Educatia financiara a copiilor. Banii de buzunar sau salariul lunar de la parinti - care sunt beneficiile

Educatia financiara a copiilor. Banii de buzunar sau salariul lunar de la parinti - care sunt beneficiile

Educatia financiara a copiilor. Banii de buzunar sau salariul lunar de la parinti - care sunt beneficiile

Educația financiară poate ajuta copiii să înțeleagă cum să gestioneze banii lor de buzunar și să facă alegeri financiare sensibile. Unii părinți dau copiilor lor un salariu saptamanal pentru a-i învăța să gestioneze banii și să facă alegeri financiare. Alți părinți dau copiilor lor bani doar atunci când cer ceva în particular. Indiferent de abordarea aleasă, este important să vorbiți cu copilul dumneavoastră despre cum să gestioneze banii lor și să le oferiți orientări și sfaturi pentru a face alegeri financiare corecte.

Aproximativ trei din cinci adolescenți primesc lunar bani de buzunar. Dacă copilul tău nu se numără printre ei, ia în considerare beneficiile. O "alocație" nu ar trebui privită ca o recompensă, ci ca o oportunitate de a-i învăța pe tineri responsabilitatea financiară. De asemenea, îi ajută să învețe să prioritizeze (dacă vor să cumpere acel telefon pentru care au economisit) și să își cântărească cu atenție opțiunile înainte de a face alegeri.

Vei citi:
Greșelile fac parte din procesul de învățare
Câți bani de buzunar oferi copilului?
Ce se întâmplă dacă copilul solicită un avans?
Cum putem face educatie financiara unui copil?
Despre Psihologia Copilului

Greșelile fac parte din procesul de învățare

Ca și în cazul dobândirii oricărei abilități, greșelile fac parte din procesul de învățare. Nu este de preferat ca un copil să manipuleze greșit banii atunci când sumele și consecințele sunt minime, spre deosebire de când este adult și, eventual, are cărți de credit?

Alocația unui adolescent ar trebui să fie sau nu condiționată de îndeplinirea treburilor lui de acasă? Cei care se opun practicii spun că transmite un mesaj greșit. În curând, părinții ar putea ajunge cu un tânăr de șaisprezece ani care face fețe de fiecare dată când i se cere să arunce gunoiul. Sarcinile casnice sunt îndeplinite deoarece fiecare membru este de așteptat să contribuie la viața de familie. Punct. Ce primește el în schimb? Laudă și îmbrățișări. Dar alocația nu trebuie să fie o recompensă pentru o muncă bine făcută. Unui tânăr care este neglijent ar trebui să i se anuleze un privilegiu, nu "alocația".

Alocația este în esență primul salariu al unui copil. Ar trebui să știe că, dacă nu își îndeplinește responsabilitățile, o parte sau toată alocația sa va fi retrasă.

Câți bani de buzunar oferi copilului?

Există mai multe modalități de a determina cuantumul alocației unui adolescent. Unii părinți pur și simplu observă ce primesc alți copii din cartier. Alții estimează câți bani cheltuiesc în prezent pe haine, rechizite școlare, gustări după școală, filme și alte cheltuieli tipice pentru adolescenți și apoi le-o dau pe toată sau o parte din această sumă direct copilului. Dacă consideri că aceasta este o abordare viabilă, va depinde cel mai probabil de cât de responsabil este adolescentul, ca să nu mai vorbim de propria situație financiară.

"Salariul" trebuie plătit copilului în aceeași zi în fiecare săptămână. Consecvența este importantă, astfel încât să poată exersa să-și bugeteze banii până la următoarea zi de plată.

Încearcă să nu interferezi cu deciziile unui adolescent privind banii, chiar dacă dezaprobi. Cu toate acestea, nu ezita să-i oferi sfaturi despre cum să fie un consumator priceput, subliniindu-i diferențele de preț și calitate.

Ce se întâmplă dacă copilul își cheltuie prea repede banii și solicită un avans pentru plata de săptămâna viitoare?

Ne pare rău, banca este în prezent închisă. Să-i împrumuți bani nu ar face decât să promoveze filozofia cumpără acum și plătește mai târziu, care i-a adus pe mulți adulți în pericol/datorii. Copilul trebuie să învețe să-și raționeze banii mai conștiincios. O poziție fermă este cursul potrivit și iubitor.

Permite adolescentului să câștige bani în plus efectuând treburi suplimentare, mai ales dacă dorește să pună deoparte bani pentru un ceva scump, cum ar fi o bicicletă nouă. Ce lecție grozavă despre valoarea satisfacției întârziate.

Ad-Extra3:

Cum putem face educatie financiara unui copil?

Exista mai multe modalitati prin care putem face educatie financiara unui copil. Iata niste sugestii:

1. Incepe devreme:

Cu cat incepeti mai devreme cu educatia financiara, cu atat mai bine. Puteti incepe prin a-i arata cum sa-si gestioneze banii de buzunar si cum sa-si planifice cheltuielile.

2. Folositi exemple practice:

Folositi exemple practice pentru a-i arata cum functioneaza banii in lumea reala. De exemplu, puteti merge impreuna la cumparaturi si aratati-i cum sa faca comparatii intre produse si cum sa ia decizii economice.

3. Invatati-l despre investitii:

Invatati-l despre concepte de baza precum dobanzile si riscurile si cum sa investeasca intr-un mod responsabil.

4. Aratati-i cum sa isi stabileasca si sa isi indeplineasca obiectivele:

Invatati-l cum sa isi stabileasca obiective financiare si cum sa lucreze pentru a le atinge.

5. Faceti-o o activitate interactiva:

Faceti educatia financiara un subiect de discutie regulat si implicati-l in deciziile financiare ale familiei.

6. Folositi jocuri si aplicatii educative:

Exista multe jocuri si aplicatii care il vor ajuta sa invete despre bani intr-un mod distractiv.

7. Exemplul personal:

Exemplul personal este cel mai important, copilul va invata cel mai bine urmarind cum gestionati voi, parintii, proprii bani.

Educatia financiara este un proces continuu si este important sa-l ajutati sa inteleaga conceptele financiare pe masura ce cresc si se dezvolta.

Când și cum îl învățăm pe copil valoarea banilor?

Cu totii ne dorim, desigur, tot ce este mai bun pentru copiii nostri. Si totusi, dincolo de acest truism, cand si cum il invatam pe copil valoarea banilor? Si cum facem asta fara sa-i cauzam frustrari, transmitandu-i, in acelasi timp, ca exista limite pe care trebuie sa le respectam? Iata niste sfaturi foarte utile.

Mai departe...

Despre Psihologia Copilului

Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Cind vine celalalt pe lume
Disciplina copilului, un subiect controversat... 
Copii avantajati la scoala si in viata
A negocia cu copiii
Copiii si internetul...
Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)
Auto-indentificarea: Cine sunt eu?
Pregatirea copilului pentru societate
Cand copilul nu are încredere în el...
Despre copilul timid
Crizele de isterie ale copilului
Cand copilul nu vorbeste
Agresivitatea copilului
Vorbirea, un joc in 2: Introducere in Metoda Hanen
Sa dam copilului nostru posibilitatea de a lua initiative (din Metoda Hanen)
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Forum dedicat psihologiei copilului


Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII