Ajutoare naturale pentru sistemul nostru digestiv de sărbători
Hipocrate, părintele medicinei, a spus încă de acum 2.400 de ani că „toate bolile încep în intestin”, iar simptomele digestive sunt modul prin care corpul nostru ne spune că ceva este dezechilibrat. Pentru a gestiona disconfortul digestiv și pentru a menține spiritul sărbătorilor, anumite abordări naturale pot fi de ajutor.
Principalele boli digestive și caracteristicile acestora
Sărbătorile reprezintă un prilej minunat de a ne petrece mai mult timp cu cei dragi, dar este la fel important ca în această perioadă să nu suprasolicităm sistemul digestiv, pentru a ne putea simți bine. Iată care sunt principalele boli digestive cu care ne putem confrunta și caracteristicile acestora.
Arsuri la stomac
Deși există multe alimente care declanșează arsurile la stomac, nu este întotdeauna clar ce cauzează această senzație neplăcută. În special în perioada sărbătorilor, un factor declanșator comun nu este neapărat un aliment specific, ci mai degrabă dimensiunea porțiilor. Este, de asemenea, un mit obișnuit că arsurile la stomac sunt cauzate de excesul de acid gastric, când de fapt multe cazuri sunt declanșate de insuficiența acidului gastric. Sfincterul esofagian inferior, care în mod normal împiedică hrana să se deplaseze în sus, este sensibil la acid și rămâne închis atunci când acidul este crescut, cum ar fi după masă. Dacă o persoană are acidul gastric scăzut, sfincterul esofagian inferior devine moale, permițând alimentelor să se deplaseze în sus și să provoace arsuri la stomac.
Balonare după fiecare masă
Nu este surprinzător faptul că senzația de balonare este mai frecventă în timpul sărbătorilor, deoarece mâncatul rapid și porțiile mari sunt cauzele majore ale balonării. Alimentele grase sunt un alt factor declanșator, deoarece grăsimea mărește timpul necesar pentru a digera o masă și are ca rezultat hrana care rămâne în stomac pentru o perioadă mai lungă de timp. La unii oameni, sensibilitățile alimentare pot provoca balonare. Doi vinovați obișnuiți sunt glutenul și lactatele, care sunt abundente în mesele tradiționale de sărbători.
Redu senzația de balonare cu Flaticon®
Simeticona este o substanță binecunoscută, folosită de peste 50 de ani, cu utilitate în cazul acumulării de gaz în tractul gastrointestinal, pentru a scădea tensiunea superficială de la suprafața bulelor de gaz, în vederea spargerii acestora și absorbției sau eliminării gazului la exterior.
Gazul produs în urma digestiei alimentelor, în urma înghițirii involuntare de aer în timpul mesei sau ca urmare a consumului de băuturi carbogazoase se acumuleză în intestin.
Simeticona este inertă din punct de vedere fiziologic, nu este absorbită din tractul gastrointestinal, nu interferează cu secreția gastrică sau cu absorbția nutrienților. Uleiul esențial de fenicul este util în caz de balonare și spasm abdominal.
Mod de administrare Flaticon®: câte 1 capsulă de maxim 4 ori pe zi, de preferință în timpul sau după mese și/sau înainte de culcare.
Disconfort la stomac
Durerea de stomac după masă este o apariție frecventă în timpul sărbătorilor și poate fi cauzată de mulți factori, inclusiv supraalimentarea, sensibilitățile alimentare și stresul. Legătura dintre creierul nostru și sistemul digestiv, „axa intestin-creier”, ilustrează efectul pe care mintea noastră îl poate avea asupra digestiei și viceversa. Stresul și anxietatea pot fi cauza sau rezultatul perturbării proceselor digestive.
Îmbunătățește digestia cu Sandigest®
Sanvero Sandigest® este un supliment alimentar ideal după mese copioase, bogate în grăsimi și proteine și în caz de manifestări de tipul balonare, flatulență, senzație de prea-plin abdominal, greață, regurgitare.
Ingredientul activ al acestui supliment este reprezentat de pancreatina de origine animală, care este un amestec de enzime digestive secretate de celulele exocrine ale pancreasului.
Pancreatina este formată din trei enzime principale: protează, amilază și lipază, enzime secretate în mod normal de pancreasul exocrin.
Rolul acestor enzime este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții, prin asigurarea unei digestii optime, realizate de activitatea enzimatică adecvată la nivelul lumenului intestinal.
Lipaza este o glicoproteină, care, în prezența sărurilor biliare și a colipazei, transformă grăsimile în acizi grași și glicerol.
Proteaza este o enzimă care transformă proteinele în peptide, compuși cu moleculă mai mică, iar peptidele în aminoacizi. Amilaza degradează moleculele de carbohidrați până la nivelul de zaharuri simple.
Mod de administrare Sandigest®: câte 1-3 comprimate filmate gastrorezistente pe zi, după sau în timpul meselor.
Ajutoare naturale pentru sistemul nostru digestiv de sărbători
Anumite plante pot avea un efect foarte liniștitor după masă. Încearcă un ceai, mai degrabă decât un al doilea pahar de vin sau suc acidulat. Ghimbirul este excelent pentru a ameliora greața și stomacul deranjat. Menta și feniculul calmează digestia după masă, iar scorțișoara ajută digestia.
Pentru a ușura digestia de sărbători, poți adăuga la dieta ta din unul sau din toate următoarele top 3 ajutoare digestive naturale - probabil ai deja toate aceste alimente în cămară sau frigider.
Probiotice - Probioticele sunt bacterii „bune” și microorganisme benefice care trăiesc în intestin, ajutându-ne să digerăm alimentele. Pe lângă faptul că ajută la digestie, ele ajută și la menținerea sub control a numărului de microorganisme „rele”, întăresc sistemul imunitar, luptă împotriva infecțiilor, au un impact pozitiv asupra stării de spirit, și ajută la menținerea sănătății vaginale și urinare.
Iată o listă cu alimente probiotice din care să alegi: iaurt, lapte bătut, chefir, varză murată (murături), tempeh, kombucha, miso.
Ghimbir - Această rădăcină a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a sprijini digestia. Rădăcina de ghimbir are multiple beneficii pentru sănătate: reduce greața, ameliorează gazele, reduce durerea și inflamația. În plus, are proprietăți antitumorale și antioxidante.
Poți bea un ceai din rădăcină de ghimbir uscată sau crudă. Rădăcina de ghimbir decojită poate fi tocată, rasă sau transformată într-o pastă și adăugată la diferite preparate, inclusiv în marinada pentru carne.
Menta - Frunzele acestei plante aromate au multe beneficii digestive, cum ar fi reducerea senzației de greață, ameliorarea crampelor, reducerea gazelor și chiar a balonării. Încheie o masă copioasă bând o ceașcă de ceai de mentă.
Susține digestia și buna funcționare a sistemului digestiv cu Biloflux®
Biloflux® este un supliment alimentar care susține sănătatea și buna funcționare a sistemului digestiv. Extractele de bilă, usturoi și urzică mențin buna funcționare a vezicii biliare și a ficatului și contribuie la digerarea optimă a alimentelor și la absorbția eficientă a nutrienților.
Cărbunele activ susține digestia prin absorbția gazelor intestinale și oferă o stare de confort.
Biloflux® contribuie la digestia corespunzătoare a alimentelor, stimulează producția de bilă, contribuie la buna funcționare a celulei hepatice, are acțiune antioxidantă și susține revitalizarea organismului.
Mod de administrare Biloflux®:
Adulți: 1- 2 comprimate de 3-4 ori pe zi, după mesele principale. Se va utiliza timp de 3-4 săptămâni. În caz de nevoie se poate utiliza timp de 1-2 luni câte 1 comprimat de 2-3 ori pe zi.
În caz de recomandare a consultantului de specialitate, poate fi utilizat în cure repetate, cu pauză de 3 luni între cure.
Farmacia DONA - Un partener de încredere
Produsele farmaceutice ar trebui achiziționate dintr-un loc sigur, de aceea este bine să-ți faci un aliat de nădejde - Farmacia DONA. Dacă descarci aplicația pe telefon, atunci când cauți un produs, îți apare lista cu cele mai apropiate farmacii de casa ta și de acolo îl poți ridica. Farmaciile DONA au mereu reduceri la multe produse. În plus, beneficiezi de consiliere de specialitate ori de câte ori ai nevoie. Au peste 300 de farmacii în țară și fac treabă bună din 1992.
Protejează-ți stomacul în timpul sărbătorilor
Adoptă o alimentație sănătoasă, echilibrată, care include fibre din abundență.
Evită alimentele despre care se știe că declanșează refluxul de acid și arsurile la stomac (cofeina, citricele, roșiile, ciocolata, prăjelile, grăsimile).
Consumă mici gustări la fiecare câteva ore pentru a regla zahărul din sânge.
Evită supraalimentarea, care poate provoca disconfort și durere în tractul digestiv.
Ia în mod regulat probiotice (denumite bacterii prietenoase) pentru a ajuta la susținerea digestiei normale.
Ia enzime digestive înainte de a mânca, pentru a ajuta corpul să descompună alimentele fără a simți balonare, gaze și disconfort stomacal.
Nu uita: digestia începe în gură. Fă-ți timp și mestecă bine mâncarea. Corpului nostru îi ia aproximativ 20 de minute pentru a înregistra sațietatea. Dacă mănânci rapid, nu-i permiți creierului să comunice că ești sătul și, ca urmare, poți ajunge să mănânci în exces.
Redu/gestionează stresul, care poate cauza sau agrava probleme digestive.
Fă multă mișcare (cumpărăturile de sărbători și colindatul contează)!
Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu
Ce avantaje îți aduce acest card?
Plateste cu 7% mai putin, la cumpararea produselor destinate copiilor
Plateste cu 5% mai putin, la cumpararea oricarui produs farmaceutic sau cosmetic – exceptie fac medicamentele eliberate pe baza retetelor gratuite si compensate si a celor ce se elibereaza pentru programele nationale PN9.7 (post transplant), PN3(Oncologie) si PN 5( Diabet)