Conferința Nutripedia 2022 - Speakeri de top și o mulțime de sfaturi și recomandări pentru perioada diversificării (Ziua 1)
Conferința Nutripedia 2022 (Ziua 1) - DespreCopii și Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare a continuat seria conferințelor de specialitate dedicate părinților din România cu un nou eveniment de referință: Conferința NUTRIPEDIA - Diversificare, Alimentație sănătoasă, Alergii, Obezitate și Copii Mofturoși. Evenimentul organizat cu sprijinul partenerilor Pedilactis, Clubulbebelusilor.ro, Lacalut Kids (Zdrovit), LOVI, Chicco, Wellbaby (Vitabiotics), Farmaciile DONA și DENT ESTET 4 Kids a generat audiențe record - peste 132.000 persoane au urmărit cele două zile de conferințe.
Speakeri de top (medici pediatri, medici stomatologi, psihologi) și o mulțime de informații despre vesela bebelușului, diversificare, administrarea fierului, reguli de utilizare a scaunului de masă și igiena dentară încă de la primii dinți! (Ziua 1)
Simplitatea în diversificare cu Dr. Roxana Hristianovici
Scaunul de masă ar trebui să fie unul adecvat vârstei copilului, de culori neutre, fără desene sau lucruri ce ar putea să distragă atenția copilului de la ce este important, adică mâncarea. De asemenea, foarte mulți copii pot fi distrași de bavețele sau de husele care foșnesc, așa că este indicată evitarea acestora. Simplitatea este cheia. Îmbrăcați copilul într-un body de bumbac care poate fi ușor de curățat, sau chiar lăsați-l dezbrăcat la masă, în felul acesta el nu o să mai fie distras de alte lucruri. Este ideală schimbarea scutecului înainte de masă pentru a avea siguranța că acesta nu creează un disconfort copilului. Regula simplității se aplică și când vine vorba de veselă. Vedeta din farfurie trebuie să fie mâncarea. Evitați melanina sau BFA-ul din compoziția vaselor din care copilul va mânca. Încurajați copilul încă de la începutul diversificării să folosească tacâmurile și să bea din cana normală, fără pai sau tetină (pentru a exersa sorbirea). Părintele trebuie, de asemenea, să se comporte cât mai normal, fără aplaudări sau insistări. Iar la masă să nu existe jucării sau un televizor care să distragă atenția. Nu e indicat nici transformarea mâncării în jucării.
Putem spăla vesela bebelușului în mașina de spălat vase sau este periculos?
Nu este periculos, este chiar indicat. Mașina de spălat vase folosește temperaturi mai mari, așadar distrugerea bacteriilor este mult mai complexă.
De ce e important BPA-ul?
Acesta se găsește în multe produse de plastic, și folosit în exces afectează sistemul endocrin și funcționalitatea normală endocrinologică. Copiii cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai predispuși la efectele nocive ale acestui component.
Fierul și proteinele din alimentația sugarului cu Dr. Iulia Balint Boia, Medic specialist pediatru
În primul an de viață copiii au nevoie de peste un gram de proteină pentru fiecare kilogram de greutate corporală, pentru că suntem în continuă mișcare. Miligramele de fier sunt în jur de 7-10-11, în funcție de perioadă. De asemenea, carențele mamei de fier și vitamine se transmit copilului dacă acestea nu au fost tratate, iar bebelușul o să pornească de la un nivel scăzut, având nevoie de mult mai multă proteină. Laptele mamei începe să nu mai fie îndeajuns pentru a completa nivelul de calorii și proteine, de aceea trebuie începută diversificarea alimentației. Din prima săptămână ar trebui să ajungem rapid la sursele de fier, prin urmare vom apela la carne și la cereale fortificate cu fier.
Care este diferența între sursele vegetale și sursele animale de proteină și fier?
Fierul din sursă animală se absoarbe rapid și intră repede în organism, iar fierul din sursă vegetală are nevoie mereu de ceva care să conțină și vitamina C (exemplu: ardei). La fel și în cazul proteinei, cea animală are toți aminoacizii de care avem nevoie din alimentație, iar proteinele vegetale nu îi au pe toți. Nu se evită un anumit tip de carne, se poate începe cu oricare, doar să fim atenți la nivelul de grăsime, iar copilului îi vom oferi pe săptămână atât cât va accepta el să mănânce. Totuși, nu se recomandă carnea procesată, deoarece poate conține o cantitate prea mare de sare pentru un copil în creștere și nu numai. În cazul ouălor, nu limităm copilul la un anumit număr. Oul este un aliment foarte bun și complet. Limita poate fi pusă doar pentru a nu se sătura prea devreme copilul de acest aliment, fiind unul foarte sățios.
Se administrează fier profilactic sau în urma unor analize medicale?
De fier pot beneficia copiii care nu prea mănâncă și nu reușesc să-și ia la timp din diversificare toate vitaminele. Se pot totuși efectua analize pentru a ne ghida privind cantitatea de fier care trebuie administrată, deoarece, este posibil ca unui copil anemic să nu îi ajungă o doză profilactică și să aibă nevoie de mai mult.
Ce se poate întâmpla dacă dăm unui copil fier și copilul nu are nevoie de el?
Se poate întâmpina un dezechilibru de floră. Doze prea mari pe termen lung fără să fie justificate pot duce la alte probleme, așadar un tratament cu fier trebuie supravegheat.
Se poate combina oul cu proteina animală?
Nu există nici o justificare pentru a nu face anumite combinații, doar să fim atenți la cantitatea de mâncare oferită.
Reguli de utilizare a scaunului de masă cu Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru
Copilul va fi întotdeauna hrănit cu spătarul pe verticală, niciodată pe orizontală pentru a nu se expune la riscul de sufocare cu mâncare. La început de diversificare, copilul nu trebuie prins în centuri, pentru a putea fi scos rapid în cazul unei sufocări sau accidentări. Umerii copilului nu trebuie fixați de spătar, în caz de înec acesta trebuie să poată să-și desprindă spatele singur și să vină în față să tușească. Dacă la început copilul nu reușește să stea deloc în scaun, înseamnă că acesta ori nu are dezvoltarea motorie necesară, ori scaunul este mult prea mare pentru dimensiunea copilului. Prin urmare, este importantă alegerea unui scaun cu insertă.
Când copiii devin mai agitați, aceștia vor avea nevoie de un suport al picioarelor pentru a se liniști și a se concentra pe mâncare.
Mesele în familie sunt importante pentru socializare, deci scaunul va trebui să aibă o tăviță ușor de îndepărtat pentru a-l alătura la masă, și un sistem de ajustare a înălțimii pentru a fi la nivel cu restul familiei.
Care este cel mai bun sistem de fixare a unui scaun?
Cel mai indicat sistem de fixare este cel cu prindere în 5 și 3 puncte, dacă prinderea din 3 se află în partea de jos a scaunului.
Cum curățăm tăvița scaunului de masă?
Se pot folosi orice fel de soluții de curățare, doar să se clătească bine după aceea.
Igiena dentară încă de la primii dinți cu Dr. Raluca Georgescu, Medic specialist Pedodonție, DENT ESTET 4 KIDS
E important să curățăm gurița bebelușilor chiar înaintea apariției primilor dinți, și vom face asta fie cu o compresă sterilă, fie cu un degetar de silicon, dimineața și seara. Odată cu apariția primilor dinți vom trece la o periuță dentară cu peri moi și vom începe utilizarea unei paste de dinți potrivită vârstei bebelușului.
Este normal ca în timpul unei erupții dentare bebelușii să aibă perioade mai neliniștite, să saliveze mai mult, alimentația să fie îngreunată. Comportamentul lor se schimbă pentru că apare mâncărimea gingivală și vor să-și bage degetele în guriță și să roadă tot ce prind. Gingia se poate inflama și poate să devină roșie, apar chiar și hematoamele de erupție (vânătăi pe gingie). Există aparate de masare a gingiilor, dar ajută foarte mult și masajul oferit de către părinți dimineața și seara. Chiar și periajul ajută, îndepărtând mare parte din placa bacteriană. Iar în cazul unui copil care este deja diversificat, se pot folosi fâșii de legume care sunt mai dure (ardei sau morcovi tăiați subțiri) pe care copiii să le ronțăie. O pastă de dinți ce conține fluor este necesară copiilor dar se va pune pe periuță o cantitate semnificativă dezvoltării danturii copilului.
Ața dentară poate să fie folosită în momentul în care dinții deja s-au apropiat. Aceasta se folosește o dată pe zi sub supravegherea părinților. Apa de gură poate să fie folosită după ce copilul poate să scuipe, de obicei după vârsta de 6-7 ani.
Periuța electrică este recomandată după vârsta de 3 ani, dar trebuie să fie controlată și va necesita ajutorul părintelui.
De la ce vârstă aducem copiii să se împrietenească cu stomatologul?
Prima vizită în cabinetul medicului stomatolog pediatru ar trebui să fie la cel mult 6 luni de la apariția primilor dinți, nu mai mult de vârsta de un an. Iar în funcție de riscul de apariție al cariilor, medicul stomatolog va stabili frecvența vizitelor.
Este prea mult să spălăm dințișorii după fiecare masă?
Poate fi obositor spălarea după fiecare masă, deci spălarea dimineața și seara va fi suficientă.
Curs de răbdare cu Gabriela Maalouf, Psiholog, Psihoterapeut și Specialist Parenting
Conștientizarea că putem să le oferim copiilor noștri un trai mai bun și o alimentație mai bună față de cea pe care noi am avut-o, ne face să ne gândim prea mult la toate riscurile la care îi putem expune.
Copiii crescuți cu un atașament bun față de părinte nu vor avea probleme cu pofta de mâncare, dar un copil ce trăiește lângă un părinte ce este mereu stresat va avea anumite probleme în relația sa cu mâncarea.
Când este vorba doar de a bifa faptul că bebelușul a fost hrănit și nu mai este vorba despre obținerea unei relații frumoase cu mâncarea, acolo vor interveni probleme și copilul va fi probabil indispus și va refuza să mănânce.
Cum ajutăm părinții să se descurce cu comentariile din exterior care se referă la greutatea copilului lor și care devin sâcâitoare?
Ca și specialiști putem să le arătăm părinților graficile de creștere care reprezintă normalitatea unei greutăți sau unei dezvoltări în funcție de mai multe criterii.
De ce un copil nu mănâncă cu persoana care are în general grijă de el, dar mănâncă cu ceilalți din jur?
Varianta pozitivă poate să reprezinte că bebelușul se bucură de prezența unei persoane anume, fiind de exemplu implicat la gătit, iar varianta negativă poate semnifica momente ca distragerea atenției cu alte lucruri, neimplicând copilul în proces, acesta refuzând mâncarea la final.
Cum îi convingem pe micuți să aibă o alimentație echilibrată fără a face body shaming?
Când sunt micuți aceasta nu este o discuție de purtat cu copiii. Aspectul nu este îngrijorător atâta timp cât este în grafic.
Mâncarea nu trebuie asociată cu o pedeapsă sau o recompensă, ci să aibă numai rol nutritiv.
Alergii alimentare & Intoleranțe alimentare cu Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru
A ține un copil pe un anumit regim, de pastă de morcovi sau rădăcinoase de exemplu, neavând nici un fel de boală, este o încetinire a diversificării. Ce este recomandat părinții să facă este să țină o anchetă nutrițională, neintroducând prea multe alimente noi în aceeași zi, dar nici doar un aliment nou la 3 zile, fiind deja o extremă.
Sunt alimente la care ne putem uita mai cu atenție, pentru că există copii ce au anumite alergii. Foarte frecvente sunt alergiile la arahide, pește, soia, susan, fructe de mare, lactate, ouă și țelină.
Există mai multe tipuri de reacții alergice, clasice, ca la carte, care apar imediat pe piele ca niște pete de urzică, sau mult mai grave în care copilul se umflă imediat și pot duce la șoc respirator. Mai există și reacții în care copilul devine somnolent după consumarea alimentului. Iar apoi mai sunt și reacțiile care apar în timp, de aceea trebuie să monitorizăm timp de mai multe zile consumul alimentului nou adăugat. Aceste tipuri de reacții se pot manifesta de exemplu la sugari printr-un scaun diferit, cu mucus sau cu sânge, sau copilul poate dezvolta o formă de dermatită atopică.
Copiii care au, de exemplu, alergie la lactate: cei mai mulți dintre ei vor putea să consume lactate până la 3-5 ani, dar restul vor fi probabil afectați pe viață. Deci alergiile nu ne dictează în totalitate viața, dar depinde de alimentul la care suntem alergici și de nivelul nostru de toleranță.
Ajută evitarea anumitor alimente cu posibile alergii până la un anumit timp?
Introducerea mai rapidă a alergenilor, după începerea diversificării, va servi ca factor de protecție, deci este indicată.
Următoarea ediție a Conferinței NUTRIPEDIA va avea loc anul viitor. Între timp, pentru orice informații, consiliere, sfaturi și recomandări cu privire la diversificare și alimentație, părinții sunt încurajați să țină legătura cu medici/specialiști și să acceseze conținutul medical, de specialitate, disponibil pe site-urile din portofoliul Desprecopii Media Group: www.desprecopii.com, www.clubulbebelusilor.ro și www.suntmamica.ro.
Mulțumim partenerilor: Pedilactis, Clubulbebelusilor.ro, Lacalut Kids (Zdrovit), LOVI, Chicco, Wellbaby (Vitabiotics), Farmaciile DONA și DENT ESTET 4 Kids a generat audiențe record - peste 132.000 persoane au urmărit cele două zile de conferințe.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII