident! Copilul tău este un geniu. Dar știai că un studiu recent, publicat în JAMA Pediatrics, afirmă că utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale poate schimba structura creierului copilului afectându-i abilitățile cognitive și de dezvoltare a limbajului? Ceea ce poate face din tulburările mintale o mare îngrijorare, chiar privind viața de școlar...

Vei citi:
Utilizarea excesivă a ecranelor, la copii
Realitatea despre timpul petrecut în fața ecranului
Lucruri pe care să le faci pentru a controla timpul petrecut pe ecran
Contează calitatea, nu cantitatea timpului petrecut în fața ecranelor

Utilizarea excesivă a ecranelor la copii și cât trebuie să stea un copil pe telefon/tabletă (media)

Mai multe asociații de sănătate și psihologi clinici au avertizat constant cu privire la utilizarea excesivă a ecranului digital. Copiii la o vârstă mică au nevoie de interacțiune față în față, mai degrabă decât timp sedentar petrecut pe ecran. Mai ales la o vârstă fragedă, copiii trec prin stadii de dezvoltare foarte critice. Aceste etape de dezvoltare stau la baza dezvoltării personalității lor și le vor afecta viața viitoare.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) a sugerat, de asemenea, câteva linii directoare privind timpul petrecut pe ecran:

• Copiii sub 18 luni nu ar trebui să petreacă timp pe ecran. Singura excepție sunt apelurile video cu familia.
• De la 1 an și jumătate până la 2 ani, este momentul în care se poate introduce media digitală copiilor. Timpul petrecut în fața ecranului trebuie limitat la cel mult o oră pe zi.
• De la 2 la 5 ani, timpul petrecut pe ecran ar trebui limitat la maxim o oră pe zi.
• Copiilor peste 6 ani li se permite să petreacă timpul pe un ecran cel mult o oră jumate pe zi. Timpul petrecut în fața ecranului nu trebuie să compenseze activitatea fizică și somnul.

Ecranele la copii - Realitatea despre timpul petrecut în fața ecranului

Dar, aceste indicații de mai sus într-adevăr țin cont de realitate? Știm cu toții că răspunsul este un mare "NU". Totuși, nu vă învinovățim. Dacă există ceva care ar putea ajuta la simplificarea educației parentale, atunci profităm de oportunitate. Dispozitivele digitale salvează părinții, acesta este adevărul!

În plus, familiile devin din ce în ce mai îndepărtate, viața devine mai dificilă și copiii mai pretențioși ca niciodată. În tot acest haos, a oferi copiilor dispozitive digitale pare cea mai bună opțiune. Sigur, mai târziu, fiecare părinte se simte vinovat pentru exploatarea timpului petrecut în fața ecranului. Cu toții ne luptăm zilnic cu asta.

De asemenea, este important să subliniem că nu tot timpul petrecut pe ecran este rău. Ar trebui să ții în minte și faptul că în ziua de azi, totul este online. Chiar și școala, temele, proiectele, comunitățile sociale și chiar membri ai familiei. Timpul petrecut pe ecran de care trebuie să ne îngrijorăm este cel care conține activitățile din trecut. Precum jocuri video, desene animate și la filme ce nu sutn educative (de pe YouTube, etc).

Când un părinte realizează că timpul petrecut pe ecran scapă de sub control, va lua măsuri imediate și stricte, precum: interzicerea dispozitivele, instaurarea unor reguli exagerate, pedepse, etc. Dar un astfel de comportament afectează relația părinte-copil. Copilul tău va riposta și lucrurile se vor complica.

Pentru a controla eficient timpul petrecut în fața ecranului, trebuie să-ți înțelegi copilul și să te comporți ca un părinte inteligent.

Lucruri pe care să le faci pentru a controla timpul petrecut pe ecran

Ad-Extra3:

1. Nu te stresa exagerat de limitele timpului

Relaxează-te! Nu e nici o regulă pe care trebuie să o urmezi. Cu cât te stresezi mai mult legat de diverse limite, cu siguranță se va reflecta în acțiunile tale. Doar reține că trebuie să faci față situației. De exemplu, dacă te afli într-un loc important și copilul tău nu pare să se liniștească, atunci este în regulă dacă extinzi limitele puțin mai mult decât de obicei.

2. Concentrează-te pe copil și pe conținutul media

Tu îți cunoști copilul cel mai bine. Ar trebui să-ți fie ușor să-ți dai seama ce îi place cel mai mult copilului tău. De exemplu, dacă copilului tău îi plac puzzle-urile, lasă-l să facă puzzle-uri pe dispozitivul digital și descurajează utilizarea conținutului sedentar. Este foarte important să fii mereu cu ochii pe conținutul pe care îl folosește copilul tău.

Conținutul care implică copilul într-o activitate este de fapt mult mai bun decât vizionarea desenelor animate la TV. Un astfel de conținut poate fi la fel de ușor ca folosirea degetului pentru a colora o figură sau pentru a juca jocuri interactive pe telefon. Orice încurajează activitatea creierului este mai bun decât conținutul sedentar, cum ar fi vizionarea desenelor animate.

3. Tu ești modelul copilului, oferă-i un exemplu pozitiv

Ești un idol pentru copilul tău, un model, un exemplu. Dacă copilul tău observă că tu ești pe telefon toată ziua, atunci 100% el va copia acel comportament. Și când tu vei spune "nu" timpului petrecut pe ecran, atunci copilul tău cel mai probabil va face la fel.

4. Dispozitivele digitale ar trebui să fie un privilegiu, nu un drept

Copiii chiar cred că ei își dețin părinții și tot ce îi înconjoară. Nu ar trebui să fie așa! Copiii tăi ar trebui să înțeleagă foarte clar că este un lux și un privilegiu pentru ei să se bucure de aceste dispozitive digitale. Părinții lor au autonomie deplină, dacă să le ofere sau să le ia dispozitivele.

5. Nu oferi drept recompensă timp petrecut pe ecran

Recompensarea cu timp pe ecran i-ar încuraja cu siguranță pe copii să se comporte mai bine... dar alege recompense ieftine sau chiar nu-i recompensa deloc pentru un comportament pozitiv. Copiii ar trebui să se comporte civilizat fără a aștepta ceva în schimb. Desigur, nu există o regulă strictă.

Dacă ai chef de recompense uneori, e bine și asta. Le va ridica moralul și îi va menține pe drumul cel bun. Dar a face din recompense un obicei nu este un truc bun pentru părinți.

6. Regulile casei pentru copii

Fiecare familie ar trebui să aibă un set de reguli pentru a "funcționa" fără probleme. Aceste reguli nu trebuie să fie generice, depinde de fiecare familie. De exemplu, o regulă simplă a timpului pe ecran poate fi: fără telefoane la masă.

Scopul regulilor casei este de a stabili limite clare pe care copiii tăi trebuie să le respecte. Regulile privind timpul petrecut pe ecran ar trebui să precizeze când și unde nu li se permite copiilor să se uite pe ecrane.

7. Stabilește un program clar

În mod special, copiii mici de la 2 la 6 ani nu știu ce ar trebui să facă, ce este bine și ce nu. Având un program, le va fi mai ușor să înțeleagă ce ar trebui să facă după finalizarea unei anumite sarcini.

Programele sunt, de asemenea, grozave pentru a-ți disciplina copiii. Cel mai important punct este să respecți cu strictețe programul. Poți folosi instrumente simple și distractive, cum ar fi planificatoarele magnetice pentru frigider, pentru a planifica rapid săptămâna. Va fi o activitate distractivă pentru a stabili programul cu copiii.

8. Control parental - Poți să folosești aplicații pentru a controla timpul petrecut pe ecran

Sunt o mulțime de aplicații fantastice pentru familii, disponibile pe dispozitivele IOS și Android, pe care le poți utiliza cu ușurință pentru a monitoriza și controla timpul pe care îl petrec copiii pe ecran. Există mai multe opțiuni și setări din care poți alege cu privire la cât de strict sau în ce măsură vrei să controlezi timpul pe ecran.

Dar, sugerăm să iei în considerare să nu le exploatezi confidențialitatea. Monitorizează și controlează numai ceea ce este necesar. Depășirea acestor aplicații poate perturba și relația voastră.

9. Comunicarea cu copilul este esențială

Părinții nu par să realizeze că a comunica este un lucru esențial atunci când vine vorba de construirea încrederii cu copiii. Nu poți forța totul asupra copiilor tăi. Comunicarea cu copiii tăi despre aspectele negative ale mediei digitale este la fel de importantă.

Explică-i copilului de ce dispozitivele digitale ar trebui să aibă un timp alocat și cum l-ar putea răni dacă sunt folosite neavizat.

10. Înlocuiește timpul petrecut pe ecran și interacționează cu copilul

Ar trebui să existe ceva cu care să poată fi înlocuit timpul pe ecran. Nu te poți aștepta ca copilul tău să părăsească telefonul/tableta și apoi să nu facă nimic. După cum am spus, copiilor le place să știe ce ar trebui să facă.

Ce poate fi mai bine decât să interacționezi cu copilul într-un mod distractiv, autentic și pozitiv.

Introdu lectura, puzzle-urile, jocurile de societate ca o alternativă a timpului pe ecran. Jocurile pentru antrenarea minții sunt super interesante. Interacțiunile din viața reală sunt de un milion de ori mai bune decât timpul petrecut pe ecran. Copiii tăi se vor distra mult mai bine jucându-se cu tine, vor uita de timpul pe ecran și îl vor înlocui cu un timp special cu tine.

Observă-ți copilul și învață cum să fii părinte.

Citeste si NU lăsa telefonul sau tableta să vă fie babysitterul copilului - riscurile hiperstimulării

Contează calitatea, nu cantitatea timpului petrecut în fața ecranelor și cei Trei C: copil, conținut și context

Calitatea contează mai mult decât cantitatea timpului petrecut în fața ecranelor - mai ales în cazul unei pandemii - spun experții.

Nu tot timpul petrecut în fața ecranelor este egal, iar un nou raport de la Common Sense Media le amintește părinților de adolescenți să acorde prioritate învățării și conexiunii sociale atunci când vine vorba de utilizarea iPhone-ului și tabletei. Mai departe>>

 

 

autor: Redactor Principal Desprecopii.com - toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII