Părinte de adolescent: ai fost la conducere când copilul tău era mic dar acum ceva s-a schimbat - ce s-a intâmplat?

Parinte de adolescent -  ai fost la conducere cand copilul tau era mic dar acum ceva s-a schimbat - ce s-a intamplat?

Părinte de adolescent: ai fost la conducere când copilul tău era mic dar acum ceva s-a schimbat - ce s-a intâmplat?

Unii părinți sunt de părere că este mai greu să fii părinte de adolescent decât de copil mic. Însă fiecare etapă a creșterii copilului poate fi dificilă în moduri diferite. Fiecare copil este unic și poate prezenta provocări specifice. De exemplu, părinții de copii mici pot avea de-a face cu probleme de somn, de hrănire sau de comportament.

În schimb, părinții de adolescenți pot avea de-a face cu probleme legate de independență, emoții intense și probleme de sănătate mentală. De asemenea, părinții de adolescenți pot avea de-a face cu presiunea de a-i ajuta pe copii să se pregătească pentru viața adultă, cum ar fi luarea deciziilor legate de carieră și educație.

Există însă o schimbare pe măsură ce copilul crește. Poți vedea adesea copii cu vârsta cuprinsă între șase și zece ani conformându-se de cele mai multe ori regulilor. În acei ani, părinții tind să dezvolte o relație de prietenie cu copiii lor și, cu excepția cazului în care copiii tăi au probleme semnificative de comportament, ei te ascultă, fac ceea ce le ceri și vor să petreacă timp cu tine... apoi gradual urmează ADOLESCENȚA... BANG... 💥😅

Vei citi:
Când apare adolescența, regulile jocului se schimbă
Copilul de 9 - 12 ani
Copilul de la 13 ani în sus
Cateva sfaturi pentru parintii de parinti de adolescenti

Si totusi de ce ni se pare ca ca este greu sa fii parinte de adolescent?

Exista mai multe motive pentru care poate fi dificil sa fii parinte de adolescent:

- Adolescentii au tendinta sa fie mai independenti si sa doreasca sa ia propriile decizii, ceea ce poate duce la conflicte cu parintii lor.

- Adolescentii pot avea emotii si sentimente intense, ceea ce poate fi dificil pentru parinti sa gestioneze.

- Adolescentii sunt expusi la o varietate de influente externe, cum ar fi prietenii lor, mass-media si societatea in general, care pot avea un impact asupra lor.

- Multi adolescenti experimenteaza probleme de sanatate mentala, cum ar fi anxietatea si depresia, ceea ce poate fi dificil pentru parinti sa gestioneze.

Si in multe situatii .... parintii de adolescenti se pot simti obositi sau stresati din cauza tuturor responsabilitatilor si a schimbarilor prin care trec familia si copilul lor.

Când apare adolescența, regulile jocului se schimbă

Ceea ce apare adesea nu este doar o lipsă de respect față de autoritatea părintească, ci și o situație în care copilul tău vrea să fie șeful.

Când se întâmplă acest lucru, mulți părinți își reafirmă cu greu rolul de responsabil. Și dacă nu ești tu niciodată în mod clar cel care deține controlul, poate părea că îți este aproape imposibil să o faci după ce copilul tău devine adolescent.

Copilul de 9 - 12 ani

Copiii din această grupă de vârstă - la fel ca la toate vârstele - pot fi disciplinați prin consecințe naturale. Pe măsură ce se maturizează și solicită mai multă independență și responsabilitate, a-i învăța să facă față consecințelor comportamentului lor este o metodă eficientă și adecvată de disciplină.

De exemplu, dacă temele elevului tău de clasa a treia nu sunt făcute înainte de culcare, ar trebui să-l faci să stea treaz să o facă sau chiar să-i oferi o mână de ajutor? Probabil că nu - vei pierde ocazia de a-i preda o lecție de viață. Dacă temele sunt incomplete, copilul va merge la școală a doua zi fără ea și va avea nota care o merită.

Este firesc ca părinții să vrea să-și salveze copiii din greșeli, dar pe termen lung le fac copiilor o favoare lăsându-i să eșueze uneori. Copiii văd ce poate însemna un comportament necorespunzător și probabil că nu vor mai face acele greșeli. Cu toate acestea, dacă copilul tău nu pare să învețe din consecințele naturale, poți recurge la eliminarea privilegiilor, cum ar fi electronicele - poate fi o consecință eficientă pentru această grupă de vârstă.

Citeste 6 schimbări emoționale prin care trece copilul adolescent

Ad-Extra3:

Copilul de la 13 ani în sus

Până acum ai pus bazele. Copilul tău știe ce se așteaptă de la el și că spui cu seriozitate sancțiunile pentru comportament inadecvat. Nu lăsa garda jos acum – disciplina este la fel de importantă pentru adolescenți ca și pentru copiii mai mici. La fel ca și cu copilul de 4 ani care are nevoie de tine să stabilești o oră de culcare și să o pui în aplicare, și adolescentul tău are nevoie de limite.

Stabiliți reguli privind temele, vizitele prietenilor, întâlnirile și discutați-le în prealabil cu adolescentul, astfel încât să nu existe neînțelegeri. Adolescentul tău se va plânge probabil din când în când, dar și va realiza că tu deții controlul. Crezi sau nu, adolescenții încă își doresc și au nevoie de limite și ordine în viața lor, chiar dacă le acorzi mai multă libertate și responsabilitate.

Când adolescentul tău încalcă o regulă, eliminarea privilegiilor poate părea cel mai bun plan de acțiune. Asigură-te mereu că discuți cu el și de ce este inacceptabil și îngrijorător să vină acasă după o anumită oră.

De asemenea, oferă-i adolescentului puțin control asupra lucrurilor. Acest lucru nu numai că va limita numărul de lupte pentru putere pe care le aveți, ci îl va ajuta să respecte deciziile pe care trebuie să le iei. Ai putea permite unui adolescent mai tânăr să ia decizii cu privire la hainele pe care le poartă, coafura sau chiar starea camerei sale. Pe măsură ce adolescentul e tot mai mare, acel tărâm al controlului ar putea fi extins.

De asemenea, este important să ne concentrăm pe aspectele pozitive. De exemplu, pune-l pe să câștige diverse beneficii (o oră mai mult l ao petrcere, ect.), demonstrând un comportament pozitiv, în loc să-i spui pedeapsa ce o va avea dacă va avea un comportamentul iresponsabil.

Cateva sfaturi pentru parintii de parinti de adolescenti

Certurile cu copilul adolescent - cum ajungem acolo și 3 sfaturi pentru a le evita

Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, emotie si lumea lor curajoasa

14 ani, vârsta marilor provocări pentru părinții de fete - despre crize de personalitate și comunicare: sfatul psihologului

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte. 

 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
referinte: empoweringparents.com,psychologytoday.com, theconversation.com,


Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII