Bebematică pentru părinți - Teorema 4: Prea multă stimulare este greu de suportat pentru un bebe mic

Bebematica pentru parinti - Teorema 4 -  Prea multa stimulare este greu de suportat pentru un bebe mic

Bebematică pentru părinți - Teorema 4: Prea multă stimulare este greu de suportat pentru un bebe mic

Nou-nascutii vin in aceasta lume dupa cateva luni de linistite petrecute in uterul mamicii. Acolo, sunetele din afara se auzeau infundat, nu era lumina si in afara de bataile inimii mamei, nu prea se intampla mare lucru.

Excesul de stimulare poate fi nedorit pentru un bebeluș, deoarece poate fi suprasolicitant pentru sistemul nervos și poate cauza probleme de somn, hiperactivitate sau probleme de atenție. Bebelușii au nevoie de un mediu calm și predictibil pentru a se dezvolta armonios. Este important să se evite schimbări bruște în mediu sau să se evite prea multe activități sau jucării noi în același timp. Este important să se acorde suficient timp pentru odihnă și somn, și să se evite să se țină bebelușii în brațe sau să se plimbe cu ei prea mult.

Vei citi:
Prea multa stimulare este greu de suportat pentru un bebe mic
Cum gestionezi suprastimularea unui nou-nascut
11 semne ale unui nou-nascut suprastimulat
Dragostea mamei influențează dimensiunile creierului copilului

Prea multa stimulare este greu de suportat pentru un bebe mic

De ce asa de multa lumina, zgomot si agitatie? Prea multa stimulare este greu de suportat pentru un bebe mic... 😴

Nou-nascutii vin in aceasta lume dupa cateva luni de linistite petrecute in uterul mamicii. Acolo, sunetele din afara se auzeau infundat, nu era lumina si in afara de bataile inimii mamei, nu prea se intampla mare lucru.

Primele 3 luni dupa nastere, bebelusul are de indurat o alta realitate. Aceste luni, numite al patrulea trimestru de sarcina, sunt pline de evenimente si senzatii, si reprezinta de fapt adaptarea la viata din afara burticii. In aceste luni, lumea bebelusului este de fapt mami si zambetul ei, care este cel mai pretios lucru pentru bebelus.

Pe de alta parte, trebuie stiut ca bebelusii se nasc cu un sistem nervos imatur si au dificultati in gestionarea acestei lumi stresante in care traim, astfel incat, uneori acestia sunt coplesiti sau suprastimulati de prea mult zgomot, activitate si senzatii. Bebelusul pur si simplu nu poate procesa totul si are nevoie de ceva timp de liniste, o modalitate de relaxare si calmare. Asa ca plange.

Suprastimularea are loc atunci cand copiii sunt coplesiti de mai multe experiente, senzatii, zgomote si activitati decat pot face fata. De exemplu, un nou-nascut ar putea deveni foarte nelinistit daca a fost luat in brate de multi adulti.

Cum gestionezi suprastimularea unui nou-nascut

Viata cu un nou-nascut este plina de incertitudine. Vrei sa-l hranesti suficient, dar nu in exces. Vrei sa doarma mult, dar nu prea mult in timpul zilei. Și vrei sa te joci cu el, dar nu vrei s-l suprastimulezi. Pentru cea mai mare parte a fazei de nou-nascut, te vei intreba: „Fac bine e fac?” de mai multe ori decat poti numara. Desi multe lucruri vor fi intotdeauna o presupunere, exista semne care te vor ajuta sa determini exact cum se simte bebelusul tau.

Cand vezi ca bebelusul tau este coplesit, du-l intr-un loc linistit si mai putin luminos, daca este posibil, unde sa se linisteasca – de exemplu, patutul sau. Daca iesi cu copilul, il poti pune in carucior si ii potiface mai putina lumina cu o paturica. Doar asigura-te ca lasi un spatiu liber pentru fluxul de aer.

Infasatul il poate ajuta sa se calmeze, deoarece reduce senzatiile fizice. De asemenea, bebelusului tau ar putea gasi linistitor sa fie purtat langa corpul tau, intr-un sling sau alt sistem de purtare ergnomic, in timp ce iti desfasori activitatile de zi cu zi.

11 semne ale unui nou-nascut suprastimulat

Suprastimularea arata putin diferit la fiecare copil, dar exista cateva semne comune pe care le poti observa la un nou-nascut:

 bebe va plange, de obicei mai tare decat de obicei;
 vrea sa fie tinut in brate constant, altfel plange;
 vrea sa fie alaptat continuu;
 este foarte agitat sau iritabil;
 isi strange pumnisorii sau "flutura" bratele si picioarele in aer;
 se misca intr-un mod frenetic sau sacadat;
 pare foarte obosit;
 isi suge degetelele sau pumnisorii.

Ad-Extra3:

Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului

Ii alintam, ii iubim, ii mangaiem, ii sarutam, le spunem cuvinte frumoase si le acordam tot sprijinul si toata protectia de care au nevoie pentru a creste mari si frumosi. Se stie ca dragostea parintilor si in mod special a mamei are un impact determinant asupra vietii emotionale a copiilor si a felului in care acestia se vor transforma in adulti mai tarziu.

Cercetari recente au scos insa la iveala un adevar uluitor. Se pare ca felul in care mama se comporta cu copilul ei este decisiv si pentru dezvoltarea fizica a creierului acestuia. Pana de curand nu existau dovezi solide in aceasta privinta, ci doar cateva studii care au aratat importanta comportamentului matern asupra dezvoltarii creierului puiului la rozatoare si la primate.Citeste cum influenteaza dragostea mamei dimensiunile creierului copilului.

Citeste si: Prima lectie de viata a bebelusului: lectia iubirii

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2023

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII